Vörös zóna: ettől volt érdekes az NFL 2. fordulója

Vágólapra másolva!
2012.09.19. 21:11
null
Peyton Manning ezúttal az interceptionökben jeleskedett (Fotó: Action Images)
Címkék
Újonnan induló sorozatunkban a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) fordulóinak legérdekesebb eseményeiből szemezgetünk, a 20 yardos vonaltól egészen a célzóna határáig, majd egy merész tippel át is lépjük azt. Tartsanak velünk, mert mi biztosan eljutunk a vörös zónán keresztül a touchdownig!


20 YARD – MEDDIG FESZÍTHETIK A HÚRT A PÓTBÍRÓK?

A második játékhét is a hivatásos NFL-bírók nélkül telt el, és egyre inkább szemet szúrnak az alkalmi játékvezetők ítéletei. Ez azonban még csak a kisebbik rossz: azok után, hogy az első héten olyan ember dobálta a sárga zászlót az Arizona–Seattle mérkőzésen, aki az előző három évben a Seahawks edzésein fújta a sípot jó pénzért, a második héten két újabb kínos esetre derült fény. A Carolina–New Orleans meccsre küldött hét bíró egyike a Facebookon olyan képpel van fent, amelyen a Saints mezében feszít, és csak a kezdés előtt a tévések figyelmeztetése után cserélték le.

A másikról LeSean McCoy, a Philadelphia futója beszélt a Baltimore elleni meccs után. „Ray Lewis az egyik szerelése után a maga módján üvöltött, verte a mellét, és a vele szemben álló bíró percekig csak habogott ez után. A másik meg arról beszélt, hogy szedjem össze magam, mert a fantasy csapatának szüksége van a pontjaimra. Nem is értem, mi ez?!"

19 YARD – KIEGYENSÚLYOZOTT ERŐVISZONYOK

Legutóbb 1997-ben fordult elő, hogy csupán hat csapat maradt nyeretlen a második játékhét után. Közülük a New Orleans Saints helyzete a legmeglepőbb. Eddig három csapat nyert úgy Super Bowlt, hogy 0–2-vel kezdett, legutóbb a New York Giants a 2007–2008-as idényben. Nem nehéz kiszámolni, hogy a másik oldalon is ez a helyzet – 1997 óta először van hat veretlen gárda, köztük az Arizona Cardinalsszel, amelyet előzetesen mindenki lesajnált.

Ebből is következik, hogy húsz csapat áll 1/1-gyel, s két olyan csoport van, amelyben mind a négy csapat így áll: az Amerikai főcsoport Keleti csoportja és a Nemzeti főcsoport északi divíziója.

Ehhez kapcsolódó érdekesség még, hogy a rájátszás 12 csapatosra bővülése óta (1990) a 2–0-val induló csapatok 63.7 százaléka (116/182) jutott be a playoffba, a 0–2-vel indulók közül ez az arány mindössze 12 százalék (22/184).

18 YARD – JUBILÁLT A LAMBEAU – A NEM CUTLERNEK VALÓ VIDÉK

A múlt csütörtöki Packers–Bears rangadó (amely már a 185. egymás elleni mérkőzése volt a két csapatnak, amellyel vezetik a rivalizálások közötti örökrangsort) a 300. mérkőzés volt, amelyet a Lambeau Fielden rendeztek meg. A magabiztos, 23–10-es hazai győzelemmel véget érő összecsapáson ismét bebizonyosodott, ez nem Jay Cutler kedvenc pályája. A Chicago irányítója 4 interceptiont dobott, így harmadik itteni mérkőzésén már tízszer adta el a levegőben a labdát, és mindháromszor kikapott a csapata. Mondjuk Cutlernek máshol sem megy csapataival a Packers ellen, hiszen eddig 8 mérkőzésén csak egyszer nyert. De ne varrjunk mindent Cutler nyakába! Bár a mérkőzés során rengeteget hibázott ő is, a támadófal, különösen J'Marcus Webb botrányos munkát végzett, az irányító összesen hétszer került a földre, ebből egyedül Clay Matthews 3.5 sack sacket ért el.

17 YARD – PAZAR GIANTS-PASSZJÁTÉK NFL-REKORDDAL

A New York Giants egy perccel a Tampa Bay elleni mérkőzés harmadik negyedének vége előtt 14 pontos hátrányban volt, mégis nyerni tudott. A támadóegység 604 megszerzett yardja a klub történetének második legjobb teljesítménye volt. Eli Manning a záró negyedben 245 yardot passzolt, 510-es össztermése pedig csak hárommal maradt el Phil Simms klubrekordjától. Victor Cruz és Hakeem Nicks viszont a liga történetének első párosa, amely ugyanabban a csapatban egy meccsen legalább 10 passzt kapott és ezzel fejenként legalább 179 yardot megtett.

HAKEEM NICKS A TAMPA BAY ELLEN

16 YARD – AZOK A FANTASZTIKUS FLORIDAI KISPADOK – A HÉT NYILATKOZATA

„Fantasztikus kispadok vannak Jacksonville-ben! Árnyékosak, van légkondi, igazi luxus. Köszi a támadóinknak, hogy sokáig élvezhettük" – ezt mondta J. J. Watt, a Houston védekező falembere, aki társaival a 60 játékpercből 14-et sem töltött a pályán, annyira uralta a játékot a támadóegység. Hasonló volt a labdabirtoklási arány a San Diego–Tennessee mérkőzésen is, csak ott a hazai Chargers javára.

15 YARD – SANTONIO (ISMÉT) BEKÖSZÖNT

A 43. Super Bowl legértékesebb játékosa, Santonio Holmes 2009-ben egy rendkívül alacsony, ötödikkörös választási jogért cserébe a Pittsburgh Steelerstől a New York Jetshez került. Azóta ez volt az első mérkőzése vendégként a Heinz Fielden az alapszakaszban, és mindjárt egy TD-vel köszönt be – rájátszásban korábban volt már egy, akkor is TD-t szerzett, így elmondhatjuk, továbbra is jól megy neki a Steelers otthonában.

14 YARD – MESKÓ FIGYELŐ – TÚL AZ ELSŐ BLOKKOLT PUNTON

Meskó Zoltán, a New England Patriots játékosa punterként csak akkor kerülhet a reflektorfénybe, ha hibázik – ha hibátlanul teszi a dolgát, senki sem veszi észre, a legjobb esetben elismerően biccentenek egy-egy hosszú rúgását követően. Az Arizona elleni váratlan vereségből azonban ő is kivette a részét: NFL-pályafutása 122. puntjánál először blokkolták a rúgását, ami persze nem feltétlenül az ő hibája, a támadófal engedte el az arizonait. A többi puntjából a leghosszabb 40 yard volt, míg az utolsó percben Stephen Gostkowskinak szokás szerint ő tartotta a labdát az elhibázott mezőnygólnál – bár senki sem őt hibáztatta.

MESKÓ BLOKKOLT PUNTJA 1:20-NÁL

13 YARD – EZÚTTAL NEM A TAVALY BALHÉZÓ EDZŐK BALHÉZTAK

Jim Harbaugh, a San Francisco főedzője tavaly keményen összeszólalkozott a detroiti kollégájával, Jim Schwartzcal a két csapat összecsapása után, de ezúttal teljes volt a béke. A két szakember már a bemelegítéskor kezet fogott egymással, s kedélyesen elbeszélgettek, a lefújás után pedig félig-meddig meg is ölelték egymást.

Így sem múlt el a hét edzői balhé nélkül: a Giants–Tampa Bay meccs végén a hazaiak az utolsó másodpercekben a szokásos térdelős időlefuttató játékot választották, amely alatt az ellenfélnek már nem illik agresszívan védekeznie. Akkor sem, ha 14 pontos előnyt herdált el, és emiatt ingerültebbek a játékosai. A Tampa Bay védői azonban leterítették a mit sem sejtő Eli Manninget, és a meccs után ezt szóvá is tette Tom Coughlin, a Giants mestere, aki a pályán beszólt kollégájának, és még a sajtótájékoztatón is sportszerűtlennek nevezte Greg Schianót és csapatát.

12 YARD – JAVÍTOTTAK AZ ÚJONC IRÁNYÍTÓK – EGYET KIVÉVE

Az első játékhéten kezdő öt újonc irányító közül csak a washingtoni Robert Griffin III kezdte győzelemmel NFL-pályafutását. A második héten Andrew Luck (Indianapolis, a Minnesota ellen), Ryan Tannehill (Miami, az Oakland ellen) és Russell Wilson (Seattle, a Dallas ellen) javítani tudott, míg RG3 a St. Louis ellen botlott. Az egyetlen nyeretlen kezdő újonc irányító a clevelandi Brandon Weeden, aki az első héten a Philadelphia ellen hajszálra volt a győzelemtől, ezúttal viszont a Cincinnati ellen esélye sem volt csapatának.

11 YARD – A PHILLY NYERNI TUD, A TÖBBI MASZLAG – EGYELŐRE

Nagy lehetőséget szalasztott el a Baltimore: a Philadelphia a legutóbbi három idényben az ellen a csapat ellen veszítette el az első hazai mérkőzését, amely a bajnokság végén megnyerte a Super Bowlt. A Ravens nem tudta folytatni a New Orleans, a Green Bay és a Giants sorozatát, de nem kizárható, hogy bajnok lesz...

A Philly, akárcsak az idénynyitón a Cleveland ellen, egy ponttal nyert, s úgy van két győzelme két mérkőzésen, hogy kilencszer (!) eladta a labdát. Az Eaglesnél 14 csapatnak jobb a pontkülönbsége, kilencnek úgy, hogy az egyik meccsét elveszítette. Ám a Philly az idén egy valamit jobban tud: nyerni, és ez a legfontosabb.

10 YARD – WRIGHT ELKÉPESZTŐ VISSZAHORDÁSA, A LEGNAGYOBB JÁTÉKOK


Eric Wright, a Tampa Bay Buccaneers cornerbackjének 60 yardos interception touchdownját választották meg a legjobb jelenetnek az NFL 2. játékhetén. Íme, a 10 legszebb megmozdulás!

NFL TOP 10 (2. HÉT)


9 YARD – ELHUNYT AZ NFL FILMS VEZÉRE

Sajnos nem csak örömteli események történtek a napokban: 69 éves korában elhunyt az NFL Films vezére, Steve Sabol. A méltán népszerű vállalatot 1962-ben alapította Blair Motion Pictures néven Steve apja, Ed Sabol, aki fia középiskolás meccseinek rögzítéséből vette az ötletet, hogy professzionális sportfilm-gyártással foglalkozzon. Sabolék az addigi ajánlatot megduplázva, 4000 dollárt ajánlottak az 1962-es NFL bajnoki döntő rögzítési jogaiért, és anyaguk rögtön elnyerte az akkori főbiztos, Pete Rozelle tetszését.

A BMP-t 1964-ben keresztelték át NFL Filmsre, és innentől nem volt megállás, jobbnál-jobb felvételek kerültek a munkaasztalokról a tv-k képernyőjére, teljesen megváltoztatva a profi liga arculatát.

Az NFL Films egyedülálló stílusa főképp Steve Sabolnak volt köszönhető, aki az elmúlt években már kevesebb szerepet vállalt rákbetegsége miatt. Ez a kór is végzett vele, megannyi NFL-fan mellett többek között apja, a most 96 éves Ed Sabol gyászolja.

8 YARD – PEYTON MANNING EZÚTTAL NEGATÍV MÉRFÖLDKŐHÖZ ÉRKEZETT

Egy hete arról számoltunk be, hogy Peyton Manning a Denver Broncos irányítója két TD-passzával átlépte a 400-as határt (a mostanival már 402-nél jár), ezúttal azonban a negatív oldalon szerepelt a neve, miután az Atlanta Falcons ellen az első negyedben háromszor is eladta a labdát, már 201 interceptionnél jár. Mindeközben Matt Ryan továbbra is parádés hazai pályán, jelenleg 27–4 a győzelem–vereség mutatója otthon.

7 YARD – PÁLYÁN A NÉZŐK! NA DE HÁROMSZOR IS?! C'MON MAN!

Az egyetemi amerikaifutball-bajnokság (NCAA) legutóbbi játéknapján a forduló legelképesztőbb végjátékát a Utah állambeli Szent Háború, a hazai Utes és a Brigham Young (BYU) Cougars rivalizálása hozta.

Fél perccel a meccs vége előtt, hárompontos Utah vezetésnél a vendégeknek negyedik kísérletre sikerült egy 47 yardos passzal kijönniük a saját red zone-jukból. Aztán két rontott passzjátékuk után a hazai szurkolók a vélt győzelmet ünnepelve berohantak a pályára, de kiderült, hogy egy másodperc még hátra van a mérkőzésből.

Utolsó szalmaszálként 51 yardról mezőnygóllal próbálkozhatott a Cougars: a rúgási kísérletet blokkolták és a hazai Utes-fanok újból berohantak a pályára. Mivel azonban a blokk után élő maradt a labda, és azt a BYU visszaszerezte, a szurkolók sportszerűtlen viselkedése miatt 15 yardos büntetést kaptak a hazaiak, még egy esélyhez juttatva a Brigham Youngot.

C'MON MAN!

6 YARD – WASHINGTONI ALAPPILLÉREK DŐLTEK KI


A Redskins-védelem két alapembere, Brian Orakpo és Adam Carriker egész idényre kidőlt, előbbi mellizomszakadást, utóbbi térdszalagszakadást szenvedett, hiányuk vélhetően igen érezteti majd hatását. Az OLB poszton Rob Jacksonnak, a DE-knél a tavaly draftolt Jarvis Jenkinsnek kellene maradandót alkotnia.

5 YARD – MÁR NEM BEVEHETETLEN A GILLETTE A SZEZONNYITÓN!

Az Arizona Cardinals óriási csatában, 20–18-ra legyőzte idegenben a New Englandet, így a Patriots 10-es sikeres szezonkezdet után először kapott ki hazai első mérkőzésén új arénájában, a Gillette-stadionban. A találkozó egyébiránt elképesztő izgalmakat hozott, a Patriots a hajrában 20–9-es hátrányból 20–18-ra feljött, de a kétpontos kísérlet sikertelen lett, így nem jött az egyenlítés. A védelem azonban fél perccel a vége előtt labdát szerzett, így rendkívül kedvező pozícióból indulhatott a hazai csapat a győzelemért, és rögvest TD-t is szereztek gyorsan. Csak, hogy nem adták meg! Gronkowski ugyanis a megengedettnél egy halvány fokkal szabálytalanabbul akadályozta a védőjét, majd ugyanő elkövetett a bemozdulást is, így végül 37 helyett 42 yardról rúghatott Gostkowski, az eredményt pedig már fentebb írtuk.

4 YARD – A SZÁMOK TÜKRÉBEN

A második fordulóban a következő játékosok teljesítettek legjobban a különböző kategóriákban:

STATISZTIKÁK
A 2. FORDULÓ LEGJEI
A legtöbb passzolt yard:
Eli Manning (New York Giants) –Tampa Bay Buccaneers 510
A legtöbb futott yard: Reggie Bush (Miami Dolphins) –Oakland Raiders 172
A legtöbb elkapott yard: Hakeem Nicks (New York Giants) –Tampa Bay Buccaneers 199
A KATEGÓRIÁK PILLANATNYI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard: 723
Eli Manning (New York Giants)
A legtöbb futott yard: 292
C. J. Spiller (Buffalo Bills)
A legtöbb elkapott yard: 237
Victor Cruz, Hakeem Nicks (New York Giants)
A legtöbb szerelés: 26
Sean Lee (Dallas Cowboys)
A legtöbb sack: 6.0 Clay Matthews (Green Bay Packers)
A legtöbb interception: 3
Tim Jennings (Chicago Bears)

3 YARD – BRADY ÉS BREES: TOVÁBB, TOVÁBB!

A New England irányítója mérkőzés végi TD-passzával a 31., Brees pedig a 45. sorozatbeli mérkőzésén adott hatpontos átadást társainak. A rekordot Johnny Unitas (47) tartja, utóbbit a passzolt yardokat tekintve épp a hétvégén előzte meg Brady (40531, ill. 40239), akinek 20 yardra van szüksége ahhoz, hogy gyerekkori kedvencét, Joe Montanát befogja a 12. helyen (40 551). A még aktív játékosok között Peyton Manning 55322 yarddal a 3., Drew Brees 41406-tal a 10. az örökrangsorban.

2 YARD – ALEX SMITH NEM TUD HIBÁZNI

A San Francisco 49ers irányítója, Alex Smith úgy tűnik kezd beérni. A 2005-ös 1/1-esnek az elmúlt években nem kellett új támadó koordinátorhoz szoknia, ez pedig a játékán is meglátszik, immár sorozatban 231 passzkísérlete volt eladott labda nélkül – ezzel pedig megdöntötte a klubrekordot. Smitht ráadásul az sem zavarta csapata utolsó TD-szerzésénél, hogy az orra megsérült, és patakokból ömlött belőle a vér.

Alex Smitht nem zavarhatta meg holmi sérülés
Alex Smitht nem zavarhatta meg holmi sérülés

1 YARD – C.J. SPILLER MEGÁLLÍTHATATLAN, CJ2K KEVÉSBÉ

Első fordulóbeli 169 yardja után a Buffalo Bills futója, C. J. Spiller ezúttal 123-ig jutott, ráadásul 292 összfutott yardját 29 kísérletből szerezte, így pedig Jim Brown 1963-as remeklése óta ő az első, aki első két mérkőzésén (minimum 25 kísérletből) legalább 10 yardos átlagot tudott felmutatni futásonként. Chris Johnson, a Tennessee Titans 2009-ben még 2006 yardig jutó futója kevésbé szép időszakon van túl, bár a San Diego Chargers ellen több mint négyszer annyit teljesített, mint a Patriots elleni idénynyitón, így is csak 17 yardig jutott, két meccsen pedig 19 futásból 21 yardot sétált csak össze.

TD – BÁTOR JÓSKA

Múlt heti merész jóslataink közül Andrew Luck Minnesota elleni betlijével csúnyán mellényúltunk, a Colts irányítója két TD-passza mellett egyszer sem adta el a labdát. A New York Giants azonban majdnem kikapott másodszor is, Eli Manning és társai nagyot mentettek a Tampa Bay ellen.

A harmadik hétre azt mondjuk, hogy az Atlanta meg fogja tartani hibátlan mérlegét az eddig szintén két győzelmet számláló San Diego otthonában.

Egyéniben Randy Mosstól várunk csodát, első csapata, a Minnesota ellen megszerzi idei második touchdownját is – az elsőt a Vikings-korszakból jól ismert Green Bay ellen szerezte az első héten.

NFL 2012, ALAPSZAKASZ
2. FORDULÓ
2012. 09. 14. 2:20 Green Bay Packers–Chicago Bears 23–10
2012. 09. 16. 19:00 New York Giants–Tampa Bay Buccaneers 41–34
2012. 09. 16. 19:00 Carolina Panthers–New Orleans Saints 35–27
2012. 09. 16. 19:00 New England Patriots–Arizona Cardinals 18–20
2012. 09. 16. 19:00 Indianapolis Colts–Minnesota Vikings 23–20
2012. 09. 16. 19:00 Philadelphia Eagles–Baltimore Ravens 24–23
2012. 09. 16. 19:00 Buffalo Bills–Kansas City Chiefs 35–17
2012. 09. 16. 19:00 Cincinnati Bengals–Cleveland Browns 34–27
2012. 09. 16. 19:00 Jacksonville Jaguars–Houston Texans 7–27
2012. 09. 16. 19:00 Miami Dolphins–Oakland Raiders 35–13
2012. 09. 16. 22:05 St. Louis Rams–Washington Redskins 31–28
2012. 09. 16. 22:05 Seattle Seahawks–Dallas Cowboys 27–7
2012. 09. 16. 22:25 San Diego Chargers–Tennessee Titans 38–10
2012. 09. 16. 22:25 Pittsburgh Steelers–New York Jets 27–10
2012. 09. 17. 2:20 San Francisco 49ers–Detroit Lions 27–19
2012. 09. 18. 2:30 Atlanta Falcons–Denver Broncos 27–21
3. FORDULÓ
2012. 09. 21. 2:20 Carolina Panthers–New York Giants
2012. 09. 23. 19:00 Dallas Cowboys–Tampa Bay Buccaneers
2012. 09. 23. 19:00 Chicago Bears–St. Louis Rams
2012. 09. 23. 19:00 Minnesota Vikings–San Francisco 49ers
2012. 09. 23. 19:00 Tennessee Titans–Detroit Lions
2012. 09. 23. 19:00 Washington Redskins–Cincinnati Bengals
2012. 09. 23. 19:00 New Orleans Saints–Kansas City Chiefs
2012. 09. 23. 19:00 Miami Dolphins–New York Jets
2012. 09. 23. 19:00 Cleveland Browns–Buffalo Bills
2012. 09. 23. 19:00 Indianapolis Colts–Jacksonville Jaguars
2012. 09. 23. 22:05 Arizona Cardinals–Philadelphia Eagles
2012. 09. 23. 22:05 San Diego Chargers–Atlanta Falcons
2012. 09. 23. 22:25 Denver Broncos–Houston Texans
2012. 09. 23. 22:25 Oakland Raiders–Pittsburgh Steelers
2012. 09. 24. 2:20 Baltimore Ravens–New England Patriots
2012. 09. 25. 2:30 Seattle Seahawks–Green Bay Packers
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik