Apró örömök – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2020.05.14. 23:22

Willi Orbán lapunknak elmondta, a térdsérülését követő hosszú kihagyás után átértékelte az életet; megtanulta megbecsülni az apró örömöket, hogy semmit sem szabad természetesnek venni. Nos, talán ezt leírhatjuk a koronavírus-járvány kapcsán is. Amikor nem – vagy csak alsó hangon – végezhetjük a megszokott tevékenységünket, rádöbbenünk, mennyire fontosak a hétköznapok apró örömei.

Amikor futballválogatottunk középső védője 2019 októberében térdsérülést szenvedett, szinte biztosak voltunk benne, hogy a márciusi Eb-pótselejtezőre felépül. Ám edzője, Julian Nagelsmann nyilatkozatából kiderült, az RB Leipzig védője csupán az idény hajrájára térhet vissza. Az időpont cirka stimmel, csak éppen a járvány miatt a sportesemények zömét elhalasztották. A szombaton folytatódó Bundesliga az első visszatérő fecskék egyike. A 27 éves Orbán a Leipzig–Freiburg találkozó előtt játékra kész. Érthető, hogy a futballista eleinte a bajnoki folytatást helyezi előtérbe, de nyilvánvaló, hogy a Bulgária elleni Eb-pótselejtező őszre halasztásával nő a pályára lépési esélye a válogatottban is.

Szalai Ádám, a Mainz csatára csütörtöki számunkban azt nyilatkozta a Bundesliga folytatása kapcsán, a játékkal azt sugallják, kezd jóra fordulni a helyzet. Nos, Willi Orbán is szimbolikus értelmet ad az újraindulásnak: a társadalom lépésről lépésre próbál visszatérni a normál kerékvágásba, s mivel a futball is része a társadalomnak, ez a szegmens is életre kel. Mi több, élen jár az élet igenlésében, teszem hozzá. Orbán kiemelte, amit Karl-Heinz Rummenigge is említett a folytatással kapcsolatban, nevezetesen Németország jól kezelte a járványhelyzetet. Ennek folyományaként is a topligák közül elsőnek a Bundesligában indul újra a játék, s a Bayern München vezérigazgatója a zárt kapuk ellenére a tévéközvetítés jóvoltából rekordnézettséget remél.

Számunkra azonban fontosabb, hogy Willi Orbán ott legyen a Bulgária elleni pótselejtezőn, majd reményeink szerint a következő mérkőzésen is. Tavaly, év végén természetesnek vettük, hogy Orbán kezd Szófiában, aztán változott a helyzet, most örülni kell, hogy ott lehet a válogatottban.

Mi ez, ha nem apró öröm?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik