A rangadó után még mindig Manningék az élen, a Chiefs már csak a 3.

HERCZE KRISTÓFHERCZE KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2013.11.21. 18:47
null
A Denver Broncos megállította a Chiefs menetelését, így az élen maradt – de jön az újabb rangadó... (Fotók: Action Images)
Továbbra is Peyton Manningék vezetik a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnoksággal (NFL) kapcsolatos erősorrendünket, persze ez nem meglepő, elvégre a Denver Broncos legyőzte az addig hibátlan Kansas City Chiefst. A Főnökök a vereséggel egyből a dobogó aljára szorultak, a ligaelsővé avanzsáló Seattle Seahawks jött fel a második pozícióba. Az NFC déli csoportjának élcsapatai nagyszerű hetet zártak, a New Orleans Saints a San Francisco 49ers, a Carolina Panthers pedig a New England Patriots ellen nyert meg óriási rangadót, így mindketten megelőzték a héten ranglistavezetőnk ellen játszó Hazafiakat.

 

1. (1.) Denver Broncos (9–1)
Ahogy az várható volt, nem jelentett gondot a hibátlan Chiefs leverése Peyton Manningék számára. Szegény Manningnek lassan már minden porcikája sérült, de még így sem lehet teljesen lenullázni őt. A Broncos pedig ezzel a félelmetes támadógépezettel vélhetően sosem fog 20-25 pontnál kevesebbet felrakni a táblára... A Patriots ellen mindenesetre a tizenkettedik játékhét legjobban várt meccse következik!

2. (3.) Seattle Seahawks (10–1)
Egyszerűen félelmetes ez a Seahawks! Hihetetlen, hogy mindig van valaki, akit elő lehet húzni abból a bizonyos kalapból. Ezúttal az előző hetekben visszafogott Marshawn Lynch vitte a hátán a gárdát, méghozzá 3 touchdownjával. Ha ez nem lenne elég, akkor felépült az idény előtt cserélt Percy Harvin, aki ha egészséges, akkor borzasztóan nagy erősítés lesz még ennek a társaságnak.

3. (2.) Kansas City Chiefs (9–1)
Idén először kapott ki a Chiefs. Gond az nincsen, hiszen a 9–1-es mérleg így is fantasztikus eredmény, de azért bebizonyosodni látszik, hogy a fő probléma pont azzal az Alex Smithszel van, akitől eddig a megváltást várták Andy Reidék. Smith nem több, mint egy sima „game manager quarterback", ez pedig hiába elég a rájátszáshoz, a bajnoki címhez azonban kevés lesz.

4. (5.) New Orleans Saints (8–2)
Mi még mindig csak ámulunk és bámulunk azon, hogy Rob Ryan milyen védelmet rakott össze néhány hónap leforgása alatt New Orleansben. Igaz, Jabari Greer személyében fontos láncszem esett ki az egységből, de Ryant ismerve nem lepne meg, hogy ha szinte meg sem látszana a veterán cornerback hiánya. Nálunk mindenesetre már most a Saints a titkos favorit, ami a Super Bowlt illeti...

5. (6.) Carolina Panthers (7–3)
Hatalmas mérkőzésen nyert a Panthers a hétfő esti rangadón! Cam Newton elképesztő idényt produkál, ha Peyton Manning nem döntené halomra a rekordokat, akkor akár a fiatal irányítónak is komoly esélye lenne arra, hogy elnyerje a liga legértékesebb játékosának járó MVP-díjat. Komoly meglepetést okozhatnak még a Párducok és minden adott, hogy bejussanak a rájátszásba, a kérdés már csak az, hogy ott mire lehet képes ez a fiatal, tapasztalatlan társaság.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a hétvége rangadóját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

6. (4.) New England Patriots (7–3)
Parázs csata és kétes bírói ítéletek jellemezték a Patriots–Panthers hétfő esti rangadót. Bármelyik csapat nyer, megérdemelten tette volna, most pedig kiderült, hogy hiába sérült a Hazafiak fél kerete, amíg Brady egészséges, addig bármeddig elviheti a társaságot. Nem lesz könnyű a folytatás, hiszen rögtön a Broncos látogat a Patshez, de az igazi harc úgy is csak a playoffban kezdődik majd el. A New England pedig ott lesz!

7. (8.) Indianapolis Colts (7–3)
Egészen furcsa, nem megszokott arcát vette elő az Indianapolis, meglepetésre ugyanis pont az agresszív futójátékkal sikerült elverni a rivális Tennesseet a csütörtök esti rangadón. Nem volt szép diadal, de mégis lassan sikerül eldönteni az AFC South első helyéért zajló versenyt. Az egyetlen aggodalom már csak az lehet, hogy a Colts tipikusan egy félidős csapat idén.

8. (10.) Cincinnati Bengals (7–4)
Nehéz mérkőzésen, de megszerezte idei hetedik győzelmét a Bengals. Andy Dalton nagyon rosszul kezdett, ám utána felszívta magát és remekül helytállt végül a Browns erős védelme ellen. Láthatjuk, hogy még mindig rettentő erős a Cincy, viszont a labdaeladásokkal és a sok egyéni hibával valamit kezdeni kell, mert ezek a jövőben sokba kerülhetnek még.

9. (9.) San Francisco 49ers (6–4)
Hiába erős a San Francisco, a támadóalakulat a fontos mérkőzéseken rendre kevesebbet tud hozzátenni az eredményhez, mint amire szükség lenne. A zakók jövögetnek, közben a Seahawks magabiztosan nyeri a meccseit, míg a Cardinals csendben, fű alatt felzárkózott Kaepernickék mellé... Következik a hétfő esti rangadó Washingtonban!

10. (7.) Detroit Lions (6–4)
Csúnya pofonba szaladt bele a Lions. Nem lett volna nagy gond, hogy ha nem csak egyetlen negyeden át játszik pazarul a csapat, így viszont hiába raktak fel 27 pontot a táblára, mégis vesztesen kellett levonulniuk a pályáról. A zakó azért is kellemetlen, mert a Bears nyert, így ismét fej-fej mellett áll a két gárda az NFC Northban.

11. (11.) Chicago Bears (6–4)
Még egy hosszabb szünet sem tudta megzavarni a Bearst abban, hogy megszerezze idei hatodik sikerét, sőt, igazából csak azt követően jöttek bele! Cutler helyettese, a veterán Josh McCown teljesítménye lassan csodaszámba megy, McCown ugyanis meglepetésre remekül helyettesíti a sérült kezdőirányítót. Győzelmével felzárkózott a Lions mellé a Chicago, és elképesztő utolsó hetekre van kilátás az NFC Northban.

12. (12.) Arizona Cardinals (6–4)
Arians kezei alatt nagyon elkapta a fonalat a Cardinals, végre megmutatta a győzelemhez vezető az utat a gárdának. Michael Floyd élete legjobbjával, 193 elkapott yarddal rukkolt elő, a védelem pedig továbbra is ellentmondást nem tűnően játszik. Vasárnap pikáns mérkőzést láthatnak a kedves nézők, Arians ugyanis azzal az Indyvel nézhet farkasszemet, melynek tavaly még támadó koordinátora és megbízott főedzője volt.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2013-as szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

13. (16.) Philadelphia Eagles (6–5)
Elképesztő, nem túl büszke sorozatát szakította meg az Eagles, miután 24–16-ra nyerni tudott a rivális Skins ellen, a Philly ugyanis 413 (!!!) nap után tudott ismét hazai pályán győzedelmeskedni. Ez a mostani viszont a lehető legjobbkor jött, Chip Kelly csapata ugyanis ezzel a diadallal lépéselőnybe került a Dallasszal szemben a csoportban.

14. (13.) Dallas Cowboys (5–5)
Pihenőhéten volt a Cowboys, így sok minden nem történt a csapat háza táján. Ami biztos, hogy a nyomás egyre nagyobb lesz Jerry Jonesék számára, mivel az Eagles remek formában van manapság, és már lépéselőnyben is van az NFC Eastben.

15. (14.) Green Bay Packers (5–5)
Nem történt meglepetés, Aaron Rodgers hiányában szépen elkezdett visszaesni a Green Bay. Rettentő fontos lenne, hogy Rodgers visszatérhessen a Sajtfejűek élére, mert nélküle biztosan elúszik a playoff. Egyelőre nem tudni, mikor térhet vissza, hiszen előzetesen a 12. hét környékére ígérték a megjelenését, ám a nagy kérdés az, hogy a Packersnél vajon bevállalják-e azt a rizikót, hogy ismét rásérüljön a kulcscsontjára Rodgers?

16. (15.) New York Jets (5–5)
Lassan általánossá válik a Jets hullámzó formája is.
Geno Smithék egyelőre nem képesek konstans jó játékra, ez pedig minden bizonnyal az idei rájátszásukba fog kerülni. Ami a szezont illeti, így is sokkal jobban állnak a vártnál, de az továbbra is nagy kérdés, hogy playoff nélkül maradhat-e Rex Ryan a gárda főedzője.

17. (22.) Miami Dolphins (5–5)
Nem akarja elereszteni a csekély esélyét a rájátszásra a Miami. Ha végre állandóan jó lenne a futójáték, az kulcs lehetne a sikerekhez és meglehetne a wild card, mindenesetre az biztos, hogy kőkemény hetek következnek a Delfinek számára. Kezdésként rögtön a Carolina látogat Miamiba.

18. (23.) New York Giants (4–6)
Szépen csendben jön fel a Giants! Igaz, hogy nem a szép támadójáték jellemzi Eli Manningéket, nem is a nagy győzelmek jönnek, de az utóbbi hetek után mégis látható távolságba került a playoff. Sok szerencse és Eagles-, valamint Cowboys-bukta kell hozzá, de ebben a csoportban bármi megtörténhet, ezen már meg sem lepődnénk az előző esztendők után.

19. (17.) San Diego Chargers (4–6)
A szezon elején a Chargers volt az egyik legnagyobb pozitívuma a ligának, azóta viszont szépen visszaestek stabil középcsapattá Riversék. Amikor a védelem végre felszívja magát, akkor a támadóalakulat ereszt le, és ez fordítva sincs másképp, így pedig roppant nehéz stabilan hozni a győzelmeket. Hiába tud bárkit elverni a Chargers, ha bármikor képes kikapni, ez a hullámzás nem elég a rájátszáshoz.

Ray Rice jó játéka sem ért győzelmet a címvédőnek
Ray Rice jó játéka sem ért győzelmet a címvédőnek

20. (18.) Baltimore Ravens (4–6)
Ismét vereséget szenvedett a címvédő Baltimore, ezzel pedig egyre távolabb kerül a rájátszás is. Ray Rice idén talán először tudott kifejezetten jól játszani, de ezúttal ez is kevésnek bizonyult a félbeszakított, Bears elleni rangadón. Vasárnap a Jets látogat a Hollókhoz, a végsőkig kiélezett, izgalmas mérkőzésre van kilátás.

21. (19.) Cleveland Browns (4–6)
Esélye sem volt a Clevelandnek a csoportrivális Bengals ellen a tizenegyedik játékhéten. A tisztes helytállás megvolt, de ezúttal megmutatkozott a két csapat közötti különbség. A sok hiba és eladott labda megbosszulta magát, most csúnyán leszerepelt az előző hetekben bíztató támadószekció.

22. (20.) Tennessee Titans (4–6)
Elég rossz formában van a Titans az utóbbi hetekben, Ryan Fitzpatrickék ugyanis az elmúlt hat összecsapásból ötöt elbuktak. Csütörtök hajnalban sem történt ez másképp, pedig az első negyed egyértelműen Chris Johnsoné és a Titánoké volt. Onnantól viszont teljesen kipukkadt az egész csapat, ráadásul a játékhívás is olyannyira visszaesett, hogy szinte biztosan el is búcsúzhat a csoportgyőzelemtől a Tennessee.

23. (21.) St. Louis Rams (4–6)
Pihenő hétről tér vissza a Rams. Nem könnyű az első erőpróba, hiszen a Bears látogat St. Louisba, amely a csoportgyőzelemért küzd. Nagyon jó összecsapásra van kilátás, semmiképpen sem szabad leírni a Kosokat!

24. (25.) Oakland Raiders (4–6)
Két jó negyed is elég volt a Raidersnek ahhoz, hogy megverje a Texanst. Hiába gyenge idén a Houston, az eredmény kissé meglepő, tekintve, hogy a draftolatlan újonc Matt McGloin irányított az Oaklandnél, Terrelle Pryor ugyanis sérüléssel küszködik. A fiatal quarterback 3 touchdownpasszal járult hozzá csapata sikeréhez, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy fantasztikusan mutatkozott be a profik között.

Big Bené viszont igen a Steelersnek
Big Bené viszont igen a Steelersnek

25. (26.) Pittsburgh Steelers (4–6)
Ismét megmutatta a Big Ben vezette Steelers, hogy korai még leírni őket... Igaz, sok esélyük már nincsen a rájátszásra, de olyan zsenikkel a fedélzeten, mint Polamalu, vagy az előbb említett Roethlisberger, mindig is tartani kell majd ettől a gárdától.

26. (27.) Buffalo Bills (4–7)
Nagy kérdés, hogy hol rejtegeti a vasárnapi arcát sokszor a Buffalo. Adott egy fiatal, remek védelem, amire bőven lehetne alapozni és egy jó, sok tehetséggel megáldott támadósor, akik egyelőre nem tudják minden héten kiadni magukból a maximumot. Egy biztos, erős, bíztató keret áll rendelkezésére az edzői stábnak, lassan illene összerakni egy eredményes csapatot is.

27. (24.) Washington Redskins (3–7)
Elég sima vereséget szenvedett el a Washington. Az, hogy három negyed át nem sikerült egyetlen pontot sem felrakniuk a táblára, sok mindent elmond a támadócsapatról, de még többet sejtet a játékhívásokról ezen az oldalon. A Shanahan família lassan saját magát fogja megbuktatni, igen meglepő lenne, ha a következő idényt is velük kezdené meg a fővárosi klub.

28. (31.) Tampa Bay Buccaneers (2–8)
Végre beindult a Buccaneers-henger, ám még így is bátran kijelenthetjük, hogy szinte biztosan túl későn jött az ébredés Greg Schiano számára, az állása ugyanis már szinte megmenthetetlen. A meccs hőse egyértelműen a sokadik számú futó, Bobby Rainey volt, aki 163 futott yardja mellett 3 touchdownt is összehozott, erre pedig nem volt válasza a Falconsnak.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat végez a legrosszabb mérleggel – kié lesz az 1/1?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

29. (28.) Minnesota Vikings (2–8)
Ismét simán kikapott a Vikings, bár ez manapság nem is olyan meglepő kijelentés. Ez a Minnesota még mindig az a csapat, amely igazából fiatal, remek kerettel rendelkezik, a megváltáshoz viszont már csak egy jó irányító kellene, de hát azt leghamarabb március-május környékén fog látni a csapat...

30. (29.) Houston Texans (2–8)
Idei nyolcadik vereségét szenvedte el az a Houston, akiket a szezon előtt mindenki leginkább a rájátszásba várt. A fejekben viszont továbbra sem képes rendet rakni az edzői stáb, az pedig nem kérdés, hogy az idei év egyik legnagyobb negatív meglepetésévé vált a Texans bukdácsolása.

31. (30.) Atlanta Falcons (2–8)
A Houston mellett egyértelműen az Atlanta az idei szezon legnagyobb negatív meglepetése. Való igaz, hogy a rengeteg sérülés is nagy szerepet játszik Matt Ryanék vesszőfutásában, de sokszor láttunk már csapatokat, amelyek a sérüléshullámmal is versenyben tudtak maradni. Itt jön elő a kérdés, hogy vajon Mike Smith főedzőnek mennyi köze van ehhez a szerencsétlen sorozathoz...

32. (32.) Jacksonville Jaguars (1–9)
Minden csoda három napig tart, az előző héten diadalmaskodó Gus Bradleyék nem bírtak az Arizonával. Nyilván ők már lassan inkább a drafttal kell, hogy foglalkozzanak, mindenesetre elég elkeserítő annak a csapatnak a helyzete, amelyik a tizenkettedik héten már a főiskolákat járja a tehetségek után...

STATISZTIKÁK
A 11. FORDULÓ LEGJEI
A legtöbb passzolt yard:
Carson Palmer (Arizona)
–Jacksonville 419
A legtöbb futott yard: Bobby Rainey (Tampa Bay)
–Atlanta
163
A legtöbb elkapott yard: Michael Floyd (Arizona)
–Jacksonville 193
A KATEGÓRIÁK PILLANATNYI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard: 3572 Peyton Manning (Denver)
A legtöbb futott yard: 1009 LeSean McCoy (Philadelphia)
A legtöbb elkapott yard: 1083 Calvin Johnson (Detroit)
A legtöbb szerelés: 118 Vontaze Burfict (Cincinnati)
A legtöbb sack: 13.5 Robert Mathis (Indianapolis)
A legtöbb interception: 5 DeAndre Levy (Detroit), Alterraun Verner (Tennessee)
NFL 2013, ALAPSZAKASZ
11. FORDULÓ
2013. 11. 15. 2:25 Tennessee Titans–Indianapolis Colts 27–30
2013. 11. 17. 19:00 Buffalo Bills–New York Jets 37–14
2013. 11. 17. 19:00 Chicago Bears–Baltimore Ravens 23–20 – h. u.
2013. 11. 17. 19:00 Cincinnati Bengals–Cleveland Browns 41–20
2013. 11. 17. 19:00 Tampa Bay Buccaneers–Atlanta Falcons 41–28
2013. 11. 17. 19:00 Jacksonville Jaguars–Arizona Cardinals 14–27
2013. 11. 17. 19:00 Houston Texans–Oakland Raiders 23–28
2013. 11. 17. 19:00 Philadelphia Eagles–Washington Redskins 24–16
2013. 11. 17. 19:00 Pittsburgh Steelers–Detroit Lions 37–27
2013. 11. 17. 22:25 Miami Dolphins–San Diego Chargers 20–16
2013. 11. 17. 22:25 New York Giants–Green Bay Packers 27–13
2013. 11. 17. 22:25 Seattle Seahawks–Minnesota Vikings 41–20
2013. 11. 17. 22:25 New Orleans Saints–San Francisco 49ers 23–20
2013. 11. 18. 2:30 Denver Broncos–Kansas City Chiefs 27–17
2013. 11. 19. 2:30 Carolina Panthers–New England Patriots 24–20
Szabadnapos: Dallas Cowboys, St. Louis Rams
12. FORDULÓ
2013. 11. 22. 2:25 Atlanta Falcons–New Orleans Saints
2013. 11. 24. 19:00 Cleveland Browns–Pittsburgh Steelers
2013. 11. 24. 19:00 Detroit Lions–Tampa Bay Buccaneers
2013. 11. 24. 19:00 Green Bay Packers–Minnesota Vikings
2013. 11. 24. 19:00 Kansas City Chiefs–San Diego Chargers
2013. 11. 24. 19:00 St. Louis Rams–Chicago Bears
2013. 11. 24. 19:00 Miami Dolphins–Carolina Panthers
2013. 11. 24. 19:00 Baltimore Ravens–New York Jets
2013. 11. 24. 19:00 Houston Texans–Jacksonville Jaguars
2013. 11. 24. 22:05 Arizona Cardinals–Indianapolis Colts
2013. 11. 24. 22:05 Oakland Raiders–Tennessee Titans
2013. 11. 24. 22:25 New York Giants–Dallas Cowboys
2013. 11. 25. 2:30 New England Patriots–Denver Broncos
2013. 11. 26. 2:30 Washington Redskins–San Francisco 49ers
Szabadnapos: Buffalo Bills, Cincinnati Bengals, Philadelphia Eagles, Seattle Seahawks
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik