Félévértékelő az Amerikai főcsoportban - 2.

SOMOSKÖVI GERGELY (BOWL.HU)SOMOSKÖVI GERGELY (BOWL.HU)
Vágólapra másolva!
2011.11.19. 15:37
null
Fred Jackons 917 futott yardjával az NFL eddigi szezonbeli legjobbja (Fotó: Action Images)
Máris túl vagyunk a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) idényének első felén, négyrészes sorozatunkban ezúttal az Amerikai főcsoport (AFC) keleti és északi csoportját elemezzük.

AFC EAST

Buffalo Bills

A szezon egyik kellemes meglepetését szolgáltatja a csapat, bár a kezdeti lendület kicsit fékeződni látszik. Az elmúlt két meccs elég kiábrándító volt, főleg a támadók estek vissza. A jelek szerint kicsit kiismerték a Bills támadórendszerét az ellenfelek, a védelem pedig nem elég erős ahhoz, hogy meccseket nyerjen, ha a támadóknak nem megy a játék.

Mi várhat rájuk idén? Mivel csoportjukban két kőkemény ellenfél is akad, nem lesz egyszerű menet a szezon második fele. Reálisan az lehet a cél, hogy a rájátszásba jutás lehetőségét a lehető legtovább életben tartsák. Ha a nyerhető meccseket sikerül botlás nélkül hozni, akkor az utolsó fordulóban akár ki-ki meccset is játszhatnak a New England otthonában.

Legjobb támadó: Fred Jackson – A kiváló futó szinte minden héten stabilan hozza magát, fordulónként 150 támadó yardot átlagol, és már 6 futott TD-t is szerzett.

Legjobb védő: Nick Barnett – A szezon előtt megszerzett egykori Packers-linebacker azonnal a védelem vezére lett, fontos szerelések és labdaszerzések mellett a védelem irányításában is kulcsszerepet játszik.

Miami Dolphins

Hatalmas csalódás eddig az idény, pedig többször is ígéretesen állt a csapat, de a meccsek lezárása és megnyerése többnyire nem sikerül. A kezdő irányító néhány forduló után kidőlt, és a hírek szinte minden héten arról szólnak, meddig maradhat vezetőedző Tony Sparano.

Mi várhat rájuk idén? A keretben rengeteg a tehetséges játékos, sokkal többre hivatott a Miami, mint amit eddig mutattak. Egy-két csapat életének megkeserítésén kívül idén túl sokra már nem számíthatnak, de ők lehetnek a mérleg nyelve a csoporton belül.

Legjobb támadó: Brandon Marshall – Bár néhány idegesítő labdaejtés a szezon első felében okkal bosszantotta a szurkolókat, de azóta az elkapó egyre jobban magára talál. Jelenleg 742 elkapott yardnál tart, és a felé dobott passzok 61 százalékát elkapja, ami nagyon jó arány.

Legjobb védő: Karlos Dansby – A linebacker is visszafogottabban kezdett idén, mint elvárható lett volna, de az elmúlt hetekben fokról fokra javul a játéka. 61 szerelés mellett 2 sack és 1-1 interception és kikényszerített fumble is díszíti statisztikáit.

New England Patriots

Évek óta pengeélen táncol a csapat, Tom Brady zseniális játéka és fontos védelmi labdaszerzések repítették a csapatot talán mindig magasabbra, mint amire a keret ereje alapján várni lehetett. Idén azonban mindkét szempontból gyengült a produkció, sok az eladott labda, akadozik a támadójáték, így jönnek a vereségek is. Az igazán fontos összecsapásokra azonban összekapja magát a csapat, a Jets kétszeri megverése nagyjából a csoportgyőzelmet jelentheti.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő                   partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

Mi várhat rájuk idén? Egyelőre saját kezükben a sorsuk, és a hátralévő meccsek nem tűnnek annyira nehéznek, hogy bármi veszélyeztesse a csapat újabb divízió-elsőségét és ezzel a rájátszásba jutást.

Legjobb támadó: Rob Gronkowski – Wes Welker továbbra is zseniális, Gronkowski azonban tight end létére tart 700 feletti elkapott yardnál és 8 TD-nél, ha ebben az ütemben termel tovább, akkor 1300 yard és 14 TD körül zárhatja a szezont, amire korábban nem nagyon volt példa ezen a poszton.

Legjobb védő: Andre Carter – A veterán defensive end talán az egyetlen a védők közül, aki valóban otthonosan mozog az idénre kitalált 4–3-as védelmi sémában. Legutóbb a Jets ellen 4.5 sacket hozott össze, de emellett is szinte folyamatosan az ellenfél irányítója környékén ténykedik.

New York Jets

Döcögősen indult a szezon, becsúszott néhány nehezen magyarázható vereség, akadozott a futójáték és a védelem sem harapott úgy, ahogy az elmúlt években megszokhattuk. Aztán a Chargers legyőzése helyre tette a dolgokat, a defense is rálépett a gázra, viszont a legfontosabb meccsen újra csődöt mondtak. A Patriots (és a mai, Denver Broncos) elleni vereség után nagyon nehéz lesz visszajönni a versenybe.

Mi várhat rájuk idén? A csoportgyőzelemre minimális az esély, nincs más választás, mint nyerni a meccseket, és reménykedni, hogy a Patriots, vagy az AFC North gárdái botlanak, így wild card helyen még bejuthat a rájátszásba a gárda.

Legjobb támadó: Plaxico Burress – Bár a börtönből szabadult elkapó nem vetekedhet a liga elitjével termelékenységben, és le kell koptatnia magáról a rozsdát, de 6 elkapott TD-je jelzi, hogy nagy hasznára lehet a csapatnak hosszabb távon is.

Legjobb védő: Darrelle Revis – A liga legjobb cornerbackje idén is nagy hatékonysággal szedi le a pályáról az ellenfelek legjobb elkapóit. Időnként mégis megpróbálkoznak ellene az irányítók, ezt 12 elütött passzal és 4 interceptionnel köszönte meg eddig.

AZ AFC EAST ÁLLÁSA
1. New England Patriots 9
6 3
259–200 0.667
2. Buffalo Bills 9
5
4 229–218 0.556
3. New York Jets
10
5
5
228–217 0.500
4. Miami Dolphins 9
2 7
158–178 0.222


AFC NORTH

Baltimore Ravens

Érdekes kérdés, hogy miként tud az a csapat kikapni a Seattle, a Tennessee és a Jacksonville gárdájától, amelyik kétszer is meg tudja verni a Pittsburghöt. Ez jól jellemzi a Ravens idei teljesítményét, rendkívül hullámzó a támadójáték. A védelem viszont a liga legjobbja jelenleg.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2011-es szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Mi várhat rájuk idén? Sorsuk immár nincs teljesen a saját kezükben, és a hátralévő sorsolás is tartogathat hasonló buktatókat, mint az eddigi meccsek. A Bengals ellen oda-vissza nyerni kellene, hogy maradjon esély a csoportelsőségre.

Legjobb támadó: Ray Rice – Futásban és elkapásban is szinte egyformán eredményes a futójátékos, aki már túl van az 1000 összesített támadó yardon, és 8 TD-t is a közösbe pakolt már.

Legjobb védő: Ray Lewis – A veterán linebacker elnyűhetetlen, idén is vezeti a csapatot szerelésekben, továbbá 2 sack, 2 kikényszerített fumble és egy interception is összejött már idén. Emellett pedig természetesen ő a vezér, mégpedig egy igazán elit védelem vezére.

Cincinnati Bengals

Nagyon kellemes színfoltja a ligának az idei Bengals, újonc irányítóval ritkán kezd ilyen jól egy csapat. Persze lehet emlegetni a sorsolás könnyű voltát, de a 6 győzelem mindenképpen reményt keltő a jövőre nézve. A védelem újra korábbi önmagát idézi, Mike Zimmer újra összekapta a keze alatt dolgozó játékosokat. Bár a hétvégi, Steelers elleni vereség a rájátszásról szőtt álmokat kicsit elsodorta, de még nincs veszve minden.

Mi várhat rájuk idén? Az igazán nagy erőpróbák közül eddig egy Pittsburgh elleni meccs zajlott le, vár még a csapatra két derbi a Ravens ellen és egy kirándulás a Steelers otthonába. Bár Leon Hall kiesése nem erősíti a hátsó alakzatot, de a wild card hely még nem elérhetetlen.

Legjobb támadó: Andy Dalton – Az újonc irányító rendkívül érett játékot nyújt, pontos, higgadt, jó döntéseket hoz. Októberben meg is választották a hónap legjobb újoncának, miután zsinórban 4 győzelemre vezette a csapatot.

Legjobb védő: Geno Atkins és Carlos Dunlap – A két másodéves játékos a védőfal jó játékának kulcsa, főleg az ellenfelek irányítóinak nyomás alá helyezésében tűnnek ki. Ketten együtt 7.5 sacket jegyeznek, számtalan siettetés mellett.

Cleveland Browns

Hat mérkőzés után még 3–3-as mérleggel állt a csapat, bár a játék már akkor sem mindig volt biztató. Azóta viszont újabb 3 vereség mellé nem sikerült győzelmet gyűjteni, így a rendkívül erős csoportban messze leszakadva áll utolsó helyen a gárda. Az új főedző, Pat Shurmur támadó koordinátor volt korábban, ennek ellenére főleg az offense akadozik, a védelem viszont jól teljesít az újonnan megalkotott 4–3-as rendszerben.

Mi várhat rájuk idén? A szezon hátralévő része elsősorban Colt McCoy miatt lesz fontos, a tavalyi újonc szezonjában jól teljesítő irányító idén eddig pocsékul játszik, rossz döntéseket hoz, rossz dobásokat enged el. Még hét meccse van meggyőzni a csapat vezetését, hogy a drafton a rendkívül erősnek tűnő irányító-csoportból ne hozzanak a helyére játékost. A védelem pedig a hátralévő sorozatban kétszer-kétszer a Steelers és a Ravens, egyszer a Bengals ellen mutathatja meg, hogy megüti az AFC North rendkívül magas mércéjét.

Legjobb támadó: Josh Cribbs – Igazából nehéz lenne bárkit kiemelni a támadók közül, de az elmúlt meccseket a Jolly Joker játékos az, aki időnként némi életet visz a támadójátékba. A 49ers és a Texans ellen egyaránt elkapott TD-t szerzett, míg a Rams ellen a sok sérülés miatt immár futóként is feltűnt.

Legjobb védő: D'Qwell Jackson – A fiatal linebacker rengeteget volt sérült az elmúlt években, és a 3-4-es rendszer sem feküdt neki igazán. Most viszont középső linebacker poszton meghatározó játékosa a csapatnak, 82 tackle mellett 2,5 sack, 6 negatív yardos szerelés és 1-1 interception és kikényszerített fumble áll a neve mellett.

Pittsburgh Steelers

Hiába a Ravens elleni két zakó, a többi meccsen sokkal jobban teljesít a csapat. A szezon elején pocsék támadófal és a megszokottnál kicsit visszafogottabb védelem egyaránt kezd összeállni, jelenleg a Steelers tűnik az AFC legerősebb gárdájának.

Mi várhat rájuk idén? A szezon legfontosabb meccse a Bengals elleni hazai derbi lehet, emellett a 49ers elleni összecsapás az, ahol a papírforma nem egyértelmű Steelers-sikert ígér. Azonban az biztos, hogy a csoportgyőzelemhez eggyel több meccset kell nyerni a hátralévő sorozatban, mint a Ravens, ugyanis azonos mérleg esetén az egymás elleni eredmények miatt a Baltimore lenne a befutó.

Legjobb támadó: Mike Wallace – Szezon előtt mindenki mosolygott, mikor az elkapó 2000 yardos szezont jósolt magának. Nos, eddig 922 yard jött össze, vagyis ha 2000 yard nem is, de 1500 simán összejöhet. Az eddigi 6 TD is megsüvegelendő teljesítmény.

Legjobb védő: LaMarr Woodley – James Harrison és Aaron Smith kiesése után sokan temetni kezdték a védelmet, és a szezon eleje nem is indult fényesen. Ekkor azonban Woodley bekapcsolta a rakétákat, a Tennessee, Jacksonville, Arizona, New England sorozatban 7.5 sacket és egy interceptiont szerzett, hatalmas szerepet vállalva a zsinórban 4 győzelemből. Azóta ugyan két meccset ki kellett hagynia sérülés miatt, de a pihenőhét után várhatóan visszatérhet.

AZ AFC NORTH ÁLLÁSA
1. Pittsburgh Steelers 10
7
3
220–179 0.700
2. Baltimore Ravens
9
6
3
225–152 0.667
3. Cincinnati Bengals 9
6
3
212–1640.667
4. Cleveland Browns 9
3
6
131–183 0.333
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik