Erdei Zsolt az elmúlt időszak után már álmodni sem mer

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2009.06.24. 15:55
Az elmúlt hétvégén Vladimir Klicsko imponáló teljesítményére fókuszált a bokszvilág, pedig közben félnehézsúlyban – Erdei Zsolt súlycsoportjában – gyökeres változások történtek. Két szervezetnél is új világbajnokot avattak. Ennek tükrében is megsüvegelendő, hogy Madár 2004 januárja óta világbajnok. De lesz-e a közeljövőben címvédése?
Madár súlycsoportjában nagy változások történtek
Fotó: Czagány Balázs (archív)
Madár súlycsoportjában nagy változások történtek
Madár súlycsoportjában nagy változások történtek
Fotó: Czagány Balázs (archív)
Madár súlycsoportjában nagy változások történtek

– Múlt szerdán nem volt ott azon a sajtótájékoztatón, amelyen bejelentették, hogy Balzsay Károly és a Bedák testvérek lesznek a főszereplők az augusztus 22-ei budapesti gálán. Arra azért lehetett számítani, hogy önt érintő kérdés is elhangzik...
– Éppen ezért nem mentem el, mert ugyan én nem bokszolok Budapesten, de velem kapcsolatos téma is felvetődött. A sajtótájékoztató a másik három srácról szólt, felesleges lett volna, ha a jelenlétem ezt megzavarja – válaszolta érdeklődésünkre Erdei Zsolt.

Szavazás

A súlycsoportban történt változások hogyan befolyásolják Erdei Zsolt helyzetét?

Írja be az itt látható számot!
– Az elmúlt héten beszélt az Universum képviselőivel?
– Nem. Az utóbbi időben csak edzőmmel, Fritz Sdunekkel és a klub sajtófelelősével, Christof Hawerkamppal beszéltem telefonon, de ők nem kompetensek a mérkőzések szervezésében. Egyébként az Universumnál a labda.

– Ezt hogyan kell érteni?
– Ők hívnak fel az ellenféllel kapcsolatban. Hugo Hernán Garay sok pénzt kért, most új rivális után kell nézni. Sem anyagi feltételekről, sem időpontról nem tudok, hogy mikor kellene bokszolnom.

– Igen ám, de közben gyökeres változások történtek a súlycsoportjában: a múlt szombaton a kanadai Jean Pascal legyőzte a román Adrian Diaconut, ezzel a Bokszvilágtanács új világbajnokot avatott, a Bokszvilágszövetségnél pedig Garay elvesztette a vébéövet a spanyol Gabriel Campillo ellenében. Változtat ez a helyzetén?
– Úgy fogalmaznék, hogy a jelenlegi szituáció több variációt rejt magában, aminek következtében nekem is több az esélyem, hogy a közeljövőben lesz meccsem. Igaz, ez spekuláció, de ebből élünk.

– Vegyük végig, hogy a súlycsoport legrégebb óta hivatalban lévő világbajnoka hogyan spekulál?
– Először is meglepett a kanadai győzelme. Talán sokan tudják, de korábban úgy volt, hogy a veretlen Pascal Balzsay Karcsi ellenfele lehet nagyközépsúlyban, aztán vébécímmeccsen kikapott. De jól taktikázott, mert eggyel feljebb világbajnok lett. Állok elébe!

– Azért a nagyobb meglepetés Garay veresége!
– Bizony, ráadásul ellenfelének már két veresége is volt. Bevallom, Campillót nem ismerem; sötét ló, másrészt a vébéövet azért nem adják ingyen, valahogy oda kellett kerülni a lehetséges ellenfelek közé. Ha úgy vesszük, ki ismert engem a González elleni meccsemig? Egy nevesincs jöttment voltam.

UNIVERSUM-GÁLA SZEPTEMBER 12-ÉN

A hamburgi napilap, a Hamburger Abendblatt szerint szeptember 12-én rendezné újabb gáláját az Universum Box-Promotion, reményeink szerint Erdei Zsolttal, a német RTL pedig egy héttel később, szeptember 19-én biztosítana időpontot Vitalij Klicsko következő mérkőzésének.
– A malmára hajtja a vizet, hogy a súlycsoport élén változások történtek?
– Garay kikapott, nem világbajnok, ez annyiban jó, hogy nincs értelme kiállítani ellenem, a címegyesítésért vele nem bunyózom. Még az is elképzelhető, hogy Campillo kevesebbet kér, mint az argentin, s akkor velem bokszoltatnák. Ez benne van a pakliban, és nem is rossz variáció.

– Nézzünk egy korábban felvetődött lehetőséget: klubtársa, az Európa-bajnok Jürgen Brähmer ellen kellene kiállnia.
– Ezzel kapcsolatban csak azt tudom mondani, mint korábban: a német sajtóban felröppent szeptember 26-ai dátumot nem erősítette meg az Universum.

– Ön egyszer már csattanós választ adott arra a kérdésre, hogy ki a legjobb félnehézsúlyú, amikor klubja a német Thomas Ulrich ellen küldte a ringbe, akit parádés bunyóval vert meg. Német vélemények szerint is Brähmer hasonló sorsra juthat. Mi erről a véleménye?
– Ezt előre nem lehet tudni. Az biztos, hogy az Ulrich elleni meccsre csak azért is hangulatban készültem. De több variációs lehetőségről beszéltem; mi van, ha az Universum úgy látja, hogy Brähmer a spanyoltól megszerezheti a WBA-övet? Mert hiába szervezte Garay mérkőzését az Universum, Brähmer echte német. S azért az nem hangzik rosszul, hogy a klubnak német világbajnoka van.

– Végezetül: ön melyik variációra számít?
– Néha annyira felfoghatatlan, ami körülöttem történik, hogy álmodni sem merek.

Akikről szó van

Név Életkor Mérleg Ranglista
Erdei Zsolt 35 30–0–0, 17 boxrec: 7.
Adrian Diaconu 31 26–1–0, 15 boxrec:16.
Gabriel Campillo 30 18–2–1, 6 boxrec: 14.
Hugo Hernán Garay 28 32–4–0, 17 boxrec: 15.
Jean Pascal 26 23–1–0, 15 boxrec: 8.
Jürgen Brähmer 30 33–2–0, 27 boxrec: 9.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik