Hertha: „Eljött az idő” – új aréna a berlini tervekben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.03.21. 22:18
null
Gyönyörű, hatalmas, nem eléggé kihasznált: a berlini Olimpiai Stadion (Fotó: AFP)
„Eljött az idő, hogy elkezdjük nyomni ezt a témát” – jegyezte meg Michael Preetz, a Hertha BSC labdarúgócsapatának klubmenedzsere, mikor a fővárosiak stadionhelyzetéről esett szó az Ingolstadt elleni bajnoki után. A berlini klub hosszú távú tervei között szerepel egy új aréna építtetése – miután az Olimpiai Stadion túl nagy és túl tágas.

A Kickernek nyilatkozó Preetz szerint a szezon két meglepetéscsapata között játszott Hertha–Ingolstadt meccs többet érdemelt volna a kilátogató 40385 nézőnél – a 74475 fős befogadóképességű Olimpiai Stadionban valósággal elveszik ez a tömeg.

A Hertha hatalmas stadionja a legkevésbé kihasznált az összes Bundesliga-csapaté közül, a kihasználtság csupán 61 százalékos – a patinás berlini klub nagyjából 50000 nézőt vonz átlagban, jobb években kicsit többet, rosszabbakban kicsit kevesebbet, de a Kicker szerint a pályán nyújtott teljesítmény közel sem egyenesen arányos a nézőszám változásával.

Az 1936-os olimpiára épített, a kétezres évek elején modernizált Olimpiai Stadion lecserélése 2008 óta tervben van – a Hertha vezetősége már akkor készíttetett egy megvalósíthatósági tanulmányt, amelyet aztán félretettek. Az új stadion csak futballaréna lenne, kisebb – körülbelül 60000 fős – befogadóképességgel, ezzel a Hertha hangulatosabb otthonhoz jutna. A kérdés, sikerül-e a tervhez befektetőket találni – mindenesetre a Hertha bérleti szerződése 2017-ben jár le az Olimpiai Stadionnal, és a Kicker szerint ezt várhatóan már csak egyszer hosszabbítják meg.

A tradicionális berlini csapatok mindegyike régi stadiont használ mérkőzései lebonyolítására: a Hertha az Olimpiai Stadiont, az Union Berlin az 1920-ban átadott Stadion An der Alten Försterei-t, a BFC Dynamo az 1952-ben felhúzott Friedrich-Ludwich-Jahn-Sportparkot, míg a Tennis Borussia Berlin az 1930-as Mommsenstadiont.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik