Félévértékelő az Amerikai főcsoportban - 1.

SOMOSKÖVI GERGELY (BOWL.HU)SOMOSKÖVI GERGELY (BOWL.HU)
Vágólapra másolva!
2011.11.18. 17:09
null
A Houston Texans futóját, Arian Fostert idén sem egyszerű megállítani (Fotó: Action Images
Máris túl vagyunk a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) idényének első felén, négyrészes sorozatunkban először az Amerikai főcsoport (AFC) nyugati és déli csoportját elemezzük.

 

AFC WEST

Denver Broncos

Új edzővel rajtoló csapatoktól nem szokás diadalmenetet várni, de az első 5 meccsen elszenvedett 4 zakó mindenképpen sok volt, így megtörtént a várva várt irányítócsere, kezdővé lépett elő Tim Tebow. Irányítói ténykedését egyelőre korai lenne számokkal és a pályán látottakkal elemezni, az biztos, hogy egy dolgot nagyon tud, nyerni. Öt kezdőként töltött meccséből négyszer nyert a Broncos, így felzárkózott a többiekre a nagyon kiegyenlített csoportban.

Mi várhat rájuk idén? A következő három meccsből kettő elég komoly védelem ellen lesz, a Chargers, Bears duó „beárazhatja" Tebow teljesítményét. Ami a legfontosabb, hogy meccsről meccsre látható legyen a passzjáték fejlődése, mert nem valószínű, hogy még egy olyan győzelem összejön, ahol 50 futójáték mellé 2 sikeres passz társul mindössze.

Legjobb támadó: Eric Decker – A másodéves elkapó mindkét irányító mellett megbízható teljesítményt nyújt, már 7 elkapott TD-nél jár. Emellett egy 90 yardos punt visszahordással is szerzett már egy hatpontost.

Legjobb védő: Von Miller – Az év újonc védője díj egyik várományosa főleg az irányítók kergetésében nyújt kimagaslót, 9.5 sacket szerzett eddig, és emellett is számtalan alkalommal ért át az ellenfél támadófalán.

Kansas City Chiefs

Jamaal Charles, Tony Moeaki, Eric Berry, Matt Cassel. Ez nem a tavalyi sikerkovácsok névsora, hanem azon játékosoké, akik sérülés miatt idén már nem léphetnek pályára. A hiányuk rá is nyomta a bélyegét a szezonkezdetre, két nagyon csúnya és egy vállalható zakóval indult az év. Ezután viszont meglepetésre 4 győzelem következett, de egy újabb súlyos kudarc a Miami ellen, majd egy furcsa meccsen elszenvedett Denver elleni vereség után szertefoszlani látszanak a playoff-remények.

Mi várhat rájuk idén? Tyler Palko kezd irányító poszton Cassel sérülése miatt, ezzel nagyjából megjósolható, hogy mi vár a csapatra a következő meccseken. Tegyük hozzá ehhez az ellenfelek névsorát: New England, Pittsburgh, Chicago, NY Jets, Green Bay. Az idény hátralévő részében sor kerülhet esetleg az újonc irányító, Ricky Stanzi bevetésére, és az utolsó két meccsen az Oakland és a Denver ellen a csoportellenfelek bosszantására.

Legjobb támadó: Dwayne Bowe – Az 5. szezonját gyűrő elkapó idén is hihetetlennek tűnő passzokat kap el (bár néha hihetetlen labdaejtései is akadnak), azon ritka pillanatok nagy része neki köszönhető, amikor Matt Cassel jó irányítónak tűnik. Eddig 663 elkapott yard és 4 TD fűződik a nevéhez.

Legjobb védő: Derrick Johnson – A liga egyik legsokoldalúbb linebackerje idén is átlagon felül produkál, 71 szerelése közül számos a saját gólvonalon született, megakadályozva az ellenfelek TD-jét, emellett 5 elütött passz, sack és interception is összejött már idén.

Oakland Raiders

Igen emocionális szezont fut a Raiders, Al Davis halála miatt kiemelt figyelem szegeződik a csapatra, ráadásul az idény legnagyobb játékoscseréje is hozzájuk fűződik, komoly árat adtak az ex-Bengals irányító Carson Palmerért. Az új irányító egyelőre rázódik vissza a ritmusba, de az Oakland idei sikereiért úgyis elsősorban a futójáték felel.

Mi várhat rájuk idén? Jelenleg vezetik a csoportot, de elég kemény derbik várnak még rájuk, találkoznak a Green Bay, Chicago, Detroit NFC North trióval, és még két csoportmeccsük van vissza. Alakulhatnak úgy az események, hogy az utolsó körben a San Diego elleni hazai meccs fogja eldönteni a csoportelsőség és a playoff kérdését. Ehhez viszont javuló védelemre és 1-2 meglepetés-győzelemre is szükség lehet.

Legjobb támadó: Darren McFadden és Michael Bush – A két futó alaphelyzetben remekül kiegészíti, sérülés esetén pedig kiválóan helyettesíti egymást. Ketten összesen 1100 futott és 380 elkapott yardot szereztek eddig, testvériesen elosztott 5-5 TD kíséretében.

Legjobb védő: Richard Seymour – Bár az egész védelem elmarad a tavalyi teljesítményétől, a folyamatosan kisebb-nagyobb nyavalyákkal küzdő veterán védőfal-játékos továbbra is a csapat vezére, ráadásul 5 sackje mutatja, hogy az irányítókra is komoly veszélyt jelent.

San Diego Chargers

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő                  partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

Bíztatóan kezdte a szezont a csapat, bár a játék nem volt mindig kifogástalan, de a 4–1-es mérleg ígéretesnek tűnt. Aztán a Jets ellen nagy előnyről sikerült kikapni, és ez megtörte a gárdát, azóta még 3 vereséget szenvedtek el, kétszer ráadásul csoportmeccsen. Főleg Philip Rivers esett vissza tavalyhoz képest, így az egész támadóalakulat sokkal gyengébben teljesít, mint az előző szezonban.

Mi várhat rájuk idén? A csoport annyira kiegyenlített, hogy még nincs veszve semmi, de több vereség a divízión belül nem fér bele. A sérülésekkel kapcsolatban is kellene némi szerencse, mert a fél támadófal maródi, és Gates, Floyd, Mathews és Tolbert is hagyott már ki meccseket.

Legjobb támadó: Ryan Mathews – Bár az utolsó fordulókban sérülés miatt Mathews teljesítménye is visszaesett, a másodéves játékos ennek ellenére közelíti az 1000 támadó yardot (543 futott és 365 elkapott yard).

Legjobb védő: Eric Weddle – A rutinos safety idén nem csak a szerelések halmozásában jeleskedik, hanem már 5 alkalommal elhalászta az ellenfél irányítójának passzait. Némileg csökkenti az érdemeket, hogy az 5 pickből 3 Matt Cassel „ellen" született.

AZ AFC WEST ÁLLÁSA
1. Oakland Raiders 9
5
4
208–233 0.556
2. Denver Broncos 10
5
5
205–247 0.500
3. San Diego Chargers 9
4
5
216–228 0.444
4. Kansas City Chiefs 9
4
5
141–218 0.444

 

AFC SOUTH

Houston Texans

A liga egyik legpechesebb csapata idén megtáltosodni látszik, főleg a védelem kapott szárnyakat az új koordinátor Wade Phillips érkezésével és a 3–4-re való átállással. Emellett a Foster-Tate futópáros hétről hétre döbbenetes hatékonysággal termeli a yardokat, ez a gyenge csoporttal kiegészülve pedig biztos playoff-hellyel kecsegtethet. Problémát „mindössze" Matt Schaub sérülése okozhat, az irányító várhatóan idén már nem lép pályára, így Matt Leinart kerül bevetésre QB poszton.

Mi várhat rájuk idén? Kétmérkőzésnyi előnyük van a csoport élén, ha a nyerhető derbiket behúzzák, és utolsó héten nem botlanak a Titans ellen, biztosnak tűnik a rájátszás. A védelem és a futójáték elit, emellett visszatér a sztárelkapó Andre Johnson is, ezt a lehetőséget talán még Leinart is ki tudja használni.

Legjobb támadó: Arian Foster – A tavalyi év legjobb futója kihagyta az idény első két meccsét, ehhez képest a maradék 8 derbin összehozott 740 futott és 445 elkapott yardot, 9 TD kíséretében. Játékában mindig benne van a veszély, 42 yardos futott és 78 yardos elkapott TD-t is jegyez.

Legjobb védő: Brian Cushing – A 3–4-es átállás legnagyobb nyertese a 3. szezonját taposó védő, egyértelműen ő a védelem vezére. 69 szerelés mellett 3 sack, 2 interception és 4 elütött passz jelzi, hogy a játék minden elemében kimagasló teljesítményre képes.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2011-es szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Indianapolis Colts

Amikor kiderült, hogy Peyton Manning sérülés miatt kihagyja a szezont, már sejteni lehetett, hogy ez az év nem a Coltsról fog szólni, de arra talán senki nem számított, hogy 10 meccs után győzelem nélkül, egyre kilátástalanabb játékkal vergődik csak az AFC South állandó csoportgyőztese. Ráadásul a szoros vereségek mellett 1-2 megalázó zakó is becsúszott, főleg a New Orleans elleni 62–7 volt döbbenetes.

Mi várhat rájuk idén? A becsületgyőzelem megszerzése sem lesz könnyű a hátralévő ellenfeleket elnézve, de kimondatlanul már mindenki az 1/1-es draftjog megszerzésére és Andrew Luck behúzására készül. A holtszezon egyik legérdekesebb kérdése lehet, hogy mi lesz Peyton Manning sorsa.

Legjobb támadó: Pierre Garcon – Ilyen veretes irányítók mellett 621 elkapott yardot és 4 TD-t szerezni nem rossz teljesítmény, a kevés Colts-játékos egyike Garcon, akin még néha érezni, hogy ott van a pályán lélekben is.

Legjobb védő: Pat Angerer – Bár passz ellen akadnak gondjai, de meccsenként 10 alkalommal megállítani az ellenfél játékosait igen szép teljesítmény.

Jacksonville Jaguars

Hatalmas volt a káosz szezon előtt a kezdő irányító személye körül, aztán 1-2 meccs után megállapodtak az újonc Blaine Gabbert mellett. Ettől jobb nem lett a helyzet, csak egyértelműbb, ugyanis Gabbert messze nem NFL-kész QB, 50 százalék alatti passzpontossága alapjaiban határolja be a Jaguars támadójátékát, és az elkapók sem segítik különösebben. Ami miatt mégis kemény dió a csapat, az a védelem és Maurice Jones-Drew játéka.

Mi várhat rájuk idén? Fejlődés, fejlődés, fejlődés, ez lehet a jelszó Gabbert kapcsán. Ha a védelem szinten marad, és sikerül jövőre egy igazi első számú elkapót szerezni, akkor csak az irányító produktumától függ, hogy jó csapat lesz-e a Jaguars, ehhez pedig idén a lehető legtöbbet meg kell tenni. Ha eközben becsúszik néhány olyan meglepetés-győzelem, mint a Ravens ellen, akkor pedig örülni is lesz minek.

Legjobb támadó: Maurice Jones-Drew – MJD semmivel nem törődik, hiába tudja minden ellenfél, hogy nagyjából ő jelenti a Jaguars támadójátékát, így is hozza a meccsenkénti közel 100 futott yardot, 4.5 yardos átlag mellett.

Legjobb védő: Paul Posluszny és Daryl Smith – Bár lehetne még említeni kiválóan teljesítő játékosokat, a két kiváló linebackernek hatalmas szerepe van abban, hogy top 5 védelem jött össze Jacksonville-ben. Ketten együtt 139 szerelést, 4 sacket, 2 interceptiont és 12 elütött passzt jegyeznek.

Tennessee Titans

Rendkívül hullámzó a Titans szezonja, a Ravens megverése, vagy a Panthers és a Cleveland lesöprése mellett hatalmas összeomlások is akadtak, ráadásul jelenleg negatív a csoporton belüli mérleg a Jacksonville elleni vereség miatt. Meglepő módon a csapatot nem Chris Johnson repíti, a hatalmas szerződést aláíró futó finoman szólva is visszafogottan teljesít. Ezzel szemben Matt Hasselbeck irányító sokkal jobban játszik, mint azt várták tőle sokan, nem véletlen, hogy az újonc Jake Locker egyelőre a padon ücsörög.

Mi várhat rájuk idén? Rendkívül sok múlik a most következő atlantai látogatáson, ha itt sikerülne nyerni, akkor a hátralévő meccseken elnézve elképzelhető, hogy az utolsó fordulóban a Texans ellen hazai pályán előrehozott rájátszás-meccs következhet a rájátszásba jutásért. Az viszont biztos, hogy ha a Jaguars-Colts duót nem sikerül megverni, akkor nincs miről beszélni.

Legjobb támadó: Matt Hasselbeck – A veterán irányító egy-két meccsen ugyan betlizik, de cserébe számos jó produkció is akad, mindezt egy szenvedő futójáték és legjobb elkapója kiesése ellenére. 14 TD-passz mellett csak 7 interceptiont dobott.

Legjobb védő: Cortland Finnegan – Passzokkal kevésbé tesztelik a csapat legjobb cornerbackjét, mert a túloldalon Jason McCourty ellen biztosabb a siker, de így is összejött már 8 elütött passz és egy interception. Finnegan ráadásul futás ellen is hasznos, már 3 alkalommal is negatív yardon állította meg az ellenfél futóit.

AZ AFC SOUTH ÁLLÁSA
1. Houston Texans 10
7
3 273–1660.700
2. Tennessee Titans 9
5
4 186–172 0.556
3. Jacksonville Jaguars9
3
6
115–166 0.333
4. Indianapolis Colts 10
10
131–300 0.000

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik