Szenvednek a tavalyi NFL-idény hősei, újra az élen a Denver

HERCZE KRISTÓFHERCZE KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2013.10.31. 18:12
null
A kép csalóka, hiszen a Denver szárnyal, a Washington pedig szenved ebben az idényben (Fotók: Reuters)
Tavaly a Washington Redskins, az Atlanta Falcons, a Houston Texans és a Minnesota Vikings is bejutott az NFL rájátszásába, a 2013–2014-es idény nyolcadik játékhete után viszont e négy csapat a 27., a 28., a 29., és a 30.  helyen (a két floridai nyeretlen előtt) áll szubjektív NFL-erőssorrendünkön. Így múlik el a világ dicsősége… Az élre visszakerült a Denver, mert bár a Kansas City őrzi hibátlan mérlegét, lássuk be, a Broncos félelmetesebb.

 

1. (az előző héten: 2.) Denver Broncos (győzelem-vereség mutató: 7-1)
Nehezen indult a washingtoni túra, ám végül a Broncos simán beőrölte a Redskinst. Kellett egy félidő, hogy a Manning vezette támadóalakulat magára találjon, ráadásul a sok eladott labda is aggasztó. Talán a legjobbkor mehet bye weekre a Denver, az utolsó hetekben ugyanis kissé fáradni látszik John Fox társasága. A vasárnapi második félidő alapján a Broncos a legjobb az AFC Nyugati csoportjában, így az egész NFL-ben is.

2. (1.) Kansas City Chiefs (8-0)
Ellenállhatatlan volt az első játékrészben Alex Smith és a Főnökök támadószekciója, a második félidőre azonban sikerült annyira leereszteni, hogy majdnem el is maradt a diadal. Smith továbbra is csak azt bizonyítja, hogy nem megfelelő hosszútávra a Kansasnek. Ettől függetlenül ilyen mérleggel illik bejutni a playoffba, ott pedig bármi megeshet, még ha véleményünk szerint nem is jut majd sokáig a KC.

3. (3.) Seattle Seahawks (7-1)
Hetedik győzelmét is behúzta a Seahawks, bár aki látta a Rams elleni mérkőzést, az tudja, hogy könnyen végződhetett volna bukással is. Hiába van meg a Hawks elit védőegysége, a támadóknál pedig hiába remekel Russell Wilson, az előtte lévő támadófal miatt folyamatosan menekülnie kell, amit nem hagyhat annyiban Pete Carroll vezetőedző. Russell Okung tackle remélhetőleg néhány héten belül visszatérhet, minőségi javulást hozva a falba.

4. (5.) New Orleans Saints (6-1)
Drew Brees hétről hétre bizonyítja, hogy még mindig az egyik legjobb irányító! A Bills ellen kegyetlen, 332 passzolt yardja mellé 5 touchdownpasszt osztott ki, amivel teljesen lenullázta a Buffalo védelmét. Vasárnap New Yorkban nem lesz könnyű dolguk a Szenteknek, ám ha valaki, Brees megoldja azt is.

5. (4.) Indianapolis Colts (5-2)
A Broncos elleni meglepetéssiker után rögtön pihenhetett a Colts. Kellett is, miután Reggie Wayne szezon végét jelentő sérülést szenvedett, pótlása pedig nagyon nehéz lesz. A hírek szerint Darrius Heyward-Bey lépett előre Wayne helyére, ám könnyen lehet, hogy ez rosszul fog elsülni, DHB ugyanis nem az a szint.

6. (6.) San Francisco 49ers (6-2)
Habár a San Francisco Londonban játszott vasárnap, kis túlzással azt mondhatjuk, legfeljebb az utazás fárasztotta ki a kaliforniaiakat. A Jacksonville elleni összecsapás ugyanis maximum egy edzőmeccsel ér fel. Colin Kaepernick ellenállhatatlan volt, ahogy a 49ers védelme is. Egy ilyen találkozó után azonban sokat nem lehet leszűrni, hiszen a Jax lett a liga boxzsákja. Kaepernickék bye weekre vonulnak, hogy kipihenjék a nagy utazást.

7. (7.) Cincinnati Bengals (6-2)
Andy Dalton élete (eddigi) legjobb meccsét produkálta a Jets ellen: 325 passzolt yardja mellett 5 touchdownt osztott ki. A meccs hőse a fiatal elkapó Marvin Jones, aki alig volt a pályán, ám a rövid idő alatt is 122 yardig és 4 TD elkapásig jutott. A védelem egyelőre túllépett Leon Hall sérülésén, de lesznek nagyobb erőpróbák is a Jets elkapósoránál.

8. (8.) New England Patriots (6-2)
A New England a Dolphins elleni csoportrangadón 14 pontos hátrányból fordított (pedig az idén nem jellemző rá a második félidei feltámadás), ezzel megszerezte hatodik diadalát. Ehhez persze kellettek a buta hibák a Miamitól, de egy jó csapat ismérve, hogy minden hibát kihasznál, a Pats pedig továbbra is jó csapat. A védelem erőn felül játszik egész évben, és ha Tom Bradyéktől is meglesz a kiegyensúlyozott jó játék, sokáig juthatnak a Hazafiak. Ebben viszont nem segít, hogy a kiváló jobb oldali tackle, Sebastian Vollmer lábtörés miatt idén már biztosan nem segítheti az együttest.

9. (9.) Green Bay Packers (5-2)
Félelmetes, milyen játszi könnyedséggel darálja be a riválisait a Green Bay: Aaron Roders fél elkapósorának távolléte ellenére is egyszerűen parádés, legalább a fél ligának nincs rá ellenszere. Ahhoz képest, hogy Clay Matthews hetek óta a partvonal mellől figyeli a történéseket, a védelem is jól teljesít, ezek tudatában a Sajtfejűek az NFC North esélyesei.

10. (12.) Detroit Lions (5-3)
Parádés diadalt aratott a Detroit Lions a Dallas Cowboys felett. Calvin „Megatron" Johnson emberfeletti játékkal rukkolt elő, 329 yardot szerzett elkapásaival, ami minden második legjobb mutatója e kategóriában. Mindettől függetlenül pengeélen táncolt Jim Schwartz gárdája, és leginkább csak a dallai stáb hibáinak köszönhetik a sikert. A rengeteg labdavesztés majdnem megbosszulta magát, ám ezúttal megúszták.

Megatronnal playoffesélyes a Detroit
Megatronnal playoffesélyes a Detroit

11. (11.) San Diego Chargers (4-3)
Pihenőhétről jön vissza a Chargers, így semmi érdekes sem történt a csapat háza táján. Az AFC Westet nem fogja tudni behúzni a San Diego a Broncos és a Chiefs mellett, de a wild card elérhető cél, amihez kötelező lépés a fővárosi Redskins legyőzése.

12. (10.) Dallas Cowboys (4-4)
Kellemetlen zakóba szaladt bele a Cowboys. Az igazán fájó a vereség mikéntje, Tony Romóék ugyanis, hála a sok turnovernek, végig pariban voltak a Lionsszal, sőt, másfél perccel a lefújás vége előtt még hat ponttal vezettek is, ám a rettenetes edzői döntésekkel sikerült eladni a már megnyert összecsapást. Jason Garrett sokadszorra bizonyította, hogy alkalmatlan vezetőedzőnek.

13. (16.) Carolina Panthers (4-3)
Gond nélkül nyerni tudott a brutális védelemmel felfegyverzett Panthers, így már negyedik sikerét aratta az elmúlt öt mérkőzésen. Cam Newton egyre jobban játszik, bár eddig sem ő jelentette a Párducoknál a problémát. Viszont az egyéni hibák egyre ritkábbak, aminek következtében végre meg tudja nyerni a meccseket a Carolina. Vasárnap a rivális Falcons látogat Newtonékhoz.

14. (13.) Chicago Bears (4-3)
Pihenőhét volt. A kilencedik héten irány a Lambeau Field, ahol a csoportvezető Packerst kellene meglepni. Jay Cutler nélkül ez szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnik.

Megjelent a Nemzeti Sport Magazin legújabb száma 
– fókuszban az amerikai sportok
Megjelent a Nemzeti Sport Magazin legújabb száma – fókuszban az amerikai sportok

15. (21.) Arizona Cardinals (4-4)
Magabiztosan nyert a Cardinals az Atlanta ellen. A védelem fantasztikus, sorra szállítja a labdaszerzéseket, az előző héten remeklő Matt Ryan négy passzát tudta elcsenni, míg a támadóoldalon az újonc futó, André Ellington 154 futott yardig és TD-ig jutott, és ezúttal Carson Palmer is kiosztott két hat pontot érő labdát, amire nem volt válasza a Falconsnak. Nagyon jó úton halad a Cardinals, igazából már csak egy jobb irányító és egy erősebb támadófal kéne a playoffhoz – no meg valamivel gyengébb csoportriválisok.

16. (15.) Baltimore Ravens (3-4)
Bye weeken volt a Ravens is. A visszatérés után jöhet a csoportrangadó Clevelandben. Ha el akar csípni egy wild card helyet a címvédő, akkor muszáj lesz nyerni.

17. (17.) Tennessee Titans (3-4)
Szüneten volt a Titans is. Kellett is, így talán Jake Locker is megfelelően vissza tud kerülni az idény eleji ritmusába. Ha ez sikerül, a Titans bárkit meglephet. Elsőként a Rams otthonában lehet bizonyítani.

18. (14.) New York Jets (4-4)
A Jetsnek a Cincinnati ellen semmi sem működött, sőt, inkább siralmasan játszott a csapat minden egysége. Az idei elsőkörös újonc, Dee Milliner egyelőre nagyon gyengének tűnik, ám a tízmilliós Antonio Cromartie sem közelíti meg a tavalyi formáját. Következhet a Saints és a passzgép Drew Brees – a zászló itt sem a Jetsnek áll, de a blamát azért el kellene kerülni.

19. (18.) Miami Dolphins (3-4)
Megkaptuk az ékes példát, hogy ebben a spotban miért is kell hatvan percen keresztül, végig jól játszani. A Dolphins remek első játékrész után, 17–3-ról bukta el sikeresen a rivális Pats elleni csoportmeccset, így egyre reménytelenebb helyzetbe kerül Joe Philbin gárdája. A 3-0-s szezonkezdet után nagy csalódás ez a visszaesés, lassan a playoffremények is elszállnak.

20. (19.) Philadelphia Eagles (3-5)
Nincs szerencséje az Eaglesnek – amikor végre összeállna egy jó támadócsapat, megsérül Michael Vick, de még a cseréje, Nick Foles is, az állandó quarterbackmizéria pedig lassan a Philly szezonját is felemésztheti. Ott van a csoportot vezető Dallas nyomában az Eagles, mégis nagyon távolinak tűnik jelenleg a kvartett megnyerése...

21. (28.) Oakland Raiders (3-4)
Hatalmas összecsapást nyert meg a Raiders a Steelers ellen. Terrelle Pryor az első játékból 93 yardos touchdownt futott, amivel rekordot is döntött, a védelem pedig továbbra is erőn felül teljesít, ezúttal olyan őrületes nyomást helyezett Ben Roethlisbergerre, hogy sikerült teljesen hatástalanítani a Pittsburgh támadógépezetét.

22. (20.) Buffalo Bills (3-5)
Hiába az előző hetekben látott biztató produkció, Thad Lewiséknak a Saints ellen sanszuk sem volt. Nincs könnyű helyzetben a Bills, hiszen C.J. Spiller sérülésekkel küszködik, E.J. Manuel térde pedig továbbra sincsen rendben. Ezúttal Thad Lewis sem brillírozott, állandó hibáit pontokkal büntette a Saints.

23. (22.) St. Louis Rams (3-5)
Nagyon jó hétfő esti rangadót láthattak a nézők, de a Kosok így sem tudták meglepni a rivális Seahawksot. Könnyedén meglehetett volna pedig, hiszen a diadal győzelem leginkább egyetlen jó játékon múlt (de Jeff Fisher csapata megint egy yarddal elmaradt a céltól). Brian Schottenheimer azonban megoldotta, hogy ez a jó hívás ne történjen meg, így hiába volt végig parádés a Rams védelme, ez végül kevésnek bizonyult.

24. (24.) Cleveland Browns (3-4)
Nyerhető meccset bukott el a Cleveland a Kansas City ellen. A védelem egy első félidei blama után összeállt, ahogy a cserének a cseréje, Jason Campbell is összeszedte magát, végül azonban ez sem volt elég a második félidei fordításra. Az mindenesetre már ennyiből is kiderült, hogy Brandon Weedennél még Campbell is jobb. Már amennyiben nyerni szeretne a Browns, nem a jobb draftpozícióra hajt...

25. (23.) Pittsburgh Steelers (2-5)
Ismét nyerhető meccset bukott el a Steelers, így most már szinte biztosan elbúcsúzhat a wild card reményektől Mike Tomlin. A támadófal ingatag, Ben Roethlisbergernek ezúttal sem volt ideje célpontot találni, leginkább csak menekült az érkező nyomás elől. A kilencedik játékhéten New Englandbe látogat a Pittsburgh, ahol minden bizonnyal pokoli nehéz lesz győzni.

26. (29.) New York Giants (2-5)
Beindult a Giants-henger! Ez persze kissé túlzás, de fejben kezdenek visszarázódni a játékosok, ami kevesebb hibát és jobb játékot eredményez. Eli Manningék abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy még a 2-6-os mérlegük ellenére is simán megnyerhetik az NFC Eastet, hiszen az élen álló Cowboysnak csupán kétmérkőzéses előnye van.

27. (25.) Washington Redskins (2-5)
Ahogy azt előzetesen jósoltuk, nem nagyon volt esélyük a fővárosiaknak a Broncos ellen, bár az első félidőben meglepetésre nem volt nagy különbség a két együttes közt. A washingtoni védelem azonban nem bírta végig a hatalmas nyomást, és szépen lassan elfáradt, ráadásul a támadóoldalon a sok buta hibát és labdavesztést egyből büntette is a listánkat vezető Broncos.

28. (26.) Atlanta Falcons (2-5)
Siralmasan játszott a Falcons az Arizona ellen, ennek megfelelően esélye sem volt a sikerre. Matt Ryan nagyon rossz napot fogott ki, és többször is eladta a labdát, ami vissza is ütött. Jelenleg nem nagyon lehet olyan csapatrészt mondani, ahol az Atlanta teljesen rendben lenne, mindenhol sok a sérült.

29. (27.) Houston Texans (2-5)
Jókor jött a szünet a Texansnak. Arian Foster sérült, Ben Tate sérült, így a futójáték is kérdéses a Houstonnál, viszont Case Keenum fog kezdeni ismét irányító poszton. A kilencedik játékhéten a Colts utazik Gary Kubiakékhoz, a papírforma az Indy sikerét ígéri, szerintünk viszont egyáltalán nem olyan biztos a győztes kiléte.

Adrian Petersonnak és a Minnesotának egy éve sokkal-sokkal jobban ment
Adrian Petersonnak és a Minnesotának egy éve sokkal-sokkal jobban ment

30. (30.) Minnesota Vikings (1-6)
Sok változás nem történt a Vikingeknél… Továbbra is a megfelelő irányító hiánya okozza a legnagyobb gondot, a Ponder-Freeman-Cassel trióból ugyanis semelyik sem képes megbízható, állandó jó játékra. Nagyon kár, mert ez egy jó keret, sok tehetséges fiatallal, de Leslie Frazierék egyelőre nem képesek kihasználni őket. Lehet, hogy ez a sikertelen idény elég is lesz ahhoz, hogy hamarosan távozzanak az edzői karból.

31. (31.) Tampa Bay Buccaneers (0-7)
Története során először kezd hét vereséggel a Buccaneers, így nem is meglepő, hogy továbbra is áll a bál a csapat háza táját. Greg Schiano esküdözik, hogy a kezében tartja a csapatát, ám az idei játék alapján tökéletesen látszik, hogy inkább az ellenkezője történik. Lassan a Bucs is elkezdhet látványosan tankolni az 1/1-es draftjogért, az pedig innentől már nem kérdés, hogy meg vannak számlálva Schiano napjai Floridában.

32. (32.) Jacksonville Jaguars (0-8)
Nem történt meglepetés, a Jacksonville nyeretlen maradt. Esélye sem volt Gus Bradley együttesének a 49ers ellen, legszívesebben el sem utaztak volna a Wembleybe. Teddy Bridgewater felkészül! Vagy a végén nem is jelentkezik a draftra, nehogy a Jaxhez kerüljön?

STATISZTIKÁK
A 8. FORDULÓ LEGJEI
A legtöbb passzolt yard:
Matthew Stafford (Detroit)
–Dallas
488
A legtöbb futott yard: Andre Ellington (Arizona)
–Atlanta
154
A legtöbb elkapott yard: Calvin Johnson (Detroit)
–Dallas
329
A KATEGÓRIÁK PILLANATNYI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard: 2919 Peyton Manning (Denver)
A legtöbb futott yard: 733 LeSean McCoy (Philadelphia)
A legtöbb elkapott yard: 821 Calvin Johnson (Detroit)
A legtöbb szerelés: 85
Vontaze Burfict (Cincinnati)
A legtöbb sack: 11.5 Robert Mathis (Indianapolis)
A legtöbb interception: 4 hét játékos
NFL 2013, ALAPSZAKASZ
8. FORDULÓ
2013.10.25 2:25 Tampa Bay Buccaneers–Carolina Panthers 13–31
2013.10.27 18:00 Detroit Lions–Dallas Cowboys 31–30
2013.10.27 18:00 Kansas City Chiefs–Cleveland Browns 23–17
2013.10.27 18:00 New England Patriots–Miami Dolphins 27–17
2013.10.27 18:00 New Orleans Saints–Buffalo Bills 35–17
2013.10.27 18:00 Philadelphia Eagles–New York Giants 7–15
2013.10.27 18:00 Jacksonville Jaguars–San Francisco 49ers* 10–42
2013.10.27 21:05 Oakland Raiders–Pittsburgh Steelers 21–18
2013.10.27 21:05 Cincinnati Bengals–New York Jets 49–9
2013.10.27 21:25 Denver Broncos–Washington Redskins 45–21
2013.10.27 21:25 Arizona Cardinals–Atlanta Falcons 27–13
2013.10.28 1:30 Minnesota Vikings–Green Bay Packers 31–44
2013.10.29 1:30 St. Louis Rams–Seattle Seahawks 9–14
Szabadnapos: Chicago Bears, Tennessee Titans, Indianapolis Colts, San Diego Chargers, Baltimore Ravens, Houston Texans
*Londonban rendezték meg
9. FORDULÓ
2013.11.01 1:25 Miami Dolphins–Cincinnati Bengals
2013.11.03 19:00 Buffalo Bills–Kansas City Chiefs
2013.11.03 19:00 Washington Redskins–San Diego Chargers
2013.11.03 19:00 Carolina Panthers–Atlanta Falcons
2013.11.03 19:00 Dallas Cowboys–Minnesota Vikings
2013.11.03 19:00 St. Louis Rams–Tennessee Titans
2013.11.03 19:00 New York Jets–New Orleans Saints
2013.11.03 22:05 Seattle Seahawks–Tampa Bay Buccaneers
2013.11.03 22:05 Oakland Raiders–Philadelphia Eagles
2013.11.03 22:25 New England Patriots–Pittsburgh Steelers
2013.11.03 22:25 Cleveland Browns–Baltimore Ravens
2013.11.04 2:30 Houston Texans–Indianapolis Colts
2013.11.05 2:30 Green Bay Packers–Chicago Bears
Szabadnapos: Denver Broncos, Detroit Lions, New York Giants, Arizona Cardinals, San Francisco 49ers, Jacksonville Jaguars
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik