Cselgáncs: Budapest rendezi a 2013-as Európa-bajnokságot

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2011.11.14. 09:18
null
A tavaly Bécsben Eb-t nyerő Mészáros Anett (kékben) két év múlva Magyarországon is a csúcsra juthat
Címkék
Az Európai Cselgáncsszövetség (EJU) döntése alapján Budapest ad otthont a 2013-as Európa-bajnokságnak.

 

Tóth László, a magyar szövetség elnöke hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az EJU igazgatótanácsának leibnitzi ülésén a magyar pályázat a londonit előzte meg, míg a német jelentkezők már korábban kiszálltak a versengésből.

A 62. Eb-re az előzetes egyeztetések alapján a Papp László Sportarénában kerül sor, várhatóan 2013. április végén.

„A tervek szerint csütörtökön, pénteken és szombaton zajlanak majd az egyéni küzdelmek, vasárnap pedig a csapatverseny – mondta az MJSZ első embere. – A keretprogram egy dzsúdófesztivál lesz szemináriumokkal, bemutatókkal, sportágtörténeti kiállításokkal.”

Ami a rendezési jog elnyerésének sportdiplomáciai hátterét illeti, az EJU kincstárnokaként is tevékenykedő Tóth László kifejtette:

„Öt év kemény munkánk van a mostani bejelentés mögött. Pályáztunk a jövő évi Európa-bajnokságra is, de Cseljabinszkkal nem igazán tudtunk versenyezni, az oroszok ugyanis garanciát vállaltak arra, hogy nemcsak a résztvevők repülőjegyét, hanem a szállás- és étkezési költségeit is fedezik. Itt jegyzem meg, hogy a 2013-as naptárból egyelőre csak a budapesti kontinensbajnokságról döntött az EJU, az összes többi verseny időpontja még bizonytalan.”

A dzsúdóelnök mintegy „bónuszként” hozzátette, hogy jövő decemberben a magyar főváros ad otthont az EJU négyévente esedékes tisztújító kongresszusának is.

A 2013-as felnőtt Európa-bajnokság rendezési jogát elnyerő Magyarország eddig csak „fél” kontinenstornát rendezett a cselgáncstörténelemben: 1981-ben Debrecen volt a férfi Eb házigazdája. A sportág döntnökei 1987-ben határoztak úgy, hogy egyszerre bonyolítják le a férfi és női seregszemlét, előtte – az első, 1974-es női Eb óta – külön került sor a tornákra (férfi Eb-t először 1951-ben rendeztek).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik