A Bayern unalmassá tette a Bundesligát; a Hamburg nemet mondott

ILKU MIKLÓSILKU MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2014.05.21. 15:13
null
A Bayern München bajnoki címet és kupagyőzelmet is ünnepelhetett (Fotó: Reuters)
A német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Bundesliga) 2013-2014-es szezonja nem tartozott a legizgalmasabbak közé. A Bayern München rekordgyorsasággal eldöntötte a bajnoki címet, a követők a nyomába sem tudtak érni a bajor együttesnek. A dobogóért vívott harcban azért akadtak izgalmak, csakúgy, ahogyan a kiesés ellen folytatott csatában is. A magyar légiósok felemás idényt zártak, Huszti Szabolcs remekelt, Szalai Ádámnak viszont kevésbé jött ki a lépés. Szezonértékelő.

 

A BAYERN MÜNCHEN ÉS A BORUSSIA DORTMUND KIEMELKEDETT

Voltak fellángolások a szezon elején, említhetnénk többek között a Bayer Leverkusen remek rajtját (15 meccs, 12 győzelem), de a Bayern München idén is túl erősnek bizonyult a Bundesliga mezőnyében. Jupp Heynckes fantasztikus idénye után (három trófeát nyert az együttessel) Pep Guardiola vette át a bajor alakulat irányítását, és elődjéhez hasonlóan bajnoki címre vezette a Bayernt. De mennyire más bajnoki cím volt ez!

A katalán trénert többen kritizálták azzal, hogy a Barcelonánál alkalmazott tiki-takát magával hozta Münchenbe. A Bayern játéka unalmasabbá vált (és mint a Bajnokok Ligájában kiderült, eredménytelenebbé), de hogy pontosan milyenné, azt a Berliner Zeitung fogalmazta meg a legtalálóbban: „tíz percig járatják körbe a labdát az ellenfél tizenhatosánál, egy jó passz után lőnek egy gólt, majd ugyanezt próbálják újra". A labdabirtoklás valóban az erősségük volt, ezt bizonyítja, hogy a legtöbb jó passzt a müncheniek adták, a lista első nyolc helyezettje közé hatan is ők kerültek be.

EDDIGI SZEZONÉRTÉKELŐINK
PREMIER LEAGUE
PRIMERA DIVISIÓN

A bajnoki címhez azonban kétség sem fért, a Bayern rekordgyorsasággal szerezte meg a salátástálat, már márciusban behozhatatlan előnyre tett szert, ami korábban egyik csapatnak sem sikerült az európai topligákban. Ráadásul Arjen Robben találatával a Dortmund elleni Német Kupa-döntőt is behúzta a Guardiola-legénység, így azt nem mondhatni, hogy eredménytelen szezont zárt volna. A gépezet azonban akadozni látszik (hol van már a heynckesi totális futball), a Bajnokok Ligája is megmutatta ezt, így van még min dolgoznia a spanyol trénernek.

A Bayern mögött a második helyen ezúttal is a Borussia Dortmund zárt. Szinte mindenkit sokkolt, amikor a BVB egyik legnagyobb értéke, Mario Götze tavaly tavasszal bejelentette, hogy a nagy rivális Bayern Münchenhez igazol a nyáron. A válogatott irányító távozott, érkezett viszont Henrih Mhitarjan és Pierre-Emerick Aubameyang is a nyáron, Jürgen Klopp együttese pedig nagy reményekkel vágott neki a szezonnak. Ezek azonban szinte már az ősszel szertefoszlottak, a rengeteg sérülés miatt szétesett a Dortmund játéka, és nem bírta tartani a lépést a Bayernnel. Sőt, jó ideig még a második hely is veszélyben volt, de a Schalke nem tudott feljebb kapaszkodni.

A SZEZON CSAPATAI

A szezon csapata a Bundesliga hivatalos honlapjánál:

Kapus: Manuel Neuer (Bayern München)
Védők: Ucsida Acuto (Schalke), Szokratisz Papasztathopulosz (Borussia Dortmund), Mats Hummels (Borussia Dortmund), David Alaba (Bayern München)
Középpályások: Nuri Sahin (Borussia Dortmund), Philipp Lahm (Bayern München) – Arjen Robben (Bayern München), Marco Reus (Borussia Dortmund), Franck Ribéry (Bayern München)
Csatár: Robert Lewandowski (Borussia Dortmund)

A tekintélyes Kicker magazin által összeállított legjobb tizenegy:
Kapus:
Bernd Leno (Bayer Leverkusen, 2.62)
Védők: Kevin Grosskreutz (Borussia Dortmund, 3.24), Ömer Toprak (Bayer Leverkusen, 2.89), Mats Hummels (Borussia Dortmund, 2.96), David Alaba (Bayern München, 2.93)
Középpályások: Philipp Lahm (Bayern München, 2.78), Daniel Baier (Augsburg, 2.93), Arjen Robben (Bayern München, 2.47), Marco Reus (Borussia Dortmund, 2.50), Franck Ribéry (Bayern München, 2.50)
Csatár: Robert Lewandowski (Borussia Dortmund, 2.84)

A játékosok neve után klubjuk és a Kickertől kapott átlagosztályzatukat tüntettük fel.

A Borussia védelme szerepelt a legkevesebb meccsen ugyanabban az összeállításban, a szezon alatt gyakorlatilag Klopp védőnégyesének minden tagja megsérült legalább egyszer. Marco Reus pazar formájára és Robert Lewandowski gólerősségére alapozva a BVB megszerezte az ezüstérmet, ám a következő szezonban lengyel támadója helyett új gólfelelőst kell keresnie – a Bundesliga gólkirálya Götzét követve a Bayernhez igazol.

HULLÁMVASUTAZOTT A SCHALKE ÉS A BAYER LEVERKUSEN IS

Ádáz küzdelem folyt a nemzetközi kupaindulást érő helyekért. A Bayer Leverkusen háromból három győzelemmel kezdte a szezont, Samy Hyypiä vezetőedző azonban gyorsan lehűtötte a kedélyeket: „kilenc ponttal még senki sem maradt benn az élvonalban". A „gyógyszergyáriak" az első 15 fordulóban 12 győzelmet arattak, kiváló őszt produkáltak, majd jött a feketeleves. Tavasszal az első kilenc meccsen egyszer sem tudtak nyerni, ráadásul a PSG-vel szemben a Bajnokok Ligájából is kiestek, így elköszöntek a finn vezetőedzőtől. Sascha Lewandowskit akarata ellenére megbízták a csapat irányításával, és az utolsó öt fordulóban aratott négy győzelemmel a Leverkusen végül elérte a célját: BL-indulást érő helyen (4.) zárta a bajnokságot.

A Szalai Ádámot foglalkoztató Schalke sem minden idők legjobb őszét produkálta: nyolc forduló után a 14. helyen állt az együttes, majd a hetedik helyen telelt végül. Jens Keller vezetőedző óriási nyomás alatt volt, de tette a dolgát, mintha mi sem történt volna, és végül meghálálta a bizalmat. A csapat remek tavaszt produkálva megcsípte a harmadik helyet, ami BL-főtáblát ér. A formajavulás köszönhető többek között Klaas-Jan Huntelaar felépülésének és annak, hogy Keller jól nyúlt a fiatalokhoz. Kaan Ayhan, Leon Goretzka és Max Meyer is beverekedte magát az első csapatba, sőt, utóbbi jó teljesítménye válogatott meghívót ért.

Az Európa-ligát érő ötödik és hatodik helyért is nagy volt a harc, végül a Wolfsburg és a Borussia Mönchengladbach ért révbe. A „farkasok" nagyot hajráztak, utolsó nyolc bajnokijukból hatot megnyertek, a zárófordulóban épp a Gladbachot legyőzve az ötödik pozícióért vívott meccsen.

AMI IZGALMASSÁ TETTE A SZEZONT: AZ ALSÓHÁZ

Ritkán hoz ekkora küzdelmet a kiesés elleni harc a Bundesligában, mint ebben a szezonban. Ráadásul mindezt a csapatok megspékelték az edzők keringőjével, ami a Berliner Zeitung szerint „megmentette az idényt" a teljes unalomtól. Nyolc trénerváltás is volt, és külön érdekesség, hogy ez öt klubnál zajlott le: a Stuttgart, a Nürnberg és a Hamburg kétszer is váltott, míg a Bayer Leverkusen és a Hannover egyszer.

Olyan neves klubok, mint a Hamburg, a Stuttgart vagy éppen a Werder Bremen csúsztak-másztak a bennmaradásért, végül mindnek sikerült. Az Eintracht Braunschweignek újoncként túl erősnek bizonyult az élvonal, és a Nürnberg szintén kevésnek bizonyult. A Hamburg osztályozóra kényszerült a Greuther ellen, a hazai gól nélküli döntetlen után Fürthben egy egyre végeztek a felek (Stieber Zoltán gólpasszt is adott), így idegenben szerzett góllal a HSV megőrizte az élvonalbeli tagságát – a Bundesliga 1963 óta íródó történelmében a hamburgi az egyetlen klub, amely még soha sem esett ki.

Nem áll meg a HSV Arena órája: 1963 óta élvonalbeli a Hamburg, és a következő szezonban is az lesz
Nem áll meg a HSV Arena órája: 1963 óta élvonalbeli a Hamburg, és a következő szezonban is az lesz

JÖJJÖN A SZEZON...

GÓLLÖVŐLISTA
1. Lewandowski (Dortmund) 20 gól
2. Mandzukic (Bayern) 18 gól
3. Drmic (Nürnberg) 17 gól
4. Ramos (Hertha) 16 gól
Reus (Dortmund) 16 gól
Firmino (Hoffenheim) 16 gól
...23. Huszti (Hannover) 10 gól
…44. Szalai (Schalke) 7 gól

... LEGJOBB JÁTÉKOSA: Arjen Robben. Az üvegtérdű holland szélső 2012-ben büntetőt hibázott, amivel bajnok lett a Borussia Dortmund, majd a Chelsea elleni müncheni BL-döntőn sem tudott a hálóba találni 11-esből. Azóta viszont nagyot fordult vele a világ: a Bayern húzóembere lett, a jelenlegi Bundesliga-szezonban 11 góllal és 7 assziszttal vette ki a részét a bajnoki címből, majd eldöntötte a kupadöntőt is. A legstabilabb játékos volt, a Kickernél (a legjobb átlagosztályzattal) és a Bundesliga hivatalos honlapjánál is oszlopos tagja az év csapatának.
... FELFEDEZETTJE: Maxi Arnold. A Wolfsburg 19 éves középpályása első teljes szezonját futotta a Bundesligában, ősszel kiszorította az azóta az Atlético Madridhoz visszatérő Diegót a kezdőből. A fiatal futballista hét góljával és három gólpasszával kitűnt a „farkasok" közül, Joachim Löw is észrevette és meg is hívta májusban a német válogatottba. Érdemes lesz figyelni rá a következő szezonban is.
... LEGJOBB ÉS LEGROSSZABB IGAZOLÁSA. Mindkettő a Hamburghoz köthető. Kezdjük a jóval. Pierre-Michel Lasogga a Herthától érkezett kölcsönbe a kikötővárosiakhoz, és beváltotta a hozzá fűzött reményeket: 24 meccsen 15 gólt szerzett, sőt ha nem sérül meg, mindkét szám nőhetett volna. Nem mellékesen pályára léphetett volna a német válogatottban is. Az egyik – ha nem a – legrosszabb igazolás Jacques Zoua volt. A Baseltől érkező 23 éves csatár 27 mérkőzésen mindössze kétszer volt eredményes, a Kicker pedig mindig a leggyengébb osztályzatot adta neki, amikor kezdőként lépett pályára (19 alkalommal). Ehhez nincs mit hozzáfűzni.
... LEGNAGYOBB CSALÓDÁSA: a Hamburg gyengélkedése. Az egyetlen csapat, amelyik minden eddigi Bundesliga-szezont a legjobbak között töltött, kis híján kiesett. A Rafael van der Vaart fémjelezte együttes 34 meccsen mindössze 27 pontot gyűjtött, utolsó öt bajnokijának mindegyikét elveszítette, és mindössze egyetlen idegenben szerzett góljának köszönheti, hogy megnyerte a Greuther Fürth elleni osztályozót.
... LEGJOBB PILLANATA: Götze gólja a Dortmundnak. Amikor Mario Götze tavalyi (sokakat sokkoló) átigazolása után a Bayern Münchennel visszatért korábbi csapatához, a Borussia Dortmundhoz, a Signal Iduna Park közönsége füttyszóval fogadta őt. A középpályás kispados volt, majd 60 perc elteltével beküldte őt Guardiola 0–0-s állásnál. Ahogy az a nagy könyvben meg van írva, Götze előnyhöz juttatta a Bayernt (amely később 3–0-ra nyert), de nem ünnepelt a góljánál. Jürgen Klopp a meccs után elismerte: ez olyan történet, amilyet csak a futball kreálhat.

HUSZTI REMEKELT, SZALAINAK NEM JÖTT KI A LÉPÉS – LÉGIÓSAINK SZEZONJA

Husztinak volt oka az örömre a szezonban
Husztinak volt oka az örömre a szezonban

Felemás szezont tudhatnak maguk mögött légiósaink. Huszti Szabolcs a zárófordulóban a tizedik gólját szerezte meg a 2013–2014-es Bundesliga-kiírásban, tíz találattal és kilenc gólpasszal zárt a kanadai táblázaton. Mindkettő csúcsbeállítás – Huszti 10 gólig jutott a Hannoverben a 2007–2008-as idényben, és 19 pontig (9 gól + 10 gólpassz) a 2012–2013-asban. Huszti a szezon „laprangsorában" is előkelő helyen végzett, 4. lett (10 sárga és 1 piros lap). A magyar szélső alapembere volt a Hannovernek, több olyan gólja is akadt az idényben, amely három pontról (vagy adott esetben egyről) döntött. További érdekesség, hogy az Opta adatai szerint Husztinak volt a legtöbb beadása az idényben. Nem is csoda, hogy felvetődött nála a klubváltás, ám azt még nem tudni, hol folytatja a pályafutását.

Szalai Ádám a nyáron a Mainzot hagyta ott a Schalke kedvéért. Remekül kezdte a szezont a gelsenkirchenieknél, duplájával BL-főtáblára jutott a csapat, első bajnokiján pedig pontot érő gólt szerzett a Hamburg ellen. A magyar válogatott támadó a szezon első felében meghatározó játékosa volt a Schalkének, ám a gólok a Bundesligában kevésbé jöttek (28 bajnokin hét találat). Tavasszal a súlyos sérüléséből felépülő Klaas-Jan Huntelaar mögött kevés lehetőséghez jutott Szalai, akit még három évig köt szerződés a Schalkéhez.

A másodosztályban Stieber Zoltán ismét remek szezont futott: első kilenc meccsén már három gólnál és hat gólpassznál tartott, végig a Greuther Fürth meghatározó embere volt. A bajnoki hajrában ráadásul gólt szerzett a zárókörben, csapata pedig kiharcolta az osztályozót. A Hamburg elleni oda-visszavágós párharcban is gólpasszt adott, ám az élvonalbeli együttes az idegenbeli találatának köszönhetően megőrizte a tagságát, így a Fürth nem tudott visszajutni az első osztályba. Stieber csapattársa, Korcsmár Zsolt a nyáron igazolt a német másodosztályú együtteshez, ám többször is sérüléssel bajlódott, nem tudta állandósítani a helyét a kezdőben, összesen 14 bajnokin kapott szerepet.

Király Gábor végigvédte a szezont az 1860 Münchenben, az elmúlt évekhez hasonlóan stabil pontja volt a csapatnak, nem véletlenül hosszabbítottak vele. Ugyanez nem volt elmondható Hajnal Tamásról, aki nagy reményekkel érkezett az Ingolstadthoz, ám a szezonban összesen kilenc bajnokin játszott, egy gólt szerzett. Tavasszal többször már be sem nevezték a meccsekre, valószínűsíthető, hogy a nyáron új csapat után néz. Szintén kevésbé jött be a klubváltás Sváb Dánielnek: a Ferencvárostól Cottbusba igazoló védő mindössze nyolc bajnokin léphetett pályára, ráadásul csapata kiesett a másodosztályból, így könnyen elképzelhető, hogy a 23 éves futballista is váltani fog.

A BUNDESLIGA VÉGEREDMÉNYE
1. Bayern München 34 29 3 2 94–23 +71 90
2. Borussia Dortmund 34 22 5 7 80–38 +42 71
3. Schalke 34 19 7 8 63–43 +20 64
4. Bayer Leverkusen 34 19 4 11 60–41 +19 61
5. Wolfsburg 34 18 6 10 63–50 +13 60
6. Mönchengladbach 34 16 7 11 59–43 +16 55
7. Mainz 34 16 5 13 52–54 –2 53
8. Augsburg 34 15 7 12 47–47 0 52
9. Hoffenheim 34 11 11 12 72–70 +2 44
10. Hannover 34 12 6 16 46–59 –13 42
11. Hertha BSC
34 11 8 15 40–48 –8 41
12. Werder Bremen 34 10 9 15 42–66 –24 39
13. Eintracht Frankfurt 34 9 9 16 40–57 –17 36
14. Freiburg 34 9 9 16 43–61 –18 36
15. VfB Stuttgart 34 8 8 18 49–62 –13 32
16. Hamburg 34 7 6 21 51–75 –24 27
17. Nürnberg 34 5 11 18 37–70 –33 26
18. Braunschweig 34 6 7 21 29–60 –31 25
A bajnok Bayern, a 2. Dortmund és a 3. Schalke a BL csoportkörébe kvalifikálta magát. A 4. Leverkusen a BL-selejtező rájátszáskörében kezd. A Wolfsburg az Európa-liga csoportkörébe kvalifikált, a Mönchengladbach az El rájátszáskörében, míg a Mainz az El 3. selejtezőkörében rajtol. Osztályozós a Hamburg, kiesett a Nürnberg és a Braunschweig.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik