Huszonöt éve rendezte első gáláját az Universum Box Promotion

Vágólapra másolva!
2009.02.25. 17:05
Címkék
A legsikeresebb magyar profi ökölvívókat foglalkoztató klub, a német Universum Box Promotion a héten ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját, és számos egykori és jelenlegi sportolója, munkatársa vett részt az ebből az alkalomból rendezett partin. A profiboksz.hu a jubileum kapcsán készített terjedelmes interjút Klaus-Peter Kohl tulajdonossal. Az érdekesebb kérdésekből, válaszokból válogatottunk.
Ez alkalommal Kohlnak járt a taps
Fotó: Imago (archív)
Ez alkalommal Kohlnak járt a taps
Ez alkalommal Kohlnak járt a taps
Fotó: Imago (archív)
Ez alkalommal Kohlnak járt a taps

– Honnan jött az ötlet, hogy 1984-ben bokszpromóter legyen?
– Akkor a Német Profiboksz-szövetség (BDB) tiszteletbeli elnöke voltam és társelnöke az Európai Bokszszövetségnek. Promóterré válásomban egy kis idealizmus is közrejátszott, de a háttérben természetesen az üzleti lehetőség állt. Mindig azt gondoltam, hogy a boksszal lehet pénzt keresni, de ezért fel kell kelteni a televízió érdeklődését. Pénzt pedig csak televízióval lehet szerezni.

– 1984. február 24-én rendezte első gáláját Hamburgban, kevés sikerrel.
– Akkor mint BDB-elnök természetesen nem rendezhettem saját gálát, ezért a plakátokon más név szerepelt. Még most is fejből tudom a vendégek neveit, mivel személyesen adtam el a jegyeket. Pénzügyileg teljes csőd volt a rendezvény, százötvenezer márkát veszítettem. A VIP-jegyekkel kétezren voltak a csarnokban, de csak ötszáz jegyet tudtunk eladni.

– Mikor jött el az áttörés?
– Talán a cirkálósúlyú Markus Bott világbajnoki meccse hozta meg kilencvenhárom februárjában. A tévészerződéseknek köszönhetően ezután sikerült normálisan felépíteni a klubot. Úgy kilencvenöttől, amikor Dariusz Michalczewski és Artur Grigorjan világbajnokok lettek, már nyereségessé is vált.

– Nem gondolja, hogy egyrészt a tévés nézettség, másrészt az Ön elismerése is sokkal nagyobb lehetne, ha lenne német nehézsúlyú világbajnok?
– Ha van valahol egy tehetséges német bokszoló, akkor természetesen megpróbálom megszerezni. De nem szabad abba a hibába esnünk, hogy csak a németekre figyelünk. Mondjon csak egy igazi német labdarúgó sztárt. Philipp Lahm talán, Michael Ballack talán. De lett belőlük világbajnok, Európa-bajnok vagy Bajnokok Ligája-győztes? Nincs több Beckenbauer, Netzer vagy Seeler, talán Kahn volt az utolsó. Ennek ellenére a Bundesliga dübörög, mivel a végtermék stimmel.

– A bokszban stimmel a termék?
– Nem, sosem lehet sok, ha a minőség rendben van. Mindig azt mondtam, hogy a sportolói teljesítményt helyezzük előtérbe. Olyasvalamit kell csinálni, amire a nézők azt mondják, ez igen, ez klasszis teljesítmény volt. Ehhez kell egy erős csapat. Kell egy csapat, amelyben bárkiből világbajnok lehet, akár egészen hirtelen. Így lett világbajnok Denis Inkin és Balzsay Károly, és mindemellett remek meccset hoztak össze.

– Azt mondta, mindig előretekint. Hogyan látja a jövőt?
– Nem aggódom, ha a nyáron a technikai vezetőnk, Jean-Marcel Nartz visszavonul, akkor szinte minden Universum alkalmazott, engem leszámítva persze, negyven év alatt lesz. Mindig meg kell újulni, hogy helyet teremtsünk az utódoknak. Lassan én is befejezem. Sógorom, Dietmar Poszwa a Spotlightnál tanulja, hogy hogyan legyen teljes felelősséggel felruházott vezető. Természetesen néha azért tanácsokat kér tőlem, de teljesen egyedül hozza meg a döntéseit. Nagyon fontos, hogy így legyen, nem úgy, mint például Don Kingnél. Ő még most sem adta át a hatalmat fiának, amit óriási hibának tartok.

profiboksz.hu
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik