Bacskai a papa nyomdokain

Ch. Gáll András (Agadir)Ch. Gáll András (Agadir)
Vágólapra másolva!
2006.09.16. 18:32
Címkék
Kettőből egy – ez volt a péntek esti negyeddöntők mérlege magyar szempontból az agadiri junior-világbajnokságon. Rácz Sándor, 57 kg-os reménységünk sajnos nem bírt az ausztrál Paul Fleminggel, Bacskai Balázs viszont tanári boksszal leiskolázta messziről erősebbnek tűnő brazil ellenfelét, és így szombaton magyar idő szerint koraeste már a döntőbe jutásért mérkőzik.

Ráczot is esélyesnek gondoltuk – hiszen Ausztrália minden, csak nem boksznagyhatalom , sajnos azonban Fleming keményebb volt a vártnál. Az első menetben – mi úgy láttuk – a gyöngyösi fiú volt a jobb, de a pontozók 8-8-ra hozták az eredményt. (Valójában legalább négy ponttal vezetnie kellett volna Rácznak…) A második végén még mindig 17-18 volt az állás, azaz csak egy ponttal vezetett az ausztrál, a harmadikban azonban kezdett elmenni a meccs. El is ment, Rácz nem érezte a távolságot, végül 43-29-re győzött az ausztrál.

„Sajnos Sanyi elvesztette a meccset, a végére elfogyott, ahogy mondani szokás”, mondta idősb Balzsay Károly szövetségi kapitány, dicséretes belátással.
„Ha az első menetben nem nyomnak félre a pontozók, akkor előnnyel fordulhatott volna, s mindjárt más a leányzó fekvése. Így viszont Sanyinak kellett futnia az eredmény után, az ausztrál kedvére kontrázhatott volna, ami sokkal könnyebb, mint rohamozni”, vélekedett Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó-szakszövetség elnöke.

Bacskai Balázs igazi virtuóz. Ez nem csoda, édesapja az a Bacskai Imre, aki három olimpián vett részt – Moszkvában, Szöulban, s a Los Angeles-i játékokat „pótló” kubai „Barátság Versenyen” , Európa-bajnoki és Világkupa-ezüstérmes, jelenleg pedig főállásban a Vasas-Rica Hungária vezetőedzője, s a válogatottnál Balzsay mester segítője.

Nos, Bacskai „Bendzsi” – ez a január 29-én tizenkilencedik születésnapját ünneplő kisváltósúlyú srác beceneve – a legjobb négy közé jutásért egy félelmetes külsejű brazil izomkolosszussal, Almeidával találkozott. Gyorsan kiderült, Almeida is tipikus „kontrabunyós”, aki – Bacskaihoz hasonlóan – azt szereti, ha az ellenfele támad, ő pedig keresztbe verheti.

„A boksz türelemjáték”, mondta erről Csötönyi. „Az veszít, aki előbb jön ki a sodrából, s fejetlenül elkezd rohamozni.”

Nos, Bendzsinél a türelemmel nem volt baj. Meglehet, a meccs nem volt látványos, keveset ütöttek, inkább kerülgették egymást – előzőleg a kubai Frometa és az amerikai Sadam meccsén (57 kg) nyolcvan pont született, 41-39-re nyert a karibi bokszoló , de mégis tankönyvbe illett Bacskai haditerve. Alig-alig engedte megütni magát, ő viszont balegyeneseivel és balhorgaival folyton bizonytalanságban tartotta a brazilt, s percről percre növelve előnyét, 30-11-re győzött.

„Úgy érzem, jól ment a boksz, szeretném, ha az elődöntőbe jutás nem lenne a végállomás itt, Agadirban”, mondta Bacskai Balázs.

A Vasas kiválósága az elődöntőben a marokkói Idrisz Muszaiddal találkozik, aki szikrázó meccsen az azeri Natig Dzsabarilovot verte 34-18-ra.
„Bendzsi három fiam közül a legkisebb, s a legtehetségesebb”, mondta elérzékenyülten Bacskai Imre, a világbajnoki bronzérmes édesapja. „A legnagyobb, Guszti és a középső, Lali is sikeres bokszoló volt, de Bendzsi fogja a legtöbbre vinni. Nyolcévesen kezdte, óriási ambíció szorult belé, mindene a boksz. Most érettségizett, jövőre elkezdi a Testnevelési Egyetemet.

Nos, ami azt illeti, az ökölvívásban már most egyetemi tanárnak számít…
Negyeddöntők:
57 kg: Paul Flemming (ausztrál) Rácz Sándor (magyar) p. gy. 43-29
64 kg: Bacskai Balázs (magyar) Uaicae Almeida (brazil) p. gy. 30-11
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik