Fejjel a falnak: sérülések a fájdalomhatárig és azon túl

Vágólapra másolva!
2011.10.27. 08:44
null
Nem gyerekjáték: a labdarúgás és az amerikai futball is a tíz leginkább sérülésveszélyes csapatsport között van (Montázs: Papp Gábor/bowl.hu)
Címkék
Melyik az igazi futball? A kérdést az egyik amerikai internetes fórum egyik topikját megnyitó felhasználó teszi fel, és alighanem hamarosan itthon is elmélázhatunk a felvetésen, hiszen a labdarúgás mellé népszerűségben kezd felzárkózni az amerikai foci is. Interaktív kerekasztalunk negyedik részében fókuszban az egészség és a sérülések: tényleg biztonságosabb a labdarúgás?

Míg az amerikai futball a legnépszerűbb sport az Egyesült Államokban, a labdarúgás a legnépszerűbb gyermeksport – többek között pont azért, mert az amerikai futball „biztonságos alternatívájaként” hirdetik és népszerűsítik. A kérdés: igazuk van-e?

A Katasztrofális Sportsérülések Nemzeti Kutatóintézete által évente közzétett sportági összehasonlítások megdöbbentő számokat mutatnak az amerikai futball közben elszenvedett sérülésekről. A halálozási arány a labdarúgáshoz képest 122:7 a vizsgált 28 éves időszakban, igaz, ezt torzítja az amerikai futballisták magasabb száma.

Viszont a százezer sportolóra vetített minta is azt mutatja, hogy egy tojásfocit űző sportolónak – nyilvánvalóan a sport keménysége, kontakt jellege miatt – háromszor nagyobb az esélye halálos, 61-szeres a rokkantságot előidéző és 38-szoros a maradandó egészségkárosodást okozó sérülésre egy labdarúgóhoz képest.

SZÓLJON HOZZÁ! – FUTBALLKEREKASZTAL
Gömbfoci és tojásfoci: szereti mindkettőt? Csak az egyiket? Vagy egyiket sem? Véleményét ne rejtse véka alá, hanem írja meg a szerkesztoseg@nemzetisport.hu email címre, postacímünkre (1082 Budapest, Futó utca 35-37.) vagy szóljon hozzá az NSO-n hetente, mindig egy-egy konkrét témakörben megjelenő cikkekhez: mindenki előtt nyitva a Futballkerekasztal a Nemzeti Sportban és a Nemzeti Sport Online-on!

 

» FUTBALLKEREKASZTAL 1.:Vitaindító: gömbfoci vagy tojásfoci?
» FUTBALLKEREKASZTAL 2.:Szabályok hálójában
» FUTBALLKEREKASZTAL 3.: Taktika és stratégia

Mielőtt még egyértelműen győztesnek hirdetjük ki a labdarúgást, tegyük hozzá: indirekt (nem közvetlenül sérülés okozta) halálozásban az európai futball sajnos tartja a lépést, elsősorban a szívproblémákkal összefüggő tragédiák miatt.

A kor is számít: az amerikai Nemzeti Sérülésfigyelő Rendszer statisztikái szerint a gyermek labdarúgóknál éppenséggel nagyobb a sérülésveszély, mint a hasonló korú amerikai futballistáknál! Ez később alaposan lecsökken, majd a kiöregedési folyamattal párhuzamosan nő meg ismét a sérülések száma.

A tojásfociban a sérülések száma a játék színvonalával mutat inkább összefüggést: minél jobb és profibb a liga, annál kevesebb a baleset.

Kőkemény ütközés persze bármikor érhet egy játékost, így az amerikai futballban rendkívül nagy hangsúlyt fordítanak az egyre jobb és jobb védőfelszerelések kifejlesztésére, és a szabályfelfogás is elmozdult a játékosok védelmének irányába. Erre példa a sisak sisakkal való ütközésének szigorúbb büntetése, vagy a labdát nem birtokló, védtelen játékosok óvása.

KATASZTROFÁLIS SÉRÜLÉSEK AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN
Iskolai szinten, 1982–2010.
A számok direkt sérülésekre vonatkoznak.
Halálos sérülésNem halálos, de rokkantságot előidézőSúlyos
Amerikai futball
Középiskolai113 (0.30)331 (0.87)303 (0.80)
Főiskolai9 (0.43)36 (1.73)111 (7.34)
Labdarúgás
Középiskolai7 (0.09)4 (0.02)9 (0.09)
Főiskolai0 (0.00)2 (0.21)2 (0.42)
Zárójelben: a sérülések száma 100 000 sportolóra arányosítva. A Katasztrofális Sérülések Nemzeti Kutatóintézete 1933 óta vezeti az amerikai futball minden szintjén a halálozási adatokat: csak egy évben, 1990-ben nem jegyeztek fel direkt sérülés okozta halálesetet.
A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő                   partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

AMIVEL A LEGGYAKRABBAN KIDŐLNEK

Egy tanulmányban összehasonlították a labdarúgókat és az amerikai futballistákat érintő leggyakoribb sérüléseket: egy futballista öt leggyakoribb „rémálma” a térdínsérülés (hamstring), a bokaficam, a térdet érő porcsérülések, a sérv és az elülső térdszalagszakadás, míg tojásfocis kollégáik életét elsősorban ínszalaghúzódások, agyrázkódások, ínszalagszakadások, zúzódások és ficamok keserítik.

A LEGGYAKORIBB SÉRÜLÉSEK
LABDARÚGÁSAMERIKAI FUTBALL
térdínhúzódás (hamstring)ínszalaghúzódás
bokaficamagyrázkódás
térd porcsérüléseiínszalagszakadás
sérvzúzódások
elülső térdszalagszakadásficamok

A leginkább veszélyeztetett testrészek a térd és a boka, de irányítóknál a vállsérülések is gyakoriak és veszélyesek. Mindkét sportban több a sérülés éles meccsszituációban, mint edzésen, a tojáslabdás futballt játszóknak viszont – kutatástól függően eltérnek az eredmények – kétszer-ötször nagyobb esélyük van kidőlni. Egy NFL-játékosnak meccsenként csaknem hét százalék esélye van a sérülésre – vegyük figyelembe, hogy a sport specializáltsága és intenzitása miatt jóval kevesebbet is van a pályán, mint labdarúgó kollégája!

Van, ami fejfájást okoz most és a közeljövőben is: egyre inkább témát adnak mindkét futballban a traumás fejsérülések. Hogy a helyzet mennyire súlyos az amerikai futballban, azt mutatja, hogy az NFL vezetői már kongresszusi meghallgatáson is magyarázkodhattak a probléma korábbi elbagatellizálása miatt.

Roger Goodell NFL-komisszárius és DeMaurice Smith
kongresszusi meghallgatáson (Fotó: Reuters)
Roger Goodell NFL-komisszárius és DeMaurice Smith kongresszusi meghallgatáson (Fotó: Reuters)

FEJJEL A FALNAK

Nem szükséges magyarázni, hogy miért veszélyes a fej- illetve agyi sérülés: ezek a traumák a leggyakoribb halálokok között szerepelnek a sportolók körében. Ennek megelőzésére fejlesztettek ki a tojásfociban egyre jobb sisakokat, de akadt egy bökkenő: a fejsérülések száma csökkent, de a sisak alkalmazható volt öklelésre – a spearing néven ismert, ma már szabálytalan blokkolási mód volt felelős a gerinccsigolya-sérülések számának megemelkedéséért.

A tiltások és az egyre szigorúbb szabályok ellenére az ütközések kikerülhetetlenek: évi negyedmillió fejsérülést regisztráltak amerikai futballistáknál, majd' négyszer többet meccsen, mint edzésszituációkban.

Lehet, hogy meglepő, de a labdarúgásban sem sokkal kisebb a fejsérülések aránya – csak a tojásfocit űzők sokkal nagyobbakat kapnak, nagyobb testsúlyú emberektől, súlyosabb következményekkel. Memóriát érintő agykárosodás, depresszió, korai elbutulást okozó CTE (krónikus traumatikus enkefalopátia) – különösen az utóbbi került reflektorfénybe több, az elmúlt években elvégzett kutatás következtében. A CTE-t már labdarúgóknál is diagnosztizálták, és további vizsgálatok is várhatók körükben, többek között pont azért, mert amerikai futballistáknál és jégkorongozóknál egyre riasztóbb esetek fordultak elő.

A Chivu hordta fejvédőt már a labdarúgóknak is javasolják
A Chivu hordta fejvédőt már a labdarúgóknak is javasolják

„A CTE nem csak az agyat változtatja meg, hanem a viselkedést is. Érzelmi zavarok, depresszió, a személyes és üzleti kapcsolatok romlása, öngyilkossági hajlam, alkohol vagy drogfogyasztás – a közelmúlt sportolói tragédiái sok hasonlóságot mutatnak” – vélekedett a 26 éves korában elhunyt NFL-játékost, Chris Henryt megvizsgáló idegspecialista, Julian Bailes.

Mivel a CTE elsősorban azokat a sportolókat veszélyezteti, akiket gyakran ér fejsérülés, aggasztó, hogy egyes kutatásokban a labdarúgók több agyrázkódás-tünetről számoltak be, mint az amerikai futballisták. Az Egyesült Államokban épp ezért már kampányolnak a Petr Cech viselte fejvédők minél szélesebb körű elterjesztéséért, legalább a gyerekek körében – a FIFA sportorvosi bizottságának jelentése szerint a fejvédő jelentős védelmet biztosít összefejelés esetén, márpedig a labdarúgásban elszenvedett fejsérülések kétharmadát ezek okozzák.

Egy szezonnak nagyon gyorsan vége szakadhat 
(Fotó: Action Images)
Egy szezonnak nagyon gyorsan vége szakadhat (Fotó: Action Images)

KEGYETLEN HAJSZA

Egy szezon végigjátszása sem egy NFL-játékos, sem egy európai topfutballista számára nem könnyű menet: míg az amerikai futballistáknál a traumás sérülések veszélye magas, a labdarúgók nagy ellensége az elhasználódás. Az egyre nagyobb meccsszámtól – Lionel Messi például több mint hatvan tétmérkőzést játszott a 2010–2011-es szezonban – egyre nagyobb a túlterheléses sérülések aránya is. Egy svéd tanulmány megállapította: a túlterheléses sérülések és rásérülések az összes sérülés ötvenkilenc százalékáért felelősek! Nem véletlenül duzzadtak az egykori tizennyolcas-húszas keretek huszonöt-harmincasra: a jelenlegi élfutballhoz már szervesen hozzátartozik a rotáció. Egy amerikai futballista a sportág rendkívüli intenzitása miatt persze nem is álmodhat ennyi mérkőzésről – örül, ha kibírja az alapszakasz tizenhat találkozóját, és egészséges marad a rájátszásra is.

KIBÍRNI MINDENÁRON

KARRIERKILÁTÁSOK
LABDARÚGÁSAMERIKAI FUTBALL
Várható profi karrier hosszaátlag 5 évátlag 3.3 év
Szezonbeli meccsterhelésegy 20 csapatos ligában kupákkal, válogatottal együtt 70 is lehetaz NFL-ben max. 20 meccs (16 alapszakasz + 4 playoff)
1000 középiskolai játékosból ennyi lesz profi
0.31.8

Az amerikai futballisták fájdalomtűrő képessége bátran nevezhető elképesztőnek, sokszor súlyos sérülésekkel is folytatják a játékot – a szimulálás sem gyakori eset, épp ezért vívja ki a labdarúgásban gyakori műesés és a fetrengés teljes joggal a tojásfoci-hívek haragját. Gyakori, hogy a játékosok kisebb-nagyobb sérülésekkel vállalják a játékot, kockáztatva a rásérülést, esetleg a végleges egészségkárosodást.

„A jelszó: a végsőkig hajtani a testet, majd még egy kicsit tovább. Minden más hozzáállás puhánynak számít” – hangzott el a 2001-ben edzésen hőgutát kapott és elhunyt Korey Stringer halála utáni vitában.

Kérdés, hogy az embertelen terhelést hányan bírják teljesítményfokozó szerek használata nélkül: a két sportág doppinggal kapcsolatos álláspontja meglehetősen különbözik. Az NFL-ben lazábban veszik az ellenőrzéseket, mint a legtöbb sportágnál, ritkábbak a mintavételek, kevésbé szigorúak a büntetések, pedig az 1960-as évektől vannak bizonyítékok a teljesítményfokozó szerek használatára. Csak egy példa Brian Cushing hírhedt esete: a Houston játékosától elvették az Év Védő Újonca díjat doppingvétsége miatt, de később új szavazást írtak ki, amelyen újra megkapta az elismerést, büntetése csak egy négy meccsre szóló eltiltás lett. A vezetők nem akarják a milliárd dolláros üzletet azzal elrontani, hogy a sztárokat rendszeresen eltiltsák doppingbotrányaik miatt – és csak így tartható a jelenlegi hatalmas iram a ligában.

Az 1989-ben bevezetett szabályozás szerint az NFL-ben az első pozitív doppingteszt négymeccses, a második nyolcmeccses, a harmadik egyéves eltiltást ér. A FIFA közben ugyan tagadja, hogy akut probléma lenne a labdarúgásban a szisztematikus doppingolás, de végül alkalmazta a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség ajánlását: kétéves eltiltás az első, hosszabb vagy végleges eltiltás a második, és végleges eltiltás a harmadik pozitív doppingesetnél. Árnyalatnyi különbség...

Aki nem él teljesítményfokozó szerekkel, az is rászorulhat gyógyszerekre, és ebben nincs különbség: az Atlanti-óceán két partján elvégzett kutatásokban a játékosok egyaránt arról számoltak be, hogy a fájdalmak leküzdéséhez rendszeresen túlgyógyszerezték őket, vagy ők használtak gyógyszereket az előírtnál nagyobb dózisban.

„Óriási a nyomás, hogy sérülten is játsszunk. Nem panaszkodik senki, mert valaki egyből átveszi a helyét. A szurkolók talán nem is érzik, mekkora nyomás van rajtunk, mi viszont tisztában vagyunk vele, így ha kell, kínok között is vállaljuk a játékot” – nyilatkozta egy anonim kutatás során egy volt NFL-profi.

Akár egy labdarúgó is mondhatta volna. Hiszen ahogy gyakran emlegetik: a futball – fájdalom.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik