Bajban a Bayern München elnöke, adócsalásért kell felelnie

Vágólapra másolva!
2013.04.22. 17:20
null
Hoeness (balra) épp Heynckesnek magyaráz, de vajon mit fog mondani a hatóságoknak? (Fotó: Reuters, archív)
Nagy bajba kerülhet Uli Hoeness, a Bayern München labdarúgócsapatának elnöke, a német klubfutball egyik legbefolyásosabb embere, ugyanis adócsalás miatt hivatalos vizsgálatot indítottak ellene. A hír a hétvégén bombaként robbant, azóta a német lapok címlapjain rendre Hoeness „virít", aki egy svájci bankszámlán tárolta nem kis vagyonát.  

 

Hoeness ellen hivatalos vizsgálat indult, mivel a gyanú szerint egy svájci bankszámlán tárolt jövedelme után nem fizetett adót. A Bayern elnöke nemcsak a futballal szerzett hírnevet magának (játékosként világ- és Európa-bajnok volt, majd 30 évig dolgozott a müncheni klubnál általános igazgatóként, 2009 óta pedig elnökként), politikai kérdésekben is hallatta a hangját, elítélte a korrupciót és az adócsalást is.

A Süddeutsche Zeitung hétfői beszámolója szerint Hoeness nem vallotta be a zürichi Vontobel Bankban tartott vagyonának kamatbevételét. A müncheni állami ügyészség a Focus magazinnak elárulta: Hoeness januárban feladta magát, ezzel elkerülte, hogy büntetőeljárást indíthassanak ellene.

A Süddeutsche Zeitung szerint Hoeness hárommillió euró adót visszafizetett, ami alapján arra lehet következtetni, hogy a svájci számláján 18-20 millió eurós vagyon lehet letétben.

A Bayern Münchennél egyelőre nem kívántak megjegyzést fűzni a történtekhez, Hoeness is csak szűkszavúan nyilatkozott: „Jelenleg nem mondhatok semmit, hiszen még tart az ügy. Gondolhatják, hogy sok mindenről szeretnék beszélni, de előbb le kell tudnom a házi feladatomat a hatóságokkal.”

Ez az ügy rendkívül sokat árthat a sportvezető hírnevének, aki nagy szerepet játszott abban, hogy a Bayern München pénzügyileg az egyik legstabilabb klubnak számít a világon. Ráadásul számára azért is különösen rosszul jött ez az ügy, mivel a közelgő választások miatt a politikusok igencsak figyelnek az ilyen visszaélésekre.

Egyes vélemények szerint Hoenessnek le is kellene mondania tisztségéről, vagyis a Bayern elnöki pozíciójáról. A korábbi világbajnok futballista 2009 óta tölti be ezt a posztot, előtte három évtizedig sportigazgatóként dolgozott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik