A kubai ökölvívók most is karibi táncot ígérnek a ringben

Vágólapra másolva!
2008.08.06. 11:19
Nyolc érmet nyert négy éve Athénban a kubai ökölvívó-válogatott, és a karibiak dominanciájuk megőrzésére törekednek a ringben. Nem lesz könnyű dolguk: klasszisok sora disszidált (vagy akart disszidálni), egyik legjobbjuk, Mario Kindelan pedig visszavonult. A kubaiak mestere szerint nincs miért aggódni, de az amerikai edző szerint az oroszok már jobbak.
Az egyik legnagyobb kubai esélyes, Yordenis Ugas (kékben) Pekingben is kioszt majd egy-két pofont
Fotó: Action Images
Az egyik legnagyobb kubai esélyes, Yordenis Ugas (kékben) Pekingben is kioszt majd egy-két pofont
Az egyik legnagyobb kubai esélyes, Yordenis Ugas (kékben) Pekingben is kioszt majd egy-két pofont
Fotó: Action Images
Az egyik legnagyobb kubai esélyes, Yordenis Ugas (kékben) Pekingben is kioszt majd egy-két pofont

MÁR NEM ÁLLAMI KEDVENCEK

A disszidáló kubai ökölvívók közül többen is elmondták: az állam már nem támogatja megfelelően az élsportolókat, így megélhetésük érdekében inkább profinak állnak. „Mindig kubainak tartom magam, és büszke leszek az örökségemre, de a körülmények miatt áldozatokat kellett hoznom. Régen az olimpiai bajnokok privilegizált helyzetben voltak Kubában, mindent megkaptak, de újabban semmi kiváltságunk nem volt. Már gondot okozott a család élelmezése is” – panaszkodott Yan Barthelemy, aki 2006-ban disszidált a válogatottból.
Kuba eddig 65 aranyérmet nyert a nyári olimpiákon, és az aranytermés fele, 32 medál az ökölvívókhoz köthető. Athénban a karibi csapat öt arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel gazdagodott, mindössze három súlycsoportban nem állhatott versenyzőjük a dobogóra.

Az athéni dominancia azonban megtörhet: a disszidálásoktól való félelem miatt Kuba kihagyta a 2007-es chicagói vb-t, így meglehetősen tapasztalatlan csapat érkezik Pekingbe. Ráadásul az a „szégyen" is megesett a válogatottal, hogy a kvalifikációs tornák után 11 helyett csak 10 súlycsoportban indíthatnak versenyzőt…

A kubaiak több klasszisukat is elvesztették: Kindelan visszavonult, Yan Barthelemy, Yuriorkis Gamboa és Odlanier Solis (tehát három olimpiai bajnok) pedig engedély nélkül profinak állt, miután „olajra léptek” a riói Pánamerikai Játékokon. A kétszeres olimpiai bajnok Guillermo Rigondeaux is megpróbálta követni példájukat, de őt elkapták a hatóságok, és rövid úton visszatoloncolták Kubába, ahol persze azonnal eltiltották…

„Nem számít. Elég bokszolónk van akár három csapat küldésére is. A disszidálások nem érintenek érzékenyen minket. Persze ez nem az athéni csapat, és a tapasztalatlanság problémákat okozhat” – nyilatkozta Pedro Roque, a kubai válogatott vezetőedzője.

„Nagyon hasonlít a szituáció Barcelonához, ahova rutintalan csapattal mentünk, aztán hét arannyal tértünk haza” – bizakodott José Barrientos, a Kubai Ökölvívó-szövetség elnöke.

MINDEN, AMIT AZ OLIMPIÁRÓL TUDNI ÉRDEMES!

A riválisok azonban úgy vélik: Pekingben nem a kizárólag olimpiai újoncokkal ringbe szálló kubaiak lesznek az uralkodók. A legalább hét éremre pályázó orosz válogatott minden súlycsoportban aranyesélyeseket vonultat fel, és az amerikai főnök szerint is ők a legjobbak:

„Az orosz válogatott magasan a legerősebb, rájuk kell majd figyelni. Jobbak, mint a kubaiak, akik újjáépítik a teljes csapatukat. Persze Kuba az Kuba: most is kitűnő képességű bokszolóik vannak” – nyilatkozta Dan Campbell, az amerikai ökölvívók vezetőedzője.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik