Obama kifogott a Redskinsen, a Steelers a nép hőse

Vágólapra másolva!
2012.11.07. 16:45
null
Ben Roethlisberger, Mike Tomlin edző és a Steelers minden szempontból jelesre vizsgázott vasárnap (Fotó: Reuters)
Címkék
Sorozatunkban a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) fordulóinak legérdekesebb eseményeiből szemezgetünk, a 20 yardos vonaltól egészen a célzóna határáig, majd egy merész tippel át is lépjük azt. Tartsanak velünk, mert mi biztosan eljutunk a vörös zónán keresztül a touchdownig!

20 YARD: AZ EAGLES ELSZÚRTA AZ ÉV TRÜKKJÉNEK INDULÓ JÁTÉKOT
Azért is jó az NFL, mert sok csapat bátran próbálkozik trükkös játékkal – több, kevesebb sikerrel. A Philadelphia Eagles pimasz csellel próbálkozott a New Orleans ellen, de pechjükre a labdát elkapó Brandon Boykin előrefele passzolt az esetnél, ami a szabályok szerint nem megengedett.

BOYKIN ÉRVÉNYTELENÍTETT TD-JE

19 YARD: CHICAGÓBAN ÖSSZEÁLLT A VALAHA VOLT LEGJOBB VÉDELEM?
Nagyon úgy tűnik. A Chicago Bears 51–20-as győzelmével valósággal a földbe döngölte a Tennessee Titanst, így hetedik győzelmét könyvelhette el egy veresége mellett a mostani idényben. Mint eddig szinte mindig, a védelem ezúttal is kivette részét a sikerből, Charles Tillman például négy fumble-re kényszerítette Chris Johnsonékat. Az egész szezont figyelembe véve roppant impozáns a védőegység eddigi szereplése – ami egy hagyományosan a védelemre építő klubnál nem is oly meglepő.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

Meccsenként csupán 15 pontot engedett átlagban az ellenfeleknek (második legjobb az NFL-ben), emellett 28-szor sackelte a irányítókat (harmadik legjobb mutató a ligában). A legszembeötlőbb viszont a labdaszerzések száma: a Tillman és Tim Jennings vezette gépezet 28 alkalommal halászta el a labdát az ellenfelek elől, ráadásul hét interception return-td-t is összehozott már. Utóbbi nagyon közel van a San Francisco 49ers 1961-es rekordjához (kilenc egy idény alatt). Némely szakértő már azt állítja, ez a védelem jobb, mint az 1985-ben Super Bowlt nyerő Bearsé. Februárban Chicagóba kerülne a Vince Lombardi-trófea?

18 YARD: ÁLL A BÁL TENNESSEE-BEN: TANÁCSTALAN JÁTÉKOSOK, DÜHÖS TULAJDONOS
Áll a bál Tennessee-ben a Chicago ellen elszenvedett súlyos vereséget követően. A meccs után közvetlenül Jordan Babineaux-t kérdezték.
– Mi a baj a csapattal?
– No comment.
– Mégis, hogy jött össze a Chicago 52 pontja?
– Ha kérdéseik vannak, menjenek a védelmet vezető edzőhöz.
– A speciális egységgel mi volt a gond?
– Ezt meg kérdezzék meg a speciális egység edzőjétől...

Bud Adams tulajdonos konkrétabb volt: „A klub minden egyes részlegét megvizsgálom a vezetőségtől kezdve az edzőkön át a játékosokig. Ha nem lesz változás a játékban, annak súlyos következményei lesznek, a Titansnek ugyanis a playoffban a helye.

17 YARD: HETI STATISZTIKA: REMEKELTEK AZ ÚJONCOK, MÁR BREESÉ A LEGTÖBB PASSZOLT YARD
A 9. játékhéten passzolt és futott yardok tekintetében is újonc játékos volt a legjobb, egyes szakértők szerint Doug Martin remeklése miatt már nem csak Andrew Luck és Robert Griffin III van versenyben az év újonca címért. Az összetett statisztika terén egy kategóriában történt változás, Drew Brees átvette a vezetést a szabadnapos Tom Bradytől passzolt Yardok tekintetében.

STATISZTIKÁK
A 9. FORDULÓ LEGJEI
A legtöbb passzolt yard:
Andrew Luck (Indianapolis)
–Miami
443
A legtöbb futott yard: Doug Martin (Tampa Bay)
–Oakland
251
A legtöbb elkapott yard: Julio Jones (Atlanta) –Dallas
129
Calvin Johnson (Detroit)
–Jacksonville
129
A KATEGÓRIÁK PILLANATNYI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard: 2549 Drew Brees (New Orleans Saints)
A legtöbb futott yard: 957 Adrian Peterson (Minnesota Vikings)
A legtöbb elkapott yard: 835 Reggie Wayne (Indianapolis Colts)
A legtöbb szerelés: 94 Chad Greenway (Minnesota Vikings)
A legtöbb sack: 10.5 J. J. Watt (Houston Texans)
A legtöbb interception: 6 Tim Jennings (Chicago Bears)

16 YARD: HA MÉG NEM MONDTUK VOLNA – PEYTON MANNING ÚJRA A RÉGI
A Denvert a Cincinnati ellen győzelemre vezető Peyton Manning pályafutása során 48. alkalommal vezetett a meccset megfordító támadást a negyedik negyedben vagy a hosszabbításban, ezzel az 1970 óta bemutatkozott irányítók között NFL-rekorder. Újabb érv arról, hogy az egy év kihagyás után a Broncosban visszatérő Manning ismét a régi: csak neki vplt legalább öt meccse legalább 90-es irányító-mutatóval.

15 YARD: LUCKÉ A JÖVŐ INDIANAPOLISBAN
Jó üzletet csinált az Indianapolis Colts, amikor nyáron úgy döntött, Peyton Manning ideje lejárt, s Andrew Luckot draftolta irányítójaként. Az 5–3-as mérleggel álló Colts ezúttal a Miami Dolphinst győzte le (23–20-ra), Luck pedig rekordot döntött: 433 passzolt yardjával ő az első irányító, aki újonc NFL-es évében egy meccsen ennyit tudott passzolni. A korábbi rekordtartó Cam Newton volt, aki a 2011-es évadban 432 yardot hozott össze rookie-ként.

14 YARD: ENNÉL TÖBBET ALIGHA LEHET FUTNI EGY MECCSEN!
Ez nem az NFL, hanem a gimnáziumi bajnokság. Az Edinburg North épp mezőnygóllal próbálkozott a Sharyland ellen, ám a rúgás rövidre sikeredett, így Sean Landez elkapta azt az alapvonaltól körülbelül tíz (!) centire, ráadásul egy óriási, 109.9 yardos futással touchdownra is váltotta azt. Ennél többet aligha lehet egyszerre futni egy amerikaifutball-meccsen.

LANDEZ VILÁGREKORDJA

13 YARD: MIKEL LESHOURE, A MINTAAPA
A Detroit Lions futója, Mikel Leshoure emlékezetes héten van túl. Szerdán megszületett első gyermeke, ifjabb Mikel Leshoure, vasárnap pedig három futott TD-t jegyzett egy félidő alatt (ez 1931 óta neki sikerült először a Lionsnál). Jim Schwartz vezetőedző az öltözőben neki adta mérkőzés labdáját elismerése jeléül. „Isten nagyszerű, igazi áldás, hogy egészséges fiam született. Minden, amit a meccsen tettem, érte volt" – nyilatkozta a 22 esztendős játékos.

12 YARD: LUIS SUÁREZ AZ AMERIKAI FOCIBAN, KÁROMKODÓ BÍRÓK, BRUTÁLIS ÜNNEPLÉSEK – C'MON MAN!
Aki azt hitte, csak az európai fociban próbálják meg a játékosok színészkedéssel becsapni a bírókat, téved: Luis Suárez az NFL-ben is próbálkozhatna...

A hétvége legviccesebb jelenetei között láthatunk még magáról megfeledkezve ünneplő, csapattársukat fellökő vagy csupasz fejüket sisakban lefejelő játékosokat, illetve túlbuzgó és káromkodó játékvezetőket is.

AZ NFL 9. JÁTÉKHETÉNEK VICCES JELENETEI

11 YARD: A BALTIMORE-I LEGENDA 60. INTERCEPTIONJE
Ha legendás védőjátékosokat keresnénk a Baltimore Ravensnél, két név biztosan már az elején eszünkbe jutna: Ray Lewis mellett a safety Ed Reed nevétől néhányak hátán biztosan feláll a szőr. A 11. NFL-idényét taposó, 34 esztendős Reed a Cleveland Browns ellen pályafutása 60. interceptionjét jegyezte, ez az aktív játékosok körében magasan a legtöbb.

10 YARD: TABELLAPARÁDÉ – HIÁBA BOTLOTT A GIANTS, RIVÁLISAI NEM KERÜLTEK KÖZELEBB HOZZÁ
Az idény első felében kiválóan játszó New York Giants hazai pályán kapott ki a Pittsburghtől, de a találkozót követően pályára lépő Dallas és Philadelphia nem tudta kihasználni a kínálkozó lehetőséget a felzárkózásra. A Cowboys atlantai veresége még könnyen megbocsátható, de amit a Philadelphia New Orleansban művelt, arra nem nagyon van mentség.

AZ NFC EAST ÁLLÁSA
1. New York Giants
9
6
3 254–185 0.667
2. Philadelphia Eagles 8
3 5
133–183 0.375
3. Dallas Cowboys
8
3
5
150–181 0.375
4. Washington Redskins 9
3
6
226–248 0.333
A TELJES TABELLÁT IDE KATTINTVA ÉRHETI EL

9 YARD: HA MOST KEZDŐDNE A RÁJÁTSZÁS – KÉPBE KERÜLT A PITTSBURGH
A Pittsburgh Steelers New York Giants otthonában aratott győzelmével az Amerikai főcsoport legjobb hat klubja közé került, azaz ha most kezdődne a rájátszás, Ben Roethlisbergerék visszatérnének oda, pontosabban New Englandbe. A másik wild card párban Peyton Manning a Denverrel az Indianapolis Coltsot fogadná nem kis presztízsmeccsen. Ereőnyerő lenne természetesen a Houston és a Baltimore.
A Nemzeti főcsoportban az Atlanta és a Chicago pihenne, miközben a Giants a Green Bayt, a San Francisco pedig nyugati rangadón a Seattle-t fogadná. Az egyetlen, jelenleg pozitív mérleggel rendelkező csapat, amely lemaradna a playoffról, a Minnesota lenne.

8 YARD: AZ ARIZONA MÉG NYERETLEN AZ NFL SZENTÉLYÉBEN
Az Arizona Cardinals hatodszor játszott a Green Bay Packers otthonában, s nem járt sokkal nagyobb szerencsével, mint a korábbi öt alkalommal: 31–17-re kikapott. Halvány vigasz, hogy nincs ezzel egyedül, a Baltimore Ravens és a Denver Broncos is nyeretlen a Lambeau Fielden.

7 YARD: HAPPY HOLLIDAY!
A forduló egyik legszebb pontszerzése kétségkívül Trindon Holliday 105 yardos kickoff-return touchdownja volt. A Denver Broncos visszahordója a Cincinatti Bengals ellen a második játékrész kezdőrúgását cipelte vissza néhány könnyed testcsel és persze jó pár remek blokk segítségével.

TRINDON HOLLIDAY TD-JE

6 YARD: STATISZTIKA: A 3. KÍSÉRLETEK SIKERESSÉGE – A LABDA MINDKÉT OLDALÁN RETTEGHET A REDSKINS ÉS A JAGUARS
Egyetlen csapat van a ligában, amely az idény felénél elmondhatja magáról, többször szerzett first downt harmadik kísérletnél, mint ahányszor belebukott a próbálkozásba, és ez a Pittsburgh Steelers. Védekezésben a Houston a legjobb, a Texans a riválisok harmadik kísérletének közel háromnegyedét hatástalanította. A Jacksonville és a Washington támadásban és védekezésben is retteghet a 3. kísérletektől, mindkét kategóriában a legrosszabbak közé tartozik.

HARMADIK KÍSÉRLETEK
ÉRTÉKESÍTÉS (SIKERESSÉG SZÁZALÉKA)
A LEGJOBB ÖT A LEGGYENGÉBB ÖT
Pittsburgh 51.3 Jacksonville 30.2
New England 48.7 Arizona 30.1
Atlanta 47.1 Oakland 29.9
Denver 47.1 Cincinnati 29.4
Indianapolis 45.1 Washington 28.6
KIVÉDEKEZÉS (ELLENFÉL SIKERESSÉGÉNEK SZÁZALÉKA)
A LEGJOBB ÖT A LEGGYENGÉBB ÖT
Houston 26.5 Washington 43.8
San Francisco 31.8 Jacksonville 44.0
Miami 32.8 NY Jets 45.0
Chicago 33.0 Tennessee 45.4
Arizona 33.6 Buffalo 46.1

5 YARD: SÉRÜLÉSEK, IGAZOLÁSOK – AZ ARIZONA ELVESZÍTETTE VÉDELME EGYIK KULCSEMBERÉT
Az idényt remekül kezdő, de azóta visszaeső Arizona elveszítette kezdő linebackerét, O'Brien Schofieldet, aki a Green Bay elleni meccsen szenvedett bokaszalag-sérülést, amit műteni kell. A Packersből Nick Perry (szintén linebacker) csuklósérülés miatt aggódik, elképzelhető, hogy ő sem játszhat már az idén.

A Buffalo Terrence McGee cornerbacket veszítette el térdsérülés miatt, és Mark Anderson védekező falember további szezonja is kérdésessé vált. Atlantában Garrett Reynolds dőlt ki a liga egyik legjobb támadófalából.

Az Oaklandbe visszatért Aaron Curry linebacker, akinek a térde gyógyult meg, míg St. Louisban vállsérüléséből felgyógyulva játékra kész Danny Amendola elkapó. A Pittsburgh ugyanakkor Antonio Brown, a Minnesota pedig Percy Harvin sérülése miatt aggódik a 10. forduló előtt. A Dallasban továbbra sem játszhat DeMarco Murray futó.

A Chicagónál lemondtak arról, hogy a tavaly súlyos gerincsérülést szenvedett Johnny Knox ebben az idényben pályára lépjen, az elkapó megpróbál felépülni a következő szezonra. Charles Tillman védő viszont a hét végi Houston elleni meccsről hiányozhat – a cornerback leszögezte, gyereke születése esetén a kórházat választja a forduló vasárnap éjszakai rangadója helyett.

A Chiefs elbocsátotta az eddig kezdő, nyáron igazolt cornerbackjét, Stanford Routtot. A másik hír a csapat háza tájáról, hogy Romeo Crennel a továbbiakban a főedzői feladataira koncentrál és előléptették defensive coordinatorrá az eddigi LB-edzőt Gary Gibbst, aki 2006-tól 2008-ig a Saintsnél töltött be hasonlót pozíciót.

4 YARD: DOUG MARTIN, A FUTÓBOLOND
Azt mondják, ha egy running back átlagban tíz yardot teljesít futásonként, akkor megbízható játékosról beszélhetünk. Doug Martin nagyon odafigyel a statisztikákra, hisz az Oakland Raiders ellen átlagban éppen tíz yardot futott. A Raiders balszerencséjére ezt huszonötször tette meg, így 251 yardja mellett a négy futott TD-je nem is annyira meglepő.

Az újonc futó lett az első az NFL-ben, aki három 45 yardnál hosszabb hatpontost futott egy találkozón (Martin leghosszabbja 70 yard volt a meccsen).

3 YARD: A REDSKINS-SZABÁLY ALAPOSAN RÁIJESZTETT BARACK OBAMÁRA
Miután a Washington Redskins hazai pályán 21–13-ra kikapott a Cam Newton vezette Carolina Pantherstől, Barack Obama hívei elkezdhettek aggódni. Hogy miért? A fővárosi csapat 1940 óta szinte pontosan meg tudta jósolni a négyévenkénti elnökválasztás végkimenetelét. A „Redskins-szabály" úgy tartja, ha a Washington megnyeri a választások előtti utolsó mérkőzését, akkor a már addig is hatalmon lévő párt kerül újból a Fehér Házba. A 2008-as elnökválasztásokig 18 esetből 17-szer bejött ez a furcsa jelenség (egyedül 2004-ben nem). Szerda reggelre viszont megtudtuk: a szabály nem törvényszerű, hisz Barack Obama további négy évig lehet elnök a Redskins veresége ellenére – vagy a kivétel csak erősíti a szabályt?

2 YARD: PITTSBURGH STEELERS, A NÉP HŐSE
Roppant nemes gesztust hajtott végre a 9. hét során a Pittsburgh Steelers, amely vasárnap a New York Giants pályáján szerepelt. Mike Tomlin csapata a Sandy hurrikán által megtépázott New York egyik szállodájában éjszakázott volna a mérkőzés előtt, de a hét során kiderült, a hotelben nincs áram a vihar miatt. Nem sokkal a pittsburghiek indulása előtt azonban rendbe hozták az épületet, így a Steelers ott tudott volna aludni.

Ennek ellenére a csapat úgy döntött, inkább vasárnap, a mérkőzés napján utaznak majd New Yorkba, s a szállodát inkább a vihar miatt otthon nélkül maradtak vegyék igénybe. A Steelers átmeneti népszerűsége a helyiek körében csak vasárnap estig tartott: Ben Roethlisbergerék ugyanis 24–20-ra elverték Eli Manningéket – ez már nem volt olyan nemes cselekedet részükről.

1 YARD: CHUCK PAGANO CSODÁLATOS BESZÉDE A COLTS ÖLTÖZŐJÉBEN
Az Indianapolis Coltsot Andrew Luck szuperújonc irányító érkezése ellenére leírták, aztán a holt szezonban kinevezett Chuck Pagano vezetőedzőnél leukémiát állapítottak meg. Mindenki eltemette a Coltsot, de a csapat a borzalmas diagnózis óta öt meccséből négyet megnyert, és a playoff felé halad. Az első kemoterápiás kezeléssorozaton átesett edző a Miami ellen ott volt az oldalvonal mellett, és a meccs után az utóbbi évek egyik legnagyobb beszédét tartotta meg az öltözőben.

„Srácok, az év elején eltemetett titeket a sajtó, egyik újságíró sem hitt bennetek. Ilyen körülmények között kellett elkezdenünk az idényt, de felül tudtatok kerekedni a körülményeken, és álomvilágot teremtettettek magatoknak. Elhatároztátok, hogy kirugaszkodtok a valóságból, és közösen élitek meg az álomvilágot – ez hozza az ilyen győzelmeket, ezért vagytok máris bajnokok. Én azonban valós körülmények között vívom a magam harcát, akit ti is megértetek és én is. Az én álmom, hogy élek, látom felnőni a két lányomat, táncolok a lakodalmukon, és néhányszor magasba emelem a Lombardi-trófeát. Veletek."

Azóta kiderült, a kemoterápiás kezelés első köre használt, és az orvosok szerint kjó esélye van Paganónak arra, hogy teljesen felépüljön. Ám ehhez kell a következő kínzó, hathetes kezeléssorozat is. Pagano valós jelene a szebb jövőért.

BÁTOR JÓSKA
Egy hete a San Diegó-i védelmet emeltük ki, hogy 10 pont alatt tudja tartani a Kansas Cityt. Ez nem jött össze, de a védősor a 13 bekapott pontot két szerzett TD-vel ellensúlyozta. Tony Romóról azt feltételeztük, több touchdownt jegyez majd Atlantában, mint Matt Ryan – nem sikerült neki, 1–1-gyel zártak (de az irányítóindex terén jobb lett a dallasi – 109.3–102.8).

A 10. forduló előtt a Tampa Bay színeiben korábbi csapata, a San Diego ellen játszó Vincent Jacksont pécéztük ki, s azt mondjuk, Phillip Rivers korábbi kedvenc célpontja nem jegyez touchdownt a Chargers ellen. A csapatok közül a New Orleans a jelöltünk, a Saints hazai pályán megfosztja az Atlantát veretlenségétől.

NFL, ALAPSZAKASZ
9. FORDULÓ
2012. 11. 02.1:20San Diego Chargers–Kansas City Chiefs31–13
2012. 11. 04.19:00Washington Redskins–Carolina Panthers13–21
2012. 11. 04.19:00Green Bay Packers–Arizona Cardinals31–17
2012. 11. 04.19:00Jacksonville Jaguars–Detroit Lions14–31
2012. 11. 04.19:00Tennessee Titans–Chicago Bears20–51
2012. 11. 04.19:00Cincinnati Bengals–Denver Broncos23–31
2012. 11. 04.19:00Cleveland Browns–Baltimore Ravens15–25
2012. 11. 04.19:00Houston Texans–Buffalo Bills21–9
2012. 11. 04.19:00Indianapolis Colts–Miami Dolphins23–20
2012. 11. 04.22:05Seattle Seahawks–Minnesota Vikings30–20
2012. 11. 04.22:05Oakland Raiders–Tampa Bay Buccaneers32–42
2012. 11. 04.22:25New York Giants–Pittsburgh Steelers20–24
2012. 11. 05.2:20Atlanta Falcons–Dallas Cowboys19–13
2012. 11. 06.2:30New Orleans Saints–Philadelphia Eagles28–13
Szabadnapos: New York Jets, New England Patriots, San Francisco 49ers, St. Louis Rams
10. FORDULÓ
2012. 11. 09. 2:20 Jacksonville Jaguars–Indianapolis Colts
2012. 11. 11. 19:00 Carolina Panthers–Denver Broncos
2012. 11. 11. 19:00 Tampa Bay Buccaneers–San Diego Chargers
2012. 11. 11. 19:00 Miami Dolphins–Tennessee Titans
2012. 11. 11. 19:00 New England Patriots–Buffalo Bills
2012. 11. 11. 19:00 Baltimore Ravens–Oakland Raiders
2012. 11. 11. 19:00 Cincinnati Bengals–New York Giants
2012. 11. 11. 19:00 New Orleans Saints–Atlanta Falcons
2012. 11. 11. 19:00 Minnesota Vikings–Detroit Lions
2012. 11. 11. 22:05 Seattle Seahawks–New York Jets
2012. 11. 11. 22:25 Philadelphia Eagles–Dallas Cowboys
2012. 11. 11. 22:25 San Francisco 49ers–St. Louis Rams
2012. 11. 12. 2:20 Chicago Bears–Houston Texans
2012. 11. 13. 2:30 Pittsburgh Steelers–Kansas City Chiefs
Szabadnapos: Cleveland Browns, Washington Redskins, Green Bay Packers, Arizona Cardinals
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik