Ismét zsákmányolt a Bundesliga transzferfarkasa

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.01.23. 13:57
null
De Bruyne mintha a Wolfsburg-meznek sem tudna felhőtlenül örülni (Fotó: VfL Wolfsburg)
Az ünnepek után megdöbbenve konstatálhattuk, hogy az új esztendő nem marad el érdeklődés hiányában, újra dolgozunk, tanulunk, családi életet élünk (vagy menekülünk mindezek elől) – az élet pedig megyen tovább, a labdarúgásban is. Az átigazolás világában pedig különösen nincs leállás: a szokásoknak megfelelően heti transzfersorozatunkat a Bundesliga történéseivel folytatjuk.

ISMÉT NAGYOT HARAPTAK AZ ÁTIGAZOLÁSI PIACBÓL A „FARKASOK”

Sokan fanyalognak amiatt, hogy a Bayern München kivételével a német klubok nem igazán tudnak nagyot dobni a transzferpiacon, vagy ha drágán igazolnak is, azt egy még drágábban eladott játékos árából teszik – no gazdasági szempontból nem véletlenül éppen a Bundesliga a legegészségesebb pontvadászat kerek e világon. Az elmúlt években üde színfoltként tündökölt a futballistavásáron a Wolfsburg, amely gyorsan rászokott a költekezés ízére – mi tagadás, a nagy habzsolás néha megfeküdte a „farkasok” gyomrát, hiszen a mennyiség ritkán csapott át minőségbe, sokmilliós veszteséget okozva. A nyáron például hatan érkeztek, 19-en távoztak, a megelőző idényben 9/12, előtte 25/5 és 12/13 volt eme mutató, és közel 200 millió eurót áldoztak az új fiókra.

Most azonban aligha nyúltak mellé, ismét Diego-, Mario Mandzukic-, Edin Dzeko-, Zvjezdan Misimovic- vagy Martin Petrov-szintű üzletet kötöttek: a Chelsea-től 17 millió euróért sikerült elcsábítani az ifjú belga karmestert, Kevin De Bruyne-t. A most 22 éves középpályást két éve nyolcmillióért vette a londoni csapat, ahol sohasem tudta beverekedni magát a kezdőbe, ellenben brémai kölcsönjátéka alkalmával 10 góllal és 9 gólpasszal virított. Ezért csábította el tehát őt a Wolfsburg, hogy Luiz Gustavóval a háta mögött, Diegóval az oldalán „farkasvezér" legyen, Bajnokok Ligája-szereplésre és dobogóra vezetve övéit. A belga 2019 nyaráig írt alá, búcsúzóul virtuálisan nagyot rúgott José Mourinhóba, mondván, elveszítette miatta játékkedvét, és lehazugozta egykori menedzserét.

„Nagyszerű dolog ez a váltás Kevinnek, a Wolfsburgnak, és nagyon jó a válogatottnak is – mondta az átigazolásról szövetségi kapitánya, az egykoron a Bundesligában csak Csatamalacként becézgetett Marc Wilmots. – Ahhoz, hogy boldog legyen, rendszeresen játszania kell. Most ismét élvezheti a futballt, és megmutathatja, mire is képes.”

Wolfsburgból elvitte az egyik edzőasszisztenst, Andries Jonkert az Arsenal, hogy ott az utánpótlással foglalkozzon, a Mainz ötmilliót fizetett a dél-koreai középső középpályásért, Ku Dzsa Csolért, és ez az összeg éppen elég lehetett a De Bruyne-transzfer járulékos költségeire.

A következő nagy fogás a bruges-i balszélső, Maxime Lestienne lehet, akiért tízmilliós summát kellene áldozni, a két olcsóbb megoldás erre a posztra a liege-i Paul-José Mpoku és a jokohamai Szaito Manabu. Rájuk azért lehet szükség, mert a horvát Ivan Perisic iránt nem kisebb csapat érdeklődik, mint a Manchester United. A mágikus tekintetű edző, Dieter Hecking védelme közepét is megerősítené a télen, a mostanában igen felkapott óriást, Cheikhou Kouyatét (RSC Anderlecht) aligha éppen ő fogja elvinni, ellenben a Bologna szintén jól megtermett Frederik Sörensenjére jó eséllyel pályázik. Nem látunk sok esélyt Dzeko visszacsábítására, kölcsön formájában sem, Lewis Holtbyt inkább odaadhatja a tavaszra a Tottenham. Egy gólvágóra mindenképpen szüksége van még Heckingnek, a két kiszemelt a hamburgi Pierre-Michel Lasogga, aki már kilencszer volt eredményes a bajnokságban, és a Szpartak Moszkva örmény kiválósága, Jura Movsziszjan, az új Henrih Mhitarjan. A 26 éves támadó legutóbb 16-szor lépett pályára a Premjer Ligában, és 12 gólja mellett két asszisztot is jegyzett.

Nem most, hanem még a nyáron vették a 19 éves belga szűrőt, Junior Malandát, csak éppen rögtön kölcsönadták az eladónak, a Zulte-Waregemnek. A tini az ősszel hat kanadai pontot szorgalmaskodott össze, egy jó hajrával a brazíliai világbajnokságra is kifuthat.

„Van pénze a Volkswagennek, erős riválisunk lesz a csapat" – foglalta össze tömören a VfL eddigi tevékenységét a Dortmund mestere, Jürgen Klopp.

HAMBURG: KÉT ÍGÉRETES FIATAL A KIKÖTŐVÁROSBAN

Félmillió euróért kölcsönadta régi ismerősünket, az egykori zalaegerszegi Artjoms Rudnevset a Hannovernek a HSV, kétmilliós nyári vételi opcióval, de ez csak mérsékelten segíti az elmúlt pénzügyi évet tízmilliós mínusszal záró kikötővárosiakat. Az anyagi gondok miatt csak kölcsönjátékosokat tudtak eddig szerezni, igaz, nem akármilyeneket: a Benfica támadó középpályását, a holland Ola Johnt időről időre európai topklubok csábítgatják, és már a felnőttválogatottban is bemutatkozhatott; a holland-marokkói középső középpályás, Ouasim Bouy pedig a Juventust hagyta ott egy időre, őt két évvel ezelőtt vették meg a torinóiak az Ajaxtól. Ebből a sorból távozhat viszont a török Hakan Calhanoglu, aki iránt az Arsenal, a Liverpool és a Bayer Leverkusen mellett a Galatasaray és a Besiktas is érdeklődik.

IPARKODNAK A KICSIK IS

Korábban kiveséztük a legnagyobbak téli terveit, itt az ideje, hogy körülnézzünk a kevésbé szerencsés egyesületeknél is. A Mainz Ku mellett megvette hárommillióért a bolgár jobbszélsőt, Todor Nedelevet a Botev Plovdivtól, az Augsburg igen olcsón megszerezte a sokszoros U-válogatott támadót, Alexander Essweint a Nürnbergtől, kölcsönkérte a Leverkusentől az ígéretes szűrőt, Dominik Kohrt, és mindenekelőtt megkapta a Sunderlandtől új Torghelle Sándorát, a dél-koreai Dzsi Dong Vont. Két norvéggal gazdagodott a Bundesliga, a Hertha BSC ugyanis ingyen leigazolhatta a Viking Stavanger 26-szoros válogatott kapusát, Rune Jarsteint, az Eintracht Braunschweig pedig kölcsönkérte Salzburgból a középcsatár Havard Nielsent, aki egyszer már eredményes volt nemzeti csapatában is.

KAPÓSAK MANCHESTERBEN A BUNDESLIGA KISCSILLAGAI

Aki a kőkemény Bundesliga taposómalmában már bizonyított, annak aligha okoz gondot a Premier League – gondolhatja David Moyes, a Manchester United feje, ezért is jelentkezett be a Bayern München harmincesztendős védőjéért, Dantéért (mások szerint a bekk ezt felhasználva és közhírré téve egyszerűen csak egy újabb, busásabb szerződést akar kötni a bajorokkal, hiszen amióta odaigazolt a Mönchengladbachtól 4.7 millióért, közel megnégyszerezte értékét).

Ma is a Mönchengladbachot erősíti Patrick Herrmann és Max Kruse, akiket szintén vinne az MU.

„Manchester? Megmondom őszintén, nem hiszem, hogy elvisznek engem a közeljövőben" – szerénykedett a 25 éves támadó, Kruse, aki ebben a pontvadászatban már 8 gólnál és 7 asszisztnál jár, és a nyári vb-kerettagságért harcol.

„Természetesen hatalmas megtiszteltetés, ha egy ilyen nagy klub érdeklődik az ember iránt – így a 22 éves szélső, Herrmann, aki bekerült már a Nationalelf keretébe is, és nyolc kanadai pontnál jár per pillanat. – De a téli átigazolás nem az én világom. Kiválóan érzem magam a Borussiánál, rendkívüli idényt futunk."

Pompás fogás lenne tehát a duó, ezért is kellene jó 25 milliót fizetnie értük az angoloknak...

BUNDESLIGA-ÁTIGAZOLÁSOK, 2014 TELE
FC AUGSBURG
Érkezett: Alexander Esswein (Nürnberg, 250.000 euró), Dominik Kohr (k., Bayer Leverkusen), Dzsi Dong Von (Sunderland)

Távozott: Mathias Fetsch (kölcsönbe, Energie Cottbus), Panajotisz Vlahodimosz (kölcsönből vissza, Olympiakosz), Michael Parkhurst (Columbus Crew, i.)

EINTRACHT BRAUNSCHWEIG
Érkezett: Havard Nielsen (k., Red Bull Salzburg, i.)

Távozott:

BAYER 04 LEVERKUSEN
Érkezett: Julian Brandt (Wolfsburg U19), Rju Szung Wu (k., Dzsedzsu United)

Távozott: Dominik Kohr (k., Augsburg)

BAYERN MÜNCHEN
Érkezett: Alessandro Schöpf (Bayern München II)

Távozott: Jan Kirchhoff (k., Schalke)

BORUSSIA DORTMUND
Érkezett:

Távozott:

EINTRACHT FRANKFURT
Érkezett: Alexander Madlung (egyesület nélküli), Tobias Weis (k., Hoffenheim), Rob Friend (kv., 1860 München)

Távozott: Marvin Bakalorz (k., Padeborn), Rob Friend (LA Galaxy, i.)

FREIBURG
Érkezett: Garra Dembélé (kv., Vuhan Zall)

Távozott:

HAMBURGER SV
Érkezett: Ouasim Bouy (k., Juventus, i.), Ola John (k., Benfica, i.)

Távozott: Artjoms Rudnevs (k., Hannover, 500.000)

FC HANNOVER 96
Érkezett: Artjoms Rudnevs (k., Hamburg, 500.000)

Távozott: Franca (k., Palmeiras), Florian Ballas (k., Saarbrücken), Ali Gökdemir (Hannover II), Adrian Nikci (Hannover II)

HERTHA BSC
Érkezett: Rune Jarstein (Viking Stavanger, i.)

Távozott: Ben Szahar (k., Arminia Bielefeld)

TSG 1899 HOFFENHEIM
Érkezett: Luis Advíncula (kv., Ponte Preta), Jiloan Hamad (Malmö, i.), Guilherme Biteco (kv., Gremio)

Távozott: Luis Advíncula (k., Sporting Cristal), Tobias Weis (k., Eintracht Frankfurt), Vincenzo Grifo (k., Dynamo Dresden), Tim Wiese (szerződését felbontották)

1. FSV MAINZ 05
Érkezett: Todor Nedelev (Botev Plovdiv, 3.000.000), Dario Kresic (Lokomotiv Moszkva, i.), Ku Dzsa Csol (Wolfsburg, 5.000.000)

Távozott: Chinedu Ede (k., Kaiserslautern)

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
Érkezett:

Távozott:

1. FC NÜRNBERG
Érkezett: Ondrej Petrak (Slavia Praha, 1.000.000)

Távozott: Alexander Esswein (Augsburg, 250.000 euró), Markus Mendler (k., Sandhausen)

SCHALKE 04
Érkezett: Jan Kirchhoff (k., Bayern München)

Távozott:

VFB STUTTGART
Érkezett:

Távozott: Tunay Torun (Kasimpasa, 500.000), Benedikt Röcker (Greuther Fürth, 400.000)

VFL WOLFSBURG
Érkezett: Dan-Patrick Poggenberg (Wolfsburg II), Fágner (kv., Vasco da Gama), Junior Malanda (kv., Zulte-Waregem), Kevin De Bruyne (Chelsea, 17.000.000)

Távozott: Ku Dzsa Csol (Mainz, 5.000.000)

WERDER BREMEN
Érkezett: Julian von Haacke (Werder Bremen II), Martin Kobylanski (Werder Bremen II)

Távozott: Tom Trybull (St. Pauli, 100.000)

PREMJER-LIGA, OROSZORSZÁG
CSZKA MOSZKVA
Érkezett: Tomas Necid (kv., PAOK), Pavel Mamajev (kv., FK Krasznodar), Ricardo Jesus (kv., Atlético Goianiense)

Távozott: Honda Keiszuke (Milan, i.), Pavel Mamajev (FK Krasznodar, 5.000.000), Tomas Necid (k., Slavia Praha), Dawid Janczyk (szerződését felbontották), Mark González (k., Universidad Católica), Ricardo Jesus (Querétaro, 200.000)

ZENIT
Érkezett: Alekszandr Rjazancev (Rubin, i.), Milan Rodics (kv., Volga Nyizsnyij Novgorod)
Távozott: Jurij Zsevnyov (sz. f.), Danko Lazovics (sz. f.), Alekszandr Buharov (k., Anzsi), Ivan Szolovjev (k., Amkar Perm)
ANZSI MAHACSKALA
Érkezett: Abdul Razak (Manchester City), Alexandru Epureanu (Dinamo Moszkva, i.), Olekszandr Alijev (Dinamo Kijev II, i.), Alekszandr Buharov (k., Zenit)
Távozott: Abdul Razak (kv., Manchester City), Lacina Traoré (Monaco, 10.000.000), Alexandru Epureanu (kv., Dinamo Moszkva), Jucilei (al-Dzsazira, 6.000.000)
SZPARTAK MOSZKVA

Érkezett: Jemin Mahmudov (kv., Krilja Szovjetov), Welliton (kv., Sao Paulo)

Távozott: Majeed Waris (K., Valenciennes), Nikolaj Zabolotnyij (sz. f.), Aiden McGeady (Everton, 2.000.000)
RUBIN KAZANY
Érkezett: Ivan Temnyikov (kv., Tyerek Groznij), Alireza Hagigi (kv., Perszepolisz)
Távozott: Alekszandr Rjazancev (Zenit, i.), Bibrasz Natko (sz. f.)

DINAMO MOSZKVA

Érkezett: Alexandru Epureanu (kv., Anzsi)
Távozott: Alexandru Epureanu (Anzsi, i.), Nyikita Csicserin (Ural, i.), Igor Sitov (sz. f.)
LOKOMOTIV MOSZKVA
Érkezett:
Távozott: Dario Kresic (Mainz, i.), Felipe Caicedo (al-Dzsazira, 7.000.000)
vastaggal az elmúlt hét átigazolásai
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik