Ami a Barcából és a Realból hiányzott, az Atléticóban megvolt - szezonzáró

Murányi DomonkosMurányi Domonkos
Vágólapra másolva!
2014.05.20. 20:45
null
A Camp Nouban elért döntetlen jelentette az Atlético Madrid bajnoki címét (Fotó: Reuters)
Véget ért az elmúlt évek legizgalmasabb és legkiélezettebb spanyol bajnoksága, a 2013–2014-es kiírás, amely az Atlético Madrid sikerével végződött. A liga befejeztével ideje mérleget vonni, avagy visszapillantani a mögöttünk hagyott idényre. A Primera Divisiónt érintő szezonzárónkban szó esik többek között az évad álomcsapatáról és a leggyorsabb gólról, de az is kiderül, hány mesterhármasnak tapsolhattak a La Liga szerelmesei. Kezdjük!

Minden előzetes forgatókönyvet átírt, meglepte a közvéleményt az egész szezonban nyújtott kiemelkedő teljesítményével, és teljesen megérdemelten nyerte meg a bajnokságot a Bajnokok Ligája döntőjére készülő Atlético Madrid, amely véget vetett a Barcelona és a Real Madrid uralmának – tíz év után először nem a „két nagy" egyike hódította el a győztesnek járó trófeát.

A 29. fordulóig „szélárnyékban" menetelő fővárosiak – akik addig csak kétszer vezették a tabellát – a hajrában az élre álltak, vezető pozíciójukat pedig nem is engedték át másnak a pontvadászat befejezéséig. Az argentin „motivátor", Diego Simeone mindenre elszánt játékosai nem a legszebb futballal rukkoltak ki, de a legegységesebb, legösszeszedettebb csapat benyomását keltették, és a szezon teljes egészét górcső alá véve egy percig sem lehet kérdéses, hogy jó kezekbe, a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtó együttes birtokába került a serleg.

A GÓLLÖVŐLISTA ÉLCSOPORTJA
1. Cristiano Ronaldo (Real Madrid) 31
2. Lionel Messi (Barcelona) 28
3. Diego Costa (Atlético Madrid) 27
4. Alexis Sánchez (Barcelona) 19
5. Karim Benzema (Real Madrid) 17
6. Aritz Aduriz (Athletic Bilbao) 16
Carlos Vela (Real Sociedad) 16
Antoine Griezmann (Real Sociedad) 16

Az a csapat ugyanis minden kétséget kizáróan megérdemli a bajnoki címet, amely veretlen marad a Barcelona, Real Madrid kettőssel szemben, soraiban tudja a bajnokság legjobb kapusát, a Zamora-díjat bezsebelő Thibaut Courtois-t – aki 37 bajnokin csak 24 gólt kapott –, illetve Diego Costát. A spanyol válogatott bő világbajnoki keretébe is bekerülő támadó ugyan az idény hajrájában sokat bajlódott sérüléssel – most sem egészséges –, az utolsó négy fordulóban nem is talált a kapuba, de az ősszel még az európai Aranycipő egyik várományosaként emlegették, s akkor is rengeteg borsot tört az ellenfél védőinek orra alá, ha éppen nem szerzett gólt.

A fővárosi piros-fehérek elsőségének értékét növeli, hogy közel sem rendelkeznek olyan anyagi lehetőségekkel és játékoskerettel, mint legfőbb riválisaik. A futballisták minősége azonban immáron megkérdőjelezhetetlen.

REAL MADRID–ATLÉTICO MADRID 0–1

BARCELONA–ATLÉTICO MADRID 1–1

A második helyet – jobb egymás elleni eredményének köszönhetően – a Barcelona kaparintotta meg, amely mindent egybevetve nem érdemelte meg a végső elsőséget, a kiváló őszi szereplést ugyanis bukdácsolásokkal teli tavasz követett. A sokáig listavezető katalánok a szezon második felében – főleg a végjátékban a kiscsapatok ellen – minden pontért vért izzadtak, szenvedtek, játékuk enyhén szólva is elmaradt az utóbbi években megszokottól, és akkor Lionel Messi visszafogott teljesítményéről még nem is beszéltünk.

A probléma természetesen nem egy játékos formahanyatlásában keresendő, de az egyértelmű, hogy a Barcelona vezetőségének lépéseket kell tennie a játékoskeret felfrissítése és megerősítése érdekében, ha ismét triplázásra esélyes csapatot szeretnének látni hétről hétre a Camp Nou gyepén.

A REAL MADRID 19. KUPAGYŐZELMÉT ARATTA

A Valencia stadionjában, a Mestallában rendezett döntőben a Real Madrid már a 11. percben megszerezte a vezetést Ángel di María lapos lövésével, de a Barcelona a második félidő derekán Marc Bartra kiválóan kivitelezett fejesével egyenlítettek. A kupadöntőt a villámléptű Gareth Bale döntötte el, aki kihasználta gyorsaságát, és pazar egyéni alakítás végén José Manuel Pinto kapus lába között a kapuba gurított szűk tíz perccel a rendes játékidő letelte előtt.

A Primera División harmadik helyén az Atlético BL-döntős ellenfele, a Real Madrid végzett, amely bizonyos értelemben a két-három évvel ezelőtti Barcára hajaz: oda-visszavágós párharcban szinte lehetetlen felvenni vele a versenyt, egy meccsen azonban még megfékezhető – a bajnoki hajrában pedig éppen ez történt. Az idény közepén gólgálákat rendező Gareth Bale, Karim Benzema, Cristiano Ronaldo trió a mögöttünk hagyott hetekben ritkán állt össze, ami meglátszott a „királyiak" támadójátékán és az elért eredményeken. Egy példával szemléltetve: a Valladolid elleni bajnokin a walesi és a korán lecserélt portugál nélkül csak egy szenvedős döntetlenre futotta az erejükből, ellenben a két klasszissal soraikban a Bayern München otthonában hintettek egy négyest – van különbség.

Az állandóság, a kiegyensúlyozottság tehát a Real Madrid játékából is hiányzott, a csapat ráadásul egyszer sem nyert a Barca (1–2, 3–4), Atlético (0–1, 2–2) kettős ellen. Így pedig nehéz...

ATLÉTICO MADRID–REAL MADRID 2–2

REAL MADRID–BARCELONA 3–4

Éppenséggel a bajnokság további tizenhét csapatáról is hosszú elemzést lehetne írni – némelyikről ódákat zengeni –, de meghúzzuk a nadrágszíjat, s rövidebben foglalkozunk a többi együttessel.

A Bajnokok Ligája-selejtezőt érő negyedik helyen a két évvel ezelőtti fényében csillogó Athletic Bilbao zárt – amely akkor Európa-liga-döntőt játszott –, míg az El-szereplést garantáló helyeken a második számú európai kupasorozatot harmadszor megnyerő Sevilla, az újonc létére a szezon pozitív meglepetéseként szolgáló Villarreal és a Bajnokok Ligáját is megjáró Real Sociedad végzett.

A GÓLPASSZLISTA ÉLCSOPORTJA
1. Ángel di María (Real Madrid) 17
2. Koke (Atlético Madrid) 13
Cesc Fabregas (Barcelona) 13
4. Gareth Bale (Real Madrid) 12
Markel Susaeta (Athletic Bilbao) 12
Carlos Vela (Real Sociedad) 12
7. Lionel Messi (Barcelona) 11

A Santiago Bernabéu Stadionból egy, a Camp Nouból három ponttal távozó Valenciának lényegében esélye sem volt a nemzetközi kupaszereplést érő helyekre, a Barcelona élére a minap kinevezett Luis Enrique irányította Celta Vigo, valamint a Paco Jémez vezérelte Rayo Vallecano – amely a 27. fordulót követően még az utolsó előtti helyen állt – viszont minden dicséretet megérdemel teljesítményéért.

Az utolsó öt bajnokiján tizenegy pontot szerző Getafe, továbbá a 34. forduló után veretlen Almería huszáros hajrája miatt nem érdemelt kiesést, az Espanyolnak pedig az is bőven belefért a bennmaradáshoz, hogy utolsó nyolc bajnokiján csak két pontot szerzett.

A kiesés elkerüléséért az utolsó percekig ádáz küzdelem folyt, végül az Osasunától, a Valladolidtól és a bajnokságban csalódást keltően szereplő, az Európa-ligában amúgy a nyolcaddöntőig jutó Betistől – amely a 13. körtől kezdve sereghajtóként kullogott – vettünk búcsút. Érdekesség, hogy előbbi két csapat a Real Madriddal és a Barcelonával szemben veretlen maradt hazai környezetben – a pamplonaiak még az Atlético ellen is –, de ez sem volt elegendő az első osztályú tagság megőrzéséhez. Sőt a lila-fehérek november óta csak egyszer kaptak ki saját közönségük előtt – az utolsó meccsen a Granada ellen, amikor már nem fért bele a botlás...

A BARCELONA SEM MARADT TRÓFEA NÉLKÜL
Bár ebben a naptári évben egyetlen rangos címet sem gyűjtött be a Barcelona, a Spanyol Szuperkupa a katalánok sikerét hozta, akik az oda-visszavágós párharcban 1–1-es összesítéssel, idegenben szerzett góllal kerekedtek az Atlético Madrid fölé. A Vicente Calderón Stadionban lejátszott első meccsen David Villa góljára a Barca nyári szerzeménye, Neymar válaszolt – aki tétmeccsen ekkor volt először eredményes új csapata színeiben –, míg a Camp Nouban rendezett visszavágón gól nélküli döntetlen született.

A másodosztályban még három forduló vár a csapatokra, matematikailag még nincs biztos feljutó, de nagyon úgy fest, hogy az éllovas Deportivo La Coruna egy szezon után visszajut az élvonalba. A galíciai klubot jelen állás szerint az Eibar követheti, amely korábban még nem szerepelt a legjobbak között. A 3–6. helyen végző csapatok osztályozón vesznek részt, de ha a pillanatnyilag harmadik helyen tanyázó Barcelona B az imént említett tartományban fejezi be az idényt, akkor a hetedik helyezett is indulhat a playoffban.

Az élvonalbeli bajnokság befejezését követő napon a Spanyol Labdarúgóliga (LFP) nyilvánosságra hozta az idény álomcsapatát, amelyben hét Atlético-játékos kapott helyet, amit sokallhatunk, ám ha jobban belegondolunk, egyik játékos sem érdemtelenül került be a legjobb tizenegybe. Az Athletic Bilbaót két, a Sevillát és a Real Madridot egy-egy játékos képviseli a listán, a Barcelonából senki sem fért be.

A SZEZON ÁLOMCSAPATA AZ LFP-NÉL
Thibaut Courtois (Atlético Madrid) – Juanfran (Atlético Madrid), Aymeric Laporte (Athletic Bilbao), Diego Godín (Atlético Madrid), Filipe Luís (Atlético Madrid) – Koke (Atlético Madrid), Ander Iturraspe (Athletic Bilbao), Ivan Rakitic (Sevilla), Gabi (Atlético Madrid) – Diego Costa (Atlético Madrid), Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

Végezetül – de nem utolsósorban – lássunk néhány statisztikai érdekességet, amelyek helyet követelnek maguknak szezonzárónkban.

A spanyol bajnokság 2013–2014-es idényében tizenhét mesterhármast láthattunk – Lionel Messi háromszor, Cristiano Ronaldo és Pedro kétszer-kétszer triplázott –, a három gólt szerző futballisták csapata minden esetben megnyerte az adott mérkőzést.

Az idény leggyorsabb gólját a Valencia középpályása, Seydou Keita szerezte, aki az Almería elleni március 27-ei bajnokin valamivel több mint hét másodperc után talált a kapuba.

MÉG „EL SEM KEZDŐDÖTT” A MECCS, KEITA MÁRIS BETALÁLT


A legnagyobb különbségű győzelmeket a Barcelona (Levante 7–0, Osasuna 7–0) és az Atlético Madrid (Getafe 7–0) aratta, míg a legtöbb gólt az október végén rendezett Real Madrid–Sevilla (7–3) találkozó hozta.

REAL MADRID–SEVILLA 7–3

A legtöbb néző átlagosan a Barcelona hazai meccseire látogatott ki (71929), a legkevesebb pedig a Getafe találkozóira (6823). Az évad 370 bajnokiját körülbelül 10.1 millió szurkoló tekintette meg a helyszínen, ami kilencszázalékos visszaesést jelent a 2012–2013-as évadhoz képest. A legtöbb gól (42) a 14., míg a legkevesebb (17) a 7. fordulóban született. A játékosok összesen 1021-szer vették be a kaput.

A hónap legjobbjait tartalmazó táblázatból kiderül, hogy a Real Madrid és a Barcelona alkalmazottjai nem brillíroztak a voksoláson, ellentétben az Atlético Diegóival. A „bajnoki döntőben” egyenlítő gólt fejelő Godín elmondhatja magáról, hogy az idény utolsó két hónapjában őt választották a legjobb játékosnak – középhátvéd létére.

A HÓNAP LEGJOBBJAI
Vezetőedző
Játékos
szeptember
Marcelino García Toral (Villarreal)
Diego Costa (Atlético Madrid)
október
Diego Simeone (Atlético Madrid)
Koke (Atlético Madrid)
november
Francisco (Almería)
Cristiano Ronaldo (Real Madrid)
december
Jagoba Arrasate (Real Sociedad)
Carlos Vela (Real Sociedad)
január
Ernesto Valverde (Athletic Bilbao)
Ivan Rakitic (Sevilla)
február
Juan Antonio Pizzi (Valencia)
Rafinha (Celta Vigo)
március
Unai Emery (Sevilla)
Keylor Navas (Levante)
április
Paco Jémez (Rayo Vallecano)
Diego Godín (Atlético Madrid)
május
Francisco (Almería)
Diego Godín (Atlético Madrid)
A BAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE
1. Atlético Madrid (bajnok, BL-csoportkör) 38 28 6 4 77–26 +51 90
2. Barcelona (BL-csoportkör)
38 27 6 5 100–33 +67 87
3. Real Madrid (BL-csoportkör) 38 27 6 5 104–38 +66 87
4. Athletic Bilbao (BL 4. selejtezőkör)
38 20 10 8 66–39 +27 70
5. Sevilla (El-csoportkör)
38 18 9 11 69–52 +17 63
6. Villarreal (El 4. selejtezőkör)
38 17 8 13 60–44 +16 59
7. Real Sociedad (El 3. selejtezőkör) 38 16 11 11 62–55 +7 59
8. Valencia 38 13 10 15 51–53 –2 49
9. Celta Vigo 38 14 7 17 49–54 –5 49
10. Levante 38 12 12 14 35–43 –8 48
11. Málaga 38 12 9 17 39–46 –7 45
12. Rayo Vallecano 38 13 4 21 46–80 –34 43
13. Getafe 38 11 9 18 35–54 –19 42
14. Espanyol 38 11 9 18 41–51 –10 42
15. Granada 38 12 5 21 32–56 –24 41
16. Elche 38 9 13 16 30–50 –20 40
17. Almería 38 11 7 20 43–71 –28 40
18. Osasuna (kiesett)
38 10 9 19 32–62 –30 39
19. Valladolid (kiesett) 38 7 15 16 38–60 –22 36
20. Betis (kiesett) 38 6 7 25 36–78 –42 25
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik