Ki nem találná, mire költött 70 millió eurót a Bayern München!

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2017.08.25. 11:23
null
A Bundesliga uralkodói (Fotó: AFP)
Lecseng a fesztiválok kora, kezd leértékelődni a tanári pálya, dalmahodik a gyümölcsvita a lekvár- és a pálinkalobbi között, visszaérkeznek a szomszédok last minutéből, hiába minden idők legjobb alapozása, még szezon eleji a forma, és mint a bolond, dolgozunk, mert egy kicsit pihentünk a nyáron – azaz idén is elérkeztünk a nyári átigazolási idény hajrájához. Ezúttal is Angliában néztünk körül először, majd Olaszországban folytattuk az utunkat, hogy aztán északabbra kanyarodjunk, a Bundesligába.


A BAYERN MÜNCHENNÉL minden olyannyira rendben van, hogy ráérnek egymás között variálni, az egykori remek középpályás, Dietmar Hamann például nekiállt Carlo Ancelottinak, mondván, az olasz teljesen elhanyagolta a fiatalok beépítését a csapatba, pontosabban abbahagyta ezt a folyamatot a Kingsley Coman, Joshua Kimmich, Renato Sanches hármassal.

Utóbbit pedig a „fél topliga” vinné (ezt már mi tesszük hozzá, a legismertebbek az AS Roma, az AC Milan, a Juventus, az Inter, a Liverpool, a Benfica, a Manchester United és a Chelsea), de egyelőre maradt (talán éppen az gondolkodtatta el a müncheni vezetőket, hogy ilyen kapós a portugál predátor?). A komoly érdeklődők ellenére sem eladó Arturo Vidal, és kevés Bayern-fan kapott a hajához a rémülettől, amikor Jérome Boatengért bejelentkezett a Nice.

Nem várt helyről érkezhet egy kis aprópénz: Diego Contento Bordeaux-ból visszakerülhet a Bundesligába, ötmillió euróért, lásd majd lentebb, és annak idején őt úgy adták el a németek, hogy az akkori egymillió eurón felül jár majd a következő vételár ötven százaléka is a Münchennek.

Visszatérve a fiatalokra: Ancelotti a Bildnek azt nyilatkozta, hogy az Uli Hoeness, Karl-Heinz Rummenigge nagyfőnök, tótumfaktum kettőssel egyeztetve a jövőben sokkal nagyobb hangsúlyt helyeznek a saját nevelésű játékosokra.

„Nagyon világos stratégiát vázoltak fel nekem, előbb beruházunk a saját fiataljainkba, majd megpróbálunk támaszkodni rájuk. Vannak tehetségeink, mint Christian Früchtl, Marco Friedl, Felix Götze, Lars Lukas Mai vagy Timothy Tillman, akik nap mint nap velünk edzenek, ám nem könnyű az előretörés. Ehhez időre van szükségük.”

A tehetséggondozáshoz meg pénzre: az FC Bayern Campus nevű, frissen megnyílt akadémia 70 millió euróba került...

„Megpróbálunk ezzel válaszolni a transzferőrületre és az elszálló bérekre” – mondta Hoeness a megnyitón, ügyesen megkerülve a témát, hogyan rabolja le évről évre a Bulit a Bayern, és micsoda pénzbe került például Robert Lewandowski ingyenes elcsábítása.

Egyszerű a mai futballvilág, mint egy Meshuggah-dobtéma.

„A Real Madridnál öt játékost hoztam fel az akadémiáról, Jesét, Álvaro Moratát, Nachót, Casemirót és Dani Carvajalt. Valami ilyesmi jövőben reménykedem itt is” – tette hozzá Ancelotti.

Aki tavaly 70, idén 103.5 millió euróért erősített, és mivel várni kell még picit a fiatalokra, jöhet addig is a PSG-ben kipendülő Julian Draxler, aki már régi Bayern-célpont – csakúgy, mint a Schalke középső és jobb oldali középpályása, Leon Goretzka, aki a szakértők és ügynöke szerint szintén kinőtte a Schalkét.

Sanches kölcsön- vagy eladása megnyithatja az utat a tottenhames Eric Dier előtt, Matteo Darmian ügyében nincs előrelépés, Jeremy Toljan pedig a Dortmundba tart – és igazán nem szeretnénk senki idegeit karistolni a Serie A spagettitranszferével, de augusztus közepén felvetődött, hogy a sampdoriás Patrik Schickre vevő lenne a Bayern is.

No és sok leendő klasszisra, azonban olcsón, ezért is próbálta meg elhappolni a Dortmundtól a fő megfigyelőt, a VfB Stuttgarttal is hírbe hozott Sven Mislintatot, aki például Pierre-Emerick Aubameyangot és Ousmane Dembélét is a BVB-hez terelgette. A dortmundiak a sajtóban kifakadtak a szerintük inkorrekt lépésen, Hoenessék erre visszakoztak.

A riválisok legújabb ütközési pontja egyébként egy holland fiatal, a tizenhét esztendős középső védő és szűrő Perr Schuurs. A Fortuna Sittartd játékosát nem meglepő módon vinné az Ajax és a PSV is, ám rejtegethet némi kapcsolatot a subája alatt régi klubjával Jürgen Klopp, mert a Liverpool is érdeklődik Schuurs iránt.

Az új sportigazgató, Hasan Salihamidzic egyébként elismerte, hogy egyáltalán nem végzett még erre a nyárra a játékospiacon a Bayern.

Jól jön az erősítési tervekben az új, katari szponzor, amely évi öt-hétmillió euró körüli összeget fizet a mezen lévő reklámért a következő hat esztendőben.

Na ja, kinek egy logó, kinek Neymar esik be Katarból...

 

A két hete elkezdett körképünket fejezzük be három, sokkal szebb napokat is látott csapattal!

(bundesliga.com)
(bundesliga.com)

 

WERDER BREMEN

Elég régen szerzett már bajnoki címet vagy kupaaranyat a Bréma, és az új kalandokban már nem vehet részt Kleinheisler László. Az elmúlt szezonban a nyolcadik helyen végzett a klub, ez a közelmúlthoz képest nagyon jó eredménynek számít, és ugródeszka egy jobb szerepléshez. „Majdnem meglett legutóbb az európai kupaindulás, nem sok kellett volna hozzá. A következő idényben ez lesz a cél, az enyém legalábbis mindenképpen ez” – így a svéd válogatott balhátvéd, Ludwig Augustinsson. Aki ezen a nyáron jött a klubhoz, 4.5 millió euróért, mellette a cseh kapus, Jirí Pavlenka és a tulajdonképpen Kleinheisler helyére megvett Jérome Gondorf az új fiú. No és a kínai támadó, a West Bromwichtól kölcsönkapott Csang Ju-ning, a „rizspuding hajtotta csatár", ahogyan a bundesliga.com aposztrofálta a húszéves, az angolok által a nyáron 7.2 millió euróért megvásárolt, ám most két évre (!) kölcsönadott játékost.

A magyar labdarúgó mellett a legfontosabb távozó a Bayern München által elvitt Serge Gnabry, de az ingyen a Hoffenheimhez távozó osztrák középpályás, Florian Grillitsch, és főleg a veterán Claudio Pizarro búcsúja is nagy érvágás. Az argentin bekk, Santiago García Mexikóba távozott, a harminchat esztendős Clemens Fritz pedig visszavonult. A 22-szeres válogatott, Európa-bajnoki ezüstérmes játékos 2006-ban érkezett a Brémához, amelyet 368 mérkőzésen szolgált.

A szűrő Thanosz Pecoszt a Rapid Wien, a karmester Zlatko Junuzovicot a Trabzonspor, a védő Luca Caldirolát a Lazio csábítja, az olasz klub korábban tárgyalt állítólag Max Kruséről is – ellenben befuthat még a transzferhajrában a Bursaspor éke, Kubilay Kanatsizkus, Junuzovic helyetteseként pedig a bolgár Georgi Milanov. A két legismertebb kiszemelt egyébként a dortmundi Neven Szubotics és az exarsenalos Wellington Silva (volt?).

Nincs még negyven a csapat tavaly ősszel kinevezett edzője, Alexander Nouri, aki a 4–1–4–1-től a 3–5–2-n át a 3–1–4–2-ig sokféle hadrendet kipróbált már, és bizony kell is a taktikai felkészültség, mert a keret 68.5 millió eurós összértéke nem predesztinálja a zöld-fehéreket az Európa-ligába.

A HÁROM LEGFONTOSABB ÉRKEZŐ:
Ludwig Augustinsson (FC Köbenhavn), Jirí Pavlenka (Slavia Praha), Csang Ju-ning (West Bromwich)

A HÁROM LEGFONTOSABB TÁVOZÓ: Serge Gnabry (Bayern München), Claudio Pizarro (szerződése lejárt), Clemens Fritz (visszavonult)

A SZERINTÜNK LEGERŐSEBB KEZDŐCSAPAT:
Jirí Pavlenka – Lamine Sané, Milos Veljkovics, Luca Caldirola – Theodor Gebre Selassie, Jérome Gondorf, Zlatko Junuzovic, Thomas Delaney, Ludwig Augustinsson – Max Kruse, Fin Bartels

MOST BEFUTHAT:

Pontosabban végre befuthat. Mint a jó bor, olyan a szélső-középcsatár Fin Bartels, aki reményt keltően indult anno, tagja volt egyszer a német U21-es válogatottnak is, de aztán nem jutott feljebb a St. Paulitól és Hansa Rostocktól. Három éve ingyen került Brémába, azóta 10, 13, majd legutóbb 17 kanadai pontot termelt – ez sem hozta meg számára a hírnevet. Sokoldalúságával (a középpálya összes helyén megfordult már) alapember Nouri alatt, és érzésünk szerint Bartels is érzi, ez lesz az utolsó „igazi" idénye. Olykor az utolsó az igazi.

Meddig megy még a hamburgi Bundesliga-számláló? (Fotó: bundesligafanatic.com)
Meddig megy még a hamburgi Bundesliga-számláló? (Fotó: bundesligafanatic.com)

 

HAMBURGER SV

Speciel a Hamburg eddigi utolsó idénye nem volt az igazi, a 14. hely visszalépés az előző szezon 10. pozíciójához képest, még akkor is, ha az azelőtti két évben meg majdnem kipottyant az élvonalból.

A 2013-as hetedik hely óta Szon Hung Min, Dennis Aogo, Per Ciljan Skjelbred, Hakan Calhanoglu, Milan Badelj, Tomás Rincón, Jonathan Tah, Kerem Demirbay, Rafael van der Vaart és Alen Halilovic is elhagyta őket – most megvette 5.5 millió euróért Michael Gregoritschot az Augsburg új Torghelle Sándornak, Johan Djourou Törökországba távozott, és leszerelt a 13-szoros válogatott kapus, René Adler is.

Nem omlott össze tehát a nyáron Markus Gisdol együttese, a véglegesen megszerzett Kirjakosz Papadopulosszal a védelem, a villámléptű André Hahnnal a csatársor lett sokkal jobb, Adler örökébe a friss U21-es Európa-bajnok Julian Pollersbeck lép, és nagy fogásnak ígérkezik a holland korosztályos válogatottak erőssége, a 18 esztendős hátvéd, Rick van Drongelen.

Éhes játékosok kellenek nekünk, akik nagyon-nagyon szeretnének a HSV-ben futballozni – adta ki a parancsot korábban Gisdol, akihez érkezhet még a bal oldal megerősítésére Diego Contento (Girondins Bordeaux), Maxime Lestienne (Rubin Kazany), Mads Pedersen (Nordsjaelland) vagy Konsztantinosz Sztafilidisz (Augsburg), míg a túloldalra a Galatasaray Sinan Gümüse és a CSZKA Moszkvával szakító Zoran Tosics, középre meg a firenzei Germán Pezzella vagy a nápolyi Leonardo Pavoletti.

Kell is az erősítés, pontosabban kellenek is az erősítések, mert a szakértők szerint ebben az idényben is a kiesés ellen harcol majd a kikötőváros ékessége, annak ellenére, hogy az elmúlt és a mostani idényben jó hatvanmillió eurót költött új játékosokra – az eladottakból befolyó összegen felül!

Nem kétséges, túl korán vonult vissza a krisztusi korban lévő Philipp Lahm, akit két klub is szeretne rábeszélni a folytatásra, illetve az újrakezdésre: az egyik a Hamburg, a másik meg a városi riválisa, a St. Pauli.

Érdekes, hogy míg a szintén nem túl fényesen szereplő Bremen hazai mérkőzéseire átlagban negyvenezernél is többen voltak kíváncsiak, addig a HSV 52.341-es átlagos nézőszámmal kerülte el éppen csak a kiesést. Kiemelendő az is, hogy legutóbb szűk győzelmek és nagy vereségek követték egymást, és sokatmondó, hogy öt találat elegendő volt a házi gólkirálysághoz...

A HÁROM LEGFONTOSABB ÉRKEZŐ:
Kirjakosz Papadopulosz (Bayer Leverkusen), André Hahn (Mönchengladbach), Julian Pollersbeck (Kaiserslautern)

A HÁROM LEGFONTOSABB TÁVOZÓ:
Michael Gregoritsch (Augsburg), René Adler (Mainz), Johan Djourou (Antalyaspor)

A SZERINTÜNK LEGERŐSEBB KEZDŐCSAPAT:
Julian Pollersbeck – Szakai Gotoku, Kirjakosz Papadopulosz, Rick van Drongelen, Douglas Santos – Walace, Albin Ekdal – André Hahn, Lewis Holtby, Filip Kosztics – Bobby Wood

MOST BEFUTHAT:

Véletlen, hogy itt sem egy tejfölösszájú fiatalra, hanem egy rutinos játékosra esett a választásunk: André Hahn már huszonhét esztendős, egyszeres felnőttválogatott, csak éppen majdnem elkallódott már a Mönchengladbachban, a 2016–2017-es idényt négy kanadai ponttal zárta. Ez még egy újonc támadótól sem kiemelkedő teljesítmény. A két szélen és középen is bevethető Hahnt azonban hazahívta a Hamburg (2008 és 2010 között játszott itt, de a tartalékoktól nem tudott feljebb lépni, csak le), hatmillió euróért, és óriási reményeket fűznek hozzá. Kell is egy jó Hahn a HSV-nek, főleg, hogy Nicolai Müller nagyon súlyos sérülést szenvedett. Reméljük, jövőre ebbe a rovatba már egy magyar játékos kerül...



EINTRACHT FRANKFURT

Multikulti építési terület – ítélkezett a szezonbeharangozó Anpfiff az ismét a középmezőnyben végző, de Német Kupa-döntőt játszó Frankfurtról, ahol Niko Kovac egy családias keretet szeretne kialakítani. Drága família: pénz csak a balbekk Bastian Oczipkáért jött a távozók közül, 4.5 millió euró a Schalkétől, még Haris Seferovic is ingyen távozott, ellenben a középcsatár Sébastien Haller hét-, a balhátvéd Jetro Willems öt- (de még így is jutányos ez az ár), a középső védő Simon Falette majdnem három-, a támadó középpályás Kamada Daicsi majdnem kettő-, a jobbhátvéd Danny da Costa kerek egymillió euróért érkezett; ráadásul volt, aki ingyen jött: a Nápoly elengedte az általa hatmillió euróért vett, huszonkilenc éves középpályást, a sokszoros holland válogatott Jonathan de Guzmánt, a Las Palmas meg nem gördített akadályt a családi okokra hivatkozó Kevin-Prince Boateng távozása elé.

Pár fillérért kapta meg a Frankfurt a svájci futógépet, Gelson Fernandest és kölcsön a szerb támadót, Luka Jovicsot, valamint szintén csak kölcsönbe jött egyelőre a mexikói válogatottból ismerős középső és jobb oldali védő, Carlos Salcedo.

Nagyon megerősödött tehát a Frankfurt, így a cél az új idényben mi is lehetne más, mint a középmezőny eleje?

A HÁROM LEGFONTOSABB ÉRKEZŐ:
Sébastien Haller (Utrecht), Jetro Willems (PSV), Kevin-Prince Boateng (Las Palmas)

A HÁROM LEGFONTOSABB TÁVOZÓ:
Haris Seferovic (Benfica), Bastian Oczipka (Schalke), Ante Rebic (Fiorentina, kölcsönből vissza)

A SZERINTÜNK LEGERŐSEBB KEZDŐCSAPAT:
Lukas Hradecky – David Abraham, Carlos Salcedo, Simon Falette – Timothy Chandler, Marco Fabián, Gelson Fernandes, Kevin-Prince Boateng, Jetro Willems – Sébastien Haller, Alexander Meier

MOST BEFUTHAT:

Sokat elmond a most 19 esztendős Aymen Barkokról, hogy új Jay-Jay Okochaként kezelik őt, amióta tavaly ősszel egy 90. percben szerzett győztes góllal mutatkozott be a felnőttek között. Ehhez hozzátett még hármat, és ugyan a Kevin-Prince Boateng, Kamada kettős érkezése nem jó hír számára, edzője, Niko Kovac igazgyöngynek nevezte a középpályást – és biztosan nem fogja a lelátón vagy a kispadon rejtegetni őt a nagyvilág elől. Barkok marokkói származású, ám német korosztályos válogatott – ennek apropóján visszatérve még a multikultira: a 36 fős keretből 22 a légiós, míg a németek közül Deji Beyreuther félig nigériai, Danny da Costa félig angolai, Sahverdi Cetin meg török; maga Kovac mester pedig ugyan horvát, aki Berlinben született.

NÉMET BUNDESLIGA, NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK
2017

AUGSBURG
Érkezett: Michael Gregoritsch (Hamburg, 5.500.000 euró), Fabian Giefer (Schalke, 750.000), Rani Khedira (RB Leipzig, ingyen), Marcel Heller (Darmstadt, i.), Sergio Córdova (Caracas FC)
Kölcsönből vissza: Tim Matavz (Nürnberg), Shawn Parker (Nürnberg), Daniel Opare (Lens), Erik Thommy (Jahn Regensburg), Albian Ajeti (St. Gallen)
Távozott: Dominik Kohr (Bayer Leverkusen, 2.000.000), Albian Ajeti (St. Gallen, 1.000.000), Halil Altintop (Slavia Praha, i.), Tim Matavz (Vitesse), Markus Feulner (Augsburg II), Paul Verhaegh (Wolfsburg, 1.500.000), Raúl Bobadilla (Mönchengladbach, 2.000.000)
Kölcsönbe: Devante Parker (St. Pölten)

BAYER LEVERKUSEN
Érkezett: Dominik Kohr (Augsburg, 2.000.000), Sven Bender (Borussia Dortmund, 15.000.000)
Kölcsönből vissza: Rju Szung Vu (Ferencváros), Kirjakosz Papadopulosz (Hamburger SV), André Ramalho (Mainz), Marlon Frey (Kaiserslautern)
Távozott: Hakan Calhanoglu (AC Milan, 22.000.000), Ömer Toprak (Borussia Dortmund, 12.000.000), Kirjakosz Papadopulosz (Hamburger SV, 6.500.000), Danny da Costa (Eintracht Frankfurt, 1.000.000), Roberto Hilbert (szerződése lejárt), Paterson Chato (Borussia Dortmund II, i.), Rju Szung Vu (Dzsedzsu United), Javier Hernández (West Ham, 17.800.000)

BAYERN MÜNCHEN
Érkezett: Corentin Tolisso (Olympique Lyon, 41.500.000), Kingsley Coman (Juventus, 21.000.000), Niklas Süle (Hoffenheim), Serge Gnabry (Werder Bremen, 8.000.000), Sebastian Rudy (Hoffenheim, i.), Marco Friedl (Bayern München U19), Felix Götze (Bayern München U19), Christian Früchtl (Bayern München U19)
Kölcsönbe: James Rodríguez (Real Madrid, 10.000.000)
Kölcsönből vissza: Gianluca Gaudino (St. Gallen), Holger Badstuber (Schalke), Medhi Benatia (Juventus)
Távozott: Medhi Benatia (Juventus, 17.000.000), Gianluca Gaudino (Chievo Verona, 50.000), Holger Badstuber (VfB Stuttgart, i.), Xabi Alonso (visszavonult), Tom Starke (visszavonult), Philipp Lahm (visszavonult)
Kölcsönbe: Douglas Costa (Juventus, 6.000.000), Serge Gnabry (Hoffenheim, 2.000.000)
Kölcsönből vissza: Kingsley Coman (Juventus)

BORUSSIA DORTMUND
Érkezett: Maximilian Philipp (Freiburg, 20.000.000), Ömer Toprak (Bayer Leverkusen, 12.000.000), Mahmoud Dahoud (Mönchengladbach, 12.000.000), Dan-Axel Zagadou (PSG B, i.), Dominik Reimann (Dortmund II), Jacob Bruun Larsen (Dortmund U19)
Kölcsönből vissza: Neven Szubotics (1.FC Köln), Adrián Ramos (Granada), Pascal Stenzel (Freiburg)
Távozott: Matthias Ginter (Mönchengladbach, 17.000.000), Adrián Ramos (Csungcsing Lifan, 12.000.000), Pascal Stenzel (Freiburg, 4.000.000), Sven Bender (Bayer Leverkusen, 15.000.000)
Kölcsönbe: Dzenis Burnic (VfB Stuttgart), Mikel Merino (Newcastle United, 3.000.000)

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
Érkezett: Matthias Ginter (Borussia Dortmund, 17.000.000), Denis Zakaria (Young Boys, 12.000.000), Vincenzo Grifo (Freiburg, 6.000.000), Mickaël Cuisance (Nancy, 250.000), Raúl Bobadilla (Augsburg, 2.000.000)
Kölcsönbe: Reece Oxford (West Ham United)
Kölcsönből vissza: Julio Villalba (Cerro Porteno)
Távozott: Mahmoud Dahoud (Borussia Dortmund, 12.000.000), André Hahn (Hamburg, 6.000.000), Nico Schulz (Hoffenheim, 3.500.000), Julian Korb (Hannover, 3.000.000), Djibril Sow (Young Boys, 2.000.000), Marvin Schulz (Luzern)
Kölcsönbe: Tsiy William Ndenge (Roda)
Kölcsönből vissza: Andreas Christensen (Chelsea)

EINTRACHT FRANKFURT
Érkezett: Sébastien Haller (Utrecht, 7.000.00), Kamada Daicsi (Szagan Toszu, 1.600.000), Danny da Costa (Bayer Leverkusen, 1.000.000), Gelson Fernandes (Rennes, 500.000), Jonathan de Guzmán (Napoli, i.), Jetro Willems (PSV, 5.000.000), Simon Falette (Metz, 2.700.000), Kevin-Prince Boateng (Las Palmas)
Kölcsönbe: Carlos Salcedo (Deportivo Guadalajara, 450.000), Luka Jovics (Benfica B)
Távozott: Furkan Zorba (Osnabrück, i.), Heinz Lindner (Grasshoppers, i.), Haris Seferovic (Benfica, i.), Bastian Oczipka (Schalke, 4.500.000)
Kölcsönből vissza: Ante Rebic (Fiorentina), Shani Tarashaj (Everton), Michael Hector (Chelsea), Guillermo Varela (Manchester United), Jesús Vallejo (Real Madrid)

FREIBURG
Érkezett: Pascal Stenzel (Borussia Dortmund, 4.000.000), Florian Niederlechner (Mainz, 2.300.000) , Marco Terrazzino (Hoffenheim, 2.500.000), Robin Koch (Kaiserslautern, 4.000.000)
Kölcsönbe: Philipp Lienhart (Real Madrid B), Bartosz Kapustka (Leicester City, 500.000)
Kölcsönből vissza: Tim Kleindienst (Heidenheim), Caleb Stanko (Vaduz), Jonas Meffert (Karlsruhe), Sebastian Kerk (Kaiserslautern)
Távozott: Maximilian Philipp (Borussia Dortmund, 20.000.000), Vincenzo Grifo (Mönchengladbach, 6.000.000), Sebastian Kerk (Nürnberg, 500.000), Marc Torrejón (Union Berlin, i.), Havard Nielsen (Fortuna Düsseldorf, 400.000)
Kölcsönből vissza:Florian Niederlechner (Mainz), Pascal Stenzel (Borussia Dortmund)

HERTHA BSC
Érkezett: Davie Selke (RB Leipzig, 8.000.000), Mathew Leckie (Ingolstadt, 3.000.000), Karim Rekik (Olympique Marseille, 2.500.000), Jonathan Klinsmann (UC Berkeley, i.), Dárdai Palkó (Hertha U19)
Kölcsönbe: Valentino Lazaro (RB Salzburg)
Távozott: John Anthony Brooks (Wolfsburg, 17.000.000), Florian Kohls (Würzburger Kickers, i.), Alexander Baumjohann (Coritiba, i.), Szami Allagui (St. Pauli, i.)
Kölcsönbe: Nils Körber (Preussen Münster)
Kölcsönből vissza: Allan (Liverpool)

HANNOVER 96
Érkezett: Julian Korb (Borussia Mönchengladbach, 3.000.000), Michael Esser (Darmstadt, 2.000.000), Pirmin Schwegler (Hoffenheim, i.), Matthias Ostrzolek (Hamburger SV, i.), Yousef Emghames (Bayern München U19, i.), Jonathas (Rubin Kazany, 9.000.000)
Kölcsönből vissza: Andre Hoffmann (Fortuna Düsseldorf), Mevlüt Erdinc (Metz), Babacar Gueye (Waregem)
Távozott: Andre Hoffmann (Fortuna Düsseldorf, 250.000), Artur Sobiech (Darmstadt, i.), Mevlüt Erdinc (Basaksehir, i.)
Kölcsönbe: Babacar Gueye (St. Truiden), Stefan Strandberg (FK Krasznodar)

HAMBURGER SV
Érkezett: Kirjakosz Papadopulosz (Bayer Leverkusen, 6.500.000), André Hahn (Mönchengladbach, 6.000.000), Julian Pollersbeck (Kaiserslautern, 3.500.000), Bjarne Thoelke (Karlsruhe, i.), Vaszilije Janjicsics (Hamburger SV II), Rick van Drongelen (Sparta Rotterdam, 3.000.000)
Kölcsönből vissza: Mohamed Guaida (St. Gallen), Sven Schipplock (Darmstadt), Batuhan Altintas (Kasimpasa), Arianit Ferati (Fortuna Düsseldorf)
Távozott: Michael Gregoritsch (Augsburg, 5.500.000), René Adler (Mainz, i.), Johan Djourou (Antalyaspor, i.), Matthias Ostrzolek (Hannover, i.), Nabil Bahoui (Grasshoppers, i.)
Kölcsönbe: Arianit Ferati (Erzgebirge Aue), Batuhan Altintas (Yeni Malatyaspor)
Kölcsönből vissza: Kirjakosz Papadopulosz (Bayer Leverkusen)

HOFFENHEIM
Érkezett: Havard Nordtveit (West Ham, 7.000.000), Nico Schulz (Mönchengladbach, 3.500.000), Justin Hoogma (Heracles Almelo, 2.000.000), Florian Grillitsch (Werder Bremen, i.), Robert Zulj (Greuther Fürth, i.)
Kölcsönbe: Serge Gnabry (Bayern München, 2.000.000)
Kölcsönből vissza: Kevin Akpoguma (Fortuna Düsseldorf), Antonio Colak (Darmstadt), Nicolai Rapp (Greuther Fürth), Baris Atik (Sturm Graz), Russell Canouse (Bochum)
Távozott: Niklas Süle (Bayern München, 20.000.000), Sebastian Rudy (Bayern München, i.), Pirmin Schwegler (Hannover, i.), Danilo Soares (Bochum, i.), Nicolai Rapp (Erzgebirge Aue), Fabian Schär (Deportivo La Coruna, 2.000.000), Marco Terrazzino (Freiburg, 2.500.000), Russell Canouse (DC United)
Kölcsönbe: Antonio Colak (Ingolstadt, 300.000), Baris Atik (Kaiserslautern)

1. FC KÖLN
Érkezett: Jhon Córdoba (Mainz, 17.000.000), Jannes Horn (Wolfsburg, 7.000.000), Joao Queirós (Braga U19, 3.000.000), Jorge Meré (Sporting Gijón, 7.000.000), Tim Handwerker (Bayer Leverkusen U19, i.)
Távozott: Marcel Hartel (Union Berlin, 250.000)
Kölcsönbe: Anthony Modeste (Tiencsin Csüancsien, 5.700.000)
Kölcsönből vissza: Neven Szubotics (Borussia Dortmund)

RB LEIPZIG
Érkezett: Jean-Kévin Augustin (PSG, 13.000.000), Bruma (Galatasaray, 12.500.000), Konrad Laimer (RB Salzburg, 7.000.000), Yvon Mvogo (Young Boys, 5.000.000), Philipp Köhn (VfB Stuttgart U19, i.), Ibrahima Konaté (Sochaux, i.), Elias Abouchabaka (RB Leipzig U17), Dominik Franke (RB Leipzig II), Agyemang Diawusie (RB Leipzig U19), Federico Palacios (RB Leipzig II)
Kölcsönből vissza: Atinc Nukan (Besiktas), Anthony Jung (Ingolstadt), Nils Quaschner (Bochum), Kalmár Zsolt (Bröndby)
Távozott: Davie Selke (Hertha BSC, 8.000.000), Nils Quaschner (Arminia Bielefeld), Rani Khedira (Augsburg, i.)
Kölcsönbe: Atinc Nukan (Besiktas, 200.000), Agyemang Diawusie (Wehen Wiesbaden), Marius Müller (Kaiserslautern), Felix Beiersdorf (Wiener Neustadt), Anthony Jung (Bröndby), Kalmár Zsolt (Dunaszerdahely)

MAINZ 05
Érkezett: Viktor Fischer (Middlesbrough, 3.000.000), Alexandru Maxim (VfB Stuttgart, 3.000.000), Kenan Kodro (Osasuna, 1.750.000), René Adler (Hamburger SV, i.), Florian Müller (Mainz II), Abdou Diallo (AS Monaco, 5.000.000), Bote Baku (Mainz II)
Kölcsönből vissza: Todor Nedelev (Botev Plovdiv), José Rodríguez (Málaga), Pierre Bengtsson (Bastia), Florian Niederlechner (Freiburg)
Távozott: Jhon Córdoba (1.FC Köln, 17.000.000), Florian Niederlechner (Freiburg, 2.300.000), Pierre Bengtsson (FC Köbenhavn, 1.000.000), Todor Nedelev (Botev Plovdiv)
Kölcsönbe: Besar Halimi (Bröndby), Jonas Lössl (Huddersfield)
Kölcsönből vissza: André Ramalho (Bayer Leverkusen), Bojan Krkic (Stoke City)

SCHALKE 04
Érkezett: Nabil Bentaleb (Tottenham, 19.000.00), Jevhen Konopljanka (Sevilla, 12.500.000), Amine Harit (Nantes, 8.000.000), Pablo Ínsua (Deportivo La Coruna, 3.500.000), Bastian Oczipka (Eintracht Frankfurt, 4.500.000), Michael Langer (Norrköping, i.)
Kölcsönből vissza: Fabian Giefer (Bristol City), Sidney Sam (Darmstad), Felix Platte (Darmstadt), Fabian Reese (Karlsruhe)
Távozott: Fabian Giefer (Augsburg, 750.000), Sascha Riether (szl.), Dennis Aogo (VfB Stuttgart, i.), Sead Kolasinac (Arsenal, i.), Klaas-Jan Huntelaar (Ajax, i.), Eric Maxim Choupo-Moting (Stoke City, i.), Ucsida Acuto (Union Berlin, i.)
Kölcsönbe: Haji Wright (Sandhausen), Bernard Tekpetey (Rheindorf Altach)
Kölcsönből vissza: Abdul Rahman Baba (Chelsea), Holger Badstuber (Bayern München), Jevhen Konopljanka (Sevilla), Nabil Bentaleb (Tottenham)

VFB STUTTGART
Érkezett: Chadrac Akolo (Sion, 7.000.000), Ron-Robert Zieler (Leicester City, 4.000.000), Anasztasziosz Donisz (Juventus, 3.000.000), Orel Mangala (Anderlecht, 1.800.000), Ailton (Estoril Praia, 1.000.000), Holger Badstuber (Bayern München, i.), Dennis Aogo (Schalke, i.), Santiago Ascacíbar (Estudiantes, 8.000.000)
Kölcsönből vissza: Borisz Tascsi (Zbrojovka Brno), Toni Sunjic (Palermo)
Távozott: Alexandru Maxim (Mainz, 3.000.000), Toni Sunjic (Dinamo Moszkva, 700.000), Florian Klein (Austria Wien, i.), Borisz Tascsi (Duisburg, i.)
Kölcsönbe: Jean Zimmer (Fortuna Düsseldorf)

WOLFSBURG
Érkezett: John Anthony Brooks (Hertha, 17.000.000), Landry Dimata (Oostende, 10.000.000), Ignacio Camacho (Málaga, 10.000.000), William (Internacional, 5.000.000), Marvin Stefaniak (Dynamo Dresden , 2.000.000), Ohis Felix Uduokhai (1860 München, 1.000.000), Kaylen Hinds (Arsenal U23), Paul Verhaegh (Augsburg, 1.500.000)
Kölcsönbe: Marcel Tisserand (Ingolstadt)
Kölcsönből vissza: Carlos Ascues (FBC Melgar), Francisco Rodríguez (Luzern)
Távozott: Ricardo Rodríguez (AC Milan, 18.000.000), Luiz Gustavo (Olympique Marseille, 10.000.000), Jannes Horn (1.FC Köln, 7.000.000), Diego Benaglio (AS Monaco, i.), Askan Dedzsaga (szl.), Patrick Drewes (Würzburger Kickers), Francisco Rodríguez (Luzern)
Kölcsönbe: Ismail Azzaoui (Willem II)
Kölcsönből vissza: Borja Mayoral (Real Madrid), Philipp Wollscheid (Stoke City)

WERDER BREMEN
Érkezett: Ludwig Augustinsson (FC Köbenhavn, 4.500.000), Jirí Pavlenka (Slavia Praha, 3.000.000), Jérome Gondorf (Darmstadt, 1.200.000)
Kölcsönbe: Csang Ju-ning (West Bromwich)
Kölcsönből vissza: Kleinheisler László (Ferencváros), Levent Aycicek (1860 München), Lennart Thy (St. Pauli), Leon Guwara (Darmstadt), Tanosz Pecosz (Fulham)
Távozott: Serge Gnabry (Bayern München, 8.000.000), Felix Wiedwald (Leeds United, 500.000), Marnon Busch (Heidenheim, 100.000), Claudio Pizarro (szl.), Florian Grillitsch (Hoffenheim, i.), Santiago García (Deportivo Toluca, i.), Clemens Fritz (visszavonult), Melvyn Lorenzen (Den Haag, i.)
Kölcsönbe: Kleinheisler László (Asztana, 100.000), Leon Guwara (Kaiserslautern), Lennart Thy (VVV-Venlo)

AZ ÉLVONALBÓL KIESETT CSAPATOK

DARMSTADT 98
Érkezett: Marvin Mehlem (Karlsruhe, 250.000), Julian von Haacke (NEC, 200.000), Florian Stritzel (Karlsruhe, i.), Jamie Maclaren (Brisbane Roar, i.), Joël Mall (Grasshoppers), Romuald Lacazette (1860 München, i.), Tobias Kempe (Nürnberg), Kevin Grosskreutz (egyesület nélküli), Artur Sobiech (Hannover, i.)
Kölcsönbe: Hu Zsuj-pao (Vejle)
Kölcsönből vissza: Roman Bezjak (HNK Rijeka)
Távozott: Michael Esser (Hannover, 2.000.000), Jérome Gondorf (Werder Bremen, 1.200.000), Mario Vrancic (Norwich City, 750.000), Marcel Heller (Augsburg, i.), Artem Fedeckij (Karpati Lviv, i.), Hamit Altintop (szl.)
Kölcsönből vissza: Felix Platte (Schalke), Leon Guwara (Werder Bremen), Sven Schipplock (Hamburg), Antonio Colak (Hoffenheim), Sidney Sam (Schalke)

INGOLSTADT
Érkezett: Stefan Kutschke (Nürnberg, 1.500.000), Marcel Gaus (Kaiserslautern, i.), Tobias Schröck (Würzburger Kickers), Paulo Otávio (LASK, 1.350.000), Szekine Takahiro (Urava Red Diamonds, 1.150.000)
Kölcsönbe: Antonio Colak (Hoffenheim, 300.000)
Kölcsönből vissza: Thomas Pledl (Sandhausen), Elias Kachunga (Huddersfield)
Távozott: Mathew Leckie (Hertha, 3.000.000), Pascal Gross (Brighton), Elias Kachunga (Huddersfield, 1.300.000), Roger (Atlético Mineiro, i.), Lukas Hinterseer (VfL Bochum, i.), Kerem Bülbül (Mainz II), Markus Suttner (Brighton, 4.500.000), Christian Ortag (Stuttgarter Kickers, i.)
Kölcsönbe: Marcel Tisserand (Wolfsburg)
Kölcsönből vissza: Anthony Jung (RB Leipzig)

Lezárva: csütörtök délben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik