RB Leipzig: egyre többen követelik a kezdőcsapatba Gulácsi Pétert

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2024.01.30. 14:27
Minden jel arra mutat, hogy Gulácsinak vissza kell térnie a Leipzig kapujába (Fotó: Imago Images)
Több német sajtótermékben is arról cikkeznek, hogy eljött az idő a kapuscserére a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Bundesliga) szereplő RB Leipzignél.

„Gulácsival a kapuban véget érhet a válság, avagy miért most kell Rosének kapust cserélnie” – címmel írt a lipcsei kapuskérdésről a Bild. A Sten Hornig által jegyzett írás szerint a Leipzig kapuja „céllövöldeként” funkcionál, miután a lipcsei együttes az új év első három tétmeccsén kilenc gólt kapott. 

Marco Rose vezetőedzőn egyébként is nagy a nyomás a Leipzig balul sikerült évkezdete miatt – a lipcseiek három bajnokin három vereséget könyvelhettek el –, de hiába nyilatkozta korábban, hogy „két első számú kapusa van”, eddig csak Janis Blaswichnek adott lehetőséget a keresztszalag-szakadásából felépülő Gulácsi Péter rovására. A 32 éves német kapus pozícióját már az előző év végén elkövetett hibái miatt is vitatták, de a rossz sorozat az új esztendőben is folytatódott, s a VfB Stuttgart ellen kapott öt gólból kettőt az ő számlájára ír a sajtó.

„Ha nem most, akkor mikor kap lehetőséget Rosétól Gulácsi?” – tette fel a költői kérdést a szerző, hozzátéve, hogy minden érv a magyar válogatott kapus mellett szól az Union Berlin elleni vasárnapi bajnoki kapcsán. Mint ismert, az RB Leipzig a napokban a Nottingham Forest ajánlatát utasította vissza Gulácsiért, így meglepő lenne, ha a 33 éves kapus nem jutna szóhoz a közeljövőben.

Mindeközben a lipcsei klubbal kapcsolatos hírekkel foglalkozó rblive.de statisztikákkal támasztja alá a kapuscsere szükségességét: Janis Blaswich a kapujára érkező lövések 61.2 százalékát védte, amellyel a 15. helyen áll a Bundesliga kapusai között. Ziccerek terén még rosszabbul áll a német kapus, 27 nagy helyzetből ugyanis csak hetet tudott hatástalanítani, ez pedig a harmadik legrosszabb mérleg a ligában. 

Fontos megemlíteni a PSxG-t (Post Shot xG) is, amely a lövések minőségét jelöli, illetve azt, hogy az adott kísérletből mekkora esély van a gólszerzésre. Ennek értelmében Blaswich 21.3-as PSxG-re kapott 26 gólt, vagyis közel  öttel (4.7) több gólt szedett be, mint amennyi a lövések minősége alapján várható lett volna, ez pedig a legrosszabb ilyen mérleg a német élvonalban. Az pedig csak hab a tortán, hogy a Leipzig a legutóbb október végén, az 1. FC Köln 6–0-s legyőzésekor volt képes kapott gól nélkül letudni egy tétmeccset.

Gulácsi Péter felépülése óta csak a Bajnokok Ligájában, illetve a Német Kupában (összesen három tétmeccsen) jutott szóhoz ebben a idényben, a bajnokságban legutóbb 2022 október elsején lépett pályára a Bochum ellen, majd az azt követő BL-meccsen sérült meg súlyosan.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik