Gömbfoci vs. tojásfoci: a stratégia és a taktika szerepe

Vágólapra másolva!
2011.10.20. 11:00
null
A végletekig megtervezett akciók, vagy a játékosok improvizációja? (Fotó: Papp Gábor/<a href="http://bowl.hu/"><strong>bowl.hu</strong></a>)
Melyik az igazi futball? A kérdést az egyik amerikai internetes fórum egyik topikját megnyitó felhasználó teszi fel, és alighanem hamarosan itthon is elmélázhatunk a felvetésen, hiszen a labdarúgás mellé népszerűségben kezd felzárkózni az amerikai foci is. Interaktív kerekasztalunk harmadik részében a taktika, a stratégia, az edzők szerepe és játékosok szabadsága/kötöttsége kerül terítékre.

 

SZÓLJON HOZZÁ! – FUTBALLKEREKASZTAL

Botorságnak tartja a „tojáslabdás dobálózást”, netán giccsnek a Super Bowlt övező óriási felhajtást? Lassúnak találja a hagyományos focit, unja már a 0–0-s döntetleneket és az időhúzást?

 

Szereti a tradíciót, és irtózik az újdonságoktól? Mindig az újat keresi, és szívesen tudna meg többet az amerikai futballról? Miért szereti az egyik sportágat, miért nem szereti a másik sportágat? Vagy szereti mindkettőt? Vagy egyiket sem?

 

Véleményét ne rejtse véka alá, hanem írja meg a nsonline@nemzetisport.hu email címre, postacímünkre (1082 Budapest, Futó utca 35–37.) vagy szóljon hozzá az NSO-n hetente, mindig egy-egy konkrét témakörben megjelenő cikkekhez. Ismert sportemberek, partnerünk, a bowl.hu szakértői és lelkes szurkolók lesznek a vendégeink a következő hat hétben, tehát mindenki előtt nyitva a Futballkerekasztal a Nemzeti Sportban és a Nemzeti Sport Online-on!

 

» FUTBALLKEREKASZTAL 1.:Vitaindító: gömbfoci vagy tojásfoci?
» FUTBALLKEREKASZTAL 2.:Szabályok hálójába

ELEMZÉS, ELEMZÉS, ELEMZÉS

Akik nem ismerik az amerikai focit, úgy gondolhatják, hogy egyszerű játék. A futó fut a labdával, vagy az irányító passzol az elkapóinak, a nagydarab emberek pedig birkóznak egymással. Sokórányi elemzés, tervezés és gyakorlás van azonban e játékok pontos végrehajtása mögött.

A szezonnak minden amerikaifutball-csapat több száz különböző játékot tartalmazó palettával (playbook) vág neki. Minden mérkőzésen más és más a taktika, amit az ellenfél erős és gyenge pontjai alapján határoznak meg. Ez utóbbiban még hasonlítana is az amerikai futball a labdarúgásra, de az európai fociban egy alaptaktikával akár egy egész szezont letudhat egy csapat. Gondoljunk csak bele! Sir Alex Ferguson nem valószínű, hogy a Wigan ellen alapvetően más stratégiával küldené pályára a Manchester Unitedet, mint a Swansea ellen. Az amerikai futballban két gyenge csapat között is óriási (taktikai) különbség van, ami jelentősen befolyásolja az ellenük előre kigondolt játékmenetet.

Míg az amerikai futballban „kismillió" taktikai variáció van, a labdarúgás ilyen szempontból letisztultabb, egyszerűbb. Előbbinél a sok játékmegszakítás, az 53 játékosból álló keret, a több szünet megkönnyíti a taktikai variációk váltogatását, újragondolását, míg utóbbi esetében a maximum három cserelehetőség és a folyamatos játék miatt jobban meg van kötve az edzők keze.

AZ EDZŐK KIEMELT SZEREPE – A JÁTÉKHÍVÁSOK

A tojáslabdás fociban a mérkőzések alatt megállás nélkül elemeznek a csapat szakemberei. Minden egyes támadás- és védekezéssorozat után az oldalvonal mellett már ott vannak az ellenfél felállásai (fotókon!) az edzők kezében, hogy azonnal tudjanak reagálni.

Az edzői stáb több szakemberből áll, a mérkőzések alatt pedig a trénerek szerepe nagyon fontos. Van olyan csapat, amelyben a főedző (head coach) megtartja magának a jogot a játékhívásokra (ez lehet támadó, illetve védekező, attól függően, milyen múlttal rendelkezik az adott főedző), a csapatok többségénél azonban külön támadó- és védekezőkoordinátor van. Ezen kívül minden csapategységnek van külön trénere, sőt valamelyiknek segédedzője is. Ők azok, akik az edzéseken és a mérkőzések alatt is foglalkoznak a játékosokkal.

Mindkét sportnál igaz azonban, hogy nagyjából hasonló emberi kvalitások szükségesek a sikerhez, emellett motivációs szempontból is jelentős szerep hárul a „főnökre".

MEGHATÁROZOTT SZEREP KONTRA IMPROVIZÁCIÓ

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő                 partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

Szembeötlő, hogy az amerikai futballban a játékosok a posztok tekintetében jóval kötöttebbek, a játékosok nincsenek rákényszerülve az improvizációra. Persze kivételek vannak (az irányító néha menekül a védekező játékosok elől, az elkapók olykor szabadon dönthetnek, milyen útvonalat futnak a pályán), de ezekre nem lehet egy teljes mérkőzés taktikáját építeni.

A labdarúgásban jóval nagyobb szabadságot kapnak a játékosok. A kisebb posztbéli kötöttség miatt egy átlagos labdarúgónak sokoldalúbbnak kell lennie, jóval gyakrabban fordul meg „pozícióidegen" környezetben.

Azaz hiába gyakoroltat be egy jól működő taktikai felállást az európai futballban dolgozó tréner, a játék során rengeteg olyan szituáció adódik, amikor az ő szerepe marginális, hiszen a játékos ügyességén, rátermettségén múlik az eredményesség, azaz előtérbe kerül az improvizáció, amikor az ösztönök, az egyéni képességek számítanak. Egy-egy támadásnál a labdarúgónak nem csak az akció indulásakor, hanem szinte végig az akció során „trükköznie" kell a labdával.

Bár egy, az edző által megálmodott 4–3–3-as felállás működhet szinte magától is tökéletesen, ebben az esetben is hemzseg a labdarúgó-mérkőzés az olyan szituációktól, amikor az edzőnek gyakorlatilag semmi beleszólása sincs a játékos aktuális döntésébe.

És még valami. Felvetődhet, hogy melyik játék izgalmasabb? Nos, ezt mindenkinek a saját döntésére bízzuk, az viszont biztos, hogy az amerikai futballban – a játék jellegéből adódóan – több olyan helyzet van, amikor az izgalom csak néhány másodpercig tart (az irányító kinek passzol?, hogyan oldja meg a helyzetet?). A labdarúgásban általában több szereplőt érintve jut el a labda a kapuig, ami így jó esetben összetettebb, hosszabb akciókhoz is vezethet, és a felfokozottabb adrenalinemelkedés is tovább tart a drukkerekben.

 

kerdes=Ön szerint taktika és stratégia szempontjából a labdarúgás vagy az amerikai futball a jobb?|opcio1=A labdarúgás|opcio2=Az amerikai futball|
cikkertekelo_szavazas

Szavazz!

Ön szerint taktika és stratégia szempontjából a labdarúgás vagy az amerikai futball a jobb?
mceBlockPasteEnd

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik