Ökölvívó-vb: az IBA „politikai játszmának” tartja a bojkottot

Vágólapra másolva!
2023.02.16. 18:26
null
Fotó: IBA
Az orosz vezetésű Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) csütörtökön „politikai játszmának” minősítette az elsőként az Egyesült Államok és Írország által bejelentett bojkottot, mely az idei világbajnokságokra vonatkozik.

 

Az amerikaiak és az írek után az elmúlt napokban a brit, a svéd és a cseh szövetség is közölte, hogy nem küld csapatokat az IBA által szervezett vébékre, majd szerdán Kanada is bejelentette, hogy bokszolói távol maradnak az eseményektől.

A bojkott okaként ezek az országok többek között Oroszország ukrajnai háborúját, valamint az orosz és fehérorosz sportolók vb-részvételét jelölték meg, illetve ily módon akarnak tiltakozni a szervezet (IBA) irányítása ellen. Szerintük az orosz Umar Kremljov vezette IBA irányítási problémákkal küzd, és aggályaik a pénzügyi szabálytalanságokra, valamint az átláthatóság hiányára is kiterjednek. Kifogásolták továbbá, hogy Kremljov „szoros kapcsolatban áll” Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, az IBA főszponzora pedig a Gazprom orosz állami energiavállalat.

„Folyamatosan érkeznek hozzánk a panaszok sportolóktól, edzőktől, technikai tisztviselőktől és adminisztrátoroktól, akik nem támogatják ezt a döntést, és azonnali támogatásra van szükségük ahhoz, hogy részt vehessenek ezeken az eseményeken” – írta George Jerolimposz, az IBA főtitkára és vezérigazgatója a nemzeti szövetségeknek küldött levelében, melyben úgy fogalmazott, a bojkottra vonatkozó döntések „vákuumban születtek”. Hozzátette, az ökölvívók közvetlenül az IBA-n keresztül is jelentkezhetnek a világbajnokságokra.

A bojkottot hirdetők attól is tartanak, hogy az IBA és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) régóta feszült viszonya miatt végleg lekerülhet az olimpia műsoráról az ökölvívás. A NOB 2019-ben felfüggesztette az amatőr ökölvívás világszövetségét. A boksztorna a 2021-es tokiói nyári játékokon a NOB égisze alatt zajlott az IBA teljes kizárása mellett, a 2024-es párizsi olimpián hasonló várható, és a sportág kimaradt a 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes programjából.

A NOB javaslata nyomán tavaly március elején az IBA megtiltotta az orosz és fehérorosz sportolók részvételét a szervezet égisze alatt zajló nemzetközi eseményeken. Néhány hónappal később viszont megszüntette a két ország ökölvívóinak felfüggesztését, a közelmúltban pedig bejelentette: lehetővé teszi Oroszország és az ukrajnai háborúban Moszkva oldalán álló Fehéroroszország bokszolói számára, hogy nemzeti szimbólumaikat – saját zászlót, címert, himnuszt – használva versenyezhessenek az ez évi vb-ken.

Az idei IBA-világbajnokságok közül a nőit Indiában, Újdelhiben rendezik március 15. és 31. között, míg a férfiakét az üzbég fővárosban, Taskentben bonyolítják le május 1-től 14-ig.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik