Klopp féli a „fekete hattyút”, de vezéráldozatra készülhet

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2015.01.23. 14:57
null
Kloppék már csak a kiesés elkerülésére koncentrálnak (Fotó: Action Images, archív)
Ismét elröppent öt hónap az életünkből, rögvalósággal szigorított szabadlábon, és ismét elérkezett a futballszurkolók kedvenc-utált periódusa, az átigazolási időszak. Újra jelentkezik topligás transzferrovatunk, amelynek minden előzetes híreszteléssel ellentétben semmi köze nincs ahhoz, hogy magasabb szinteken is felvetődött az újságírók drogtesztje. Hetente jelentkező – őszintén szólva átigazolási pletykákkal megspékelt – rovatunkban az angolok, az olaszok és a franciák után a németekkel folytatjuk a táncot.

BUNDESLIGA 2.: WIR KOMMEN?

Nem is olyan régen még áprilisi tréfának is harmatoska lett volna az a hír, miszerint a Borussia Dortmund a biztonság kedvéért beadja licenckérelmét a Bundesliga 2-re. Ezúttal nem mi járattuk bolondját az olvasókkal tavasz elején, hanem maga a BVB klubmenedzsere, Hans-Joachim Watzke jelentette be a klub szurkolói számára kijózanító pofonnal felérő aktust.

Jürgen Klopp posztja ha meg is ingott az ősszel, a szakember élvezi a vezetőség és a szurkolók bizalmát, és mint kijelentette: egyáltalán nem koncentrálnak már a Bajnokok Ligájára (noha ott sokkal jobban ment nekik), hanem csakis a kiesés elkerülésére.

Megszólalt Mats Hummels is, aki gyorsan leszögezte a pocsék hazai szereplésről, hogy a dortmundi játékosoknak elsősorban mentális problémái vannak, azaz megnyugodhatunk: nem felejtettek el futballozni. Mondott sokkal érdekesebbet is: egyrészt nem lesz boldogabb az ember, ha nem lép pályára a BL-ben (ezt tapasztalati úton meg tudjuk erősíteni mi magunk is), másrészt kerek-perec kizárta távozása lehetőségét. Ennyit az Arsenal és a Manchester United csábításáról?

Annyi biztos, hogy Klopp 12 millió eurót adott a szlovén Kevin Kamplért. Neve keveseknek ismerős, de akik figyelemmel követték osztrák klubja, a Red Bull Salzburg európai sikerhadjáratát, ismerhetik képességeit. A nagy horgász hírében álló Kampl 109 mérkőzésen 29 gólt és 54 gólpasszt jegyzett a Gulácsi Pétert is foglalkoztató Salzburgban, míg ebben a szezonban 31 meccsen 11 gól és 16 assziszt volt a mérlege a „sógoroknál” – a támadó középpályás középen és a jobb oldalon is bevethető, de az El-ben fel-felbukkant a balon is alkalomadtán.

Egyáltalán nem mellékes, hogy Kampl a német VfB Solingen neveltje (bátyja is megpróbálkozott a labdarúgással, ám kevés sikerrel), majd a Bayer Leverkusent, a Greuther Fürthöt, a VfL Osnabrücköt és a VfR Aalent is boldogította.

DZSUDZSI REUS HELYÉN? NA, ERRE AZÉRT NEM FOGADNÁNK!

Szóba került még Dzsudzsák Balázs, valamint a cseh középcsatár, az új Jan Koller, Tomás Necid neve is, de ezek zsákutcának bizonyultak; azzal azonban minden bizonnyal minden józanabb BVB-fan tisztában van, hogy Marco Reus szinte biztosan távozik a nyáron, az európai kupaszereplés elmaradásával Ilkay Gündogant is borzasztóan nehéz lesz Dortmundban marasztani, Henrih Mhitarjant pedig egyre többen boronálják össze a Juventusszal – köztük korábbi mestere, Mircea Lucescu is.

A karmester(eke)t a legfrissebb német hírek, híresztelések szerint Klopp a hannoveri Lars Stindllel vagy az anderlechtes Dennis Praettel pótolhatná, a Reus-éra után pedig jöhet az Alexandre Lacazette- vagy az André Schürrle-korszak.

A középpálya erőrészére ingyen érkezhet a (magát) klub nélküli(nek érző) Lassana Diarra, vagy Sami Khedira, akinek a nyárra kifut a szerződése Madridban. Csak éppen őt konstans BL-résztvevő és bajnoki aranyért harcoló angol gárdák mellett a Bayern München is szeretné felvenni fizetési listájára…

Ilyen okok miatt lesz nehéz lecsapni a belga csodagyerekre, a 17 éves középső középpályásra, Youri Tielemansra, akire a Serie A, a Primera División és a Premier League szinte összes dobogósa feni bukszáját, és talán nem orrolnak meg a szerzőre a Dortmund kedvesei, ha azt mondjuk, hogy a palermói argentin zsenike, Paulo Dybala megszerzése jelenleg lehetetlen küldetés Kloppék számára.

KAPUSCSERE, CSATÁRCSERE?

Bármilyen hihetetlen, Roman Weidenfeller már 34 éves, és a szakértők szerint jót tenne neki némi levegőváltozás – az is meglepő, hogy a Fiorentina ötmilliós ajánlatáról (évi 1.2 milliós fizetéssel) ír a violanews.com. Sokáig úgy tűnt, Weidi utóda a mainzi, 21 éves, sokszoros U-válogatott Loris Karius lesz, de végül is pár napja hosszabbított az 1. FSV-val a Manchester Citytől anno ingyen megszerzett kapus.

Nem is rossz ötlet az Evertonban jelenleg nem túl népszerű belga sokoldalú támadó, Kevin Mirallas Bundesligába menekítése (B-terv itt a húszéves dán-tanzániai Yussuf Poulsen Lipcséből), és az olasz lapok azon felvetése is életszerű számunkra, hogy az AS Romából távozó félben lévő Mattia Destrót alkalomadtán a Németországban az ősszel áttörni képtelen Ciro Immobilével pótolják, akiért pénz mellett a belga motor, Radja Nainggolan játékjoga jöhet cserébe. Már ha a másik tulajdonos, a Cagliari is belegyezik, bár a Football-Italia szerint erre éppen 13 millió oka lesz a szárdoknak…

Angol médiumok szerint a Swansea City távozni óhajtó csatára, Bafétimbi Gomis akár Dortmundban is kiköthet, de nála sokkal-sokkal olcsóbb a svéd-mozambiki Sergio Carlos Strandberg, aki 18 éves, és a BK Häckenben futballozik, ahol ifjú kora dacára egy híján 20 bajnokin 11 kanadai pontot termelt. Őt már a nyáron kiszúrta magának Klopp, de inkább most lesz helye a (z egyelőre B-)keretben – ha végre átmegy az orvosi vizsgálatokon, mert ezzel gondjai akadtak Dortmundban.

A télen távozott érdemei el nem ismerése mellett a dél-koreai Dzsi Dong Von, így egy csatárt még mindenképpen vennie kell a Borussiának.

Ismeretlen fiatalok megszerzése sem könnyű manapság: a holland-marokkói szélső, a 17 esztendős Bilal Ould-Chikh (Twente) felkeltette a Bayern München figyelmét is, míg a ghánai balbekkre, Abdul Rahman Babára (Augsburg) a Real Madrid is vevő lenne.

Érdekes, hogy a klubbal edz a 33 éves veterán, jelenleg klub nélküli Mohamed Zidan, akit lassan hét éve már 2.8 millióért vettek meg a Hamburgtól, és másfél éve nincs csapata; a legfiatalabb kiszemelt pedig a mindössze 16 éves Jacob Bruun Larsen, a Lyngby középpályása.

Mint látjuk, Klopp alaposan szétnéz, de egyáltalán nem kapkod (pedig lenne miből, a Deloitte szerint a BVB a világ 11. leggazdagabb futballklubja), de mint Raphael Honigstein idézi az ESPN-en Nasszim Taleb „fekete hattyú-elméletét”, nem árt vigyáznia. Hogy mi ez a teória? A fekete hattyú sokkal gyakoribb, mint azt az emberek hinnék, és éppen így becsülik alá vagy tartják lehetetlennek az emberek a váratlan, negatív események bekövetkeztét. A fekete hattyú a rendkívül valószínűtlen események jelképe, amelyeknek három jellegzetességük van: előreláthatatlanok, tömeghatást váltanak ki, és csak utólag magyarázhatók kevésbé esetlegesnek, előreláthatóbbnak.

Tulajdonképpen a magyar futball is egy nagy fekete hattyú az 1970-es évektől kezdve…

KÖLTÖTTEK MÉG

A Bayern téli tevékenységét áttekintettük a múlt héten, nézzük most a többieket!

Nagyot lépett a Bayer Leverkusen, amely hétmillió eurót fizetett az AS Romának az ifjú bekkért, Tin Jedvajért, aki kölcsönben eddig is a „gyógyszergyáriakat” erősítette, és az olaszok 2013 nyarán ötmillióért vették meg a Dinamo Zagrebtől. Ahogyan megszokhattuk, nem ücsörög pénzén a Wolfsburg: az ázsiai kapcsolatokat a kínai támadó középpályással, Hszicsö Csanggal erősíti; és éppen annyit fizetett érte, mint a belga válogatott kerettag kapusért, Koen Casteelsért, azaz másfél milliót. Igaz, utóbbit rögtön kölcsönvette a Bréma, amely a Bayertől a német-török játékmestert, Levin Öztunalit kapta meg a tavaszra.

Északon keresett balhátvédet a Mainz, ráadásul a svéd válogatott Pierre Bengtsson ingyen érkezett. A maga szintjén alaposan belehomorított a Freiburg, amely ráadásul viszonylag olcsón, 1.5 millióért kapta meg a Swansea-től Mats Möller Daehlit – a walesiek tavaly ilyenkor kétszer ennyit áldoztak a norvég támadóért, akit anno még Sir Alex Ferguson fedezett fel.

Két érdekes transzferrel jelentkezett az Eintracht Frankfurt: az azeri kapuvédő, Emil Balajev a Neftcsi Bakitól érkezett, ingyen, a gambiai-olasz éknek, Yusupha Yaffának pedig nem volt klubja azóta, hogy a nyáron kitették szűrét a Milan-tartalékoktól.

BUNDESLIGA-ÁTIGAZOLÁSOK, 2015 TELE
FC AUGSBURG
Érkezett: Dzsi Dong Von (Dortmund, 2 000 000 euró), Pierre-Emile Höjbjerg (kölcsönbe, Bayern München)

Távozott: Erik Thommy (k., 1. FC Kaiserslautern), Ronny Philp (k., SpVgg Greuther Fürth)

BAYER 04 LEVERKUSEN
Érkezett: Philipp Wollscheid (kv., Mainz), Tin Jedvaj (AS Roma, 7 000 000)

Távozott: Levin Öztunali (k., Werder Bremen, 200 000), Philipp Wollscheid (k., Stoke City), Niklas Lomb (k., Hallescher), Tin Jedvaj (kv., AS Roma)

BAYERN MÜNCHEN
Érkezett:

Távozott: Pierre-Emile Höjbjerg (k., Augsburg), Xherdan Shaqiri (k., Inter)

BORUSSIA DORTMUND
Érkezett: Kevin Kampl (Red Bull Salzburg, 12 000 000)

Távozott: Dzsi Dong Von (Augsburg, 2 000 000)

EINTRACHT FRANKFURT
Érkezett: Emil Balajev (Neftcsi Baki, i.), Yusupha Yaffa (egyesület nélküli)

Távozott: Olivier Occéan (k., Odds BK), Martin Lanig (APOEL Nikosia, i.)

FREIBURG
Érkezett: Nils Petersen (k., Werder Bremen, 200 000), Mats Möller Daehli (Cardiff City, 1 500 000)

Távozott: Sebastian Kerk (k., 1. FC Nürnberg), Sebastian Freis (SpVgg Greuther Fürth, i.), Philipp Zulechner (k., Austria Wien)

HAMBURGER SV
Érkezett:

Távozott:

FC HANNOVER 96
Érkezett: Franca (kölcsönből vissza, Figueirense), Adrian Nikci (kv., Young Boys)

Távozott: Vladimir Rankovic (k., Erzgebirge Aue), Franca (Figueirense, i.), Florian Ballas (FSV Frankfurt), Stefan Thesker (SpVgg Greuther Fürth, 100 000)

HERTHA BSC
Érkezett:

Távozott: Hany Mukhtar (Benfica, 500 000)

TSG 1899 HOFFENHEIM
Érkezett: Guilherme Biteco (kv., Vasco da Gama)

Távozott: Knowledge Musona (KV Oostende, 500 000)

1. FC KÖLN
Érkezett: Geromel (kv., Gremio)
Távozott: Tomás Kalas (kv., Chelsea), Geromel (Gremio, 4 000 000)
1. FSV MAINZ 05
Érkezett: Pierre Bengtsson (Köbenhavn, i.), Christian Clemens (k., Schalke)

Távozott: Julian Koch (k., St. Pauli), Philipp Wollscheid (kv., Bayer Leverkusen)

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
Érkezett:

Távozott:

SC PADERBORN
Érkezett:

Távozott: Viktor Maier (Alemannia Aachen, i.)

SCHALKE 04
Érkezett: Matija Nasztaszics (k., Manchester City)

Távozott: Christian Clemens (k., Mainz), Donis Avdijaj (k., Sturm Graz)

VfB STUTTGART
Érkezett: Marco Rojas (kv., SpVgg Greuther Fürth)

Távozott: Marco Rojas (k., FC Thun), Raphael Holzhauser (Austria Wien, 250 000)

VfL WOLFSBURG
Érkezett: Hszicsö Csang (Pejcsing Kuoan, 1 500 000), Fágner (kv., Corinthians)

Távozott: Mateusz Klich (1. FC Kaiserslautern, 250 000), Fágner (Corinthians), Koen Casteels (k., Werder Bremen, 150 000)

WERDER BREMEN
Érkezett: Levin Öztunali (k., Bayer Leverkusen, 200 000), Koen Casteels (k., VfL Wolfsburg, 150 000)

Távozott: Nils Petersen (k., Freiburg, 200 000), Eljero Elia (k., Southampton), Ludovic Obraniak (k., Caykur Rizespor)

TÖRÖKORSZÁG, SZUPERLIGA
FENERBAHCE
Érkezett: Gökay Iravul (kv., Gaziantep Büyüksehir Belediyespor)
Távozott: Gökay Iravul (k., Albimo Alanyaspor)
GALATASARAY
Érkezett: Lucas Ontivero (kv., Gaziantepspor), Dany Nounkeu (kv., FC Granada)
Távozott: Furkan Özcal (k., Kardemir Karabükspor, 450 000), Veysel Sari (Kasimpasa, 400 000), Dany Nounkeu (k., Évian)
BESIKTAS
Érkezett: Muhammed Demirci (kv., Gaziantep Büyüksehir Belediyespor), Alexander Milosevic (AIK Stockholm, 1 000 000), Koray Yildiz (kv., Göztepe Izmir), Berat Cetinkaya (kv., Sariyer), Furkan Yaman (Besiktas II), Daniel Opare (k., FC Porto), Serkan Yavuz (Besiktas II)

Távozott: Berat Cetinkaya (k., Pendikspor), Emre Metin (k., Bayrampasa), Serkan Yavuz (k., Menemen Belediyespor)

TRABZONSPOR
Érkezett: Mertcan Cam (Trabzonspor II), Hakan Arikan (k., Kayserispor, 550 000), Erkan Zengin (Eskisehirspor, 2 500 000)
Távozott: Emre Güral (Eskisehirspor), Zeki Ayvaz (Akhisar Belediye Genclik, i.)
vastaggal az elmúlt hét átigazolásai, lezárva péntek délben

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik