Hertha: Dárdai változtat, mert kezd túl jó lenni a csapat

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.10.07. 09:53
null
Dárdai Pál – egy kritikus reakció (Fotó: AFP)
A Hertha eddig kiválóan szerepel a német labdarúgó-bajnokságban, így a Berliner Zeitung és a Bild is interjút közölt Dárdai Pál vezetőedzővel, „a liga eddigi egyik legkellemesebb meglepetésének sikerkovácsával”.

„A felkészülési időszakban jól játszottunk, de szinte képtelenek voltunk a kapuba találni. Csalódott voltam, fel is hívtam édesapámat, hogy tanácsot kérjek, mire ő türelemre intett, hogy folytassuk csak a munkát, jönni fognak a gólok” – érzékeltette az idénykezdet nehézségeit és a családi háttér fontosságát Dárdai Pál. (A fiatalabbak kedvéért: idősebb Dárdai Pál maga is kiváló futballista volt, edzőként is dolgozott/dolgozik.)

Az újságírók szóba hozták Dárdai Pál hétvégi nyilatkozatát, miszerint többé nem dicséri meg a csapatot olyan játékért, amilyennel a Hamburgot 3–0-ra legyőzte. Hogy is van ez?

„Ez alatt azt értettem, hogy a jó futballal párosuló jó védekezésért már nem jár külön dicséret – hangzott a magyar tréner válasza. S hogy miért jár? – Például a Schalke idegenbeli legyőzéséért! Az meglepetés lenne a javából. Nem emlékszem rá, hogy amióta a Herthánál vagyok, valaha is győztünk volna Gelsenkirchenben.”

Alighanem azért ezt a példát hozta fel a magyar szakvezető, mert a Bundesliga következő fordulójában, október 17-én a negyedik helyen álló berliniek a Schalke vendégei lesznek. (Dárdai berlini időszakában egyszer, 2004 decemberében azért csak-csak legyőzte idegenben a Hertha a Schalkét, a középpályás csereként lépett pályára azon a meccsen.)

A lap elismerően állapítja meg, hogy Dárdai képes minden játékosából a legtöbbet kihozni. A magyar szakembert néhány futballistájáról külön is faggatták.

Rune Jarstein tartalékból első számú kapussá lépett elő? „Ezt nem jelenthetem ki, hiszen Thomas (Kraft) még mindig sérült. De minden tiszteletem Runéé, hiszen a semmiből, meccsrutin nélkül kellett beugrania. A csapat hét pontot szerzett vele, úgyhogy most már a kapunkért is verseny folyik!”

Mikor lesz kezdő Alexander Baumjohann? „Annak is eljön az ideje. Tudom, hogy nem elégedett a dzsókerszereppel, de ameddig a csapat ilyen jól teljesít, nem érdemes felforgatni. Aztán mindig jön a hullámvölgy, és a kiláboláshoz mindenkire szükség lesz.”

Már megint mi a gond Valentin Stockerrel? „Jó srác, remek bal lába van, és emberileg is sokat jelent a többieknek. Az előző szezonban azonban a meccsek hetvenedik perce körül erőnléti gondjai voltak, és szerintem a nyári kemény felkészülés után is gödörbe került. De egyre frissebben mozog, és biztos vagyok benne, hogy hamarosan újra a régi, jó öreg Stockit látjuk majd.”

Mitől indult be a Salomon Kalou, Vedad Ibisevic csatárkettős? „Salomon nagyon intelligens labdarúgó, mindig pontosan tudja, mit miért tesz, és Ibiseviccsel nagyon jól kiegészítik egymást. Ami pedig Ibisevic szerződtetését illeti, tudtam, hogy nem felejtett el gólokat rúgni, csak bízni kell benne. Nagy küzdő, rengeteget mozog, területet nyit, mindig megjátszható, szabadrúgásokat harcol ki, és a tetejébe még gólerős is.”

S hogy a sok jó formában lévő játékos csapatba kerülési igyekezete szül-e feszültséget az öltözőben?

„Játékosaimnak tudomásul kell venniük, hogy minden posztért verseny zajlik, és el kell tudni viselni, ha valaki a cseresorba szorul. Nem szabad elfelejteniük, hogy a terv szerint három éven belül a Bajnokok Ligájában vagy az Európa-ligában akarunk játszani, azaz három fronton kell majd helytállnunk. Ha ez megvalósul, mindenki boldog lesz, mindenki szép pénzt keres majd, és mindenki játszik eleget. De odáig még nagyon hosszú az út.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik