Félévértékelő a Nemzeti főcsoportban – 1.

SOMOSKÖVI GERGELY (BOWL.HU)SOMOSKÖVI GERGELY (BOWL.HU)
Vágólapra másolva!
2011.11.25. 19:13
null
Aaron Rodgersék idén megállíthatatlannak tűnnek (Fotó: Action Images)
Máris túl vagyunk a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) idényének első felén, négyrészes sorozatunkban először az Nemzeti főcsoport (NFC) Keleti és Északi csoportját elemezzük.

 

NFC KELETI CSOPORT

Dallas Cowboys

Kezd összeállni a csapat, az első 5 meccsből hármat sikerült elveszíteni, azóta viszont csak egyetlen zakó jutott 5 diadal mellé, ennek köszönhetően vezeti a gárda a csoportot. A védelem szinte minden meccsen hozza magát, a támadók kicsit hullámzóbb teljesítményt nyújtanak. Ami érdekes, hogy a hét nyert meccsből 2 hosszabbítás és két nagyon szoros siker is összejött, ami a tartást jelzi.

Mi várhat rájuk idén? A sorsolás közepes, 2 papírforma meccs mellett fogadják az Eaglest, de a legfontosabb a Giants elleni két derbi lesz, a csoportgyőzelem ezen a két összecsapáson fog múlni. Ha az egyiket sikerül hozni a kötelező győzelmek mellett, akkor a 10–6-os mérleg már divízió-elsőséget és biztos PO-t érhet.

Legjobb támadó: DeMarco Murray – Az újonc futó 3. számú RB-ként kezdte a szezont, aztán sérülések miatt egyszerre a kezdőben találta magát, ahonnan azóta is kirobbanthatatlan. Az első 5 meccs 73 yardja után a következő 6 derbin összesen 761 futott yardot szerzett, és az 5.7-es átlag is kiváló.

Legjobb védő: Sean Lee – Bár DeMarcus Ware 14 sackje nagyon szép teljesítmény, Lee idei játéka nagyon sokat tett hozzá a Dallas védelméhez. Végre újra van vezér a pályán, és a közel 70 tackle, 1 sack, 6.5 negatív yardos szerelés és 3 interception miatt sem kell szégyenkezni.

New York Giants

A sérülések számának erőteljes emelkedése mellett a sorsolás is egyre nehezebb, így nem csoda, ha kezd kicsit elfogyni a kezdeti lendület. Már a New England legyőzése előtt is nyögvenyelős győzelmek jöttek, azóta viszont két vereséget is szenvedett a csapat, ezzel visszacsúszva a csoport második helyére.

Mi várhat rájuk idén? Brutális menetrend, benne New Orleans, Green Bay, két Dallas elleni meccs, felüdülésként még egy-egy Jets és Redskins elleni partival. Ha ebből nem sikerül 4 meccset nyerni, akkor egyetlen esély marad, oda-vissza el kell kalapálni a Cowboys gárdáját, különben nehéz lesz odaérni a rájátszásba.

Legjobb támadó: Eli Manning – Hiába a szedett-vedett támadófal, az akadozó futójáték, a sérült elkapók, Eli nagyon stabil teljesítményt nyújt, meccsenként közel 300 passzolt yard mellé 18 touchdown is összejött már, és mindössze 9 alkalommal szedték le a védők a passzait.

Legjobb védő: Mathias Kiwanuka – A dallamos nevű egykori DE idén újra linebacker poszton került bevetésre, és néhány gyengébb meccs után nagyon belelendült. Jelenleg 57 szerelés mellett 3.5 sack, 7.5 negatív yardos szerelés, valamint 1-1 kikényszerített fumble és interception került a neve mellé.

Philadelphia Eagles

A szezon egyik legnagyobb csalódása a nyáron rengeteg nagynevű játékost összeszedő Eagles, hol a támadók, hol a védők mondanak teljes csődöt. Michael Vick messze nem hozza azt a színvonalat, mint tavaly, az elkapók fontos pillanatokban hibáznak, a védelemben pedig nagyon gyenge a linebacker-trió, amit nem tud orvosolni az előttük dolgozó védőfal.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő                   partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

Mi várhat rájuk idén? A hátralévő 6 meccset kellene megnyerni, és akkor 10–6-os mérleggel, 5-1-es divízión belüli mutatóval még lehetne reménykedni. Két nagyon kemény összecsapás mellett elméletileg a maradék 4 derbi hozható is lenne, de a New England elleni hazai meccs és a dallasi túra egyaránt hatalmas kihívás. Most hétvégén a Patriots ellen el is dőlhet, hogy érdemes-e még a helyi matematikusoknak különféle esélyeket számolgatni.

Legjobb támadó: LeSean McCoy – A 3. szezonját taposó futó az egyetlen, aki minden meccsen megbízhatóan hozza az átlagnál jóval erősebb produkciókat. Meccsenként 100 futott yardot és egy TD-t szállít átlagban, mindezt nagyon jó futásonkénti átlag mellett.

Legjobb védő: Jason Babin – Bár futás ellen nem az igazi, de az irányítók kergetésében megbízhatóan teljesít, amit idén eddig 10 sack jelez.

Washington Redskins

Az első 4 meccs után 3–1-es mérleggel állt a csapat, és különösen a Giants megverésére mindenki felkapta a fejét. Azóta jött 6 zakó zsinórban, irányítócsere, majd visszacsere, kilátástalan támadójáték, és mikor minden stimmelni látszott, akkor a rúgó tette tönkre az egész meccs erőfeszítéseit. Így a gárda újfent a csoport 4. helyén dekkol.

Mi várhat rájuk idén? 6 kemény meccs van hátra, egyiken sem lehet esélyesnek nevezni a csapatot, így akár újfent az első 5 környékén draftolhat a Redskins. Kérdés, hogy meddig tart a tulajdonosok türelme a Shanahan-klán felé, mert előrelépés nem nagyon látszik, mióta ők alkotják az edzői stábot. Az viszont szinte biztos, hogy magasan jegyzett újonc irányító érkezhet a drafton.

Legjobb támadó: Fred Davis – Nehéz kiemelni bárkit is a támadók oldaláról, de Davis az irányító-mizéria ellenére is stabilan hozza magát. Chris Cooley kiesése óta külön teher nehezedik rá, de eddig 639 elkapott yarddal és 2 TD-vel bizonyított.

Legjobb védő: London Fletcher: A 37. életévét és 14. szezonját taposó linebacker eddigi karrierje során még egyetlen meccset sem mulasztott, és idén sem hiába ténykedik a pályán, immár közelíti a 100 szerelést, mellette pedig 1.5 sack, 2-2 interception és fumble, valamint 6 elütött passz is jelzi, hogy nem hajlandó tudomást venni az idő múlásáról.

AZ NFC KELETI CSOPORT ÁLLÁSA
1. Dallas Cowboys 11
7
4
270–225 0.636
2. New York Giants 10
6
4 228–228 0.600
3. Philadelphia Eagles 10
4
6 237–213 0.400
4. Washington Redskins 10
3
7
160–205 0.300

 

NFC ÉSZAKI CSOPORT

Green Bay Packers

A regnáló bajnok ellenállhatatlan idén, legfőképpen Aaron Rodgers emberfeletti játékának köszönhetően. A védelem ugyan nem teljesít a tavalyi színvonalon, de fontos pillanatokban összekapják magukat, és hozzák a fontos labdaszerzéseket. Egyértelmű, hogy idén a Packers az a csapat, akit meg kell verni a rájátszásban annak, aki Super Bowlt akar majd játszani.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2011-es szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Mi várhat rájuk idén? Elnézve a hátralévő menetrendet, nem lenne kizárt egy veretlen szezon, de kérdés, hogy mi a fontosabb: pihentetni egy kicsit a sztárokat és a kisebb sérüléssel küszködő játékosokat a tét nélküli alapszakasz-meccseken, vagy lendületből veretlenül masírozni végig a mezőnyön…

Legjobb támadó: Aaron Rodgers – Elképesztő, amit Rodgers hétről hétre művel, passzainak 72 százaléka pontos, 33 TD mellé mindössze 4 interceptiont dobott, és elképesztő, 127.7-es irányító-mutatónál áll jelenleg (az eddigi szezonrekord 121.1 – Peyton Manning tartja 2004-ből).

Legjobb védő: Charles Woodson – Ugyan egy-egy ellen már nem mindig tökéletes a veterán cornerback, de elképesztő rutinja és intelligenciája van a játékhoz. Általában jókor van jó helyen, és igazi Jolly Joker a Packers védelmében, védekezik elkapó és tight end ellen, rohamozza az irányítót, odalép futások esetén. 13 elütött passz és 6 interception áll eddig a statisztikáiban.

Chicago Bears

Döcögősen kezdte a Bears a szezont, 5 meccs után már 3 vereséget sikerült begyűjteni. Azóta viszont zsinórban 5 győzelemmel jelenleg az egyik legjobb formában lévő csapatnak tűnik a Chicago, hol a védelem, hol a támadósor hoz extrát. A védelemre most különösen szükség lesz, hiszen a kezdő irányító, Jay Cutler ujjtörése miatt hetekre kiesett.

Mi várhat rájuk idén? A menetrend alapján oda lehet érni a rájátszásba, a Packers szárnyalása miatt leginkább a csoport második helyéről. Ehhez a következő 4 meccset hozni kellene (Oakland, Kansas, Denver, Seattle), mert az utolsó két fordulóban, a Green Bay és a Minnesota otthonában nem lenne jó élet-halál meccseket vívni. Caleb Hanie-re szegeződik minden szem, hogy a csereirányító bírja-e a nyomást.

Legjobb támadó: Matt Forte – Egy-két csendesebb meccs ugyan becsúszott, de a kezdő futó eddig közel 1400 támadó yardot hozott össze, 4 TD kíséretében. A következő meccseken ő lehet a siker legfőbb záloga.

Legjobb védő: Julius Peppers – Bár a 6 sack kevesebb, mint amit tőle megszokhattunk, de Peppers jelenléte megkönnyíti az életet az egész védelem számára. Mellette a többiek is jobban tudnak villogni a védőfalban, ráadásul Peppers kisebb-nagyobb sérülései ellenére is makacsul a pályán van minden fordulóban.

Detroit Lions

A 5–0-s szezonkezdés nagyon ígéretesnek tűnt, főleg a hatalmas visszakapaszkodás a Cowboys ellen és a Bears leverése. Azóta viszont kicsit elfogyott a lendület, 2 győzelem mellett 4 vereség is becsúszott, és az NFC North csoportban ez a mérleg már csak a 3. helyre elegendő. Rendkívül hullámzó a gárda játéka, főleg a támadók oldalán, és meccsen belül is nagyon ingadozó a produkció. A nagy hátrányokból pedig néha sikerül visszakapaszkodni, de erre nem lehet építeni.

Mi várhat rájuk idén? Még két nagyon kemény meccsük lesz (Green Bay, New Orleans), emellett a Minnesota, Oakland, San Diego trióval csapnak még össze. Ez utóbbi meccseken nem igazán fér bele a vereség, sőt, még egy bravúr győzelemre is szükség lehet, mert a 10–6-os mérleg nem életbiztosítás a rájátszás szempontjából.

Legjobb támadó: Calvin Johnson – Megatron döbbenetesen kezdte az évet, az első 5 meccsén 9 TD-t kapott el. Azóta kicsit lassult a termelés, de az 1023 elkapott yard és a 12 TD nem is mutatja elég jól, mennyire domináns játékot tud az elkapó.

Legjobb védő: Cliff Avril – Bár a szereléseket nem halmozza, és a futás elleni védekezés nem erőssége, Avril az irányítók siettetése terén egyre meghatározóbb láncszeme a csapatnak. Eddig 7 sack és 5 kikényszerített fumble jött össze idén, ha így folytatja, karrierje legeredményesebb évét zárhatja a defensive end.

Minnesota Vikings

Már szezon előtt is sejteni lehetett, hogy az idei szezon nem a Vikingektől lesz hangos, de erre a produktumra azért senki nem számított. Bár a vereségek többsége szoros meccsen született, de nem sikerült egyetlen meglepetés-győzelmet sem aratni, és a második félidőben rendre összeomlott a csapat. A veterán McNabb lecserélése irányító poszton nagyjából a szezon feladását jelentette, hiszen az újonc Christian Ponder egy-két megvillanást leszámítva még erősen tanulja az NFL kihívásait, és nincs olyan védelem sem, amelyik képes lenne jó helyzetbe hozni a támadókat.

Mi várhat rájuk idén? A csapat legjobbja, Adrian Peterson is megsérült, így még nehezebb lesz az élet, de a becsület megtartásáért 1-2 meccset még hozni kellene. Ráadásul mivel a Lions és a Bears ellen is játszanak még, akár a mérleg nyelve is lehetnek a csoport végső sorrendjét tekintve.

Legjobb támadó: Adrian Peterson – Értékelhető passzjáték nélkül, az ő megállítására koncentráló védelmekkel szemben is meccsről meccsre teljesít AP, 872 futott yard mellett 11 TD-t termelt már idén. A hírek szerint maximum 1-2 meccset mulaszt el sérülése miatt, így idén is bőven 1000 yard felett végezhet.

Legjobb védő: Jared Allen – A veterán defensive end idén is azt nyújtja, amit megszoktunk tőle, lenyomja a vele szemben álló támadófal játékost, majd belegyalulja a földbe a labdás embert, legyen az irányító vagy futó. 13,5 sack eddig az idei termés, ha hasonló ütemben halad, akkor karrierje legeredményesebb évét zárhatja e mutatót tekintve.

AZ ÉSZAKI CSOPORT ÁLLÁSA
1. Green Bay Packers 11
11

382–227

1.000
2. Chicago Bears 10
7
3
268–207 0.700
3. Detroit Lions 11 7
4
316–246 0.636
4. Minnesota Vikings 10
2
8
200–2710.200

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik