Záporoztak a támadófalemberek, irányító viszont csak egy kelt el

Vágólapra másolva!
2013.04.26. 01:06
null
A 2013-as draft 1/1-ese: Eric Fisher (Fotó: Action Images)
A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2013-as játékosbörzéjének első választásával a Kansas City Chiefs Eric Fisher támadófalembert választotta (a poszt egyébként is nagyon kelendő volt, az első 32 húzásból 9 is ide érkezett), a címvédő Baltimore Ravens pedig Ed Reed utódját, Matt Elam söprögetőt kaparintotta meg. Érdekesség, hogy csak egy irányító kelt el, még nagyobb, hogy sem Geno Smith, sem Matt Barkley nem talált eddig csapatot, EJ Manuel viszont igen, rá a Buffalo Bills csapott le.

FELVEZETŐ

Hagyományosan a New York-i Radio City Music Hall épületében kerül megrendezésre a játékosbörze. A helyszínen általában túlsúlyban vannak a Jets-szurkolók, könnyen elképzelhető, hogy ma is produkálnak érdekes reakciókat csapatuk választásainál – a többesszám azért indokolt, mert Darrelle Revis elcserélése miatt az első napon kétszer is választhat a New York-i gárda, persze csak akkor, ha nem cserélik tovább egyik picket sem. Mert hogy erre is van lehetőség, így várhatóan ismét számos cserére kerül sor a draft során, ha egy csapatnak annyira megtetszik valaki, hogy feljön érte pick(ek) és/vagy játékos(ok) beáldozásával, illetve, ha senki olyan nincs, akit azon a ponton húzna egy csapat, könnyedén lejjebb mozoghat plusz pick(ek) megszerzése érdekében.

A BOWL.HU AJÁNLJA
HOLTSZEZON-ÉRTÉKELŐK:
A nyolc legrosszabb mérleggel záró együttes
A 17–24. helyeken záró együttesek
A 9–16. helyeken záró együttesek
A 1–8. helyeken záró együttesek
JÁTÉKOSISMERTETŐK!
KÍVÁNCSI A DRAFTRA JELENTKEZŐ JÁTÉKOSOK ERŐSSÉGEIRE, GYENGESÉGEIRE, ILLETVE RÖVID ISMERTETŐIRE? KATTINTSON IDE!

Az első körben 10 perce van a csapatoknak választani, ha valamelyik csapat ebből kicsúszik, akkor a következő beelőzhet, de erre túl gyakran nem kerül sor.

A 2012–2013-as szezonban a Kansas City Chiefs érte el a legrosszabb mérleget, mindössze két győzelmet arattak a Főnökök, csakúgy, mint a Jacksonville Jaguars, de mivel gyengébb sorsolás mellett tették ezt, így ők húzhatnak először. Hogy milyen poszton? Az elmúlt évek siralmas irányítói után logikusnak tűnne, hogy a legfontosabb posztot oldják meg a draft első választásával, de nemrégiben a San Francisco 49erstől megszerezték az ott feleslegessé váló Alex Smitht – ellenértéke a 2. kör második választási joga lett –, ráadásul (az egyébként jó képességű támadófalember) Eric Winstont a holt szezonban kivágta a klub, így adja magát a lehetőség, hogy a legjobb elérhető tackle-t szerzik meg, ez pedig a Luke Joeckel (Texas A&M)/Eric Fisher (Central Michigan) párosból kerülhet ki.


A 2013-AS DRAFT ELSŐ KÖRE

A draft előtt nem sokkal aztán eldőlt, utóbbiban lát nagyobb fejlődési lehetőséget a Chiefs vezetése, így Eric Fisher kelt el elsőként, de Joeckel sem sokáig maradt benn, 1/2-re kivitte a Jacksonville.

Az első cserére nem kellett sokat várni, az 1/3-as helyen eredetileg az Oakland Raiders húzhatott volna, de a Miami Dolphins bejött a Fosztogatók helyére – a saját 2. körös pickjük felhasználásával –, és az első védőként Dion Jordant vitte el.


Már a 4. választási lehetőségnél kiment a harmadik támadófalember, a poszthoz képest hihetetlenül atletikus és gyors Lane Johnson lett az újonnan kinevezett Chip Kelly első húzása a Philadelphia Eagles vezetőedzőjeként. 1968-ban volt rá legutóbb arra példa, hogy az első négyben három támadófalember menjen ki.

A következő két pickkel két irányítósiettetőt választottak az együttesek, előbb a Detroit Lions a kissé nyers, de parádés fejlődési potenciállal rendelkező Ziggy Ansah-t, majd a Cleveland Browns az LSU játékosát, Barkevious Mingót vitte el.

Egy újabb támadófalember-választást a második csere követte, a St. Louis Rams az elkapó (futó, visszahordó) Tavon Austinért jött fel, aki nagy segítség lehet Sam Bradford irányítónak.

A házigazda Jets az első pickjével Darrelle Revis utódját, az idei újoncok közül a legjobb cornerbacket, Dee Millinert vitte el. Ezzel beindult a bajnoki címvédő Alabama nagy rohanása, a következő két pickre egyaránt a Crimson Tide támadófalemberei keltek el.

Az életveszélyes érszakadásból a hírek szerint teljesen felépülő D. J. Hayden nevével kapcsolatban a draftot megelőző órákban már az 1/3-at sem tartották elképzelhetetlennek, de a letrade után az Oakland Raiders az 1/12-vel el is vitte.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

1/13-nál a Jets tovább erősítette védőfalát, Sheldon Richardsonnal, más kérdés, hogy Wilkerson és Coples mellett kissé érthetetlen választásnak tűnt – egy sémaváltásnál persze lehet variálni, majd meglátjuk, ebből mi sül ki. Jött azonban egy sokkal egyértelműbb belső védőfalember-választás, a Carolina Panthers kivitte a szívproblémák miatt csúszó (bár a hírek szerint ebből teljesen felépülő) Star Lotuleleit.

A New Orleans safetyt-húzása után sor került az első irányító-választásra is, kisebb meglepetésre EJ Manuel lett az első, a Buffalo Bills vitte 1/16-ra. A Steelers a távozó James Harrison helyére Jarvis Jonest szerezte meg a linebackersor szélére, a pickekben dúskáló San Francisco 49ers pedig a Dallasszal cserélve – brutálisan alacsony árért méghozzá! – feljött a Eric Reid söprögetőért.

A New York Giants és a Chicago Bears egyaránt bőven későbbre várt támadófalemberrel erősítette meg a keretét, míg a Cincinnati Bengals Jermaine Gresham mellé elvitte Tyler Eifertet is a tight end-szekcióba.

Az Atlanta Falcons a távozó Brent Grimest Desmond Trufanttal pótolta egy feltrade után, majd három nagyot csúszó floridai védőt választottak ki, a Minnesota Vikings védőfalának közepére Sharrif Floyd, az Indianapolis passzsiettető részlegére pedig a német Björn Werner érkezett, majd ismét a Vikingek jöttek és vitték Xavier Rhodest. Ha már a németek szóba kerültek! KÍVÁNCSI AZ NFL-BEN KÜLFÖLDIKÉNT SZEREPLŐKRE? KATT IDE!

A Packers a védőfalát acélozta meg Datone Jones érkezésével, a Houston Texans pedig DeAndre Hopkinsszal kezelte egyértelmű elkapóínségét. A Denver a belső védőfalát turbózta fel, a New England Patriots pedig a papírformának megfelelően nem választott, hanem letrade-elt, a Minnesota Vikings jött fel a Hazafiak helyére – egy 2., egy 3., egy 4. és egy 7. körös választási jogért. A Vikingek a 3. választási jogukkal csak vittek egy elkapót Percy Harvin helyére, Cordarrelle Patterson személyében.

A St. Louis Rams az egyik legnagyobb linebackerreménységet, Alec Ogletree-t, a Dallas Cowboys pedig a támadófal közepére Travis Fredericket húzta. Az első nap utolsó húzása a címvédő Baltimore Ravens nevéhez fűződött, a Hollók Ed Reed utódjának Matt Elamet vitték el.

Ennyi volt a 2013-as játékosbörze első köre, folytatás szombaton hajnali fél egytől a 2-3. körökkel, majd szombaton 18 órától a 4-7. körök következnek. Természetesen ezekről is élő, szöveges tudósítást olvashat itt, a Nemzeti Sport Online-on!


A BOWL.HU AJÁNLJA: ÉLŐ DRAFTELEMZÉS



Streaming live video by Ustream

NFL-DRAFT, 1. KÖR
1 1 Kansas City Chiefs (2–14) Eric Fisher, OT (Central Michigan)
2 2 Jacksonville Jaguars (2–14) Luke Joeckel, OT (Texas A&M)
3 3 Miami Dolphins (7–9) Dion Jordan, DE/OLB (Oregon)
4 4 Philadelphia Eagles (4–12) Lane Johnson, OT (Oklahoma)
5 5 Detroit Lions (4–12) Ezekiel Ansah, DE (BYU)
6 6 Cleveland Browns (5–11) Barkevious Mingo, OLB (LSU)
7 7 Arizona Cardinals (5–11) Jonathan Cooper, OG (North Carolina)
8 8 St. Louis Rams (7–8–1) Tavon Austin, WR (West Virginia)
9 9 New York Jets (6–10) Dee Milliner, CB (Alabama)
10 10 Tennessee Titans (6–10) Chance Warmack, OG (Alabama)
11 11 San Diego Chargers (7–9) D.J. Fluker, OT (Alabama)
12 12 Oakland Raiders (4–12) D.J. Hayden, CB (Houston)
13 13 New York Jets (6–10) Sheldon Richardson, DT (Missouri)
14 14 Carolina Panthers (7–9) Star Lotulelei, DT (Utah)
15 15 New Orleans Saints (7–9) Kenny Vaccaro, FS (Texas)
16 16 Buffalo Bills (6–10) EJ Manuel, QB (Florida State)
17 17 Pittsburgh Steelers (8–8) Jarvis Jones, OLB (Georgia)
18 18 San Francisco 49ers (11–4–1)* Eric Reid, FS (LSU)
19 19 New York Giants (9–7) Justin Pugh, OT (Syracuse)
20 20 Chicago Bears (10–6) Kyle Long, OG (Oregon)
21 21 Cincinnati Bengals (10–6)* Tyler Eifert, TE (Notre Dame)
22 22 Atlanta Falcons (13–3)* Desmond Trufant, CB (Washington)
23 23 Minnesota Vikings (10–6)* Sharrif Floyd, DT (Florida)
24 24 Indianapolis Colts (11–5)* Björn Werner, OLB (Florida State)
25 25 Minnesota Vikings (10–6)* Xavier Rhodes, CB (Florida State)
26 26 Green Bay Packers (11–5)* Datone Jones, DE (UCLA)
27 27 Houston Texans (12–4)* DeAndre Hopkins, WR (Clemson)
28 28 Denver Broncos (13–3)* Sylvester Williams, DT (North Carolina)
29 29 Minnesota Vikings (10–6)* Cordarrelle Patterson, WR (Tennessee)
30 30 St. Louis Rams (7–8–1) Alec Ogletree, LB (Georgia)
31 31 Dallas Cowboys (8–8) Travis Frederick, C (Wisconsin)
32 32 Baltimore Ravens (10–6)* Matt Elam, SS (Florida)
*Rájátszásba jutott csapatok. Minél tovább jutott egy együttes, annál később húzhat.
1/13:
A Tampa Bay Buccaneers adta a New York Jetsnek a Darrelle Revist érintő cserében
1/22:A Washington Redskins adta a St. Louis Ramsnek a Robert Griffin III-t érintő cserében
1/25: A Seattle Seahawks adta a Minnesota Vikingsnak a Percy Harvint érintő cserében
Draftnapi cserék
1/3:
Az Oakland Raiders adta a Miami Dolphinsnak az 1/12+2/10-ért cserébe
1/8:
A Buffalo Bills adta a St. Louis Ramsnek a 3/9 mellett az 1/16+2/14+3/16+7/16-ért cserébe
1/18:
A Dallas Cowboys adta a San Francisco 49ersnek az 1/31+3/12-ért
1/22:
A St. Louis Rams adta a 2015/7 mellett az Atlanta Falconsnak az 1/30+3/30+6/30-ért
1/29:
A New England Patriots adta a Minnesota Vikingsnak a 2/20+3/21+4/5+7/23-ért cserébe
A TOVÁBBI KÖRÖK LEBONTÁSÁHOZ KATTINTSON IDE!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik