Newcastle pénzügyi stratégiája számokkal

2474819 24748192474819 2474819
Vágólapra másolva!
2012.02.28. 00:02
Címkék
Mike Ashley úgy gondolja, hogy egy hosszútávon is kiegyensúlyozottan teljesítő klubot csak akkor lehet működtetni, ha az anyagi háttér biztosított....

Mike Ashley úgy gondolja, hogy egy hosszútávon is kiegyensúlyozottan teljesítő klubot csak akkor lehet működtetni, ha az anyagi háttér biztosított. Természetesen a szurkolók mind azt akarják hogy nemzetközi kupákon szerepeljen a csapat, de mi van akkor, ha a drága játékosok ellenére sem sikerül elérni a nemzetközi szereplést? Akkor elköltötted a pénzed, olyan játékosokra, akik nem értek el eredményt, nem lesz megfelelő bevételed, hogy fizesd a drága bérüket valamint a játékosok sem fogják jól érezni magukat, mert a drága játékosok a legjobbakkal szeretnének játszani a legnagyobb kupákban akarnak teljesíteni, megmutatni mit tudnak. Ha ez a lehetőség nem adott egy helyen, akkor olyan helyre fognak vágyódni, ahol ez adott. Tudjuk, hogy ha egy játékos nem érzi jól magát, akkor nem úgy teljesít, ahogyan az elvárható lenne tőle. Az ilyen játékost pedig el fogják adni, és ha egy vagy két rossz szezon után akarod eladni a drága játékosod, akkor az eredeti értékének csak töredékéért tudod ezt megtenni.Mike Ashley úgy gondolja, hogy egy hosszútávon is kiegyensúlyozottan teljesítő klubot csak akkor lehet működtetni, ha az anyagi háttér biztosított. Természetesen a szurkolók mind azt akarják hogy nemzetközi kupákon szerepeljen a csapat, de mi van akkor, ha a drága játékosok ellenére sem sikerül elérni a nemzetközi szereplést? Akkor elköltötted a pénzed, olyan játékosokra, akik nem értek el eredményt, nem lesz megfelelő bevételed, hogy fizesd a drága bérüket valamint a játékosok sem fogják jól érezni magukat, mert a drága játékosok a legjobbakkal szeretnének játszani a legnagyobb kupákban akarnak teljesíteni, megmutatni mit tudnak. Ha ez a lehetőség nem adott egy helyen, akkor olyan helyre fognak vágyódni, ahol ez adott. Tudjuk, hogy ha egy játékos nem érzi jól magát, akkor nem úgy teljesít, ahogyan az elvárható lenne tőle. Az ilyen játékost pedig el fogják adni, és ha egy vagy két rossz szezon után akarod eladni a drága játékosod, akkor az eredeti értékének csak töredékéért tudod ezt megtenni.

Összegezzük: sok drága játékos rengeteg pénzbe kerül, drága fizetéssel, akiket nem tudsz eladni, ha nagyobb, gazdagabb klubba akarnak menni... Kinek kell ez?

Mike Ashley úgy gondolja, hogy fiatal játékosokat szereznek meg akiket összekovácsolnak, a sok közösen vívott mérkőzésen nagy tapasztalatot szereznek fiatal koruk ellenére, és meg tudják állni helyüket a PL-ben. Nézzük csak meg az Arsenalt...

Alan Pardew úgy véli, ahhoz hogy biztosabb anyagi hátterünk legyen, ahhoz a bevételeket kell növelni, mivel a csapat költségei adottak. Természetesen olyan döntéseket nehéz elfogadni a szurkolóknak, hogy eladjuk Andy Carrollt, vagy a St James' Parkot átnevezzük Sports Direct Arenára. (Gondolom azt mindenki tudja, hogy a nem túl nagyra tartott Mike Ashley tulajdonosa a Sport Direct nevű sportszereket forgalmazó cégnek. Tehát miatta kellett átnevezni a stadionunk, miatta kellett egy nagyszerű hagyományukkal szakítani. Ettől már csak az lett volna nagyobb pofátlanság, ha Mike Ashley Field lett volna...)

A komoly 35 millió fontos eladási ár, valamint az a tény, hogy a csatárnak a formája elmarad a nálunk produkálttól, kicsit mérsékli a szurkolók dühét, de a bevételi oldalt erősen megdobta.

Alan Pardew a következőket mondta a Sunday Mirrornak adott nyilatkozatában a klub pénzügyeiről:

Az a stratégia, amit Mike Ashley követ, megerősíti a klub pénzügyi helyzetét. Összehasonlítva más foci csapatokkal a Newcastle Utd. nagyszerű helyzetben van. Az embernek azon kell csak aggódnia, hogy mi történt az előző mérkőzésen, de más kluboknak arra kell összpontosítani, hogy ne menjen csődbe a nyáron. Ezt Mike Ashleynek köszönhetjük. A stratégia az, hogy fiatal játékosokat vásárolunk, majd megfelelően hosszú és megfelelő összegű szerződéssel a klubhoz kötjük jövőjüket. Sok hasonló elképzelés van jelenleg, vegyük például a Tottenham helyzetét, akik ugyancsak sok fiatal játékost vesznek és építenek a csapatba (Dawson, King, Lennon, Livermore, Walker, Bale, Rose), de a Spurs már ott tart ezen az úton, hogy tudnak olyan játékosokat is vásárolni, akik tapasztalata nagyon sokat számíthat (Gallas, Modric, Kranjcar, Van Der Vaart, Parker, Saha).

Nálunk is elkezdődött ez a folyamat, remélem hosszútávon is tudjuk ezt tartani. Egyenlőre viszont még nem vagyunk abban a helyzetben, hogy a legjobb játékosainkat hossztávon meg tudjuk tartani, de nem tudjuk megtartani a legjobb játékosokat, ha nem lesz mégstabilabb anyagi hátterünk, ehhez viszont magasabb bevételeket kell produkálnunk a szponzorok segítségével. Ahhoz, hogy feljebb tudjunk lépni a tabellán, ahhoz új szponzorokat kell bevonni, és kiváló játékosokat kell igazolnunk, hogy csábító legyen a klub minden magasan jegyzett játékos számára.

A Newcastle tényleg jó anyagi helyzetben van, nem úgy, mint a Portsmouth és a Rangers.

Az utolsó pár évben a csapat bevételei csökkentek, ahogyan ezt a fenti tábla is mutatja. Ez köszönhető, hogy a csapat rosszul szerepelt a bajnokságban, ki is estünk, majd a visszajutás után a csapatépítésen volt a hangsúly, elmaradtak a jó eredmények. A szponzorok pedig akkor fizetnek jól, ha a csapat jól szerepel, a szurkolók lelkesedése pedig egyenesen arányos a klub bajnokságban való szereplésének sikerességével.

Láttuk a bevételeket, amiket szeretnének növelni, hát lássuk a profit/veszteségi táblát is ugyan erre a 4 évre:

A táblán jól látható, hogy egyenlőre a klub még nem képes pozitív eredményt elérni, de látható a különbség a 2010/11-es és a többi év között is. Ugye emlékszünk, hogy Andy Carrollt 2011 januárjában adtuk el, ez erősen meglátszik a veszteségünk csökkenésében. Gondolom nem kell Andy Carrollt bemutatnom az olvasóknak, de saját nevelésről van szó, aki sokat tett azért, hogy feljusson a csapatunk, majd az első osztályban is jól teljesített, hogy klubbunk az őt megillető helyen végezzen az idény végén.

Remélem ezek után mindenkinek egyértelmű, hogy ez a stratégia eredményes lehet, főleg, ha idő közben sikerül elérnünk néhány nemzetközi kupa szereplésre jogosító kupagyőzelmet, vagy PL helyezést.

Tehát ne panaszkodjunk és fogjuk a fejünket a sok fiatal játékos esetleges hibái miatt, mert hosszútávon ezek a játékosok fogják megteremteni a csapat eredményes jövőjét.

Fogadjuk el, hogy nem mindenki tud kinevelni annyi tehetséget, mint a Barcelona, de törekedjünk arra, hogy minél jobbakat szerezzünk meg.

Magyar vonatkozásban is nagyszerű ez a felfogás, hiszen Kádár Tamásnak ilyen felfogás mellett nagyobb esélye lesz bekerülni a felnőtt keretbe. Tehát figyeljük Tamás karrierjét, szeretném egyszer PL meccsen látni Newcastle mezben.

Ruzsinho Da Costa

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik