Ma éjjel gazdára lelnek az NFL leendő sztárjai

HERCZEG ÁDÁM (BOWL.HU)/B. L.HERCZEG ÁDÁM (BOWL.HU)/B. L.
Vágólapra másolva!
2012.04.26. 15:23
null
Roger Goodell komisszár (balra) a 2011-es drafton először Cam Newtonnak gratulálhatott (Fotó: Action Images)
Címkék
Magyar idő szerinti péntek hajnali 2 órakor kezdetét veszi a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2012-es játékosbörzéje (draft). A 7 körös eseményen választhatják ki a csapatok a jövő szupersztárjait, akik hosszú évekre megoldják a franchise helyzetét. A háromnapos drafton ma éjjel az 1. kört, pénteken a 2-3. kört, szombaton pedig a 4-7. kört rendezik meg. Az eseményről élő, szöveges tudósítással, valamint a Bowl.hu révén élő elemzőműsorral számolunk be!

Hol zajlik majd a ceremónia?

New Yorkban, a Radio City Music Hall épületében. Hagyományosan ez a helyszín, ezért általában túlsúlyban vannak a Jets drukkerek a helyszínen, akiknek az azonnal reakciójáról már számos legendássá vált videó készült.

A csapatok vezetői, edzői az úgynevezett „war room"-ban töltik az időt, húzgálják ki saját kívánságlistájukról a gazdára találó játékosokat, majd ha sorra kerülnek, akkor abban a körtől függően 5-10 percben véglegesítik a választottjukat, telefonon közlik, az NFL elnöke, Roger Goodell pedig a pódiumra sétál és felolvassa. Ha a delikvens ott van a helyszínen, akkor mez és sapkaátadás illetve fotózkodás is indul, de ekkor már egy másik csapat órája jár. Idén 26 játékos kapott meghívást a draftra.

Idén ez annyiban változik, hogy a 2. körben a csapatok 1-1 legendás játékosa jelenti majd be az aktuális választottat.

Melyik külföldi szakszavakkal ajánlatos tisztában lenni?

bust: Sokra tartott, de be nem váló játékos. Röviden melléfogás. Példa: JaMarcus Russell, 2007, 1/1

reach: Túl korai kiválasztás. Akkor szokás használni ezt a szót, ha olyan játékosra esik egy csapat választása, akit körökkel később, de minimum 15-20 húzással később is el lehetett volna vinni. Iskolapélda: Tyson Alualu, 2010, Jaguars, 1/10.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő                                            partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

sleeper: Olyan játékos, akinek egy bizonyos kockázati tényezője miatt sokkal kisebb a draft értéke, mint azt a tudása alapján várnánk. Ez lehet sérülékenységtől kezdve, rutintalanságon át akár jellembeli probléma is, de ha ezt ki tudja küszöbölni a profik között, akkor nagy fogás lehet. Például LeGarrette Blount, 2010-ben ki nem választott running back.

steal: Olyan játékos, akit korai választottnak várunk, mégis indokolatlanul sokára talál gazdára. A szó szerinti fordításból értendő „lopás" azt jelzi, hogy egy 1. körösnek hitt tehetséget a 2. kör végén megcsípni, szinte már ingyen van. Például Aaron Hernandez, 2010, 4/113, Patriots.

workout warrior: Magyarul edzésmenő. Gyakran használt frázis az ilyen játékosokra, hogy „jobb sportoló, mint focista". A konditeremben szerzett rekord eredmények ritkán párosulnak a pályán is csillogással. Például: Allen Bailey 2011-ből.

mauler: Olyan (általában támadó) falember, akinek a képzettsége elmarad az optimálistól, de a puszta, nyers erejére építve eredményes tud lenni. Például: Deuce Lutui, Arizona Cardinals OG.

AZ NFL PÉNZÜGYI SZEMMEL
The business of football

tweener: Olyan játékos, akinek nincs igazi posztja az NFL-ben, inkább kettő közti átmenet. Gyakori tweener típus a CB/S, SS/LB, DE/OLB, TE/WR. Fontos, hogy a tweener nem a sokoldalú játékosok jelzője, hiszen az több poszton is jól bevethető, míg a tweener gyakorlatilag semelyiken. Például: Nic Harris, 2009, 5/147.

Hány játékos lel majd gazdára?

Hét kör lesz 32 csapattal, ez 224, plusz 32 extra választási jog, úgynevezett „kompenzációs jog", a 3. és a 7. végén elszórva, attól függően, hogy az egyes csapatoktól hány lejáró szerződésű játékos távozott előző nyáron. A 2. körben lévő draftjogot elvették a New Orleans Saintstől a „fejvadászatbotrány” miatt, az Oakland Raiders az idei 3. körös választási jogát már felhasználta (Terrell Pryorra) a tavalyi „supplemental drafton" – ahová az eredeti draft jelentkezési határidőt lekéső, de a továbbiakban iskolába járni nem akaró/nem tudó játékosok vesznek részt –, míg a Detroit Lionstól szabotázs miatt vették el 6. körét. Így tehát idén 253 játékos kel el a drafton.


Idén rekordnak számító, 68 olyan játékos jelentkezett be, aki még jövőre is járhatott volna egyetemre, de a tanácsadó testület szerint már idén gazdára találhatnak. Évről-évre előfordul 1-2 mellélövés, gyaníthatóan lesz idén is néhány fiatal, aki megbánja, hogy profinak állt idejekorán.

SZAVAZÁS

Ön szerint a Patriots hajt végre cserét az első körben?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Lehet-e a draft alatt cserélni?

Igen. Akár játékosokat, akár draftjogokat is fel lehet használni az üzletekben, így ha egy adott csapat például a huszonvalahányadik helyről be akar menni a top10-be, megteheti, ha megadja az árát. A cserékbe jövő évi, és későbbi draft jogokat is be lehet vonni. A kivétel a kompenzációs draftjogokat érinti, azokat csak az eredeti gazdája használhatja fel.

Kötelező aláírnia az újoncnak a csapathoz, amely kiválasztotta?

Nem az, de egyáltalán nem jellemző, hogy az újoncok lázadozzanak. A fiatalokat elsősorban a pénz motiválja, nem pedig a siker, aztán amint halad előrefelé a pályafutások, ez gyakran megfordul. Olykor előfordul, hogy 1-1 egyetemi sztár megteheti, hogy nemet mond. 1983-ban a Stanfordról érkező irányító, John Elway a Coltsba igazolás lehetőségét vetette el, és helyezte kilátásba, hogy ha nem cserélik el az 1/1-es draftcetlit, akkor őt maximum a baseball pályákon fogják látni (érdekesség ugye, hogy éppen egy Stanfordról érkező irányító (Luck) lesz az 1/1-es – lásd lejjebb –, és ismét a Colts választhat elsőként). Sikerült a Denvert bevonni az üzletbe, Elway 15 évet töltött el a Broncosnál, és két Super Bowllal zárta karrierjét. Ma ő az egyik döntéshozója a klubnak, az ő ténykedése alatt érkezett a Denverhez Peyton Manning (aki szintén 1/1-es volt még 1998-ban, és szintén a Colts választotta), és távozott a szurkolók kedvence, Tim Tebow.

Legutóbb 2004-ben élhette át a futballtársadalom a draft előtti hisztit. Eli Manningnek a San Diegó-i közeg nem volt szimpatikus. Egyrészt a gyenge csapat, másrészt a fénykorát élő LaDainian Tomlinson miatt másodhegedűs szerepkör, így őt New Yorkba cserélték egy olyan csomagért cserébe, ami a jelenlegi franchise QB-t, Philip Riverst is tartalmazta.

2009-ben Michael Crabtree azzal fenyegetőzött, hogy ha 1/10-es választottként nem kap több pénzt a 49erstől, mint az 1/7-es választott, de hozzá képest marginális eredményeket felmutató Darrius Heyward-Bey, akkor nem ír alá és inkább megvárja a 2010-es draftot, hátha ott bőkezűbb gazdára lel.

A nagy szavakat nem követte tett, hiszen a 6 évre szóló, 32 millió dolláros szerződést már hajlandó volt aláírni a Texas Tech volt csillaga, ami pont 8 millióval volt nagyobb ajánlat annál, mint amit egy hónappal korábban akartak neki adni San Franciscóban.

SZAVAZÁS

Ön szerint ki lesz az NFL-draft 3. kiválasztottja (Luck biztos, és Griffin erősen valószínűsíthető választása után)?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Ki lesz az 1/1-es?

Idén speciális helyzet állt elő, hiszen már napokkal a draft kezdete előtt a Colts hivatalosan is bejelentette, hogy az első választási joggal Andrew Luckot, a Stanford egyetemet elhagyó irányítót választja ki. Adná magát a kérdés, hogy ki lehet akkor a másodikként elkelő játékos, de gyakorlatilag ez is nyílt titok, a Washington Redskins a Heisman-díjas Robert Griffin III-ért még az „életét” is odaadta.

Az első igazi kérdés a drafton a harmadikként elkelő játékos személye, ez a választási jog a Minnesota Vikingsnál van jelenleg, de könnyen előfordulhat, hogy a Vikingek elcserélik ezt a draftpicket (a hírek szerint a Buffalo Bills 1/10 mellett a 2/9-et is odaadná az 1/3-ért cserébe, hogy megszerezze a USC vakoldali támadófalemberét, Matt Kalilt). A USC offensive tackle-je mellett még az LSU cornerbackje, Morris Claiborne választása is elképzelhető, de az sem kizárt, hogy lesz olyan csapat, amelyiknek megtetszik a Texas A&M-ről érkező irányító, Ryan Tannehillben lévő potenciál, vagy az idei draft legjobb futó (Trent Richardson, RB – Alabama), esetleg elkapó (Justin Blackmon, WR – Oklahoma State) tehetségét kaparintja meg valamelyik csapat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik