Férfi ökölvívó-vb: Akilov Pilipet a dobogó előtt állították meg

L. P. I.L. P. I.
Vágólapra másolva!
2023.05.10. 17:47
null
Akilov Pilip kikapott a negyeddöntőben
Tíz év után bokszolt magyar bunyós világbajnoki negyeddöntőt, de az érem továbbra is álom marad, miután Akilov Pilip alulmaradt üzbég ellenfelével szemben.

Még 2013-ban Bakiban fordult elő legutóbb, hogy világbajnoki negyeddöntőben volt kinek szurkolnunk, akkor Harcsa Zoltán jutott el a legjobb nyolcig, azóta senki. Vb-érmet pedig immár 14 éve, 2009-ben nyert magyar bunyós: Milánóban Káté Gyula.

Taskentben eleve felcsillant valami abból, amire rég vártunk, hiszen nem volt olyan öklözőnk, aki csalódást okozott volna, jól néztek ki a magyarok a ringben, az egyetlen Bernáth Attilát kivéve mindenki nyert meccset, holott a sorsolásunk egyenesen dermesztő volt, Kovács Richárdot leszámítva senkinek sem volt valós győzelmi esélye azon a mérkőzésen, amelyen búcsúzott. Azon sincs vita, hogy jó ötlet volt az orosz–ukrán háború elől Magyarországra emigráló két ukrán fiút honosítani, hiszen mind Pilipec Makszim, mind Akilov Pilip valódi erősítést jelent, amint az már a decemberi miskolci ob óta sejthető volt.

Kettejük közül Akilov volt az, aki az első kiemelt olasz Salvatore Cavallaro legyőzésével megteremtette magának az esélyt arra, hogy éremért bokszoljon. A hazai szorító minden előnyét élvező üzbég Alokhon Abdullaev várt rá a világbajnoki dobogóért, viszont a mi ringsarkunkban is üzbég vezetőedző, Hamid Tangribergenov ült, aki anno Abdullaevvel is dolgozott... Az első menetben inkább Akilov akarata érvényesült, ehhez képest 4:1-gyel az üzbég állt jobban. A folytatásban is rengeteg volt az ütés, Abdullaev feljavult, ám maradt matematikai remény az utolsó három percre is. Ekkor azonban már fáradtak a felek, és végül pontozással az üzbég jutott Taskentben a négy közé – nem érdemtelenül, egyébként a majdnem eseménytelen utolsó menettel.

„Úgy érzem, hogy az első menet a miénk volt, de a bírók 4–1-re adták az üzbégnek” – nyilatkozott az MTI-nek a magyar csapat üzbég vezetőedzője, Hamid Tangribergenov, aki úgy látta, hogy Akilov a második menetben is megfelelően dolgozott, mégis hátrányban volt. – „A harmadik menetben rohanni kezdett előre, kihagyta a lehetőségeket, de nálam nem veszítette el ezt a mérkőzést” – összegzett a szakvezető.

Csütörtökön szünnap lesz a világbajnokságon, péntektől pedig a még versenyben lévő 52 bunyós eldönti, hogy melyikük milyen színű éremmel a nyakában utazik majd haza. Aztán a NOB által gründolt viadalokon a párizsi kvótát is megszerezhetik, ha már az IBA vb-jén erről szó sem lehetett.

22. FÉRFI ÖKÖLVÍVÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, TASKENT
Negyeddöntő. 75 kg: Abdullaev (üzbég)–Akilov Pilip p. gy.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik