Hertha: sokkoló hír jött, magyarázat nincs

Vágólapra másolva!
2016.05.05. 18:33
null
Egy vázlatos terv a saját Hertha-arénáról (Fotó: Christian Vogel/ Ertan Ertugrul)
Kerekasztalt tartott szerdán Berlin város szenátusa, az Olimpiai Stadion üzemeltetője és a Hertha BSC vezetősége, s a fővárosi aréna jövőbeni bérleti díja volt a fő téma. Az üzemeltető majdnem a duplájára emelné a bérleti díjat, ez pedig Michael Preetz klubmenedzser elmondása szerint teljes sokként érte a Herthát. Könnyen lehet, hogy ez a követelés indítja be igazán a saját aréna projektjét a patinás berlini klubnál.

A Hertha BSC jelenlegi bérleti szerződése 2017. június 30-án jár le. A Kicker úgy tudja, jelenleg nézőszámtól függően 3.5-4 millió eurót kell fizetnie a Herthának az Olimpiai Stadion bérléséért. A Hertha a kerekasztaltól azt várta, hogy mérsékelt emelésről esik szó, ám Michael Preetz klubmenedzser teljes döbbenetére évi 7.5 millió euróról szól az első ajánlat.

Az új szerződésajánlat tizenöt esztendőre vonatkozik – ez sem nyerte el a klub tetszését, mivel a Hertha öt-hat éven belül saját stadiont építtetne. A tizenöt éves bérleti díj 112.5 millió euró lenne – az üzemeltető emellett még a cateringet is vinné, így a Kicker becslése szerint 2017–2032 között nagyjából 135 milliót adna ki a Hertha a létesítményre.

„Az elhangzottak sokkoltak minket. Nem kaptunk magyarázatot. Ha a tárgyaló partner úgy gondolja, hogy tizenöt év alatt mi százmilliós összeget fizetünk bérleti díjként, akkor nekünk egészen biztosan fel kell gyorsítanunk a saját stadionunk tervezési fázisát” – kommentált Preetz. Az üzemeltető cég képviselője, Christoph Meyer nem kommentálta a tárgyalásokat.

A Berliner Zeitung a klubra nézve „katasztrofálisnak” nevezte az üzemeltetői és szenátusi követelést. A helyi lap szerint elég fagyos a hangulat a tárgyaló felek között, és távolinak tűnik a kompromisszum – az üzemeltető azt akarja kihasználni, hogy a saját stadiont tervező Herthának még évek kellenek a projekt megvalósításához, és a klub kényszerhelyzete miatt tett megdöbbentően magas ajánlatot az egyeztetések kezdetén.

A Kicker úgy tudja, ha a Hertha a saját aréna megépítése mellett dönt, akkor az Berlin határán kívülre kerülhet. A klub befektető bevonásával építtetne új stadiont.

Preetz már március végén jelezte, hogy prioritást kaphat az új „otthon” projektje, mivel a hatalmas, 74475 fős befogadóképességű Olimpiai Stadion a legalacsonyabb kihasználtságú a Bundesliga létesítményei között.

A Hertha már 2008-ban elkészíttetett egy megvalósíthatósági tanulmányt egy csak futballra használt, körülbelül 60 ezres aréna felépítéséről.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik