Női kézi Eb: A játékvezetői felfogás döntött - Németh A.

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.12.07. 22:51
null
A kapitány szerint az orosz plusz kilókkal és a játékvezetői felfogással nem tudtunk mit kezdeni (Fotó: Szabó Miklós)
Az Oroszország elleni 29–29-es döntetlennel kezdte meg szereplését a társházigazda magyar női kézilabda-válogatott a horvátokkal közös rendezésű Európa-bajnokságon. A győri csoport első mérkőzését követően Németh András szövetségi kapitány a bírói ténykedés miatt érzett csalódottságot. Tomori Zsuzsanna szerint kétes volt a kiállítása a végén, de nem erre hegyezte ki az ikszet, az újoncok teljesítményének ugyanakkor örült. 




„A lányok nagyon szépen küzdöttek, próbáltak mindent szépen megcsinálni, viszont nagyon rosszul értelmeztük a kezdést, és abból nehezen jöttünk ki és nehezen jöttünk vissza. De igazából nem ez döntött, hanem a játékvezetői felfogás – mondta Németh András a találkozót közvetítő M1-nek. – Egy mázsával volt fent több az oroszoktól a pályán, ezt mi nem tudtuk megtartani öt lépésen keresztül. Ez egy méltatlan felfogás volt a bíróktól, és nagyon csalódott vagyok ezért. Sőt, az utolsó kiállítással egyértelműen belenyúltak a mérkőzésbe, amelyből ezt a végeredményt akarták kihozni. Hazai pályán ez méltatlan. Nem játszottunk jól, sok játékosnak ez az első világversenye, és ez érződött a társaságon. Az első tizenöt perc után szépen összekapták magukat, és próbálták kihozni a maximumot, de ezzel a súlytöbblettel nem bírtunk, ez döntően meghatározta a mérkőzést. Ez egy világverseny első mérkőzése volt, kevés rutinos játékosunk van, aránylag fiatal a csapatunk. És még mi sem dolgozunk együtt régóta. Arra is felfigyelhettem, hogy amit megbeszéltünk, azt bizonyos mértékig rosszul is értelmezték.”

A kapitány a sajtótájékoztatón az oroszokat is dicsérte:

„Sajnos nem találunk öt 180 centiméter feletti embert, akikkel át lehet lőni a magas orosz falat. Azt kértem, hogy ne lőjünk kettős sánc felett, ebből az lett, hogy egyáltalán nem lőttünk kapura az elején. Valahol éreztük, hogy az oroszok még mindig magas színvonalat képviselnek, és sok jó játékosuk van. Annak örülök, hogy a válogatott újoncai sokat tettek hozzá a meccshez. Innen csak javulni lehet, és fogunk is. Tetszett, ahogy küzdöttek, feljöttek a lányok, a végén tőlünk független események miatt meg kellett elégednünk a döntetlennel..." – utalt a végén a kapitány a korábbi megállapítására.

„A nagy tornákon rendre nehéz az első mérkőzés, és főleg akkor, ha a házigazda csapat az ellenfél. Ezt megint tapasztaltuk, úgyhogy örülnünk kell a döntetlennek is. Biztos, hogy a folytatásban javulni fogunk" – mondta az oroszokat irányító Jevgenyij Trefilov. A rutinos kapus, Marija Szidorova is örült végső soron az eredménynek, mert úgy tűnt az utolsó percekben, hogy kikapnak, de kiharcolták az ikszet.

„Nem erre számítottuk az oroszok ellen, teljesen leblokkotunk”

Tomori Zsuzsanna kétesnek érezte a hajrábeli kiállítását, de nem erre hegyezte ki a döntetlen okát:

„Végig úgy éreztem, hogy ott vagyunk az oroszok nyakán – nyilatkozta Tomori Zsuzsanna a mérkőzést közvetítő M1-nek. – Sajnos az első tizenöt percben teljesen elengedtük őket azzal, hogy nem faultoltunk, és nem tudtunk gyors lerohanásokból gólokat lőni. Ezek megbosszulták magukat. A támadójátékunk teljesen lelassult, tulajdonképpen a kezükbe adogattuk a labdákat, ők pedig átrohantak rajtunk. Ezzel tudtak előnyt szerezni. Volt annyi erőnk, hogy visszajöjjünk a meccsbe. A végén kétes volt a kiállítás, csak átkaroltam a lányt, de jobban össze kellett volna raknunk a támadásokat, hiszen nagyon lassúvá váltak, nem találtuk meg azokat a réseket, amiket szeretnénk, így kikényszerített lövéseink voltak.”

Tomori szerint ha három-négy góllal el tudtunk volna menni, akkor megnyerhettük volna a meccset. Az FTC átlövője úgy látta, a nagy akarás görcsösségbe ment át az első találkozón.

„A meccs előtt is arról beszéltünk, hogy meglephetjük az ellenfelet. Szerintem Planéta Szimonetta, Mészáros Rea és Bíró Blanka is jól szállt be, sokat tudtak hozzátenni a teljesítményünkhöz. Most ők hozták a mérkőzést, míg a többiek próbáltak segíteni nekik. Bízom, a lengyelek ellen már megtaláljuk a réseket."

„Csalódott vagyok, a kétgólos előnyt két-három perccel a vége előtt már meg kellett volna tartani. Mondhatnám, hogy örülünk az egy pontnak, de nagyon nehéz lesz a továbbiakban. Ahogy láttuk a lengyeleket, elég lendületesen mennek. A spanyolok végig biztosan vezettek ellenük, de nem lesz könnyű dolgunk" – nyilatkozta Kovacsics Anikó.

„Nyerni szerettünk volna, de az iksz sem rossz. Biztos ki fogjuk elemezni, hol hibáztunk, de az elején nem hagyhattuk volna az oroszokat annyi könnyű gólt lőni" – mondta Triscsuk Krisztina, aki a falban végig nagy küzdelmet vívott a megtermett oroszokkal.


SZAVAZÁS

Németh András bírálta a játékvezetőket a magyar-orosz kézilabdamérkőzés után. Mit gondol a bírók teljesítményéről?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
A-CSOPORT, 1. FORDULÓ

Magyarország–Oroszország 29–29 (14–15) ONLINE KÖZVETÍTÉS
Győr, Audi Aréna, 4500 néző. V: Brunovsky, Canda (szlovákok)
MAGYARORSZÁG: Herr O. – BÓDI 3, Tomori 3, Szucsánszki 1, Szamoránsky P. 1, Klivinyi 1, KOVACSICS 5 (2). Cs: Kiss É., Bíró B. (kapusok), TRISCSUK 6 (6), Bulath 2, Erdősi 2, MÉSZÁROS R. 1, Mayer 1, PLANÉTA 2, Kovacsicz 1
OROSZORSZÁG: Szidorova – Csernovanyenko 1, Bliznova 1, DMITRIJEVA 7, Makejeva 1, SZENY 5, KUZNYECOVA 4. Cs: Szedojkina (kapus), PUNYKO 2 (1), Iljina, Petrova 1, Zsilinszkajtye, BOBROVNYIKOVA 3, Uszkova 2, Davigyenko 2 (2), Marennyikova
Az eredmény alakulása. 5. p.: 1–4. 10. p.: 1–4. 12. p.: 2–5. 17. p.: 4–9. 21. p.: 7–10. 24. p.: 8–13. 26. p.: 11–13. 29. p.: 13–14. 34. p.: 17–15. 38. p.: 17–18. 42. p.: 21–21. 48. p.: 23–23. 52. p.: 25–27. 55. p.: 28–27. 57. p.: 29–27. 59. p.: 29–28
Kiállítások: 10, ill. 6 perc
Hétméteresek: 8/8, ill. 4/3
A MÁSIK MÉRKŐZÉSEN
Spanyolország–Lengyelország 29–22 (16–13)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország 1 1 29–22 +7 2
2. MAGYARORSZÁG 1 1 29–29 0 1
2. Oroszország 1 1 29–29 0 1
4. Lengyelország 1 1 22–29 –7 0

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI CSOPORTMÉRKŐZÉSEI AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGON
December 9., 20.30: Lengyelország–Magyarország (Tv: m1, élőben az NSO-n)
December 11., 20.30: Magyarország–Spanyolország (Tv: m1, élőben az NSO-n)

Jegyek anői kézilabda Európa-bajnokságra awww.jegyed.hu-nkaphatók!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik