Pacquiao és a gyilkos ösztön - ez a harc lesz a végső?

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2014.04.12. 13:09
null
Manny Pacquiao a mérlegelésen (Fotók: Action Images)
Vasárnap hajnalban Las Vegasban Manny Pacquiao visszavághat Timothy Bradleynek a két évvel ezelőtt elszenvedett vereségért. A tét a Bokszvilágszervezet váltósúlyú vb-öve, de tágabb értelemben Pacman további karrierje is.
AKÁR BÚCSÚ IS LEHET
Rácz Félix szerint csak ketten látták jobbnak az amerikait az első meccsen, az a két pontozó a három közül, aki Bradleynek adta a meccset... Felvetettem a menedzsernek, nem lehetett-e arról szó, hogy a világ unta már, hogy Pacquiao végigveri a mezőnyt, és ez tudat alatt befolyásolhatta a szakembereket. „Lehet, de a Fülöp-szigeteki jobb volt, aki nem így látta, tévedett. Teljesen mindegy, hogy vétlenül vagy tudatosan alakult, az eredmény fordított volt. A legtöbb szakértő Pacquiaót látta jobbnak – nyilatkozta Rácz Félix, aki hozzátette, el tudja képzelni, hogy Bradley jobban bokszol, mint az első mérkőzésen, amelyen sérült lábbal kellett küzdenie. – Tipikusan „do or die” összecsapás lesz. Ha Pacman veszít, gyakorlatilag vége a karrierjének.”

A korábban nyolc súlycsoportban világbajnoki címig jutó Manny Pacquiao (55–5–2, 38 K. O.–T. K. O.) megadta az alaphangot a Timothy Bradley (31–0–0, 12) elleni visszavágó előtt. „Győznöm kell! Már csak azért is, mert ellenfelem meggyőződése, hogy ez első meccsen jobb volt, ő nyert, én pedig azt vallom, én győztem. Én bokszleckét adtam neki, a pontozók pedig a meccset. Ennek ellenére elfogadtam a döntést. Szóval, nagy mérkőzés lesz, mert mindketten bizonyítani szeretnénk” – nyilatkozta a kettejük közötti első összecsapás vesztese.

Ezzel vissza is ugrottunk Pacman és a Sivatagi vihar becenévre hallgató Bradley első mérkőzésére. Majd’ két évvel ezelőtt, 2012 júniusában Bradley győzelmével elnyerte a Bokszvilágszervezet (WBO) váltósúlyú vb-övét. Az amerikai megosztott pontozással győzött a Fülöp-szigeteki bunyós ellen – sokak szerint csak papíron, a ringben nem.

Pacquiao 2005 óta nem szenvedett vereséget, olyanokat vert meg, mint Erik Morales, Marco Antonio Barrera, Juan Manuel Márquez, Oscar De La Hoya, Miguel Cotto, Ricky Hatton, Shane Mosley, Antonio Margarito, szóval mindenkit, aki számít. Márquezt egy döntetlent követően kétszer legyőzte, de sikereire árnyékot vetett, hogy legalább az egyik necces volt. Lélegzetelállító sorozat, ugyanakkor bizonyos szempontból unalmas is…

MÉRLEGELÉS
Tim Bradley és Manny Pacquiao egyaránt könnyedén hozta a váltósúly 147 fontos (66.67 kg) határát a pénteki mérlegelésen. Bradley 145.5 fonttal, míg kihívója 145 fonttal abszolválta a mázsálást. A küzdő felek kölcsönös tisztelettel álltak egymással szemben, noha a Pacquiao-rajongók hangos füttykoncerttel kísérték Bradley szinte minden mozdulatát.

A világ Pacman és Floyd Mayweather jr. összecsapására várt már évek óta, a felek ilyen-olyan indokkal rendre elkerülték egymást, Márquez a számára kedvezőtlen mérlegű trilógia után lihegett egy negyedik meccsért. Mindeközben valamiből Pacquiaónak is meg kellett élni, meg aztán évi egy mérkőzés legalább kell, hogy a legnagyobb sztárok ne rozsdásodjanak be. Részben ennek a logikának tudható be, hogy a Márquez elleni második győzelem után jött Bradley. Miért is ne? Veretlen, gyors, más kérdés, hogy a K.O.-mérlege kimondottan gyenge, viszont jó kontrabunyós.

Aztán nyert az amerikai, majd Bradley Pacquiao után a jó, de korántsem elitkategóriába tartozó Ruszlan Provodnyikov ellen is győzött, aki azért okozott neki nehéz pillanatokat is, mint ahogyan Juan Manuel Márquez is. A tény viszont az, hogy veretlen maradt.

A mérlegelés


SZAVAZÁS

Ön szerint ki nyeri a mai csatát?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Megvertem a fickót, aki legyőzte Pacquiaót, és az előző év mérkőzését vívtam Provodnyikovval, mit akarnak még? – tette fel a kérdést a vb-címvédő, aztán visszatért a Pacquiao elleni első meccsükre. – A szívem mélyén úgy érzem, hogy nyertem. Még akkor is, ha ezzel mások nem így vannak. Már csak ezért is, a mostani nagyobb meccs lesz, de az én kezemet emeli magasba a mérkőzésvezető. Nem aggódom, vajon a pontozók hogyan állnak hozzánk és éppen hogy áll a pontozás. Győzni akarok, szétrúgni a hátsóját, és bizonyítani. A kétségek, amelyek az előző meccsel kapcsolatban felvetődtek, óriási nyomást raknak a pontozókra, így ez a meccs nekik még nehezebb lesz. Óriási a felelősségük, a szoros meneteknél gyorsan kell majd dönteniük, ki nyert. Emberek vagyunk, senki sem tökéletes. Mindig születnek rossz döntések, de ez nem csak az ökölvívásra igaz. Háborúra számítok a ringben, kőkemény csatára. Úgy gondolom, hogy nem bokszoljuk végig a 12 menetet. Nem lesz szoros meccs, és nem fog végigmenni” – nyilatkozta az amerikai, hozzátéve, hogy sokkal éhesebbnek tartja magát a győzelemre, mint ellenfele, aki szerinte inkább már csak a pénzre éhes. De mondott ennél érdekesebbet is.

„Mannyból kiveszőben van a gyilkos ösztön. Korábban ez volt az egyik legfőbb erőssége, de a Brandon Rios elleni mérkőzésén sem volt a régi. Volt, amikor Rios beszorult a sarokba, de Manny visszalépett. S azt se feledjék, én az első meccsünk óta két nehéz összecsapáson vagyok túl, jobb lettem” – nyilatkozta a veretlen Bradley.

Szemtől szemben – Pacquiao és Bradley
Szemtől szemben – Pacquiao és Bradley


Ezt azért már Pacquiao sem hagyhatta szó nélkül: „Hogy kiveszett volna belőlem a gyilkos ösztön? Na majd Las Vegasban megmutatom Bradleynek, hogy téved!”

Tény, hogy Pacquiao 2009-ben nyert legutóbb kiütéssel, s az is tény, hogy első meccsükön nem ment rá ellenfelére, amikor megtehette volna. Az is lehet, hogy Pacman a Márqueztől elszenvedett kiütéses veresége után óvatosabb lett, ezért nem csapott le Riosra sem. Pedig edzője, Freddie Roach szerint ez is oka annak, hogy a Fülöp-szigeteki meccsein egyre kevesebb az előfizető.

PLETYKÁK
Bradley belső köreiből is megerősítették, hogy Floyd Mayweather jr. a múlt héten meglátogatta a boxrec.com váltósúlyú ranglistáján a mögötte második helyen álló Tim Bradleyt hollywoodi edzőtermében. A két veretlen bokszoló magánbeszélgetéséről nem szivárgott ki hír, ám nem zárható ki, ha Bradley legyőzi Pacquiaót, a világ legjobbjának tartott Mayweather nem zárkózik el, egy Bradley elleni összecsapástól. De előtte neki is győznie kell május 3-án az argentin Marcos Maidana ellen.

„Ismét vissza akar jutni a csúcsra, ez viszont csak úgy lehetséges, ha újból nekiáll kiütni az ellenfelet, és meggyőzően bokszol. Nem elég csak nyerni! – mondta Roach, majd így folytatta: – Ha kikap, határozottan meg kell fontolni a visszavonulást. Nem akarom, hogy Manny egy portás szintjére süllyedjen majd le, ezt nem fogom engedni.”

Pacman így zárta le a latolgatást. „Legutóbb túl engedékeny voltam Bradleyvel, ezúttal pontot teszek az ügy végére, és megszerzem a vb-övet.”

A 35 éves Fülöp-szigeteki bunyós szóban már a régi, kérdés, a sok korábbi csata mennyire viselte meg a szervezetét, s hogy lélektanilag hogyan dolgozta fel a Márqueztől elszenvedett brutális kiütéses vereséget. A vereség Pacquiaónak a bukást jelentené, márpedig az ettől való félelem felerősítheti a már-már szunnyadó gyilkos ösztönt.

A gálát a Sport1 Tv vasárnap 3 órától közvetíti, ismétlés Sport2 13.30.

Bradley és Pacquiao 2012-es meccse

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik