RB Leipzig: „Sok mindent átértékeltem” – Willi Orbán már éhes a játékra

Vágólapra másolva!
2020.05.15. 07:29
null
Willi Orbán immár tisztábban láthatja, a sérülése után mit hozhat számára a jövő a pályán (Fotók: Dömötör Csaba)
Kiéhezve várja a folytatást Willi Orbán, az RB Leipzig és a magyar labdarúgó-válogatott hátvédje, aki a hónapokig tartó felépülés alatt az élet apró örömeit is megtanulta értékelni.

 

Az első hírek néhány hetes kihagyásról szóltak, ehhez képest múlt szombaton, hónapokig tartó különmunka után tért vissza a pályára Willi Orbán – igaz, egyelőre csak egymás közötti felkészülési meccsen.

VÍRUSSZABÁLYOK A PÁLYÁKON: KÉZFOGÁS, KÖPKÖDÉS NINCS!

A német első és másodosztály küzdelmei két hónapos szünet után szombaton folytatódnak, a részt vevő kluboknak minden szabályt be kell tartaniuk. A Német Labdarúgóliga (DFL) harmincöt oldalas dokumentumában részletes útmutató olvasható arról, milyen megelőző és higiéniai intézkedéseket kell végrehajtania a csapatoknak. Az együttesek kötelesek délelőtt fél tizenegyig jelezni az adott meccsnapon, hogy a mérkőzésre bejelentett személyek (nem lehet összesen több mint háromszáz fő) koronavírustesztjei negatívak lettek-e az előző napon. Ha a hivatalos jelentés nem érkezik meg időben, a szóban forgó találkozót elhalasztják egészségügyi kockázat miatt.

„A Bundesliga élvezi a kormány bizalmát, különben nem folytatódhatna a bajnokság – idézi Carsten Cramert, a Borussia Dortmund igazgatóját az Independent. – Ha működnek az intézkedéseink, akkor irányt mutathatunk a többi topligának. Fegyelmezetteknek kell maradunk, csak így hálálhatjuk meg a bizalmat.”

A játékosokat is több új szabály köti: nem futhatnak be együtt a pályára, térfélválasztásnál tilos a kézfogás, a gólt pedig nem ünnepelhetik csoportosan, illetve kerülniük kell a köpködést. A kispadon ülőknek maszkot kell viselniük, egyedül a vezetőedző szabadulhat meg tőle a taktikai utasítások bekiabálásakor, amennyiben másfél méterre tartózkodik a többiektől.

T. Á.

Az RB Leipzig és a magyar válogatott középső védőjét tavaly októberben, a Wolfsburg elleni, 6–1-re megnyert Német Kupa-találkozó 26. percében cserélték le, az első vizsgálatok térdsérülést mutattak, és néhány hetes pihenőt jósoltak. Később kiderült, súlyosabb a helyzet. A labdarúgónak a Wales elleni, 2–0-ra elveszített utolsó Eb-selejtezőt is ki kellett hagynia, az operációt sem kerülhette el, január elején pedig Julian Nagelsmann, a lipcseiek vezetőedzője arról beszélt, hogy legfeljebb csak az idény hajrájára térhet vissza. A védő a Leipzig és a magyar válogatott tavaszra tervezett meccseiről is lemaradt volna, a járvány azonban minden előzetes forgatókönyvet átírt. A kényszerszünet elegendőnek bizonyult, hogy áprilisban edzésbe álljon, májusban pedig játékra kész állapotba kerüljön.

„A műtét utáni rehabilitációs munkát követően elkezdtem az izomzatom újraépítését és az alap-állóképességem fejlesztését – mondta a Nemzeti Sportnak az RB Leipzig 27 esztendős hátvédje. – Miután erőnlétileg egyre inkább utolértem magam, fokozatosan következtek a labdás feladatok, és a mozgáskoordinációra is nagy hangsúlyt fektettünk. Ezután olyan gyakorlatokat végeztem, amelyek segítségével a párharcokba szoktattak vissza, amikor ez is megvolt, végre visszatérhettem az edzőpályára. Először a kiscsoportos edzéseken vettem részt, majd a teljes létszámú tréningeken is. Mondanom sem kell, mekkora mosoly ült ki az arcomra, amikor a sérülésem után először készülhettem a társakkal. Az edzések és meccsek nélküli hónapokban sok mindent átértékeltem, a hosszú kihagyás után megtanultam megbecsülni az apró örömöket, és rájöttem, hogy semmit sem szabad természetesnek venni. Megint kiderült, mennyire szerencsésnek mondhatja magát, akinek a hobbija jelenti a megélhetést.”

A hátvéd végigjátszotta a múlt szombati, egymás közötti mérkőzést a Red Bull Arenában – a szakmai stáb ezzel akarta modellezni a szombati, Freiburg elleni bajnoki hangulatát –, ám egyelőre nem tudni, pályára lép-e a hétvégi fordulóban. Egyfelől a Leipzig a bajnoki szünetet megelőző hét tétmeccsen csupán egy gólt kapott, vagyis a Gulácsi Péter által irányított védelem jól összeállt, másfelől a szakmai stáb fokozatosan akarja terhelni a hosszú kihagyás után visszatérő csapatkapitányt.

„Úgy fogom fel a mostani helyzetet, mintha az idény előtti felkészülésen lennék. Hosszúra nyúlt a kihagyás, de keményen dolgoztam, hogy erősebben térjek vissza, szeretném a legjobb tudásom szerint segíteni a csapatomat. Szükségem van egy kis időre, hogy százszázalékosnak mondhassam magam és felvegyem a meccsritmust. A válogatott? Tudom, hogy később abban is fontos feladatok várnak rám, de egyelőre csak a Bundesliga folytatására tudok gondolni. Szeretnék sikeres idényt zárni a klubbal, most az a legfontosabb, hogy odaérjünk az első négy hely valamelyikére, és biztossá tegyük helyünket a Bajnokok Ligája főtábláján. A BL mostani kiírásával és a Nemzetek Ligája rájátszásával ráérek akkor foglalkozni, amikor már konkrétumokat is tudunk.”

A futballvilág árgus szemekkel figyeli a Bundesliga folytatását, és bár a végkifejlettel kapcsolatban továbbra is sok a kérdőjel, a futballista örül, hogy pályára léphetnek.

„Biztos vagyok benne, hogy az egészségügyi előírások megfelelőek a fertőzések elkerülésére, ellenkező esetben a hatóságok aligha engedélyezték volna az edzések és a bajnokság folytatását. Fontos, hogy különbséget tegyünk az országok és a válságok mélysége között. Németországban a szigorítások eredményre vezettek, ennek köszönhető, hogy a társadalom lépésről lépésre visszatérhet a régi kerékvágásba. Mivel a labdarúgás is része a társadalomnak, valahol normális, hogy ezt a szegmenst is igyekeznek újraéleszteni – természetesen az egészség megőrzését elősegítő szabályozások betartásával.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik