Profi boksz: Maidana revánsot venne, Mayweather K. O.-t ígér

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2014.09.13. 19:07
null
Mayweather és Maidana ismét összecsap Las Vegasban (Fotó: Action Images)
„Ragaszkodott a visszavágóhoz, és egy igazi bajnok soha nem hátrál meg, így elfogadtam a kihívást" – ezzel vezette fel Floyd Mayweather Jr. (46–0, 26 K. O.–T. K. O.) a Marcos Maidana (35–4, 31) elleni mérkőzését.

Az összecsapást magyar idő szerint vasárnap hajnalban (2.00, Tv: Sport1) rendezik meg Las Vegasban, a két bunyós idén májusban már összemérte az erejét, a szintén a kaszinóvárosban rendezett mérkőzésen Mayweather pontozással győzött úgy, hogy két pontozónál nyert (116:112, 117:111) egy pedig döntetlenre adta a találkozót (114:114). A tét ismét a Bokszvilágszövetség (WBA) és a Bokszvilágtanács (WBC) váltósúlyú vb-címe.

„Maidana megérdemelte a visszavágót, elismerésem, hogy ismét kiáll ellenem. Ezúttal kiütöm ellenfelemet."

LUCKY PUNCH LEHET MAIDANA FEGYVERE

Rácz Félix szerint Mayweather már első meccsükön is simán megverte Maidanát. A pontozókat némileg az téveszthette meg, hogy az argentin rendkívül agresszív és aktív volt, de ütései nagy részét védte a bajnok vagy pontatlanul célzott. „Mayweather tanult az első meccsből, nem áll majd oda verekedni, ami különben sem a stílusa. Nem lesz szoros összecsapás, Maidanát csak egy lucky punch segítheti győzelemhez" – nyilatkozta a menedzser.

Ez az utóbbi mondat két szempontból is érdekes: Mayweather nem tartozik az ütőgépek közé, másrészt első meccsükön a 30 éves argentin finoman fogalmazva kizökkentette a komfortzónájából, a sarokba vagy a kötelekhez zavarta a világ legjobbjának tartott 37 esztendős amerikait. Mayweather sokkal rutinosabb annál, hogy elboruljon az agya, de sportszerűtlenséggel vádolta ellenfelét. „Piszkos" bunyósnak nevezte Maidanát.

„Első meccsünk szoros volt, bár legalább tucatszor mélyet ütött vagy szándékosan fejelt." Tény, a 4. menetben a későbbi győztes szemhéja egy fejelést követően felszakadt, s Mayweather utóbb azt nyilatkozta, két meneten keresztül nem látott semmit. S ha már az első meccs: az amerikai azért nyert, mert összességében pontosabban ütött, és megnyomta az utolsó meneteket. Viszont rengeteg ütést beszedett, bár azok között kevés ült tisztán.

És Maidana, aki – Lionel Messi ide, Juan Martín del Potro oda – 2013-ban az év sportolója volt Argentínában, ebben látja a győzelem kulcsát. „Olyan nyomást gyakoroltam rá, amilyet terveztem, ez jól ment. Viszont nem tudtam megrendíteni, mert nem mindig jól mértem be az ütőtávot."

Csak a miheztartás végett: Mayweather abban a világ legjobbja, hogy mind kézzel, mind lábbal gyors, szinte képtelenség ellene ütőtávba kerülni. Igaz, az is tény, az argentin dohog még az első összecsapás eredménye miatt, „ha nem lopnak meg a pontozók, én lennék veretlen nem ő", de nem ment el az önbizalma:

„Ha Mayweather azt hiszi, első meccsünk szoros volt, akkor most készüljön a legrosszabbakra. A visszavágón arra kényszerítem, hogy leálljon verekedni, de ha csak futkározni akar előlem, akkor körbekergetem a ringben és végül elkapom."

Annak azért nagyobb a valószínűsége, hogy fordítva lesz...

ELŐNYBEN A CÍMVÉDŐ

Thomas Hauser, a fightnews.com szakírója egyértelműen Mayweather sikere mellett foglal állást. Írásában felveti, mi az, ami változhat az első összecsapáshoz képest. Változhatott-e valami május óta a két bunyós stílusában? A publicista hivatkozik Maidanára, aki hangoztatja, ha papíron nem is nyert, az első meccsen is eleget tett a győzelemhez, már ismeri ellenfelét, tudja, mit várhat, szóval a visszavágó könnyebb lesz. Hauser nem mulasztja el megjegyezni, szerinte csak az első és ötödik menetben látta jobbnak az argentint, összességében a 116:112-es pontozás volt a reális. Mayweather pedig izgalmasabb mérkőzést ígér, mint első alkalommal, a címvédő jobb és erősebb lesz. Sőt kiütést jósol. Hauser ugyanakkor figyelmeztet, legutóbbi hét meccse közül csupán Victor Ortizt győzte így le. A szakíró úgy látja, Mayweather hiába tartja nagy ellenfélnek Maidanát, a kihívó nem tartozik az ő kategóriájába. S Hauser ezzel alapvetően egyet is ért, már csak azért is, mert az amerikai is kiismerte az argentint. Ez már már első meccsük hatodik menetétől látszott. Ezért Hauser szinte biztos Mayweather győzelmében, de nem tartja valószínűnek, hogy idő előtt befejeződik a csata.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik