A dánoktól elszenvedett vereséggel elúszott az elődöntő

Vágólapra másolva!
2014.12.15. 20:24
null
Tomori jól kezdett, de aztán az ő teljesítménye is visszaesett (Fotó: Mirkó István)
A magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének második fordulójában a magyar válogatott 23–20-ra kikapott Dániától, ezzel elszállt az esélye az elődöntőre. Két nap múlva Norvégiával mérkőzik meg Németh András együttese, amelyen még kiharcolhatja a budapesti helyosztó lehetőségét.

 

NŐI KÉZILABDA EB
KÖZÉPDÖNTŐ, I CSOPORT
DÁNIA–MAGYARORSZÁG 23–20 (11–9)

Debrecen, 5500 néző. Vezette: Ch. Bonaventura, J. Bonaventura
DÁNIA: TOFT – T. Jensen, L. JÖRGENSEN 6, K. KRISTIANSEN 4 (3), Thorsgaard 2, S. Jörgensen 1, Norgaard 2 (1). Csere: Holmsgaard 1, L. Spellerberg 1, Gravholt 1, Fisker 2, Burgaard 1, Kviesgaard 2, A. Hansen
MAGYARORSZÁG: KISS É. – Bódi, Bulath 1, Szucsánszki, Szamoránsky P., Tomori 5, Kovacsics 2. Csere: Bíró B. (kapus), Triscsuk 4 (2), Mészáros R., TÓTH G. 5, Mayer 1, Erdősi, Kovacsicz 2, Planéta
Az eredmény alakulása. 6. p.: 3–0. 9. p.: 5–2. 13. p.: 6–5. 20. p.: 9–6. 24. p.: 11–7. 32. p.: 11–11. 36. p.: 14–13. 43. p.: 19–14. 49. p.: 22–15. 55. p.: 23–19
Kiállítások: 4, ill. 2 perc

A korábbi eredmények azt jelentették, hogy a mieink egy esetleges győzelemmel már biztosan ott vannak a legjobb hat között, vereség esetén azonban elúszik az elődöntő. Bár valamivel kevesebb néző jött ki, mint a románok ellen, de így is kiváló hangulatot teremtettek már a bemelegítés során. A magyar válogatott tagjai éppen a hivatalos ceremóniára készültek, amikor a norvégok még javában nyilatkoztak a vegyes zónában. Kovacsics Anikót a paraván sem állíthatta meg, hogy üdvözölje győri klubtársát, Heidi Lökét.

A dánoknál ott volt a keretben az elmúlt napokban betegséggel küzdő Louise Burgaard, Lotte Grigel azonban megsérült a kezdés előtt, ölben kellett levinni.

Kristiansen kapusként is bizonyított (Fotó: Mirkó István)
Kristiansen kapusként is bizonyított (Fotó: Mirkó István)

1. FÉLIDŐ

Csere nélkül kezdtük a mérkőzést, a Kiss – Bódi, Szamoránsky P., Bulath, Tomori, Szucsánszki, Kovacsics összeállításban. Támadásban rögtön gondot okozott a lábbal jól mozgó dán fal áttörése, labdákat is adtunk el, így amikor a hatodik percben 3–0-ra vezettek az északiak, Németh András kénytelen volt időt kérni.

Érkezett Mészáros Rea és Triscsuk Krisztina, ám a védelmünk jobb oldalát többször is meg tudták verni a dánok. Így hiába védett Kiss Éva többször is bravúrral, nem tudtunk mínusz háromról feljebb zárkózni. Amikor elöl tanácstalanná váltunk, Tomori Zsuzsanna bombáival tartotta meccsben a csapatot. Sőt negyedik gólja után már csak egy volt a lemaradásunk.

Mivel felállt fal ellen a dánok is tanácstalanná váltak, egyenlő létszámnál is levitték a kapust. Ebből rögtön két gólt is lőttek, így ahelyett, hogy egyenlítettünk volna, újra három lett közte (5–8). A magyar kapitány a 18. percben már második idejét kérte ki.

A románok ellen kritizált támadójáték ezúttal is ötlettelennek tűnt, ha nem védett volna olyan jól Kiss Éva, nagyobb is lehetett volna a különbség. Persze így sem volt kicsi, 11–6-ra vezetett Dánia a 24. percben. A cserék lendítettek a csapat szekerén, feljöttünk 11–9-re. Csak azért nem közelebb, mert Kristina Kristiansen megkülönböztető mezben is hárítani tudott.

2. FÉLIDŐ

Tóth Gabriella maradt irányítóban, míg jobbátlövőbe érkezett Planéta Szimonetta. A mosonmagyaróvári irányító passzából előbb Mayer talált be, majd először kaptak gólt a dánok a kapus leviteléből, Kovacsics dobott félpályás gólt. Hiába azonban az egyenlítés, pillanatok alatt visszaállt a kétgólos különbség.

Gyámoltalanok voltunk a második félidőben
Gyámoltalanok voltunk a második félidőben
NORVÉGIA ELLEN AZ IKSZ IS ELÉG BUDAPESTHEZ, HA...

Elődöntősök már semmiképpen sem lehetünk, hiszen a most előttünk álló dánok és spanyolok közül az egyik biztosan előttünk is végez.

Amennyiben szerdán nyerünk Norvégia ellen, hat ponttal zárjuk a csoportkört, és biztosan a harmadik helyen végzünk, így játszhatunk pénteken a Papp László Sportarénában az ötödik helyért.

Ha viszont döntetlent játszunk a norvégokkal, erősen a riválisokra vagyunk utalva. Ebben az esetben öt pontunk lenne, és hogy ezzel harmadik helyen zárjunk, ahhoz az kellene, hogy Dánia legyőzze Spanyolországot.

Vereség esetén még a csoport negyedik helye is kérdéses, amennyiben Románia legyőzi Lengyelországot, szintén elénk kerül, és ötödikek leszünk.

A jobbátlövő, Line Jörgensen többször is megállíthatatlan feladat elé állította Kisst, a dánok szép lassan elmentek 17–13-ra. Tóth találatai kellettek hozzá, hogy ne nőjön a különbség. Ez azonban csak időleges volt, mert hiába szereztünk nagy nehezen gólt, hátul nem tudtuk megállítani az északiakat. Az utolsó tíz percbe lépve hétgólos hátrányba kerültünk (15–22). A dánok továbbra is jól játszották a megkülönböztető mezes felállást egyenlő létszám mellett, amikor két beálló is bejött a falunkba. Bulath révén az utolsó öt perchez érve másodszor tudtunk gólt szerezni belőle, ezzel mínusz négyig jöttünk fel (19–23), Jan Pytlick pedig lerakta a T betűt.

Kiss tartotta formáját, míg védekezésben már kockázatot is fel kellett vállalnunk. A dánok tudtak „gazdálkodni" az előnyükkel, mi pedig nem tudtunk igazán közelebb jönni. Kovacsicz Mónika találatával alakult ki a 20–23-as végeredmény. Ezzel elúszott számunkra az elődöntő, de az 5. helyért lejátszandó meccsre még odaérhetünk. A dánok pedig nagy lépést tettek a legjobb négy felé.

NŐI KÉZILABDA EB
KÖZÉPDÖNTŐ, I. CSOPORT
MAGYARORSZÁG–Dánia 20–23 (9–11) – ONLINE KÖZVETÍTÉS
KORÁBBAN KÖZÖLT EREDMÉNYEK
Spanyolország–Románia 20–22
(14–9)
Ld: Pinedo 5, ill. Neagu 7
Lengyelország–Norvégia 24–26 (15–11)
Ld: Drabik 5, ill. Mörk 11

AZ ÁLLÁS
1. Norvégia 4 4 109–90 +19 8
2. Dánia 4 2 1 1 101–95 +6 5
3. Spanyolország 4 2 2 102–99 +3 4
4. MAGYARORSZÁG 4 2 2 95–92 +3 4
5. Románia 4 1 1 2 89–96 –7 3
6. Lengyelország 4 4 88–112 –24 0

AZ UTOLSÓ FORDULÓ PROGRAMJA
december 17. Lengyelország–Románia 16.00 (Tv: Sport1)
december 17. Spanyolország–Dánia 18.15 (Tv: Sport1)
december 17.
MAGYARORSZÁG–Norvégia
20.30 (Tv: M1)

A MAGYAR VÁLOGATOTT MÓDOSÍTOTT KERETE
Kapusok:
BÍRÓ Blanka (Ipress Center Vác), HERR Orsolya (Győri Audi ETO KC), KISS Éva (Fehérvár KC)
Balszélsők: ERDŐSI Ildikó (Siófok KC Galerius Fürdő), KOVACSICS Anikó (Győri Audi ETO KC)
Balátlövők: BULATH Anita (Dunaújvárosi KKA), TRISCSUK Krisztina (Dunaújvárosi KKA)
Irányítók: SZUCSÁNSZKI Zita (FTC-Rail Cargo Hungária), TÓTH Gabriella (Mosonmagyaróvári KC SE)
Beállók: MAYER Szabina (Fehérvár KC), MÉSZÁROS Rea (FTC-Rail Cargo Hungária), SZAMORÁNSKY Piroska (FTC-Rail Cargo Hungária)
Jobbátlövők: PLANÉTA Szimonetta (Győri Audi ETO KC), TOMORI Zsuzsanna (FTC-Rail Cargo Hungária)
Jobbszélsők: BÓDI Bernadett (Győri Audi ETO KC), KOVACSICZ Mónika (FTC-Rail Cargo Hungária)

RENDELJE MEG JEGYÉT A JEGYED.HU SEGÍTSÉGÉVEL!

Középdöntős mérkőzések (Debrecen)

Négyes döntő (Budapest)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik