Planéta Szimonetta: Ha lesz legközelebb, elvállalom

Vágólapra másolva!
2014.12.08. 21:43
null
Planéta Szimonetta az oroszok elleni meccs másnapján már felszabadultabban nyilatkozott (Fotók: Korponai Tamás)
A vegyes érzelmeket felszabadító nyitány után az Eb szünnapon a Nemzeti Sport Online három „tornaújoncot” faggatott.

A magyar női kézilabda-válogatott az Oroszország elleni 29–29-es döntetlennel kezdte meg szereplését a hazai Európa-bajnokságon. A vegyes érzelmeket felszabadító nyitány után a szünnapon a Nemzeti Sport Online három „tornaújoncot”, Bíró Blankát, Mészáros Reát és Planéta Szimonettát szólaltatta meg, a lányok pedig elmesélték, miként élték meg a győri, felnőtt világversenyes bemutatkozást, milyen tapasztalatokkal lettek gazdagabbak és természetesen szó esett a következő ellenfelekről is.

Ígéri, legközelebb elvállalja
Ígéri, legközelebb elvállalja

A balszerencsés végjátékot hozó mérkőzés után úgy lehetett látni, az események alakulása leginkább a meccsen magáról amúgy pozitív összbenyomást kialakító Planéta Szimonettát viselték meg. A győri átlövő az utolsó magyar támadásnál bátortalanul továbbpasszolta a felelősséget, és a dudaszó után hosszú percekkel is látszott rajta, bántja az elszalasztott lehetőség – hétfőre azonban igyekezett mindezt elfeledni.

„Meccs után felfokozott idegállapotban van az ember, nehéz túllépni az eseményeken, viszont most már csak némi csalódottság van bennem. De felesleges ezen rágódni, próbálok a holnapi meccsre összpontosítani. Rosszul döntöttem, féltem. Biztos vagyok benne, hogy most már másképp csinálnám, de senki sem hibáztatott. Ha lesz legközelebb, akkor elvállalom” – ígérte a húszéves átlövő, aki pedig a második félidőben több jó megoldással tűnt ki.

„Szó volt róla, hogy az oroszok nagyon magasak, és én lehetek az, aki átlövi őket. Tegnap nekem sem nagyon ment, mert nagyon jól sáncoltak, de biztos vagyok benne, hogy a többi meccsen több lehetőségem lesz” – mondta a végül két gólig jutó, de gólpasszokat és kiharcolt heteseket jegyző játékos.

„Mikor a kapitány szólt, meglepődtem magamon, mert...”

A kapusok közül Bíró Blanka a meccs hajrájában jutott szóhoz a kapu előtt, és a 45 százalékos védési hatékonyság mutatja, hogy nem ijedt meg a feladattól.

„Amikor András szólt, hogy melegítsek, nem éreztem azt, hogy izgulok, nyugodt voltam.
Három különböző kapusunk van, jól kiegészítjük egymást. Mindenki száz százalékot akar nyújtani, és nagyon sok segítséget kapunk ebben Katitól. [Pálinger Katalin – a szerk.] A vezetésével külön is videóztuk az oroszokat, nagy segítség, hogy ott volt előttem a lőlap” – mondta a meccskeret legfiatalabb tagja, aki különös kettősséget élt meg a meccsen.

Bíró Blanka (balra) szerint kapusaink egymást húzzák
Bíró Blanka (balra) szerint kapusaink egymást húzzák

„Amíg nem léptem pályára, addig mindent hallottam magam körül, a szurkolás is teljesen »átjött«. Aztán amint pályára kerültem, szintén hallottam, de gyakorlatilag nem tudok visszaemlékezni rá.”

A váci kapuvédő szerint a csapatnak túl kell tennie magát az első meccs nehézségein, és a következő két fellépésen négy pontot kell gyűjtenie. „A spanyolokról tudjuk, hogy nagyon gyorsak, főleg lábbal, egy az egyben és a szélsőik nagyon jók. A lengyelek védelme sebezhetőbbnek tűnik – összegezte Bíró a másik csoportmeccs tapasztalatait. – A hátralévő két meccset meg kell nyernünk. Most azért veszítettünk el egy pontot, mert az elejét a csapat túlizgulta. A következő két-két pontot mindenképp be kell gyűjtenünk.”

Mészáros Rea nemcsak védekezésben volt hasznos, támadásban is akadtak látványos megoldásai (Fotó: Szabó Miklós)
Mészáros Rea nemcsak védekezésben volt hasznos, támadásban is akadtak látványos megoldásai (Fotó: Szabó Miklós)

Mészáros Reát nem feltétlenül várta mindenki a szűk keretbe, de harcos játékával alátámasztotta, hogy nem hiába él felé a bizalom.

„Egyrészt meglepetés is volt, másrészt viszont nagyon reméltem, hogy bekerülök. Vannak előttem képzettebb beállósok, Temes Berni is amellett, hogy irányító, játszott ezen a poszton, és mivel én a felkészülési meccseken nem nagyon támadtam, kicsit meglepett, hogy végül ő maradt ki, nem én. Remélem, hogy a bizonyítási lehetőséggel erősítettem a helyemen” – ecsetelte helyzetét a fradista beálló.

„A mérkőzés előtt [Németh] András elmondta, hogy védekezésben miket vár tőlem, így a találkozón, amikor szólt, hogy Rea, már csak kaptam a melegítőmet. Próbáltam felvenni a meccs ritmusát, ami eleinte nehéz volt, kétszer meg is vertek egy az egyben, de úgy érzem, utána sikerült felvenni a fonalat. Már megszoktam, hogy mindenki nagyobb és erősebb nálam, az oroszok gyorsasága ugyanakkor kicsit meglepett, de erőszakossággal igyekeztem ellensúlyozni ezt, és ahogy belemelegedtem, jobban éreztem magam a pályán.”

„Kellett volna? – a Bíróhoz és Planétához hasonlóan húszéves Mészáros gyakorlatilag egy visszakérdezéssel el is intézte a lényegi választ annak firtatására, érzett-e bármilyen megilletődöttséget élete első nagy tornájának első meccsén. – A himnusznál volt egy kis görcs, de ahogy elkezdődött a meccs, mindezzel már nem foglalkoztam. Próbáltam úgy felfogni, mintha egy szimpla bajnoki lenne, persze, nem az, de megnyugtatott, nem úgy készültem, hogy csak el ne rontsak valamit. A közönség buzdítása ugyanakkor nagyon jólesett. Amikor mínusz ötről kellett felállni akkor is éreztük a biztatást, és ebből erőt is tudtunk meríteni.”

A hétfői edzésen már a lengyelek elleni meccs volt fókuszban
A hétfői edzésen már a lengyelek elleni meccs volt fókuszban

A magyar válogatott tagjai annak ellenére letörtnek tűntek a vasárnapi iksz miatt, hogy ha az oroszok elleni első félidőre gondolunk, egy sima vereség is benne volt a pakliban. A lányok délelőtt videózással készültek már a lengyel csatára, majd ebéd előtt egy könnyed séta következett. A délutáni szabadidőt sokan az ETO Park kávézójában töltötték, míg a szűkített keretből kimaradt Temes Bernadett és Tóth Gabriella a Győr edzéséhez csatlakozott a Magvassyban. Ami azt illeti, nem sok játékosa maradt Ambros Martínnak, a felnőtt keretből mindössze Hornyák Ágnes, Szepesi Ivett és Korsós Dorina volt jelen, a fociba a szokásoknak megfelelően a spanyol mester és a stábtagok is beszálltak.

Közben az Audi Arénában már a lengyelek edzettek, míg a keret nagy része zenei aláfestés mellett itt is focival hangolódott, a sérüléssel bajlódó Kinga Byzdra csak az oldalvonal mellett gimnasztikázott. Keddi ellenfelünk klasszisa egyelőre nem bevethető, de a lengyelek remélik, továbbjutásuk esetén már számíthatnak rá. A magyar csapat fél hattól tréningezett, Németh András több mint egyórás edzést vezényelt, amelyen gyakorolták a lengyelek elleni taktikát.

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország 1 1 29–22 +7 2
2. MAGYARORSZÁG 1 1 29–29 0 1
2. Oroszország 1 1 29–29 0 1
4. Lengyelország 1 1 22–29 –7 0

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI CSOPORTMÉRKŐZÉSEI AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGON
December 9., 20.30: Lengyelország–Magyarország (Tv: m1, élőben az NSO-n)
December 11., 20.30: Magyarország–Spanyolország (Tv: m1, élőben az NSO-n)

Jegyek anői kézilabda Európa-bajnokságra awww.jegyed.hu-nkaphatók!

• TÖLTSÉK LE A TORNA SZURKOLÓI SZOFTVERÉT!
SZURKOL, UTAZIK, LÁJKOL? – A KÉZI EB KISOKOSA!

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT 16 FŐS EURÓPA-BAJNOKI KERETE
Kapusok:
BÍRÓ Blanka (Ipress Center Vác), HERR Orsolya (Győri Audi ETO KC), KISS Éva (Fehérvár KC)
Balszélsők: ERDŐSI Ildikó (Siófok KC Galerius Fürdő), KOVACSICS Anikó (Győri Audi ETO KC)
Balátlövők: BULATH Anita (Dunaújvárosi KKA), KLIVINYI Kinga (Érd), TRISCSUK Krisztina (Dunaújvárosi KKA)
Irányító: SZUCSÁNSZKI Zita (FTC Rail Cargo Hungária)
Beállók: MAYER Szabina (Fehérvár KC), MÉSZÁROS Rea (FTC Rail Cargo Hungária), SZAMORÁNSKY Piroska (FTC Rail Cargo Hungária)
Jobbátlövők: PLANÉTA Szimonetta (Győri Audi ETO KC), TOMORI Zsuzsanna (FTC Rail Cargo Hungária)
Jobbszélsők: BÓDI Bernadett (Győri Audi ETO KC), KOVACSICZ Mónika (FTC Rail Cargo Hungária)

Szövetségi kapitány: NÉMETH András
Csapatmenedzser: PÁLINGER Katalin
Edző: KÖSTNER Vilmos

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik