Alonso marad Leverkusenben, a Liverpool és a Bayern is új edző után nézhet – sajtóhír

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.03.29. 10:27
Sajtóhírek szerint Xabi Alonso marad a Bayer Leverkusen vezetőedzője a következő idényben is (Fotó: Getty Images)
Még a 2023–2024-es idény vége sem jött el, de a nagy nyári edzőkeringő lényegében azóta tart, hogy előbb a Liverpoolt irányító Jürgen Klopp, aztán a Bayern Münchent vezető Thomas Tuchel jelentette be, hogy nyáron távozik klubjától. Az angol és a német csapat is a Bayer Leverkusennel menetelő exjátékosát, Xabi Alonsót szeretné új szakvezetőnek, ám ő a hírek szerint még egy évet biztosan a gyógyszergyáriaknál marad.

Elsőként az angol The Athletic számolt be arról, hogy a Liverpool és a Bayern München is lemondhat Xabi Alonsóról, aki nyáron nem akar távozni a Bayer Leverkusentől, így az angol és a német topcsapat is új edzőjelölt után nézhet.

A gyógyszergyáriak irányítását 2022 októberében átvevő spanyol szakember első idényében a 6. helyre vezette a Leverkusent, míg a mostani kiírásban minden sorozatban veretlen a csapattal, s elérhető közelségben van számukra a német bajnoki cím is.

A Bayern München tiszteletbeli elnöke, Uli Hoeness a Bayerischer Rundfunknak a napokban elismerte, hogy Xabi Alonso az első számú jelöltjük Thomas Tuchel utódjaként, ám az elöljáró abban a tekintetben már pesszimista, hogy össze is jön-e ez nekik.

„Szeretnénk őt szerződtetni, de nehéz lesz, ha nem az, akkor lehetetlen” – vélekedett a Bayernben 117 mérkőzésen pályára lépő Alonso visszacsábításáról Hoeness.

Ahogy megismertem, hajlamosabb arra, hogy a jelenlegi sikerek miatt maradjon a Leverkusennél. Nem szeretné elhagyni őket. Mondjuk, ha lenne még két-három sikeres éve, valószínűleg könnyebb lenne elhozni őt

– jegyezte meg Alonso kapcsán Hoeness, akinek szavaira egy korábbi Alonso-nyilatkozattal erősített rá a The Athletic.

„A fókuszom a Bayer Leverkusenen van. Sok motivációm van, hogy jó munkát végezzek. Nagyon elégedett és boldog vagyok a klubnál, szóval erre figyelek” – mondta korábban Alonso, amikor arról kérdezték, lenne-e Jürgen Klopp utódja.

A Liverpooltól való távozását január 26-án bejelentő német szakember helyére a – titkos – jelöltek között volt a Mersey-partiak holland másodedzője, Pep Lijnders is, aki azonban szintén távozik nyáron, s egybehangzó értesülések szerint az Ajax vezetőedzője lehet.

A The Athletic megjegyezte, a Liverpool már korábban is tudta, hogy Alonso nem lesz elérhető a nyáron, ezért érdeklődik a portugál Sportingot irányító Rúben Amorim iránt, de jelölt még a Brightont vezető olasz Roberto de Zerbi is, akit nemrég a Bayern Münchennel is összeboronáltak.

A német Zeit pedig arról ír, hogy a német rekordbajnok edzőjelöltjei között De Zerbi mögött második helyen az osztrák válogatott szövetségi kapitánya, Ralf Rangnick áll, de a jelenleg klub nélküli Zinédine Zidane-t is szóba hozták a klubbal, a Kicker szerint pedig Hans-Dieter Flick is ott van a listán, melyről viszont lemaradt két klub nélküli szakember, Antonio Conte és José Mourinho, de Julian Nagelsmann visszatérésére sincs esély.

„Jó lenne, ha áprilisban megtalálnánk, de ha egy kicsit tovább tart, akkor csak egy kicsit tart tovább” – mondta a Tuchel-utód kinevezése kapcsán a Bayern sportigazgatója, Max Eberl még szerdán a Bildnek, megemlítve, van egy listájuk, melynek jelöltjeit szeretnék nyugodt körülmények között megvizsgálni.

Xabi Alonsót noha csak 2022 októberében nevezte ki vezetőedzőjének a Leverkusen, a gyógyszergyáriak vezetősége annyira elégedett volt a munkájával, hogy tavaly májusban 2026-ig hosszabbították meg a spanyol szakember szerződését.

Itt pedig bejön a képbe Alonso egy harmadik korábbi klubja is, ugyanis a Real Madridot irányító Carlo Ancelottinak is épp 2026-ig szól jelenlegi szerződése.

Ezzel kapcsolatban Hoeness megjegyezte, tudomása szerint a Liverpool és a Bayern mellett a Real Madrid is szívesen látná korábbi játékosát a vezetőedzői tisztségben.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik