PL 10. forduló: Sunderland

2476361 24763612476361 2476361
Vágólapra másolva!
2015.10.24. 07:10
Címkék
Vasárnap délután megint egymásnak feszülnek az ősi riválisok, hogy eldöntsék ki jobb - bár ahogyan a tabella áll, inkább hogy ki a rosszabb...

Vasárnap délután megint egymásnak feszülnek az ősi riválisok, hogy eldöntsék ki jobb - bár ahogyan a tabella áll, inkább hogy ki a rosszabb - észak-kelet Angliában. Wear-Tyne derbit rendeznek ugyanis vasárnap kora délután, azaz a Sunderland - Newcastle párharcot élvezhetjük majd a húsleves után. Vagy legalább is nézhetjük, mert az utóbbi években nem sok okunk volt az örömre.Sunderland - Newcastle párharcot élvezhetjük majd a húsleves után. Vagy legalább is nézhetjük, mert az utóbbi években nem sok okunk volt az örömre.

Bizony ám, a Fekete Macskák hét, azaz 7 mérkőzés óta veretlenek a derbiken, ráadásul az utolsó ötöt zsinórban megnyerték. Mi pedig nagyon régen, 2011 augusztusában örülhettünk, amikor Ryan Taylor szabadrúgás góljával győzni tudtunk a Stadium of Light-ban.

A helyzet minden évben ugyanaz. A párharcok megrendezésekor a Newcastle áll jobban a tabellán, sőt általában mi érkezünk jobb formában a meccsekre. Ennek ellenére a 90 perc alatt szinte végig a Sunderland akarata érvényesül. Teljesen mindegy, hogy sima vagy szoros meccsen, de övék a 3 pont. Az előjelek most is hasonlóak. Hiába kezdte mindkét csapat csapnivalóan a szezont, a Newcastle múlt héten végre meg tudta szerezni az első győzelmét a Norwich elleni 6:2-es sikerrel. A Sunderland ellenben továbbra is szenved, 3 döntetlen mellett 6 zakót kaptak eddig ebben a kiírásban.

A fekete macskák meg is hozták a szokásos döntésüket, és edzőt cseréltek. Ez az elmúlt években bejött nekik. 2013-ban Paolo Di Canio, 2014-ben Gus Poyet, 2015-ben pedig Dick Advocaat is a derbi előtt egy fordulóval érkezett a Wear partjára. A bemutatkozó meccsükön csetlettek-botlottak, majd a második találkozón behúzták a derbit.

Ez lehet az újabb hasonlóság. A válogatott szünetben ugyanis Advocaat ment, és jött Big Sam Allardyce (balra egy jól sikerült kép róla Sunderland mezben), akivel az első meccsükön tűrhető játékkal, és egy vitatható Berahino góllal kaptak ki a WBA ellen.

Most pedig jön a derbi, méghozzá hazai pályán, ahol egykor több mint 20 évig nem voltak képesek nyerni, viszont jelenleg több mint 4 éve veretlenek.

A Sunderland tehát egyértelműen az elmúlt évek sikereiből meríthet erőt, ráadásul a keret régebbi tagjaiban (Johnson, Borini, Defoe) még élénken élhetnek ezek a sikerek, és az önbizalmuk könnyen átragadhat az újonnan érkezőkre (M'Vila, Lens, Toivonen). Hogy "legyünk bármilyen rossz formában, a Newcastlet úgyis mindig legyőzzük"...

A Newcastleben ezzel szemben a 2011-ben győztes csapat az alábbi volt:

Tim Krul; Danny Simpson, Steven Taylor, Fabricio Coloccini (c), Ryan Taylor; Cheik Tiote, Joey Barton;Gabriel Obertan (Dan Gosling 85), Yohan Cabaye (Mike Williamson 85), Jonas Gutierrez; Shola Ameobi

Íme az összefoglaló:

Sunderland 0-1 Newcastle 20th August 2011 from Joe Smith on Vimeo.

Páran azért abból a csapatból is maradtak hírmondónak, de inkább a rossz élmények dominálnak. Ami meg egy kicsit mellettünk is szólhat. Mármint a keserűség, amit az elbukott derbik miatt éreznek a játékosok. Az újak nagyon fogadkoznak, Mitrovic és Wijnaldum is elmondta a héten, hogy pontosan tudják, hogy mit jelent a derbi.

De szép lenne, ha megint hintene négyet...

A Newcastle háza táján egyébként nincs sok újdonság. Mbabu és Aarons esetében kérdéses, hogy odaférnek-e a padra, de a fiatal svájci kapcsán Haidara és Dummett visszatérésében létszámban nélküle is meg lesz a csapat. Aarons esetében pedig ott lehet a padon Gouffran vagy Thauvin. Utóbbi esetében a brit sajtó szerint a haja igazgatása helyett inkább a játékkal kellene foglalkoznia, mert egyelőre bukásnak tűnik a leigazolása. (Végül is a négy igazolásból Mbemba, Mitrovic és Wijnaldum bejött, Thauvin eddig nem, ami nem rossz arány)

Én ezt a kezdőt küldeném fel. Tioté régi sérülése hiába jött rendbe, Anita sokkal magabiztosabb, ahogyan Haidara is esélyesebb egy Lens, vagy Johnson gyorsaságú szélsővel szemben, mint Dummett.

Jack Colback játékba avatkozását szokás szerint füttykoncert kíséri majd, de ez természetes az ő esetében. Elöl pedig Mitrovic-ot KELL játszatni, mert ő a Partizan Belgrad - Crvena Zvezda rangadókon nőtt fel, így aztán nem fogja lefosni a bokáját a Stadium of Light közönségétől. (Szemben azzal a Cissével, aki évek óta semmi maradandót nem alkot a derbiken).

Vasárnap tehát derbi. Szám szerint a 155. alkalom. Az eddigi 154-ből 53 Newcastle győzelem, 52 Sunderland siker és 49 döntetlen született. A Sunderlandet lenyomva folytathatjuk a menekülést a kieső zónából. Csak a győzelem elfogadható eredmény.

A mérkőzést 13:00 órától a DigiSport 1 élőben közvetíti.

Végül ajánlom figyelmetekbe a Cold Rainy Nights in Britannia blogra írt posztomat az észak-keleti derbikről.

Hajrá Newcastle!

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik