A Vadlovak átvágtattak a Virginia Tech védelmén

MÉSZÁROS GERGELYMÉSZÁROS GERGELY
Vágólapra másolva!
2010.09.11. 13:22
null
Tommy Gallardát (85) nem tudták megakadályozni abban, hogy TD-t érjen el (Fotó: Reuters)
Címkék
Az egyetemi amerikaifutball-bajnokság (NCAA) első fordulója az élcsapatok többsége számára az erőgyűjtés jegyében telt. Egyetlen igazi rangadóra került sor, az AP-ranglista harmadik helyezettje, a Boise State Broncos látogatott Washingtonba, ahol a Redskins NFL-stadionjában fogadta a csapatot a tizedik kiemelt Virginia Tech Hokies. A végig fordulatos, izgalmas mérkőzésen a támadóegységek közötti árnyalatnyi különbség döntött.

Míg az Idaho állambeli Boise State Vadlovai Kellen Moore quarterback vezetésével futásban és passzjátékban is eredményesek voltak, a szinte hazai pályán játszó Hokies offense-ben csak Tyrod Taylor irányító tudta tartani a lelket.

Taylor egymaga 186 yardot és két touchdownt passzolt és 73 yardot futott és teljesítményéhez csak a running back sztár, Ryan Matthews tudott felnőni három hatpontosával. Velük szemben a Boise State offenzív stratégiája változatosabbnak és eredményesebbnek bizonyult: Moore ugyancsak hat átadással találta meg vezető elkapóját, Austin Pettist, ő azonban ebből 73 yardot és két touchdownt szorgoskodott össze.

RB társa D.J. Harper nyolcvan yarddal és egy touchdownnal tette teljessé a kifogástalan támadóprodukciót. A Boise State Broncos sikerével kiszorította Top 10-ből a Virginia Tech Hokiest és életben maradtak nemzeti bajnoki reményei. (Boise State Broncos–Virginia Tech Hokies 33–30)

Lássuk az Associated Press (AP) szakírói alapján összeállított Top 25-ös ranglista első tíz helyezettjének eredményeit és második fordulós kihívásait.

1. Alabama Crimson Tide (1–0): a bajnoki és SEC konferencia-címvédő Elefántoknak talán még a mezük sem izzadt át a San Jose Spartans 48–3-as legyőzésekor. Passzban újra elővették az elmúlt évben haloványabb elkapójukat, Julio Jonest, aki 93 yardjával és hatpontosával igazolta, hogy az idén több figyelmet érdemel. A tavalyi év legjobb játékosa, a Heisman-díjnyertes Mark Ingram sérült, a helyére beállt Eddie Lacy 11 yarddal és két touchdownnal bizonyította, hogy Alabama állam focista kincsesbányai kimeríthetetlenek. A Crimson Tide szombati hazai összecsapása a Penn State Nittany Lions ellen már sokkal nehezebbnek ígérkezik, hiszen a Big Ten Konferencia egyik legjobb csapata érkezik Tuscaloosába.

2. Ohio State Buckeyes (1–0): az északi-északkeleti USA-tagállamokat tömörítő Big Ten konferencia 2009-es bajnoka Terrelle Pryor irányító kiváló játékával és a Marshall Thundering Herd 45–7-es legyőzésével melegített a Miami Hurricanes elleni második heti rangadóra. A Hurrikánok az ACC konferencia idei nagy esélyesei: Jacory Harris QB igazi játékmester, sokmozgásos stílusa nagyban hasonlít Pryoréhoz. A hazai pályán játszó Ohio Állami Egyetem Vadgesztenyéi azzal a tudattal lépnek pályára, hogy akár egy vereség is nemzeti bajnoki álmaikba kerülhet.

3. Boise State Broncos (1–0): az első nagy rangadójukon sikerrel debütált Vadlovak jól megérdemelt pihenőhetet kaptak.

4. Texas Christian (TCU) Horned Frogs (1–0): a Békák két helyet fellépve ostromolják a csúcsokat, ehhez nagyban hozzájárult az Oregon State Beavers 30–21-es legyőzése. Andy Dalton az egyetem és az NCAA legeredményesebb aktív irányítójává lépett elő harminc győztes meccsével. Az e heti Tennessee Tech elleni összecsapás a kötelező táncrend része, a győzelem a minimális, a nagyarányú diadal a maximális elvárás a csapattal szemben.

5. Texas Longhorns (1–0): a Big XII konferenciabajnok első mérkőzése sokkal esélytelenebb Rice Owls ellen a vártnál halványabbra sikerült. A 34–17-es győzelem meglett, de az újonc irányító Garrett Gilbert TD-passz nélkül fejezte be a meccset és csak a running back Tre' Newton megbízható játékának és három hatpontosának volt köszönhető a támadójáték életben maradása. A ligaelső texasi védelemnek nem okozott gondot a Rice Egyetem Baglyainak megállítása. A második héten a feltörekvő Wyoming Cowboys ellen már korántsem lesz ilyen könnyű dolga a Hosszúszarvúaknak.

6. Nebraska Cornhuskers (1–0): a Top 10 másik feljövőben lévő csapata 49–10-re kivégezte a Western Kentuckyt. A „T-Magic" becenévre hallgató elsőéves irányító, Taylor Martinez szenzációs belépőt mutatott: 127 yardot és három TD-t futott(!), további százharminc yardot pedig hozzápasszolt. Ha a mindig erős nebraskai védelem is hasonló produkciót nyújt fordulóról-fordulóra, a Huskerst az első helyek valamelyikén találjuk majd a szezon végén. Második heti ellenfelük, az Idaho Vandals esetleges győzelme az év sportszenzációja lenne, de azért ne fogadjunk rá.

7. Oregon Ducks (1–0): a Csendes-óceán partját összefogó Pac-10 konferencia legjobbját is a Top 10-ben köszönthetjük. Az első héten még nem szerepelt Pac-10-es csapat az élmezőnyben, ami 2000 óta nem fordult elő a konferenciával. A Kacsák most kiköszörülték a csorbát, 72–0-ra (!) elgázolták az ellenállásra képtelen New Mexicót. Két kulcsjátékosuk távozása sem rendítette meg az Oregont, a jövő heti Tennessee Volunteers elleni idegenbeli meccs az SEC egyik meghatározó csapata ellen már fordulatosabb lesz.

8. Florida Gators (1–0): az Alligátorok négy helyet zuhantak a rangsorban, ami az első meccsüket látva nem meglepő: a Miami (Ohio) Redhawks ellen a Tim Tebow-utód John Brantley kapkodhatta a fejét a támadófal sorozatos hibái láttán és csak Janoris Jenkins 67 yardos labdaszerzéses visszafutása mentette meg a csapatot a nagyobb blamától. A 34–12-es győzelem inkább kérdéseket, mint válaszokat hagyott maga mögött, a South Florida Bulls elleni heti kihívás pedig csak nehezebb lesz.

9. Iowa Hawkeyes (1–0): a Big Ten Konferencia másik esélyese az Eastern Illinois elleni 37–7-es könnyű testmozgással kezdte az idényt. Kirk Ferentz edző fiai Ricky Stanzi irányító és Adam Robinson RB személyében megtalálták két támadóvezérüket, a konferenciaelső védelem mellett ez elég lehet a sikeres végjátékhoz. A második hét a Cy-Hawk Trophy, az Iowa State Cyclones elleni állambeli rangadó jegyében telik.

10. Oklahoma Sooners: győzelmük ellenére három helyet zuhantak vissza, köszönhetően első fordulós ellenfelük személyének. A Utah State Aggies konferenciája, a WAC középcsapatának számít, az előzetes esélylatolgatások 30–40 pontos Sooners-győzelmet vártak. A 31–24-es végeredményben csak a győzelem ténye elfogadható, a mutatott Oklahoma-játék kevésbé. Hiába tették oda magukat a támadózsenik, a futó DeMarco Murray vagy az elkapó Ryan Broyles, a Utah State irányítója, Diondre Borel elemeire passzolta szét az Oklahoma rutintalan secondaryjét, hátsó védelmi alakzatát. Ezzel a védőjátékkal a Florida State Seminoles és irányítójuk, Christian Ponder ellen könnyen vereség lehet az oklahomai Telepesek osztályrésze.

 

NCAA, EREDMÉNYEK 
A második forduló csütörtöki eredményei (zárójelben a csapat AP Top25-ös helyezése)
Mississippi State Bulldogs–Auburn Tigers (#21) 14–17
Temple Owls–Central Michigan Chippewas 13–10
 
A hétvége rangadói
South Carolina Gamecocks (#24)–Georgia Bulldogs (#22) (szombat 18 óra, ESPN America élő)
Ohio State Buckeyes (#2)–Miami Hurricanes (#12) (szombat 21.30 óra, ESPN America élő)
Notre Dame Fighting Irish–Michigan Wolverines (szombat 21.30 óra, Eurosport 2 élő)
Alabama Crimson Tide (#1)–Penn State Nittany Lions (#18) (szombatról vasárnapra éjjel 1 óra, ESPN America élő)
UCLA Bruins–Stanford Cardinal (#25) (vasárnap hajnali 4 óra, ESPN America élő)
Oklahoma Sooners (#10)–Florida State Seminoles (#17) (vasárnap 8 óra, ESPN America felvételről)
Tennessee Volunteers–Oregon Ducks (#8) (vasárnap 13 óra, ESPN America felvételről)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik