Big Benék vezetik idény előtti erősorrendünket

Vágólapra másolva!
2011.09.08. 19:47
null
Ben Roethlisberger, azaz Big Ben ebben az idényben is bombaerős Steelerst irányíthat (Fotó: Reuters)
A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2011-es szezonja során is heti rendszerességgel jelentkezünk szubjektív erősorrendünkkel. Idény előtti power rankingünkben a Super Bowlban alulmaradó Pittsburgh Steelers vezet, megelőzve a címvédő Green Bay Packerst és a New England Patriotsot. Íme, a teljes lista!

 

1. Pittsburgh Steelers

Kiváló futó, egyre erősödő elkapógárda, melléjük pedig a már jól ismert Big Ben. Az elmúlt évekkel ellentétben idén a Steelers támadóegysége is nagyot lendülhet, ami pedig akár Super Bowlt is érhet idén is, hiszen a védelme sem gyengült a Steelersnek.

2. Green Bay Packers


A bajnoki címvédő sokat nem gyengült a nyáron. Habár a tavaly remek szezont záró Cullen Jenkins Philadelphiába ment, Nick Barnett LB pedig a Buffalo Billsben kötött ki, továbbra is kőkemény védelem várható a Sajtfejűeknél. Aaron Rodgers ráadásul ismét az egészséges Jermichael Finleynek dobálhat és Ryan Grant futó is visszatért a sérüléséből, így ebben a szezonban is komoly esélyesnek kell tekinteni a Green Bayt.

3. New England Patriots

Bill Belichick remekül gazdálgodik a veteránokkal. Érkezett a Chiefstől kivágott Brian Waters, a Bengalstól Ochocinco, ráadásul a Washingtonból kiutált Albert Haynesworth is Bostonban kötött ki. Kérdés, hogy mennyire lesz hajlandó játszani?! Amennyiben a sok veterán mindent bevet, hatalmas erősítések lesznek a Pats számára. A védelem 3-4-ről átállt 4-3-mas formációra, nagy kérdés lesz, hogy ebből mi sülhet ki, bár BB-t ismerve nagy gondok nem lesznek. Tom Bradyék a Super Bowlra is esélyesek lehetnek, nagyon erős idén is a Patriots.

4. Philadelphia Eagles

A Dream Team. Nnamdi Asomugha, Cullen Jenkins, Steve Smith, Dominique Rodgers-Cromartie, Ronnie Brown, Vince Young, hogy csak a fontosabb érkezőket említsem, de a Philly Michael Vickkel is megegyezett az új kontraktusról. Vajon ez a sok sztár megfér-e egy csárdában, és képesek lesznek-e a csapat érdekeit előnybe helyezni? Illetve meg tudnak-e birkózni a nyomással, ami rajtuk van? Hiszen idén mindenki remek szezont vár a Sasoktól, sokak szerint már az is csalódás lenne, ha nem jutnának be a Super Bowlba. Nem kis teher ilyen elvárásokkal játszani..

5. New Orleans Saints

Kissé lefölöződött a támadófal Brees előtt. De a Saints ugyanakkor remekül draftolt ebben az évben. Az első körben egy remek futót, Mark Ingramet választották, aki várhatóan rögtön rookie évében hatalmas segítség lehet a futásoknál. A védőfalat is felturbózta Sean Payton, a Brownsnál elkedvtelenedett Shaun Rogers jött, de Aubrayo Franklint sem árt megemlítenünk. Idén is komoly esélyes lehet a Saints, Payton pedig új, 2015-ig szóló szerződéshosszabbítást írt alá a héten.

6. Atlanta Falcons

A draft idei nagy húzása a Falconsé Julio Jones személyében, ám borsos árat fizettek érte. Mindenesetre pokolian erős lesz a Roddy White, Julio Jones elkapópáros. A védelem pedig már tavaly is remekelt, ha pedig idénre is át tudják tolni ezt a remek formájukat, akkor még a Super Bowl is meglehet Mike Smith csapatának.

7. San Diego Chargers

Idén mindenki áttörrést vár a Chargerstől, többek között én is. Rivers már tavaly is brutálisan jó volt, Vincent Jackson ráadásul befejezte a siránkozást, így ebben az évben már végig a csapat rendelkezésére állhat, Ryan Mathews pedig idén robbanthat, amennyiben egészséges tud maradni. Ráadásul az új kickoff szabály is az eddig szörnyű speciális egység dolgát könnyíti meg a továbbiakban. Ha nem lesz meg a rájátszás, már csalódás lenne az idény Riversék számára.

8. New York Jets

Először úgy tűnt, hogy a Jets lehet az NFL Real Madridja, ám az Asomugha-saga után Rex Ryan végül kénytelen volt beérni Antonio Cromartie-val. Shaun Ellis, a védőfal egyik vezére a csoportrivális Patsnél kötött ki, tehát összességében kijelenthetjük, hogy a védelem némileg gyengülni látszik New Yorkban. A támadókhoz érkezett a veterán Derrick Mason a Ravenstől, meg a börtönből nemrég szabadult Plaxico Burress is, míg Santonio Holmes új szerződést kapott. Ami fontos, hogy idén már rögtön az első héten Sanchez segítségére lehet, így a fiatal irányítónak idén sem lehet gondja, ami a célpontok számát illeti.

9. Baltimore Ravens

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő       partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

Derrick Mason távozott a Hollóktól, a védelemből pedig Kelly Gregg nose tackle ment, illetve Dawan Landry a hátsó alakzatból. Ám érkezett Pollard, valamint Jimmy Smith a draftról, bár véleményem szerint az idei év inkább szól majd a nagy rivális Steelersről, mint a Ravensről, még ha a Ravens is esélyes egy wild card-helyre.

10. Houston Texans

Idén nagy éve lehet a Texansnak: kilenc sikertelen év után végre elérhető közelségbe került a playoff! Kemény védelem kezd alakulni a Dallastól tavaly elküldött Wade Phillips keze alatt, a Matt Schaub vezette támadóegységgel pedig eddig sem volt gond.


11. Kansas City Chiefs

Pioliék ismét sikeres offseasont tudhatnak maguk mögött. A draftról érkezett egy új alternatíva Cassel számára, mégpedig Jon Baldwin elkapó személyében, valamint a szélső linebacker Justin Houston is egyelőre remek választásnak bizonyul, nagy segítségére lehet még Tamba Halinak, aki a holt szezon folyamán új, 5 éves szerződést firkantott alá.. De a támadófalba is érkezett az offensive tackle Jared Gaither, igaz, a sokszoros pro bowler, 34 éves Waterstól megvált a kansasi vezetőség, ami némileg meglepő húzásnak tűnik. A tavaly remek évet zárt Tony Moeaki térdszalagszakadást szenvedett, így egész évre kidőlt. Nem lesz egyszerű megismételni a tavalyi produkcióját a Chiefsnek, ám simán benne van egy wild card hely ebben a csapatban.

12. Tampa Bay Buccaneers

Egyre erősebb védelem alakul Tampa Bayben, az idei játékosbörze is ezen csapatrész megerősítéséről szólt a Kalózok számára, habár a középső linebacker Barrett Ruud távozott, őt nem lesz egyszerű pótolni. A Josh Freeman vezette támadóegység pedig már tavaly is megmutatta, hogy bárki ellen képes meglepetést szerezni.

13. Dallas Cowboys

Nagytakarítás Dallasban! A támadófal fele távozni kényszerült a nyár folyamán, valamint Marion Barbernek is megköszönték az eddigieket Jerry Jonesék. Ám Tony Romo ismét egészséges, Dez Bryanttől pedig kiugró idényt várnak, így az offense továbbra is nagyon erős lehet. A gondok inkább a védelem hátsó felében, a secondaryben jöhetnek ki, hiszen a Newman, Jenkins cornerback tandem előbbi tagja 33 éves, míg utóbbi fantasztikusan gyenge szezonon van túl, ráadásul az előszezon során mindketten folyamatosan sérülésekkel küszködtek.

14. New York Giants

A Giantsnél is nagytakarítás volt, főleg a támadófalban. A csoportrivális Phillynél kötött ki ráadásul a remek slot receiver, Steve Smith is. A fő probléma a sérültekkel lehet, hiszen a cornerback Terrell Thomas, a linebacker Jonathan Goff, Clint Sintim, valamint Brian Witherspoon is kidőlt egész szezonra, mindannyian térdszalagszakadást szenvedtek. Vészesen gyorsan fogynak az Óriások..

15. St. Louis Rams

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2011-es szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Steve Spagnoulóék remekül építik a csapatot, hiszen nagyon jó draftot (érkezett például a nagyszerű képességű defensive end, Quinn is) és holt szezont tudhat maga mögött a Rams. Habár még mindig gond, hogy igazi első számú elkapót szerezzenek Sam Bradfordnak, a Jacksonville-ből távozó Mike Sims-Walkert azért megszerezték, ami a semminél több, a védelembe pedig nem kisebb név jött, mint Quintin Mikell. Az elmúlt évek alatt pedig már láthattuk, hogy Josh McDaniels nagyon jó offense-et képes összerakni. Az NFC West nagy esélyese lehet ebben az évben a St. Louis.


16. Chicago Bears

Nem várok olyan évet a Bearstől, mint tavaly. Habár a védelem jelenleg úgy tűnik, azért erősödött, a linebacker Lance Briggs az elcseréléséért erősködik, ami azért nem kis gyengülést hozhat, amennyiben meg is valósul a kérése, és el is cseréli a Chicago. Az offense-be jött a Dallasból kivágott Roy Williams, aki azonban nagy erősítést nem jelent, illetve a Cutler előtti offensive line-ban továbbra is sok a kérdőjel, a draft első körében választott Gabe Carimi például fogós kérdés, hogy tudja-e hozni azt, amit elvárnának tőle?!

17. Detroit Lions

Az idei offseason egyik legnagyobb fejlődését a Lions együttese produkálta. Remek draft, majd legalább ennyire jó igazolások. A liga egyik, ha nem legerősebb védőfala alakult ki az Oroszlánoknál, ráadásul a linebacker sorba is komoly erősítés érkezett, mégpedig a Titanstől megszerzett és tavaly zseniális szezont produkáló Stephen Tulloch személyében. Matt Stafford pedig kigyúrta magát és egyelőre ragyog. Amennyiben egészséges tud maradni, úgy a Lions akár egy wild card-helyet is elcsíphet.

18. Jacksonville Jaguars

Friss hír, hogy a Jax kivágta David Garrardot, és Luke McCown fog kezdeni az első héten. Elkapót nem igazoltak a Jaguárok, a védelem viszont komoly erősítésen ment át: Paul Posluszny, Clint Session és Dawan Landry is aláírt Jacksonville-be. Ettől függetlenül a PO-ért a Colts és a Texans lesz versenyben.

19. Washington Redskins

Mike Shanahan keze alatt határozottan látszik, hogy a fővárosi csapat jó irányba halad. A védelembe a játékosbörzéről hozott Ryan Kerrigan várhatóan nagy erősítés lehet és a Ramstől érkezett O.J. Atogwe is remek párja lesz Laron Landrynek. A Skins fő gondja a gyenge falban, illetve az irányító hiányában felfedezhető az idén is, hiszen amikor egy John Beck, Rex Grossman duó versenyzik az első számú irányítói posztért, akkor már nagy a baj.

20. Miami Dolphins

Sok a kérdés Miamiban. Vajon Chad Henne képes lesz normális QB-teljesítményre? Az újonnan érkezett Reggie Bushban van annyi, hogy a Delfinek első számú, igazi futója legyen? Minden a támadókon fog múlni, a védelemmel, úgy gondolom, az idén sem lesznek problémák.

21. Tennessee Titans

Chris Johnson kisírta magának az új szerződést. Az első körben meglepetés Locker pick, ám a Hawkst megunó Matt Hasselbeck kezd majd, így az újonc Jake Lockert nem dobják rögtön a mélyvízbe. A védelemből, habár elment a tavaly pazarul játszó Stephen Tulloch, a helyére jött Barrett Ruud. Ennek ellenére a Titans ebben az évben nem nagyon szólhat bele az AFC South első helyéért folyó harcba.

22. Minnesota Vikings

A Vikings az egyik olyan csapat az idén, akiktől nem lehet sokat várni, annyit gyengültek a nyár folyamán. A védőfal fele kiesett a szünetben, és az évek óta gyenge secondary sem lett erősebb, ami azt illeti, csak gyengült a védelem, nem is keveset. A támadóegységtől távozott Sidney Rice, az első számú elkapó, valamint a támadófal is lemorzsolódott az elmúlt néhány hét folyamán. Az első meccsen Donovan McNabb kezdhet majd, aki a Redskinsből érkezett, de tőle sem várhatunk nagyon nagy teljesítményt.

23. Cleveland Browns

Hát, idén sem lesz rájátszás Clevelandben, de azért néhány győzelemre és meglepetésekre képesek lehetnek Colt McCoyék. Joe Thomas új szerződést kapott, ám mellőle a liga egyik legjobb futásblokkoló belső falembere, Eric Steinbach hátproblémái miatt kénytelen lesz az egész évet kihagyni, ami nem kis érvágás. Majd jövőre a drafton lehet robbantani a sok első körös cetlivel!

24. Oakland Raiders

A liga egyik legjobb CB-jét hagyták távozni Al Davisék Asomugha személyében, de a távozó TE, Zach Miller helyén sem biztos, hogy elegendő lesz a sérülékeny, Giantstől érkező Kevin Boss. A támadófal is hatalmas változásokon ment át az offseason során, így ebben az évben nem számítok kirobbanó Raidersre. De szépen lassan, jól építkezik az Oakland.

25. Arizona Cardinals

Vagy a nyár legröhejesebb tradején van túl a Cardinals, vagy pedig nagyon tudnak valamit. Ez majd akkor derül ki, amikor komoly képet kapunk arról, hogy Kevin Kolb valóban az a franchise irányító-e, akire Arizonában vártak. A már-már lesajnált Beanie Wells ragyogott az előszezon során, ezért sokan áttörő évet várnak tőle. Én nem.

26. San Francisco 49ers

Jim Harbaugh váltotta a tavaly megbukott Mike Singletaryt az edzői poszton, ám idén nagyon gyenge ez a 49ers. Habár Gore új szerződést kapott, Braylon Edwards pedig a Jetstől jött San Franciscoba, az irányítóproblémák továbbra sem csitulnak. Talán jövőre Luck lehet a megváltó, Harbaugh-val már nagyon jól ismerik egymást.

27. Seattle Seahawks

Ha Tarvaris Jacksontól várja a Hawks a megváltást, akkor azt elég rosszul teszi. Pedig ő lesz a kezdő quarterback a nyitó fordulóban. Így pedig mindhiába Sidney Rice és Zach Miller ideigazolása, ha nem tudja neki senki sem odadobni neki a labdát. A defense-ből kivágták az egyik alappillért, Lofa Tatuput. Ezek fényében a Seattle idén nem fogja megismételni a tavalyi rájátszást.

SZAVAZÁS

Ön szerint mire megy az Indianapolis Colts Peyton Manning nélkül?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

28. (10.) Indianapolis Colts

Peyton Manning, a liga egyik legjobb irányítója és a Colts legnagyobb értéke nyakműtéten esett át néhány hónappal ezelőtt, ám mint kiderült, nem jött rendbe. Sőt, talán egy újabb műtétre is szüksége lesz! Nélküle pedig ennek a Coltsnak semmi esélye sincsen az erősebb, de akár közepesebb ellenfelekkel szemben sem. Ha Manning nem játszik, még az 1/1-es drafthely sem elképzelhetetlen, de 3-4 győzelemnél többre semmiképpen sem elég az Indy.

Friss fejlemény: a hírek szerint sor került Peyton Manning újabb műtétjére, mely következtében 2-3 hónapig lesz harcképtelen. Ennek folyományaként a Csikók 10. helyezését 28. pozícióra módosítjuk!


29. Denver Broncos

John Fox személyében a Broncos játékosai új edzőt üdvözölhettek az előző idény végén. Fox magával hozott egy sémaváltást. Ám a tavaly berobbant, nagy kedvenc Tim Tebow a korábbi híresztelésekkel ellentétben nem fog kezdeni, sőt, csak a harmadik számú irányító jelenleg a csapatnál. A védelem számára nagy segítség lehet az 1/2-es draftolt Von Miller, aki az előszezon során eddig hatalmas formában játszik, illetve a visszatérő Elvis Dumervil. Említendő még, hogy a Denver Champ Baileyvel is sikeresen hosszabbítani tudott.

30. Buffalo Bills

Vélhetően idén sem tud feltörni az erősorrend végéről a Bills. Habár a védelembe érkezett Marcell Dareus és Kevin Burnett, akiktől nagyon sokat várnak, pass rush továbbra sem nagyon lesz. Merriman a sérülése óta csak árnyéka önmagának, pedig tőle várják a megváltást. Azért 1-2 meglepetést okozhatnak a Bölények, amennyiben a tavaly egész jó formába lendült támadóegység idén is képes lesz megismételni teljesítményét. Hamarosan meglátjuk..

31. Cincinnati Bengals

A Bengals az egyik 1/1 esélyes, ami az előzetes erősorrendet illeti. Carson Palmer irányító körül állt a bál, Ő pedig visszavonult, a helyén pedig a második körben kiválasztott Andy Dalton fog kezdeni. A csapat sztárelkapója, Chad Ochocinco pedig egy zacskó szotyiért cserébe a Patriotsnál kötött ki, ám az 1/4-es draftcetlivel érkezett a pótlás, mégpedig A.J. Green személyében. A védelemből repült Dhani Jones, valamint a remek CB Jonathan Joseph is eligazolt. Teljes a káosz Cincinnatiben, ami a jelent illeti.

32. Carolina Panthers

1/1, vagyis Cam Newton. A Panthers éve várhatóan róla fog szólni, ám ne feledjük, hogy ez csak egy átmeneti esztendő a Párducok számára, valamint az újonnan kinevezett head coach, Ron Rivera első éve a csapat élén. Néhány győzelme biztosan lesz a Carolinának, ám vélhetően idén is top5-ös draftcetlit fognak majd szerezni. De türelmesnek kell lennünk ezzel a lassan ujjáalakuló alakulattal szemben.

A SPORT TV-N IS RAJTOL AZ NFL

A Sport Tv-n is rajtol a héten az NFL 2011-es szezonja. A nyitó mérkőzésen a New Orleans Saints látogat a Lambeau Fieldre, a címvédő Green Bay Packers otthonába. A nyitó héten azonban a SPORT2-n egy hazafias mérkőzést is láthatnak az amerikai futball szerelmesei.

 

A Sport Tv közvetítéseit továbbra is Faragó Richard vezényli, és hetente kettő vagy három összecsapást láthatnak a nézők. Összesen 42 alapszakasz-csatáról és az összes rájátszás mérkőzésről van szó. A hétfő esti és a vasárnap délutáni rangadókat itthon kedd hajnalban és vasárnap este, a magyar bajnoki összefoglaló, a Harmadik Félidő után tűzi műsorára a Sport2. Szakkommentátorként Hollai Olvér, Kovács Sándor, a Budapest Wolves játékosa, Bencsics Márk, a Budapest Hurricanes irányítója és Udvardi Gyula, nemzetközi vizsgával rendelkező játékvezető teszi még élvezetesebbé a közvetítéseket.

Green Bay Packers – New Orleans Saints: szeptember 09., péntek, 02.00, SPORT2 (élő)
New York Giants – Washington Redskins: szeptember 11., vasárnap, 22.00, SPORT2 (élő)

 

NFL 2011, ALAPSZAKASZ
1. FORDULÓ
2011.09.09. 2:30 Green Bay Packers–New Orleans Saints
2011.09.11. 19:00 Baltimore Ravens–Pittsburgh Steelers
2011.09.11. 19:00 Cleveland Browns–Cincinnati Bengals
2011.09.11. 19:00 Houston Texans–Indianapolis Colts
2011.09.11. 19:00 Jacksonville Jaguars–Tennessee Titans
2011.09.11. 19:00 Chicago Bears–Atlanta Falcons
2011.09.11. 19:00 Kansas City Chiefs–Buffalo Bills
2011.09.11. 19:00 St. Louis Rams–Philadelphia Eagles
2011.09.11. 19:00 Tampa Bay Buccaneers–Detroit Lions
2011.09.11. 22:15 San Francisco 49ers–Seattle Seahawks
2011.09.11. 22:15 Washington Redskins–New York Giants
2011.09.11. 22:15 San Diego Chargers–Minnesota Vikings
2011.09.11. 22:15 Arizona Cardinals–Carolina Panthers
2011.09.12. 2:20 New York Jets–Dallas Cowboys
2011.09.13. 1:00 Miami Dolphins–New England Patriots
2011.09.13. 4:15 Denver Broncos–Oakland Raiders

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik