Wayne ezredes, lenullázott csodafegyver, csúcskövetelő Manning

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.10.16. 17:12
null
Reggie Wayne már 1000 elkapás felett jár az NFL-ben (Fotó: Action Images)
2013-ban is hétről hétre jelentkezik a Red Zone! Sorozatunkban a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) fordulóinak legérdekesebb eseményeiből szemezgetünk, a 20 yardos vonaltól egészen a célzóna határáig, majd egy merész tippel át is lépjük azt. Tartsanak velünk, mert mi biztosan eljutunk a vörös zónán keresztül a touchdownig!

20 YARD – DECIBELREKORD KANSAS CITYBEN, MÁSHOL A SÉRÜLÉSEKNEK ÖRÜLTEK
Kansas Cityben megdőlt a Seattle Seahawks nemrég felállított zajrekordja: az Oakland elleni meccsen az Arrowhead Stadionban 137.5 decibelnyi zajszintet mértek,
amikor az ellenfél irányítóját, Terrelle Pryort a földre vitték a Chiefs védői – ezt tízszer is megtették a meccsen. A szurkolók a hétvégén sajnos negatív megnyilvánulásaikkal is figyelmet kaptak: Houstonban a hetek óta rossz formában játszó Matt Schaub irányító sérülését fogadta kitörő ováció (a decibelrekord azért nem forgott veszélyben...), míg San Franciscóban Calais Campbell, az Arizona védekező falemberének csúnya sérülését követte hullámzás a lelátó egy részén. A 49ers elnöke ki is jelentette, hogy a győzelem ellenére szégyelli magát.

19 YARD – A PITTSBURGH VEZETŐEDZŐJE BERÁGOTT, A JETS ELLEN HATOTT A JÁTÉKTILALOM
Mike Tomlin, a Pittsburgh Steelers vezetőedzője drasztikus lépésre szánta el magát: a New York Jets elleni mérkőzés előtt megtiltotta a játékosainak, hogy használják a klub központjában lévő játékgépeket, és hódoljanak az úgynevezett kocsmasportoknak (billiárd, darts, stb.). Volt előzménye a történetnek, a második vagy a harmadik vereség után a veteránok ugyanezt megtiltották a fiataloknak, de Tomlin tovább ment, és egyenlőséget kiáltott. A hatás megvolt, a Jets ellen négy vereség után megszületett a csapat első szerzet labdája és győzelme is. Ám Tomlin nem állt le, most a szaltós ünneplést tiltotta meg játékosainak.

18 YARD – A RAVENS ELKAPÓJA SÚLYOS SÉRÜLÉST OKOZOTT A CSAPATFOTÓSNAK
A 6. játékhét legbizarrabb balesete a Baltimore–Green Bay mérkőzésen történt: Tandon Doss, a Ravens elkapója a Packers célterületének sarkán Joe Flacco passzát próbálta meg leszedni, de nem tudta mindkét lábát letenni a vonalakon belül, s egyensúlyát veszítve nekiesett Phil Hoffmannak, a Ravens csapatfotósának, aki Achilles-ín-szakadást szenvedett. Ám az elszánt szakember nem siránkozott sokáig, nem sokkal később bokamerevítőben ott állt a pálya mellett, és folytatta a munkát! A hét sérüléseiről ide kattintva olvashat.



17 YARD – AZ EAGLES CSEREIRÁNYÍTÓJA ÖRÖMMEL JÁR TAMPA BAYBE
A sérült Michael Vicket helyettesítő Nick Foles ihletett állapotban futballozott a Tampa Bay elleni 31–20 során. Három passzolt TD-je mellé egy futottat is jegyzett. Foles mérlege kezdőként ezzel 2–5-re alakult, érdekesség, hogy mindkét győzelme a Raymond James Stadionban született – ezzel ő az első QB, aki idegenben újoncként és másodévesként is nyerni tudott ugyanabban a stadionban. A kérdés már csak az, ő vagy Michael Vick kezdjen a következő fordulóban?

16 YARD – EUFAURIA" DETROITBAN: A LIONS TIGHT ENDJE MÁR ÖT TD-NÉL JÁR
Joseph Fauria, a Detroit Lions tight endje a drafton hoppon maradt, aztán a michiganiek szabadügynökként meghívták az edzőtáborukba, és végül szerződtették. A Cleveland elleni mérkőzés előtt négy elkapásából kettő touchdownt ért a Lionsnak, de amit a Browns ellen művelt, arra nehéz szavakat találni: három elkapás, három TD – mindegyikre külön koreográfia örömködésnek, jobbára táncokkal. Újoncként üde színfoltja a ligának.

15 YARD – CHICAGO INTERCEPTORS – ELI MANNING MÁR 15-NÉL JÁR
A New York Giants idei hatodik meccsét is elveszítette, Eli Manning pedig megdobta 13., 14. és 15. interceptionjét is a szezonban. Az NFL történetében korábban csak egy QB volt arra képes, hogy első hat meccsén kikapjon, s legalább 15 interceptiont dobjon: Eddie LeBaron 1960-ban a Cowboys irányítójaként kezdett 0–6-tal, s adta el 17-szer a labdát ezen időszak alatt. Eli Manning és Ben Roethlisberger a két irányító az NFL-ben, aki egynél többször nyert Super Bowlt és 0–3-mal vagy gyengébben kezdett egy idényt.

A Bears ellen azért „benne" volt, hogy ismét elsül a fiatalabbik Manning keze, a 2012-es idény kezdete óta a chicagói csapat 11 TD-t szerzett interception után (a második legtöbb egy csapattól 5 2012 óta...), most éppen Tim Jennings, aki ezen időszak alatt összesen 12-szer szerezte meg az ellenfelek irányítóinak passzát, ezzel pedig vezeti a vonatkozó rangsort.

Eli Manning a szezonban már 15-ször csóválhatta a fejét
Eli Manning a szezonban már 15-ször csóválhatta a fejét


14 YARD – A BRONCOS ÉS A CHIEFS MÉRLEGE 1934-ET IDÉZI
A Broncos és a Chiefs is megnyerte első hat meccsét az idei szezonban, ráadásul mindkét együttes az AFC Nyugati diviziójához tartozik. Olyanra pedig 1934 óta nem volt példa, hogy egy csoporton belül két csapat is 6–0-lal kezdjen. Akkor a Bears és a Lions rajtolt nagyszerűen. A Kansas City pedig a második gárda az NFL történetében, amely 6–0-lal kezdi a szezont azt követően, hogy előzőleg a legrosszabb mérleggel zárt a ligában. A másik ilyen csapat az 1956-os Lions volt.

13 YARD – CUTLER TOVÁBBRA IS REMEKEL, A LEGJOBB IDÉNYE ALAKUL A BEARSNÉL
A New York Giants ellen két TD-passzt adott Jay Cutler, a Chicago irányítója, aki hat meccsből ötön legalább két touchdownt jegyzett. A Bears támadósorának erejét mutatja, hogy az irányító máris annyi meccsen osztott ki legalább két TD-t, mint a 2011-es, valamint a 2012-es szezonban az egész alapszakaszban.

12 YARD – A BENGALS ELLEN NEM PASSZOLSZ KARRIERCSÚCSOT
A Cincinnati Bengals védelme az előző 20 alapszakaszbeli mérkőzésen egy irányítót sem engedett 300 passzolt yard fölé, ez jelenleg a leghosszabb ilyen sorozat. Pedig az együttes eközben Aaron Rodgers, Tom Brady és Ben Roethlisberger csapata ellen is játszott.

11 YARD – RUSSEL WILSON TOVÁBBRA IS HIBÁTLAN HAZAI PÁLYÁN
Russel Wilson, a Seahawks másodéves irányítója a Tennessee Titans ellen is győzött a CenturyLink Fielden, így már 11. alkalommal vezette sikerre övéit. Ez a leghosszabb széria, amióta Mark Bulger (Rams) első 14 hazai mérkőzését behúzta még 2002 és 2004 között.

10 YARD –PEYTON MANNING HAGYTA FUTNI MORENÓT, WELKER MÁR 6/6
A Denver Broncos többek között Knowshon Moreno három futott TD-jének köszönhetően nyert 35–19-re a Jacksonville Jaguars ellen. Ez volt az első alkalom 2006 óta, hogy valaki három futott hatpontos jegyzett Peyton Manning csapattársaként, amikor a QB kezdőként lépett pályára. Akkor – még a Coltsban – Joseph Addai négyszer futott a célterületre az Eagles elleni 45–21 során.
Wes Welkernek megint volt egy elkapott touchdownja a meccsen, ezzel ő az első az NFL történetében, aki új csapatában első hat mérkőzésén egyaránt TD-t jegyezzen.



9 YARD –
ELKEZDETT FUTNI A GREEN BAY, 44 MECCSES SZÜNET UTÁN SZÓRJÁK A SZÁZASOKAT
A Green Bay Packers az idény kezdetéig zsinórban 44 mérkőzésen képtelen volt felmutatni olyan futót, aki egy meccsen legalább száz yardot nyert volna a labdával csapatának. Erre a legutóbbi négy hétben hárman is megtették: James Starks a Washington ellen 132, Johnathan Franklin a Cincinnati ellen 103, Eddie Lacy most vasárnap a Baltimore ellen 120 yardot szerzett futva. S ehhez jön, hogy a negyedik meccsen Lacy csupán egyetlen yarddal maradt el a száztól. Miközben ligaszerte veszít a súlyából a futójáték, a Green Bay más trendet követ.

8YARD – A KANSAS CITY ÉS A DENVER MÁR A RÁJÁTSZÁSBAN?
Jó hír az egyaránt hat sikerrel kezdő Kansas City Chiefs- és Denver Broncos-szurkolóknak, hogy 1990 óta 29 együttes kezdte 6–0-val a szezont, ezek közül pedig 27 is bejutott a rájátszásba, ez pedig 93 százalékos mutató. Kevésbé pozitív hír a denveri szurkolóknak, hogy ebből a Broncos az egyik, 2009-ben 6–0 után 8–8-cal zárt a csapat.

Szintén a jelzett időpont óta 75 együttes, a playoffban részt vevők 27.2 százaléka, úgy tudott eljutni a kieséses szakaszig, hogy 6 meccs után nem állt pozitív mérleggel.

7 YARD – 65 ÉVE NEM LÁTOTT PONTTERMÉS A MÉRKŐZÉSEKEN
Bár a hétfő esti rangadón csak 28 pont született, a 2013-as szezonban átlagban meccseként így is 45.90 pont esett, ez pedig, ha továbbra is így marad, 1948 után az NFL-történelem második legjobb eredményét hozhatja (akkor 46.48 pont esett átlagban).

6 YARD – SCHAUB HELYETT YATES DOBOTT PICK SIXET A TEXANSBAN, YOUNG JÖNNE SEGÍTENI
Miután Matt Schaub, a Houston Texans irányítója megsérült a St. Louis Rams elleni mérkőzésen, T. J. Yates állt be a helyére, és nem sokkal később úgy adta el a labdát, hogy az ellenfél védője touchdownig visszahordta. A liga történetében még sohasem fordult elő, hogy egy csapat zsinórban öt meccsen is pick sixet dobjon, és az is meghökkentő, hogy a Texans irányítói a legutóbbi öt meccsükön annyi TD-passzt osztottak ki a szemben álló védőknek, mint saját csapattársaiknak. Vince Young szabadügynök irányító kapott az alkalmon, és a Twitteren közölte: „Jó formában vagyok, szeretnék a szülővárosom csapatában játszani, készen állok!”



5 YARD – NEM CSAK EGY HÉTKÖZNAPI PICK-SIX – HOUSTON, BAJ VAN!
Alec Ogletree, a Rams játékosa 98 yardról cipelte vissza a T. J. Yates átadásából elcsípett labdát – naná, hogy a Houston Texans ellen. Ogletree hatpontosa viszont több szempontból is érdekes volt.
Egyrészt csupán egy yarddal maradt el a klubrekordtól, amit 1980-ban Johnnie Johnson állított fel a Packers ellen. Másrészt a Rams ezzel mindössze a harmadik NFL-csapat, amely 80 yardnál hosszabb interceptionből visszahordott TD-t szerzett két egymást követő mérkőzésen. Erre korábban a Kansas City (1977) és az Oakland (2002) volt képes.

Az interception pedig emellett egy 15 játékból álló drive-nak vetett véget. 2001 óta ez volt a leghosszabb drive, ami pick-six-szel végződött. Akkor Anthony Henry, a Browns játékosa halászta le Mark Brunell (Jaguars) átadását a drive 15. játékánál.

További adalék, a Rams hat másodperc alatt kétszer is TD-t szerzett, előbb Bradford Quicknek adott passzával, majd a kezdőrúgás után Martin elejtett labdáját Bates hordta vissza újabb hatpontosért. Legutóbb ilyen gyors duplázásra a Panthers volt képes még 2009-ben a Cardinals ellen, akkor a két TD-hez csak 5 mp játékidő kellett.

A Texans pocsék formában van az előző szezon hajrája óta. 11–1-es mérleggel érkeztek meg a Patriots ellen találkozóra, ezt követően pedig tíz összecsapásból csak hármat nyertek meg a houstoniak, és azóta –116 a csapat pontkülönbsége, ami az egész liga második legrosszabb mutatója.

4 YARD – BRADY MÁR A 4. ÉS A 8., BELICHICK AZ 5.
A New Orleans Saints elleni elképesztő végjátékban 5 másodperccel a mérkőzés vége előtt Tom Brady 17 yardos TD-passzt adott Kenbrell Thompkinsnak, ezzel a Patriots legyőzte az addig hibátlan Drew Breeséket. Ez már Brady 342. alapszakaszbeli TD-passza volt, amivel bérte a 4. helyen álló Fran Tarkentont, és már csak Brett Favre (508), Peyton Manning (458) és Dan Marino (420) áll előtte. Megnyugodnia azonban aligha lehet, épp a mostani rivális Brees lohol a nyakában (338). Az utolsó támadás során passzolt 70 yarddal már 46 286-nál jár a Hazafiak irányítója, ezzel pedig megelőzte a 21 szezont lehúzó Vinny Testaverde-t (46 233) az örökranglistán, amelyen jelenleg a 8. – a már fentebb említett, 47 003 yardig jutó Tarkenton mögött. Ez már egyébiránt Tom Brady 38. sikeres győztes előretörése volt a karrierje során.



A Saints elleni fordítás Bill Belichick 210. sikerét eredményezte, ezzel pedig lehagyta Chuck Nollt, és már egyedül áll az 5. helyen az örökranglistán.

3 YARD – REGGIE WAYNE EZREDES LETT
Az Indianapolis Colts elkapója, Reggie Wayne a San Diego Chargers elleni hétfő esti rangadón 5 elkapásból 88 yardig jutott. Ebből a negyedik már az 1000. elkapása volt a pályafutása során, ezzel ő lett a 9. játékos a liga történetében, aki eddig eljutott. Érdekesség, hogy a Coltsban ő már a második, korábban Marvin Harrisonnak is összejött ez a bravúr, így az indianapolisi franchise lett az első, aki két ilyen játékost is fel tud mutatni. Wayne emellett sorozatban a 118. meccsén kapott el passzt, ez harmadik leghosszabb sorozat Tony Gonzalez (200) és Larry Fitzgerald (139) után, legalább három passzt pedig sorozatban a 70. mérkőzésén csípett el, ennél hosszabb sorozat pedig jelenleg nincs.

2 YARD – A CSÚCSHALMOZÓ PATRIOTS LENULLÁZTA JIMMY GRAHAMET
Jimmy Graham 593 elkapott yarddal vezeti az aktuális rangsort, ráadásul tight end létére, így joggal nevezhetjük szezonbeli teljesítményét fantasztikusnak. Az első öt fordulóban felmutatott produkciójához (az első öt meccsen legalább 115 yardos átlag, minimum 6 TD-vel) hasonlóra Jerry Rice 1995-ös tette óta nem volt példa. A Saints játékosa sorozatban négy legalább 100 yardos meccsel a háta mögött érkezett a Patriots elleni meccsre, éppen ezért volt óriási meglepetés, hogy ezúttal még csak egy elkapást sem tudott felmutatni!

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2013-as szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A New Englandnél először a nagyszerű szezont futó Aqib Talib vette le őt a pályáról, majd sérülése után Kyle Arrington is hatásosnak bizonyult. Brees mutatója Graham irányába a meccsen: 0/6, 0 yard,1 interception. Arrington interceptionje azt jelentette, hogy a New England sorozatban a 33. meccsén is szerzett labdát – tehát több mint két éve folyamatosan –, összehasonlításképp, a Steelers a szezonban az első négy meccsén egyet sem kaparintott meg. Természetesen ez a leghosszabb jelenleg aktív sorozat, de a rekord még így sincs látótávolságban sem (71 – Eagles). Rossz hír ugyanakkor a csapat szurkolói számára, hogy Jerod Mayo a szezonban már nem léphet pályára.

A Patriots a mérkőzés során 17–7-re is vezetett, és bár a találkozó hajrában sikerült csak behúznia a meccset, ez már sorozatban a 69. hazai győzelme volt két számjegyű előny megszerzése után. Ez a 2001 óta tartó sorozat viszont már NFL-rekord.

1 YARD – YARDGYÁROS SASOK, ÚJABB DENVERI PONTDÖNTÉS, VESZÉLYBEN BRADY CSÚCSA
A Denver a szezonbeli hat meccsén 265 pontot szerzett eddig, ennyit pedig korábban még egy csapat sem tudott ilyen rövid idő alatt. Az együttes sorozatban a 17. alapszakaszmeccsét nyerte meg, ezzel pedig már a negyedik helyre jött fel holtversenyben. A Broncos és az Eagles is mind a hat szezonbeli meccsén 400 támadó yard felett zárt, pedig eddig erre összesen két csapat volt korábban képes a liga történetében, a Chargers 1983-ban és a Patriots 2007-ben.
Peyton Manning már 22 TD-passznál jár a szezonban, ennyire hat forduló alatt még senki sem volt képes, az eddig rekordot Tom Brady tartotta – 2007-ből. Érdekes megnézni kettejük startját Brady 50 TD-s rekordévében és most.

AZ IRÁNYÍTÓK TELJESÍTMÉNYE – 6 MÉRKŐZÉS UTÁN

sikeres passz
összes passz
pontosság
összes yard
yard/passz
TD
INT
QB-mutató
Brady (2007)14820472.55%17718.7212128.94
Manning (2013)17824074.17%21799.1222128.80

SZAVAZÁS

Ön szerint beválnak bátor jóslataink?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

TD – BÁTOR JÓSKA

Az előző héten Geno Smith rapszodikus teljesítményére alapozva a Steelers első szezonbeli győzelmét tippeltük meg a 3–2-es Jets ellen, és a pittsburghi csapat végül igazolta is várakozásunkat – igaz, a Dallas–Washington meccsre jósolt futópárbajban alaposan mellé lőttünk.

A hetedik fordulóra nem lehet mást választani, mint Peyton Manning visszatérését Indianapolisba. A Colts korábbi klasszisának távozása után a visszatérése sem lesz kellemes, a Colts Andrew Luck irányításával lezárja a Broncos hibátlan menetelését.

Egyéniben is maradunk ennél a párharcnál, a nagy passzparádé helyett ezúttal kevesebb touchdownra tesszük le a voksunkat, Manning három hatpontos passz alatt marad, és Luckkal együtt sem jutnak négynél tovább.


STATISZTIKÁK
A 6. FORDULÓ LEGJEI
A legtöbb passzolt yard:
Joe Flacco (Baltimore)–Green Bay
342
A legtöbb futott yard:Arian Foster (Houston)
–St. Louis
141
A legtöbb elkapott yard:Justin Blackmon (Jacksonville)
–Denver
190
A KATEGÓRIÁK PILLANATNYI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard:2179Peyton Manning (Denver)
A legtöbb futott yard:630
LeSean McCoy (Philadelphia)
A legtöbb elkapott yard:593Jimmy Graham (New Orleans)
A legtöbb szerelés:66
Kiko Alonso (Buffalo)
A legtöbb sack:9.5Robert Mathis (Indianapolis), Justin Houston (Kansas City)
A legtöbb interception:4Aqib Talib (New England), Kiko Alonso (Buffalo), Alterraun Verner (Tennessee), DeAndre Levy (Detroit)
NFL 2013, ALAPSZAKASZ
6. FORDULÓ
2013.10.112:25Chicago Bears–New York Giants27–21
2013.10.1319:00Buffalo Bills–Cincinnati Bengals24–27 – h.u.
2013.10.1319:00Cleveland Browns–Detroit Lions17–31
2013.10.1319:00Kansas City Chiefs–Oakland Raiders24–7
2013.10.1319:00Minnesota Vikings–Carolina Panthers10–35
2013.10.1319:00Tampa Bay Buccaneers–Philadelphia Eagles20–31
2013.10.1319:00Baltimore Ravens–Green Bay Packers17–19
2013.10.1319:00Houston Texans–St. Louis Rams13–38
2013.10.1319:00New York Jets–Pittsburgh Steelers6–19
2013.10.1322:05Denver Broncos–Jacksonville Jaguars35–19
2013.10.1322:05Seattle Seahawks–Tennessee Titans20–13
2013.10.1322:25New England Patriots–New Orleans Saints30–27
2013.10.1322:25San Francisco 49ers–Arizona Cardinals32–20
2013.10.142:30Dallas Cowboys–Washington Redskins31–16
2013.10.152:30San Diego Chargers–Indianapolis Colts19–9
Szabadnapos: Atlanta Falcons, Miami Dolphins
7. FORDULÓ
2013.10.182:25Arizona Cardinals–Seattle Seahawks
2013.10.2019:00Atlanta Falcons–Tampa Bay Buccaneers
2013.10.2019:00Detroit Lions–Cincinnati Bengals
2013.10.2019:00Kansas City Chiefs–Houston Texans
2013.10.2019:00Miami Dolphins–Buffalo Bills
2013.10.2019:00New York Jets–New England Patriots
2013.10.2019:00Philadelphia Eagles Eagles–Dallas Cowboys
2013.10.2019:00Washington Redskins–Chicago Bears
2013.10.2019:00Carolina Panthers–St. Louis Rams
2013.10.2019:00Jacksonville Jaguars–San Diego Chargers
2013.10.2022:05Tennessee Titans–San Francisco 49ers
2013.10.2022:25Pittsburgh Steelers–Baltimore Ravens
2013.10.2022:25Green Bay Packers–Cleveland Browns
2013.10.212:30Indianapolis Colts–Denver Broncos
2013.10.222:30New York Giants–Minnesota Vikings
Szabadnapos: Oakland Raiders, New Orleans Saints
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik