Profi boksz: döntetlen közeli meccsen simán kihozták Pacmant

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2014.04.13. 07:10
Manny Pacquiao–Timothy Bradley – másodszor. 2012-ben Bradley a pontozóknál – a háromból kettőnél – megverte a Fülöp-szigeteki klasszist. Most fordult a kocka. Bradley látványosan kezdett, de a mérkőzés második fele inkább Pacmané volt. Végül egy szoros meccsen nagyon simán, egyhangú pontozással a Fülöp-szigetekit hozták ki győztesnek, aki ezzel elnyerte a Bokszvilágszervezet (WBO) váltósúlyú világbajnoki övét. 

Nagy csata volt – a pontozók Pacmant (jobbra) látták jobbnak (Fotó: Action Images)
Nagy csata volt – a pontozók Pacmant (jobbra) látták jobbnak (Fotó: Action Images)
Nagy csata volt – a pontozók Pacmant (jobbra) látták jobbnak (Fotó: Action Images)


A második Pacquiao–Bradley meccs más forgatókönyv szerint alakult, mint az első. Akkor Pacman többé-kevésbé kiegyensúlyozottan bokszolta végig a 12 mentet, és látszólag jóval több volt a tiszta találata, mint Bradleynek, még ha a pontozók végül az amerikait is hozták ki győztesnek.

A visszavágón Bradley kezdett jobban, ugyanis érvényesíteni tudta kontrabunyóját. Pacman hiába rohamozott, ütései nagy részét védte az amerikai, illetve szépen el is hajolgatott a veretlen világbajnok, miközben több horgot és egyenest is bevitt.

SZAVAZÁS

Önnek mi a véleménye a Pacquiao–Bradley visszavágóról?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Az első öt menetből nálunk négyben Bradley volt a jobb. A hatodik menettől azonban mindkét oldalon kevés volt a teljesen egyértelmű, tiszta találat. Innen nagyon nehezen volt pontozható az összecsapás. Sokszor csak maszatoltak a felek, egyikük bunyója sem volt igazán meggyőző, lendületes.

Ugyanakkor tény, Bradley meccs eleji taktikája már nem működött annyira hatásosan. Pacman jóval több ütést indított, és a nagy számok törvénye alapján azért többet talált, még akkor is, ha ezek többsége Bradley kesztyűjén csattant.

MÉRKŐZÉS UTÁNI NYILATKOZATOK

„Úgy gondolom, még két évig folytatni fogom a bunyót. Nagyon boldog vagyok, hogy újra világbajnok lettem, nem volt egy könnyű meccs – mondta a Bradley elleni győzelem után Manny Pacquiao. – Bradley most jobb volt, mint az első meccsen, többször is állon talált, tisztában voltam vele, hogy ezúttal többet kell tennem a győzelemért, mint legutóbb."

A yahoo.com Bradleyt idézve arról ír, hogy az amerikai lábszársérüléssel bajlódott a meccs alatt, ugyanakkor megérdemeltnek érzi Pacman sikerét. „Megérdemelted, te nyerted a csatát" – mondta a mérkőzés után Bradley Pacquiaónak címezve.

„Az élet megy tovább, hamarosan újra az edzőteremben leszek" – fogalmazott szűkszavúan a veretlenségét elveszítő amerikai.

Ha a meccs első felére azt mondtuk, Bradley volt a jobb, akkor a második inkább Pacmané. Amerikában azonban ritkán adnak döntetlenre meneteket a pontozók, és a mérkőzések végén is nagyon ritka, hogy egyik bunyóst sem hozzák ki győztesnek.

A döntnökök ezúttal végül 116:112, 116:112 és 118:110 arányban, egyhangúan Manny Pacquiaót látták jobbnak (a nyolcpontos különbség azért mindenképp erős túlzás), aki ezzel megfosztotta Bradleyt a veretlenségétől, és újra világbajnok lett!

Összességében főképp az első meccs tükrében igazságos döntés született, még ha a pontozásos sportágak sajátja, hogy a végeredmény sokszor vitatható – ahogy ez cikkünk kommentjeiből is kitűnik.

Pacman győzelmével talán még maradt esély a régóta várt, az ifjabb Floyd Mayweather elleni csúcsrangadóra. Más kérdés, hogy a mostani Pacquiao az elmúlt két évben már közel sem tudja azt az ellenállhatatlan stílusát hozni, ami korábban jellemezte, úgy tűnik, túl van a csúcson. Ettől persze még vívhat egy jó meccset a továbbra is veretlen „Moneyval”.


PACQUIAO–BRADLEY, MENETRŐL MENETRE

1. MENET

Pacman próbált irányítani, többet támadni, de tiszta találata tulajdonképpen nem volt, szemben a jól kontrázó Bradleyvel, így a világbajnoké az első menet. NSO-pontozás: 9–10

2. MENET

JÓ MECCS! Pacman rohamai, jó sorozatai most találatokkal is párosultak, de Bradley is vissza tudott ütni. Egál az összecsapás. NSO-pontozás: 10–9

3. MENET

Leállnak verekedni a fiúk! Pacman jól kezdett, utána viszont Bradleynek voltak tisztább találatai. Ha szorosan is, de inkább övé a menet. NSO-pontozás: 9–10

4. MENET

Visszafogottabb menet volt, de kontraakciókból Bradley egyenesei többször találtak, az egyikbe mintha bele is remegett volna Pacman. NSO-pontozás: 9–10

5. MENET

Bradley szépen hajolgat, miközben Pacman gyengén védekezik, több megelőző horgot is benyelt. NSO-pontozás: 9–10

6. MENET

Kevés tiszta ütést láttunk. Pacman a menet végén beszorította a kötelekhez Bradleyt, de az amerikai ezúttal is el tudott hajolni. „Ikszes” menet volt. NSO-pontozás: 10–10

7. MENET

Pacman szurkált, szurkált, és azért sikerült is néhányszor bemaszatolnia Bradleynek, ez a kör inkább az övé volt. NSO-pontozás: 10–9

8. MENET

Kissé mintha fáradnának a felek, egyikük sem tudott a másik fölé nőni. NSO-pontozás: 10–10

9. MENET

Bradley kétszer is rosszul lépett (a meccs alatt többször is furcsán mozgott, az összecsapás után kiderült, az első mérkőzéshez hasonlóan ezúttal is kisebb lábsérüléssel bajlódott), ezt kevésbé használta ki Pacman, viszont a filippinó két közelharcból is minimális különbséggel, de talán jobban jött ki. NSO-pontozás: 10–9

10. MENET

Pacman egyértelműen magára talált. Jobb- és balegyenesekkel is talált. Még ha nem is olyan látványos a bunyója, mint az elején Bradleyé, de nagyjából sikerült ledolgoznia a meccs elején összeszedett hátrányát. NSO-pontozás: 10–9

11. MENET

Most nagyjából hasonló arányban találtak, mindkét bokszolónak oda lehetett volna adni. NSO-pontozás: 10–10

12. MENET

Ha az előző menetet ikszre adtuk, akkor ez is döntetlen volt, még ha több is volt az ütés, de kevés a tiszta találat. NSO-pontozás: 10–10

Az NSO-pontozás alapján 116:116-os döntetlennel zárulna az összecsapás, de lássuk a pontozókat!

Náluk sima, 3:0-s pontozással (116:112, 116:112, 118:110) nyert Pacman!

A különbség abból adódhat, hogy a magunk részéről a kevés tiszta találatot hozó, nagyon nem egyértelmű meneteket döntetlenre adtuk volna, összesen négyet is, míg Amerikában csak nagyon ritkán pontoznak döntetlenre egy mentet. A pontozók az „ikszes” menetekben inkább Pacmant látták jobbnak, így nyerhetett a filippinó. Ha azt vesszük alapul, hogy az első mérkőzést simán Pacman nyerte meg, mégis Bradleyt hozták ki, akkor mindenképpen igazságos döntés született.

WBO VÁLTÓSÚLYÚ VILÁGBAJNOKI MÉRKŐZÉS
Manny Pacquiao–Timothy Bradley egyhangú pontozással, 3:0

ELŐZMÉNYEK

Timothy Bradley (31–0–0, 12 K. O.–T. K. O.) 2012-ben megszakította Manny Pacquiao hét évig tartó veretlenségi sorozatát (55–5–2, 38 K. O.–T. K. O.). Más kérdés, hogy a meccset Bradleynek adó két pontozón kívül talán senki sem vélte úgy, hogy az amerikai valóban megverte a Fülöp-szigetekit.

Később a WBO újrapontoztatta a meccset egy ötfős szakértői zsűrivel, és mind az öten Pacmant látták jobbnak. Más kérdés, hogy az eredményt nem változtatták meg, mert formai hiba nem történt a pontozásnál. (Azóta a mérkőzés egyik pontozója, Cynthia J. Ross már a visszavonulását is bejelentette az őt ért támadások miatt, miután a Floyd Mayweather–Saul Álvarez meccset is döntetlenre adta, miközben másik két társánál Mayweather simán nyert).

Ami a két mérkőzés utáni utóéletét illeti: Pacquiao előbb kiütéses vereséget szenvedett Juan Manuel Márqueztől, majd megverte a kevésbé jó nevű Brandon Riost; Bradley egyhangú pontozással győzött a feltörekvő Ruszlan Provodnyikov ellen, utána pedig megosztott pontozással nyert Márquez ellen.

Az újabb Pacquiao–Bradley meccset, amely Pacman további pályafutásáról is dönthet, kövesse velünk menetről menetre! A mérkőzést pontozzuk, pontozzon ön is, mondja el véleményét kommentjében!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik