A Chargers álmait ripityára törő Lions már a 7.

HERCZE KRISTÓFHERCZE KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2011.12.29. 15:01
null
Matthew Stafford parádés játékkal, 373 yarddal és 3 touchdownnal járult hozzá a Chargers kiütéséhez <br />(Fotó: Action Images)
A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2011-es szezonja során is heti rendszerességgel jelentkezünk szubjektív erősorrendünkkel. A címvédő Green Bay Packers gálával feledtette a Kansas City Chiefs elleni vereséget, így természetesen továbbra is vezeti listánkat, megelőzve az egyaránt csoportrangadón diadalmaskodó New Orleans Saints, San Francisco 49ers párost. A San Diego Chargers legendás decemberi mérlege komoly csorbát szenvedett, a Philip Riverséket leigázó Detroit Lions 1999 után először jutott be a rájátszásba!

 

1. (1.) Green Bay Packers (14–1)

Aaron Rodgers karrierje során először adott öt TD-passzt, a címvédő Bears felett aratott győzelemével pedig könnyedén meg is szerezte az első kiemelést és ezzel a hazai pálya előnyét a rájátszásra. A záró fordulóban vélhetően már a cserecsapat fog kezdeni.

2. (2.) New Orleans Saints (11–3)


Drew Brees megdöntötte Dan Marino 5084 yardos, 1984-ben felállított rekordját – a Saints pedig mellesleg esélyt sem hagyott a Falconsnak. A második kiemelés eldöntése azonban így is csak az utolsó héten fog eldőlni, mivel a 49ers nagy csatában végül felülkerekedett a Seahawkson.

3. (3.) San Francisco 49ers (12–3)

Ha az utolsó héten legyőzik a gyengélkedő Kosokat, megszerzik a Nemzeti főcsoport 2. helyét, ezzel a rájátszás első fordulójában pihenhetnek Frank Gore-ék. Figyelmeztető jel lehet ugyanakkor, hogy bár a St. Louis Rams az idén csak két mérkőzést nyert meg, az egyiket éppen a nagy vetélytárs New Orleans Saints bánta... Mindenképpen megemlítendő, hogy a 49ers rúgója, David Akers rekordot döntött, hiszen az idei szezonban már negyvenkettedik mezőnygólját rúgta be.

4. (4.) New England Patriots (12–3)


Bár a szünetben 0–17-et mutatott az eredményjelző, remek második félidejének hála győzni tudott a Patriots, és mivel a Texans kikapott még csütörtökön, így Bradyék a wild card-körben pihenhetnek. Már csak egy védelem kell, ha ott aztán több meccset is nyerni szeretnének...

5. (5.) Pittsburgh Steelers (11–4)

Big Ben ugyan kihagyta a Rams elleni találkozót, de a Steelers nélküle is gond nélkül vette az akadályt. Vasárnap a Browns ellen a csoportelsőség és a pihenő hét a tét, ám ahhoz a Ravensnek ki kell kapnia a Bengalstól, míg Tomlin gárdájának hoznia kell a kötelezőt.

6. (6.) Baltimore Ravens (11–4)


Csak addig hajtott a Ravens, amíg kellett, ez pedig bőven elégnek bizonyult a Browns ellen. A Hollók ebben a szezonban az összes hazai mérkőzésüket megnyerték – történetük során először. A playoffban ráadásul ismét csatlakozhat Anquan Boldin ehhez az egyébként is bivalyerős csapathoz.

7. (9.) Detroit Lions (10–5)

1999 óta először jutott be a rájátszásba a Detroit Lions! Matt Staffordék csodálatos játékkal rukkoltak elő karácsony este a Chargers ellen, és már az első félidőben eldöntötték az összecsapás sorsát. Az utolsó héten a Packers ellen azért még oda kéne tennie magát a Detroitnak, hiszen ha a Falcons nyer és a Lions kikap, akkor vélhetően a Brees vezette Saintshez látogatna az első körben Jim Schwartz csapata...

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2011-es szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

8. (8.) Houston Texans (10–5)

A biztos rájátszás fényében kezd leereszteni a Texans. Csütörtök este a Colts vendégeként sikerült elszórakozni a már megnyert meccset, ezzel együtt pedig jó eséllyel bukja a pihenőhetet a Houston.

9. (7.) Atlanta Falcons (9–6)


Hiába játszott meggyőzően Matt Ryan a Saints ellen, egyelőre nincs egy súlycsoportban a két csapat. Ettől függetlenül a wild card-helyet már megszerezte a Falcons, igaz könnyen előfordulhat az is, hogy rögtön a Sainsthez látogat ismét Mike Smith együttese. Lehet imádkozni a Lions vereségéért Green Bayben, valamint kötelezően meg kell verni a Buccaneerst!

10. (11.) Cincinnati Bengals (9–6)

Fontos győzelmet aratott a Bengals, ezzel pedig egyre közelebb a wild card hétvégén való részvétel. Ráadásul az elkapó Jerome Simpsonnak hála az év jelenete is megvan, így igen fényesre sikeredett a hétvégi siker. Vasárnap a Ravens ellen nagyot kell robbantani, a Cincy ugyanis a csoportmeccseken visszafogott teljesítményt nyújtott eddig.

11. (14.) New York Giants (8–7)

Parádés győzelem Victor Cruz és Ahmad Bradshaw vezérletével a New York-i rangadón, ezzel pedig fantasztikus utolsó forduló várható az NFC Eastben, ahol a szintén 8–7-el álló Dallasszal vívnak ki-ki meccset Tom Coughlin fiai.

12. (10.) Denver Broncos (8–7)

A Tebow-varázs a Bills ellen is kevésnek bizonyult a Broncos számára, a zakóval pedig az utolsó fordulóra maradt a csoportgyőztes eldöntése az AFC Westben. A Chiefs ellen kötelező lesz nyernie a Denvernek.

13. (12.) Dallas Cowboys (8–7)


Addig szórakozott a Dallas, amíg végül a legutolsó hétre maradt az NFC East csoportgyőzelmének eldöntése a Giants ellen, ráadásul New Yorkban. Ha a Cowboys kikap, azt vélhetően Jason Garrett is megsínyli, ebben az évben ugyanis jó néhány komoly hibája is volt… De legalább játszhat Tony Romo!

SZAVAZÁS

Ön szerint a melyik csapat nyeri meg a vasárnap esti New York Giants–Dallas Cowboys rangadót, és nyeri meg ezzel csoportját, valamint a jogot a rájátszásra?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

14. (18.) Oakland Raiders (8–7)

A speciális egység rangadót nyert, így az utolsó héten reménykedhet a Raiders abban, hogy a rivális Broncos vereséget szenved a Chiefs ellen – igaz, a Fosztogatók akár még egy wild card-helyet is megcsíphetnek –, de Hue Jackson csapatának mindenképpen le kell győznie a rájátszásról szövögetett álmai életben tartásához a Chargerst.

15. (13.) New York Jets (8–7)

Újabb vereség, ezúttal a Giants ellen, a New York-i rangadón, innentől pedig már nem Mark Sanchezék kezében van a csapat sorsa. Nagy blama van készülőben a nagyszájú Rex Ryan számára.

16. (19.) Tennessee Titans (8–7)

Rob Bironas életben tartja a Titans playoffbeli reményeit, bár igencsak csekély a sansz, hogy bejussanak Chris Johnsonék. A siker receptje pedig, hogy nyerjen a Ravens, a Jets és Chargers is az utolsó, záró héten.

17. (20.) Philadelphia Eagles (7–8)

Vickkel belelendült a Philly a szezon végére, ám a kiváló széria későn jött, a Giants győzelmével ugyanis eldőlt, hogy Andy Reidék idén biztosan nem jutnak be a rájátszásba. Talán ha az idény elejét nem szórakozzák el a Sasok…

18. (15.) San Diego Chargers (7–8)

Eddig tartott a varázslatos december a Chargers számára, szenteste ugyanis valósággal átgázoltak Riverséken az Oroszlánok. A zakóval el is dőlt, hogy idén sem a Chargers kerül a rájátszásba az AFC Westből, így Norv Turner könnyen állás nélkül találhatja magát…

19. (16.) Arizona Cardinals (7–8)

Ahogy az várható volt, a Cards vereséget szenvedett a Bengals ellen, így kiszállt a wild cardért folyó harcból. Ám a vereség rettentő keserűre sikeredett, hiszen az utolsó percekben, negyedik próbálkozásnál teljesen üresen kapott volna TD-passzt az elkapó Early Doucet, aki azonban a saját lábában (vagy a yardvonalban?) elesett, így pedig semmivé foszlottak a Cardinals playoff álmai.

20. (17.) Seattle Seahawks (7–8)

Hiába szorongatta meg a Seahawks a rivális 49erst, a győzelemre ez sem volt végül elég. Ezzel pedig elúszott a remény az idei rájátszásra, így a záró fordulóban rendezendő, Arizona elleni találkozó már tét nélküli lesz.

21. (21.) Kansas City Chiefs (6–9)

Szokásos AFC Westben tapasztalható szerencsétlenkedés után maradt alul a Raidersszel szemben a Chiefs, ráadásul Kyle Orton remek előző hete után nagyon visszaesett. Az utolsó mérkőzésnek komoly tétje már nem lesz a Főnökök számára, ám azért még így is komolyan keresztbetehetnek valamelyik riválisuknak.

22. (22.) Chicago Bears (7–8)

Josh McCownnal biztos, hogy életképesebb ez a Bears, mint Hanie-vel volt, ám a címvédő Packers ellen még ez is kevésnek bizonyult. Kár Jay Cutler sérüléséért, amivel végül el is ment a Macik rájátszása.

23. (25.) Carolina Panthers (6–9)

Cam Newton egyszerűen zseniális évet tudhat maga mögött. Ezúttal Peyton Manning, újonc évében passzolt legtöbb yardját döntötte meg, vezérletével pedig egyenesen a földbe döngölte a Panthers az idén gyenge Buccaneerst. A záróhéten a Saints ellen azonban vélhetően nem lesz ilyen egyoldalú az összecsapás.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő                        partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu
24. (26.) Buffalo Bills (6–9)

Kiütéses sikert aratott a Bills, ám a támadóalakulatnak vajmi kevés köze volt ehhez a győzelemhez, az elért negyven pontból ugyanis csak egyetlen touchdown fűződik Spillerékhez. Az utolsó összecsapásnak a Patriots ellen már nagy tétje nincs, maximum csak a jobb draftpozíció a buffalóiak számára.

25. (23.) Miami Dolphins (5–10)

Az első hét után az utolsó előttin sem tudta meglepni a Patset a Miami. Talán az egyetlen jó hír a Delfinek számára, hogy a szezon előtt szerződtetett és sokak által lenézett Reggie Bush karrierje első 1000 yardos szezonját produkálta, amellyel bizonyította, hogy futójátékosként is lehet rá számítani.

26. (24.) Washington Redskins (5–10)

Evan Royster remekül mutatkozott be kezdő futóként, ám sokkal több pozitívum nem nagyon akadt a Vikings elleni találkozóban a fővárosiak számára. Az utolsó héten Philadelphia–Washington.

27. (27.) Jacksonville Jaguars (4–11)

Sok babér már nem terem ebben az idénybe a Jaguárok számára, egyedül talán Maurice Jones-Drew teljesítményére lehetnek büszkék. A Colts elleni meccs után aztán jöhet a nagy agyalgatás, hogy vajon Blaine Gabbert lesz-e a Jax számára a megfelelő megoldás…

28. (28.) Tampa Bay Buccaneers (4–11)

Továbbra is romokban a Buccaneers, ezúttal a tavaly még 1/1-es Panthers gázolt át a Freemanéken. Sorozatbeli kilencedik veresége után pedig mind a kezdő irányító Josh Freeman, mind pedig a vezetőedző Raheem Morris helye kérdésessé vált Tampa Bayben.

29. (30.) Minnesota Vikings (3–12)

Szezonbeli harmadik győzelmét szerezte meg a Vikings, ám nagyon komoly gondjai adódtak a csapatnak: a liga egyik legjobb futója – aki egyben a Vikingek kulcsfegyvere – Adrian Peterson súlyos térdsérüléseket szenvedett el, az újonc irányító Christian Ponder pedig agyrázkódás miatt kényszerült az oldalvonal mellé.

30. (29.) Cleveland Browns (4–11)

Csupa szerencsétlenkedés a Ravens ellen. Gyenge time managment, buta büntetések és borzalmas játékhívások, így pedig nem lehet megverni senkit sem, Ray Lewisékat pedig végképp nem… A Browns számára sincs már semmi tétje az utolsó hétnek, leginkább a jobb draftpozícióért küzdhetnek, illetve azért, hogy a Falcons ne jusson be a rájátszásba és minél erősebb cetlit kapjon a Cleveland.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat szerzi meg a 2012-es NFL-draft 1/1-es választási jogát?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

31. (32.) Indianapolis Colts (2–13)

Szépen búcsúztak az otthoni szurkolóktól az Indy játékosai, hiszen elképesztően izgalmas végjátékban az utolsó pillanatokban meg tudták fordítani a Texans elleni mérkőzést Reggie Wayne touchdownjának köszönhetően. A nagy kérdés viszont most jöhet elő a Coltsnál: Megverjék-e a halovány Jaguarst és ezzel megcélozzák-e az 1/2-t, amivel vélhetően lecsúsznának Andrew Luckról a drafton, vagy már csak a cserék lépjenek pályára az utolsó héten.

32. (31.) St. Louis Rams (2–13)

A sérült Sam Bradfordot helyettesítő Kellen Clemens igencsak leszerepelt a Steelers vendégeként, ám a Rams sem nyújtott sokkal jobb teljesítményt, még csak pontot sem tudtak szerezni a Pittsburgh ellen. Ha pedig a Colts megveri az utolsó fordulóban a Jaxet és a Rams kikap, akkor Bradford után újabb 1/1-es játékos érkezhet St. Louisba.
STATISZTIKÁK
A 16. FORDULÓ LEGJEI
A legtöbb passzolt yard:
Matt Ryan (Atlanta Falcons) –New Orleans Saints 373
A legtöbb futott yard: Arian Foster (Houston Texans)
–Indianapolis Colts
158
A legtöbb elkapott yard: Jared Cook (Tennessee Titans)
–Jacksonville Jaguars
169
A KATEGÓRIÁK PILLANATNYI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard 5087 Drew Brees (New Orleans Saints)
A legtöbb futott yard 1437 Maurice Jones-Drew (Jacksonville Jaguars)
A legtöbb elkapott yard 1518 Wes Welker (New England Patriots)
A legtöbb szerelés 163 London Fletcher (Washington Redskins)
A legtöbb sack 18.5 Jared Allen (Minnesota Vikings)
A legtöbb interception 7 Kyle Arrington (New England Patriots), Eric Weddle (San Diego Chargers), Charles Woodson (Green Bay Packers)
NFL 2011, ALAPSZAKASZ
16. FORDULÓ
2011. 12. 23. 2:20 Indianapolis Colts–Houston Texans 19–16
2011. 12. 24. 19:00 Baltimore Ravens–Cleveland Browns 20–14
2011. 12. 24. 19:00 Carolina Panthers–Tampa Bay Buccaneers 48–16
2011. 12. 24. 19:00 New England Patriots–Miami Dolphins 27–24
2011. 12. 24. 19:00 Kansas City Chiefs–Oakland Raiders 13–16 – h.u.
2011. 12. 24. 19:00 Tennessee Titans–Jacksonville Jaguars 23–17
2011. 12. 24. 19:00 Cincinnati Bengals–Arizona Cardinals 23–16
2011. 12. 24. 19:00 New York Jets–New York Giants 14–29
2011. 12. 24. 19:00 Pittsburgh Steelers–St. Louis Rams 27–0
2011. 12. 24. 19:00 Buffalo Bills–Denver Broncos 40–14
2011. 12. 24. 19:00 Washington Redskins–Minnesota Vikings 26–33
2011. 12. 24. 22:05 Detroit Lions–San Diego Chargers 38–10
2011. 12. 24. 22:15 Dallas Cowboys–Philadelphia Eagles 7–20
2011. 12. 24. 22:15 Seattle Seahawks–San Francisco 49ers 17–19
2011. 12. 26. 2:20 Green Bay Packers–Chicago Bears 35–21
2011. 12. 27. 2:30 New Orleans Saints–Atlanta Falcons 45–16
17. (UTOLSÓ) FORDULÓ
2012. 01. 01. 19:00 Miami Dolphins–New York Jets
2012. 01. 01. 19:00 New Orleans Saints–Carolina Panthers
2012. 01. 01. 19:00 St. Louis Rams–San Francisco 49ers
2012. 01. 01. 19:00 Jacksonville Jaguars–Indianapolis Colts
2012. 01. 01. 19:00 Houston Texans–Tennessee Titans
2012. 01. 01. 19:00 Green Bay Packers–Detroit Lions
2012. 01. 01. 19:00 Philadelphia Eagles–Washington Redskins
2012. 01. 01. 19:00 New England Patriots–Buffalo Bills
2012. 01. 01. 19:00 Minnesota Vikings–Chicago Bears
2012. 01. 01. 22:15 Atlanta Falcons–Tampa Bay Buccaneers
2012. 01. 01. 22:15 Cincinnati Bengals–Baltimore Ravens
2012. 01. 01. 22:15 Cleveland Browns–Pittsburgh Steelers
2012. 01. 01. 22:15 Denver Broncos–Kansa City Chiefs
2012. 01. 01. 22:15 Arizona Cardinals–Seattle Seahawks
2012. 01. 01. 22:15 Oakland Raiders–San Diego Chargers
2012. 01. 02.02:20New York Giants–Dallas Cowboys
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik