Spártai győzelem után szívinfarktus az öltözőben

MÉSZÁROS GERGELYMÉSZÁROS GERGELY
Vágólapra másolva!
2010.09.24. 18:20
null
A Spartans legyőzte a Notre Dame-et (Fotó: www.msuspartans.com)
Címkék
Az egyetemi amerikaifutball-bajnokság (NCAA) harmadik hetének legdrámaibb végjátéka East Lansingben történt, ahol a hazai Michigan State Spartans az egyik legnépszerűbb amerikai egyetemi csapatot, a Notre Dame Fighting Irisht fogadta. A 34–31-es Michigans State győzelem után majdnem tragédia történt: Mark Dantonio a Spartans vezetőedzője az öltözőben rosszul lett és szívinfarktussal szállították kórházba. Szerencsére túl van az életveszélyen, de visszatérése a pálya szélére meglehetősen bizonytalan.

A végig kiélezett küzdelemben igazi passz TD-csata folyt, a hazaiak irányítója, Kirk Cousins 245 yardjára és két hatpontosára az Írek QB-ja, Dayne Crist 369 yarddal és négy touchdownnal felelt. A 28–28-as döntetlen után hosszabbítás következett, Notre Dame mezőnygóllal.

Mivel az egyetemi futballszabályok nem ismerik a hirtelen halált, a hazai Spártaiak visszatámadhattak és 46 yardos mezőnygól kísérletüket trükkös játékká varázsolták: a középiskolában irányítóskodó holder, Aaron Bates mindenkit meglepve 29 yardos, mindent eldöntő TD-passzal kínálta meg a tight end Charlie Ganttet. A 34–31-es Michigans State győzelem után majdnem tragédia történt: a zseniális támadást kiötlő Mark Dantonio vezetőedző a Spartans-öltözőben rosszul lett és szívinfarktussal szállították kórházba. Szerencsére túl van az életveszélyen, de visszatérése a pálya szélére meglehetősen bizonytalan.

Győzelmével és 3–0-s mérlegével a Michigan State bekerült az Associated Press (AP) szakírói által összeállított Top 25-ös rangsorba. Amerika „Fradija”, a Notre Dame pedig mindkét michigani élcsapattól kikapva 1–2-es mutatójával csak messziről szemléli a legjobbakat, akik (szinte) hibátlan eredménysorral játszották végig a harmadik hetet. Az egyetlen kieső a Top 10-es élmezőnyből az Iowa Hawkeyes, amely vereséggel a zsákjában utazhatott haza az arizonai sivatagból, miután a helyi Wildcatstől 34–27-re kikapott és búcsúzhatott a 9. helytől.

1. Alabama Crimson Tide (3–0): az Elefántok ezúttal az ACC konferenciából térhettek haza skalppal, az inkább kosárlabdabajnok csapatáról, mint futballjáról nevezetes Duke Blue Devils fogadta őket. A Kék Ördögök ellen először lépett idén pályára a tavalyi esztendő legjobb egyetemi játékosa, a Heisman-díjnyertes Mark Ingram. Első labdájával meg sem állt ötven yardig és később sem okozott kellemes perceket a Duke apátiába esett híveinek: 151 yardig és két touchdownig meg sem állt, tevékeny részt vállalva csapata 62-13-as győzelméből. A héten óriási rangadó vár a Bamára, az eddig ugyancsak hibátlanul játszó Arkansas Razorbackset fogadják egy hamisítatlan SEC-ütközeten.

2. Ohio State Buckeyes (3–0): állambeli mérkőzés várt a Vadgesztenyékre, de miután a hazaiak 1921 óta nem kaptak ki ohiói meccsen, a rangadó kifejezést ezúttal mellőznénk. A vendég Ohio Bobcats ezúttal sem fejtett ki komolyabb ellenállást, legszebb megmozdulásuk a kabalaállatuk és a hazai Brutus névre hallgató kabala közti vicces bírkózás volt. Terrelle Pryor, a Buckeyes-üdvöske QB ezúttal is tündökölt, iskolarekordnak számító 16 egymás utáni hibátlan passzt szórt ki társainak és mivel Dan Herron red zone-futásai is működtek (2 TD), a 43–7-es győzelem reális különbség volt a két csapat között. A héten az Eastern Michigan elleni mérkőzésre is esélyesként fut ki a gárda.

3. Boise State Broncos (3–0): az idahói kiscsapatból óriássá nőtt egyetemi program a múlt héten Wyomingban tesztelhette erejét: a hazai Cowboys nem sok ellenállást tanúsított, nyoma sem volt a két héttel ezelőtti Texas Longhorns elleni felvillanásoknak. A vendég Vadlovak meg sem álltak az 51–6-os végeredményig, irányítójuk, Kellen Moore pedig 370 yardig és két touchdownig. A Boise State-re a héten kiemelt rangadó vár, a Pac-10 konferenciából az Oregon State Beaverst fogadják, akik speciális kék talajú edzőpályán próbálnak ráhangolódni az idahói Blue Turf szellemére.

4. Texas Christian (TCU) Horned Frogs (3–0): a texasiak állambeli riválissal csaptak össze, a szomszédvár Baylor Bears ellen 45–10-re nyertek. Andy Dalton irányító passzai 92 százalékát (!) célba juttatta, ez a legjobb hatékonysági mutató 2004 óta. Pénteken éjjel újabb texasi ellenfél, a Southern Methodist (SMU) Mustangs vár a Horned Frogsra, talán több ellenállást tanúsítva.

5. Oregon Ducks (3–0): a csendes-óceáni Pac-10 konferencia éllovasai vívták a legkönnyebb meccsüket a fordulóban. A másodosztályú Portland State Vikings elleni 69–0-ás siker újra a futó LaMichael James villogását hozta: tizennégy labdaátvételből ért el 227 yardot és két touchdownt, az NFL-játékosügynökök már ott toporoghatnak az öltözőajtaja előtt. Igazi tudását ezen a héten újra csillogtathatja, konferenciameccsre, az Arizona State Sun Devilshez utazik a Ducks.

6. Nebraska Cornhuskers (3–0): a kukoricaföldek királyai félelmetes formában játszanak, 56–21-re szinte a földbe döngölték a jobb napokat látott Washington Huskiest és NFL-kiszemelt irányítóját, Jake Lockert. A korábban rettegett passzoló Locker 71 yardig (!) jutott, a Nebraska védelem elismerésül újra megkapta a legendás „Sötét mezeket” Bo Pelini vezetőedzőtől. A Nebraska heti ellenfele, a másodosztályú South Dakota State Jackrabbits tapasztalatot gyűjteni érkezik Lincolnba.

7. Texas Longhorns (3–0): a Hosszúszarvúak konferenciaütközetbe bonyolódtak a Texas Tech Red Raiders otthonában és a 24–14-es sikert inkább a védelmüknek, különösen a secondary labdaszerzéseinek köszönhették. Mégis lejjebb csúsztak a tabellán, mert továbbra is óriási kérdőjelek mutatkoznak a Garrett Gilbert-vezette támadóegység háza táján: a támadófal és ezáltal a futójáték mintha megszűnt volna és a passzjáték is akadozik. Újabb csiszolási lehetőség a UCLA Bruins elleni Big XII – Pac-10 konferenciarangadón mutatkozik.

8. Oklahoma Sooners (3–0): a normani Telepesek 27–10-es vezetésről hagyták feljönni a ligaelső futójátékkal büszkélkedő Air Force Falconst. Végül a 27–24-es Légierő-vereséggel zárult találkozón DeMarco Murray futójátéka, 110 yardja és két hatpontosa mentette meg az Oklahomát a nagyobb blamától. Az e heti Cincinnati elleni Big XII – Big East konferenciapárbaj papíron erősnek ígérkezik, a Bearcats azonban csak árnyéka tavalyi önmagának.

9. Florida Gators (3–0): a gainesville-i Alligátorok túlélték a tennessee-i kirándulást. A 31–17-es győzelem csak látszólag volt sima, a Michael Bradley irányította Florida-támadók csak a harmadik negyedben fordították a javukra a meccset. Csiszolnivaló itt is akad bőven, a Mike Pouncey irányította támadófal újra hibás snappekkel kínálta meg Bradleyt, de a Matt Simms és Mike Gillislee dominálta RB-játék működött. A Kentucky elleni hazai SEC-derbi okozhat meglepetéseket, a Wildcats hagyományosan jól szerepel vendégként.

10. Arkansas Razorbacks (3–0): a Vadkanok személyében új csapatot köszönthetünk a Top 10-ben, akik a Georgia Bulldogs elleni idegenbeli SEC konferenciabeli csatájukat nyerve érdemelték ki az előkelő helyezést. A liga talán legjobb passzolója, Ryan Mallett QB 380 yardot és három TD-átadást ért el, az utolsót tizenöt másodperccel a meccs vége előtt. A Hogs becenévre is hallgató arkansasiak jó helyezése könnyen tiszavirág életű lehet, a hétvégén a No.1. Alabama fogadja őket Tuscaloosában.

NCAA 
A TOVÁBBI TOP-25-ÖS CSAPATOK 3. FORDULÓS EREDMÉNYEI 
Wisconsin Badgers (#11)–Arizona State Sun Devils 20–19
South Carolina Gamecocks (#12)–Furman Paladins (másodosztályú) 38–19
New Mexico Lobos–Utah Utes (#13) 14–56
Arizona Wildcats (#14)Iowa Hawkeyes (#18) 34–27
Louisiana State (LSU) Tigers (#15)–Mississippi State Bulldogs 29–7
Stanford Cardinal (#16)–Wake Forest Demon Deacons 68–24
Auburn Tigers (#17)–Clemson Tigers 27–24
Pittsburgh Panthers–Miami Hurricanes (#19) 3–31
Minnesota Golden Gophers–Southern California (USC) Trojans (#20) 21–32
Michigan Wolverines(#21)–Massachusets Minutemen (másodosztályú) 42–37
West Virginia Mountaineers (#21)–Maryland Terrapins 31–17
Penn State Nittany Lions (#23)–Kent State Golden Flashes 24–0
Oregon State Beavers (#24)–Louisville Cardinals 35–28
A hétvége rangadói:  
Georgia Tech Yellow Jackets–North Carolina State Wolfpack, szombat 18 óra, ESPN America élő
Alabama Crimson Tide–Arkansas Razorbacks, szombat 21.30 óra, ESPN America, élő
Notre Dame Fighting Irish–Stanford Cardinal, szombat 21.30 óra, Eurosport 2, élő
Boise State Broncos–Oregon State Beavers, vasárnapra virradóra éjjel 2 óra, ESPN America élő
Texas Longhorns–UCLA Bruins, vasárnap reggel 8 óra, ESPN America felvételről
Auburn Tigers–South Carolina Gamecocks, vasárnap 13 óra, ESPN America, felvételről

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik