Hallo, Bundesliga, I. rész. Hertha, Dárdaik: irány a massza?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2017.08.09. 20:54
null
Dárdai Palkóhoz (balra) szép reményeket fűznek a szakértők (Fotó: herthabsc.de)
Tart a fesztiválok dandárja, végre felértékelődik a tanári pálya, kezdődik a gyümölcsvita a lekvár- és a pálinkalobbi között, mosolyogva nyitjuk fel a gázszámlás borítékot, legszívesebben elutaznánk last minutébe, túl vagyunk minden idők legjobb alapozásán, és mint a bolond, dolgozunk, hogy majd kicsit pihenhessünk – azaz idén is elérkeztünk a nyári átigazolási idényhez. Szokásunk szerint az angolokkal kezdtünk, és az olaszok után eljutottunk a hamarosan rajtoló Bundesligába.

 

A jövő héten elkezdődnek Németországban a Bundesliga küzdelmei, a leggazdagabb csapatok háza táján már szétnéztünk az előző négy hétben, lássuk, hogyan állnak a nem éremesélyesnek kikiáltott klubok!

1. FC KÖLN

A „kecskések” az elmúlt idényben az 5. helyre kocogtak be, és ez ahhoz képest parádés eredmény, hogy 2014-ben kerültek fel egyáltalán az élvonalba. Peter Stöger mester igazi Bundesliga-csapatot rakott össze, nemhogy nagyobb, kisebb sztárok nélkül, ráadásul most a házi gólkirály, a 25 bajnoki találatig jutó, és ezzel bronzcipős Anthony Modeste Kínába igazolt, és a nagy pénz, a 29 millió euró csak jövőre érkezik érte. Pótlása a Mainztól érkezett Jhon Córdoba feladata lesz, ő az elmúlt szezont öt találattal fejezte be, de a szakértők szerint nagy a benne rejlő potenciál. Az érte fizetett 17 millió euró klubrekord, Lukas Podolski anno csak tízmillióért tért vissza a Bayern Münchentől; a lista harmadik helyén meg két, hétmilliós, új fogásnak számító védő osztozik: a nagycsapatok orra elől nagy meglepetésre megszerzett Jorge Meré és Jannes Horn, mellettük jött még a portugál U-válogatott bekk, Joao Queirós. Mivel Córdoba és a japán Oszako Juja sem teljesen egészséges, egy csatárt keres még a klub: a Tottenhammel Georges-Kevin N'Koudou, míg a Hoffenheimmel Mark Uth ügyében tárgyal, talán éppen Toni Schumacher alelnök, miközben kész csoda, hogy a válogatott Jonas Hector még mindig nem igazolt el valamelyik gazdagabb klubhoz. A szezon nagy kérdése: mit hoz ki a kettős (a hazai és Európa-liga) terhelés a vezérük nélkül maradt – az 51 szerzett gól csaknem felét Modeste lőtte – kölniekből?

A HÁROM LEGFONTOSABB ÉRKEZŐ:
Jhon Córdoba (Mainz), Jannes Horn (Wolfsburg), Jorge Meré (Sporting Gijón – Spanyolország)

A HÁROM LEGFONTOSABB TÁVOZÓ: Anthony Modeste (Tiencsin Csüancsien – Kína), Marcel Hartel (1. FC Union Berlin), Neven Szubotics (Borussia Dortmund)

A SZERINTÜNK LEGERŐSEBB KEZDŐCSAPAT:
Timo Horn – Lukas Klünter, Dominique Heintz, Jorge Meré, Jonas Hector – Marcel Risse, Matthias Lehmann, Marco Höger, Leonardo Bittencourt – Jhon Córdoba, Oszako Juja

MOST BEFUTHAT:
A még tizenéves karmester, a sokszoros utánpótlás-válogatott Salih Özcan. A saját nevelésű játékost, aki a csatársorban is szerepel néha, ezen a nyáron már a Besiktas és a Bayern München is megkereste. Özcan kezére játszhat, hogy a jelenlegi kölni keretben nincs vetélytársa a posztján, és Stöger mestertől nem idegen az öt középpályásos rendszer (3–5–2, 4–1–4–1) sem.

HERTHA BSC

Sokszor hágott az éppen aktuális dobogóra Dárdai Pál alatt a berlini csapat, és a kiugró szereplést olyannyira megszokták a drukkerek és az ellendrukkerek, hogy sokan elégedetlenek voltak az előző idénybeli 6. helyezéssel (Ismét a középmezőny? – teszi fel a kérdést a Hertháról szóló cikke címében a szezonbeharangozó lap, az Anpfiff is). Egy olyan csapatnál, amelynél bőven nincs százmillió euró a keret összértéke – egyetlen játékos sem ér többet tízmillió eurónál, kilencen meg egymillió eurónál –, bizony mélyen megsüvegelendő az európai kupaszereplés kiharcolása. Mondanánk mindezt akkor is, ha nem Dárdai Pál lenne a kék-fehérek edzője, így viszont külön örömmel tölt el bennünket és sokakat, hogy honfitársunk bizonyítani tud egy topligás csapat élén. Jellemző módon a Hertha ezen a nyáron (is) kevesebbet költött, mint amennyiért eladott: John Anthony Brookst jó áron elvitte a Wolfsburg, klubrekordért, jött a helyére a holland tehetség, a még mindig csak 22 éves, a Feyenoordban, a Manchester Unitedben, a PSV-ben és az Olympique Marseille-ben pallérozódó Karim Rekik, és megerősítette a támadósort is Dárdai Pál: a német ígéret Davie Selke a Leipziget hagyta oda, nyolcmillió euróért (ezzel klubrekorder Berlinben és Lipcsében is!), a szélső Mathew Leckie pedig a másodosztályú Ingolstadtot, 2.5 millióért. Szintén „szellő” az osztrák válogatott Valentino Lazaro, őt a Lipcse osztrák testvércsapata adta kölcsön, hétmillió eurós vételi opcióval. Kell is az erősítés, a Hertha képes volt befutni a hatodik helyre összesen 43 szerzett góllal (az Ingolstadt 36-tal esett ki!), ennél kevesebbet a mostani riválisok közül csak az Eintracht Frankfurt, a Freiburg, az Augsburg és a Hamburg szerzett a Bundesligában; másrészt Vedad Ibisevic már a krisztusi korba lépett, és Salomon Kalou csak egy esztendővel fiatalabb nála. Ha nem javul a klub pocsék idegenbeli mérlege, akkor nem lesz előrelépés, ráadásul az elmúlt idényben is sok sérültje volt a Herthának, per pillanat négyen maródiak a keretből – Dárdai ez utóbbi okra és a balszerencsére vezette vissza a Berlinen kívüli pontsivárságot. Egy bővebb keret segíthet, visszatérhet például Allan a Liverpooltól, korábban kiszemelt volt a dortmundi hátvéd, Felix Passlack is; de már annak is örülne az egyszerű Hertha-drukker, ha Niklas Starkot nem vinné el az AS Roma, Valentin Stockert meg az FC Basel, de Sinan Kurt és Haragucsi Genki napjai is meg vannak számlálva.

Érzésünk szerint nagyon nehéz idény vár a Herthára, amelynek anyagi lehetőségei az előtte végzők közül csak a Kölnével mérhetők össze – közben átugraná őket például a Mönchengladbach, a Schalke, a Leverkusen és a Wolfsburg is…

A HÁROM LEGFONTOSABB ÉRKEZŐ:
Davie Selke (RB Leipzig), Karim Rekik (Olympique Marseille – Franciaország), Valentino Lazaro (Red Bull Salzburg – Ausztria)

A HÁROM LEGFONTOSABB TÁVOZÓ:
John Anthony Brooks (Wolfsburg), Alexander Baumjohann (Coritiba – Brazília), Szami Allagui (St. Pauli)

A SZERINTÜNK LEGERŐSEBB KEZDŐCSAPAT:
Rune Jarstein – Mitchell Weiser, Niklas Stark, Karim Rekik, Marvin Plattenhardt – Vladimír Darida, Per Ciljan Skjelbred – Davie Selke, Ondrej Duda, Salomon Kalou – Vedad Ibisevic

MOST BEFUTHAT:
Ifjabb Dárdai Pál
(akit a német média és a barátok „Palkó”-ként különböztetnek meg az édesapjától). A német utánpótlás-válogatott tini a nagy Jürgen fiával, Jonathan Klinsmann-nal együtt került a felnőttekhez, a szakértők szép reményeket fűznek hozzájuk. Ifjabb Dárdai Pál szélsőként és támadó középső középpályásként vethető be (ezért lenne neki jó Stocker távozása), tehetségéről mindent elárul, hogy kétszeres U18-as válogatott – reméljük, mihamarabb bemutatkozik a felnőttek között is. „A” címeres mezben. „Palkót korábban hívták Magyarországról, de – nem akarok senkit sem megbántani – visszaesés lett volna neki, ha kimarad a német edzésekből. A fiaim hamarosan felnőtt emberek lesznek, ők döntik el, melyik válogatottat választják. Marci miatt már hívtak a német szövetségből, hogy intézzük el neki a kettős állampolgárságot, mert védekező középpályás poszton akkora érték. Ha Bence nem sérül meg, akkor már most ki lehet jelenteni, hogy futballista lesz” – véli maga a büszke apa, a Hertha-mester Dárdai Pál. Ha megengednek némi szubjektivitást: kis hazánk annyi (pár százezer) remek szakembert kiképzett már a németeknek, hogy ideje lenne legalább néhányat visszakapni…

SC FREIBURG

Óriási meglepetésre lettek hetedikek a fekete-fehérek, ráadásul nagyon kevés szerzett és viszonylag sok kapott góllal – újoncként! „Csapatként teljesítettünk a reméltnél sokkal jobban” – emelte ki a lényeget Christian Streich vezetőedző, akinek két legjobb alkalmazottját elvitték a nyáron, összesen 26 millió euróért, és ennél jóval kevesebbet költhetett. A csatár Maximilian Philippet Florian Niederlechner, a középpályás Vincenzo Grifót Bartosz Kapustka pótolja, de jött egy középső védő a Real Madrid-tartalékból (Philipp Lienhart) és egy jobbhátvéd a Borussia Dortmundtól (Pascal Stenzel). Az átalakítás nehézségeit jelzi, hogy az Európa-ligából kiütötte őket az NK Domzale, minden bizonnyal a bajnokságban nem az újabb El-szereplésért (mint legutóbb, mínusz 18-as gólkülönbséggel…), hanem a kiesés ellen harcolnak.

A HÁROM LEGFONTOSABB ÉRKEZŐ:
Pascal Stenzel (Borussia Dortmund), Florian Niederlechner (Mainz), Bartosz Kapustka (Leicester City – Anglia)

A HÁROM LEGFONTOSABB TÁVOZÓ:
Maximilian Philipp (Borussia Dortmund), Vincenzo Grifo (Mönchengladbach), Sebastian Kerk (Nürnberg)

A SZERINTÜNK LEGERŐSEBB KEZDŐCSAPAT:
Alexander Schwolow – Pascal Stenzel, Caglar Söyüncü, Marc Oliver Kempf, Christian Günter – Mike Frantz, Nicolas Höfler, Bartosz Kapustka, Janik Haberer – Florian Niederlechner, Nils Petersen

MOST BEFUTHAT:
Pontosabban végleg befuthat a török középső védő, a 21 éves, ötszörös válogatott Caglar Söyüncü, aki (a minden bizonnyal a kiesés elleni harcban) főszerepet kap a roppant fiatal Freiburgban. A tavalyi eladó, az Altinordu előrelátóan 25 százalékot kap a következő eladási árból, talán már a jövő nyáron.

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH

2015-ben a dobogón, aztán egy hellyel lejjebb, míg legutóbb csak a 9. pozícióban zártak a „csikók”, a télen érkezett mester, Dieter Hecking alapos nagytakarítást indítványozott hát az „istállóban”. A Chelsea visszarendelte a remek védőt, Andreas Christensent, Mahmoud Dahoudot megkapta a Dortmund, de távozott a villámléptű André Hahn, a két szélső védő, Julian Korb és Nico Schulz is – ellenben ide jött Grifo, mellette a válogatott védelmi mindenes Matthias Ginter, a svájci középpályás-üstökös, Denis Zakaria, valamint a korszellemnek megfelelően egy francia középpályás (Mickaël Cuisance) és egy angol bekk (Reece Oxford) is az új fiúk sorát erősíti. A cél természetesen minimum az európai kupaszereplés, a játékosanyag maximálisan adott ehhez.

A HÁROM LEGFONTOSABB ÉRKEZŐ:
Matthias Ginter (Borussia Dortmund), Denis Zakaria (Young Boys – Svájc), Vincenzo Grifo (Freiburg)

A HÁROM LEGFONTOSABB TÁVOZÓ:
Mahmoud Dahoud (Borussia Dortmund), André Hahn (Hamburg), Djibril Sow (Young Boys – Svájc)

A SZERINTÜNK LEGERŐSEBB KEZDŐCSAPAT:
Yann Sommer – Tony Jantschke, Matthias Ginter, Jannik Vestergaard, Timothée Kolodziejczak – Patrick Herrmann, Christoph Kramer, Vincenzo Grifo, Thorgan Hazard – Raffael, Lars Stindl

MOST BEFUTHAT:
Mivel Raffael már 32 éves, Josip Drmic nem éppen a megbízható góltermelés szobra, biztosan sok lehetőséget kap a 18 esztendős Julio Villalba. Őt még januárban vette meg a BM a Cerro Portenótól, de kölcsönadta egy fél évre.

SCHALKE 04

Nem sajnálja a pénzt az erősítésekre az S04, de dobogón legutóbb 2014-ben végzett, a tavaszt most szégyenszemre a 10. pozícióban zárta. A mindössze 31 éves, korábban a VfB Suttgart és a Hoffenheim utánpótlásában, illetve az Erzgebirge Auénél dolgozó Domenico Tedesco kapta meg a kispadot, és búcsúzhatott Fabian Giefertől, Sead Kolasinactól, Eric Maxim Choupo-Motingtól, Klaas-Jan Huntelaartól, Sascha Riethertől és Dennis Aogótól, ám az új korszak nyitányaként elsőként üdvözölhette a balszélső Jevhen Konopljankát, a középpályás Nabil Bentaleb, Amine Harit kettőst, valamint két védőt, Bastian Oczipkát és Pablo Ínsuát, összesen 47.5 millió euróért. Ha a kiszemeltek közül (Diego Laxalt, Valon Berisha, Jeison Murillo, Abdul Rahman Baba) megszereznek/kölcsönkapnak néhány játékost, akkor a dobogóért is harcban lehetnek a gelsenkircheniek, nemcsak az El-ért.

A HÁROM LEGFONTOSABB ÉRKEZŐ:
Nabil Bentaleb (Tottenham – Anglia), Jevhen Konopljanka (Sevilla – Spanyolország), Amine Harit (Nantes – Franciaország)

A HÁROM LEGFONTOSABB TÁVOZÓ:
Sead Kolasinac (Arsenal – Anglia), Klaas-Jan Huntelaar (Ajax – Hollandia), Eric Maxim Choupo-Moting (Stoke City – Anglia)

A SZERINTÜNK LEGERŐSEBB KEZDŐCSAPAT:
Ralf Fährmann – Coke, Benedikt Höwedes, Matija Nasztaszics, Bastian Oczipka – Jevhen Konopljanka, Leon Goretzka, Nabil Bentaleb – Breel Embolo, Max Meyer – Guido Burgstaller

MOST BEFUTHAT:
Még mindig csak húszéves a svájci Breel Embolo, aki egyelőre nem igazolta a tavalyi 22.5 millió eurós vételárát, eddig csak három gólt szerzett, és sokat volt sérült. A jobb szélen és középcsatárként is bevethető őserő most robbanthat – végre egészségesen.

NÉMET BUNDESLIGA, NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK
2017

AUGSBURG
Érkezett: Michael Gregoritsch (Hamburg, 5.500.000 euró), Fabian Giefer (Schalke, 750.000), Rani Khedira (RB Leipzig, ingyen), Marcel Heller (Darmstadt, i.), Sergio Córdova (Caracas FC)
Kölcsönből vissza: Tim Matavz (Nürnberg), Shawn Parker (Nürnberg), Daniel Opare (Lens), Erik Thommy (Jahn Regensburg), Albian Ajeti (St. Gallen)
Távozott: Dominik Kohr (Bayer Leverkusen, 2.000.000), Albian Ajeti (St. Gallen, 1.000.000), Halil Altintop (Slavia Praha, i.), Tim Matavz (Vitesse), Markus Feulner (Augsburg II), Paul Verhaegh (Wolfsburg, 1.500.000)
Kölcsönbe: Devante Parker (St. Pölten)

BAYER LEVERKUSEN
Érkezett: Dominik Kohr (Augsburg, 2.000.000), Sven Bender (Borussia Dortmund, 15.000.000)
Kölcsönből vissza: Rju Szung Vu (Ferencváros), Kirjakosz Papadopulosz (Hamburger SV), André Ramalho (Mainz), Marlon Frey (Kaiserslautern)
Távozott: Hakan Calhanoglu (AC Milan, 22.000.000), Ömer Toprak (Borussia Dortmund, 12.000.000), Kirjakosz Papadopulosz (Hamburger SV, 6.500.000), Danny da Costa (Eintracht Frankfurt, 1.000.000), Roberto Hilbert (szerződése lejárt), Paterson Chato (Borussia Dortmund II, i.), Rju Szung Vu (Dzsedzsu United), Javier Hernández (West Ham, 17.800.000)

BAYERN MÜNCHEN
Érkezett: Corentin Tolisso (Olympique Lyon, 41.500.000), Kingsley Coman (Juventus, 21.000.000), Niklas Süle (Hoffenheim), Serge Gnabry (Werder Bremen, 8.000.000), Sebastian Rudy (Hoffenheim, i.), Marco Friedl (Bayern München U19), Felix Götze (Bayern München U19), Christian Früchtl (Bayern München U19)
Kölcsönbe: James Rodríguez (Real Madrid, 10.000.000)
Kölcsönből vissza: Gianluca Gaudino (St. Gallen), Holger Badstuber (Schalke), Medhi Benatia (Juventus)
Távozott: Medhi Benatia (Juventus, 17.000.000), Gianluca Gaudino (Chievo Verona, 50.000), Holger Badstuber (VfB Stuttgart, i.), Xabi Alonso (visszavonult), Tom Starke (visszavonult), Philipp Lahm (visszavonult)
Kölcsönbe: Douglas Costa (Juventus, 6.000.000), Serge Gnabry (Hoffenheim, 2.000.000)
Kölcsönből vissza: Kingsley Coman (Juventus)

BORUSSIA DORTMUND
Érkezett: Maximilian Philipp (Freiburg, 20.000.000), Ömer Toprak (Bayer Leverkusen, 12.000.000), Mahmoud Dahoud (Mönchengladbach, 12.000.000), Dan-Axel Zagadou (PSG B, i.), Dominik Reimann (Dortmund II), Jacob Bruun Larsen (Dortmund U19)
Kölcsönből vissza: Neven Szubotics (1.FC Köln), Adrián Ramos (Granada), Pascal Stenzel (Freiburg)
Távozott: Matthias Ginter (Mönchengladbach, 17.000.000), Adrián Ramos (Csungcsing Lifan, 12.000.000), Pascal Stenzel (Freiburg, 4.000.000), Sven Bender (Bayer Leverkusen, 15.000.000)
Kölcsönbe: Dzenis Burnic (VfB Stuttgart), Mikel Merino (Newcastle United, 3.000.000)

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
Érkezett: Matthias Ginter (Borussia Dortmund, 17.000.000), Denis Zakaria (Young Boys, 12.000.000), Vincenzo Grifo (Freiburg, 6.000.000), Mickaël Cuisance (Nancy, 250.000)
Kölcsönbe: Reece Oxford (West Ham United)
Kölcsönből vissza: Julio Villalba (Cerro Porteno)
Távozott: Mahmoud Dahoud (Borussia Dortmund, 12.000.000), André Hahn (Hamburg, 6.000.000), Nico Schulz (Hoffenheim, 3.500.000), Julian Korb (Hannover, 3.000.000), Djibril Sow (Young Boys, 2.000.000), Marvin Schulz (Luzern)
Kölcsönbe: Tsiy William Ndenge (Roda)
Kölcsönből vissza: Andreas Christensen (Chelsea)

EINTRACHT FRANKFURT
Érkezett: Sébastien Haller (Utrecht, 7.000.00), Kamada Daicsi (Szagan Toszu, 1.600.000), Danny da Costa (Bayer Leverkusen, 1.000.000), Gelson Fernandes (Rennais, 500.000), Jonathan de Guzmán (Napoli, i.), Jetro Willems (PSV, 5.000.000)
Kölcsönbe: Carlos Salcedo (Deportivo Guadalajara, 450.000), Luka Jovics (Benfica B)
Távozott: Furkan Zorba (Osnabrück, i.), Heinz Lindner (Grasshoppers, i.), Haris Seferovic (Benfica, i.), Bastian Oczipka (Schalke, 4.500.000)
Kölcsönből vissza: Ante Rebic (Fiorentina), Shani Tarashaj (Everton), Michael Hector (Chelsea), Guillermo Varela (Manchester United), Jesús Vallejo (Real Madrid)

FREIBURG
Érkezett: Pascal Stenzel (Borussia Dortmund, 4.000.000), Florian Niederlechner (Mainz, 2.300.000)
Kölcsönbe: Philipp Lienhart (Real Madrid B), Bartosz Kapustka (Leicester City, 500.000)
Kölcsönből vissza: Tim Kleindienst (Heidenheim), Caleb Stanko (Vaduz), Jonas Meffert (Karlsruhe), Sebastian Kerk (Kaiserslautern)
Távozott: Maximilian Philipp (Borussia Dortmund, 20.000.000), Vincenzo Grifo (Mönchengladbach, 6.000.000), Sebastian Kerk (Nürnberg, 500.000), Marc Torrejón (Union Berlin, i.), Havard Nielsen (Fortuna Düsseldorf, 400.000)
Kölcsönből vissza:Florian Niederlechner (Mainz), Pascal Stenzel (Borussia Dortmund)

HERTHA BSC
Érkezett: Davie Selke (RB Leipzig, 8.000.000), Mathew Leckie (Ingolstadt, 3.000.000), Karim Rekik (Olympique Marseille, 2.500.000), Jonathan Klinsmann (UC Berkeley, i.), Dárdai Palkó (Hertha U19)
Kölcsönbe: Valentino Lazaro (RB Salzburg)
Távozott: John Anthony Brooks (Wolfsburg, 17.000.000), Florian Kohls (Würzburger Kickers, i.), Alexander Baumjohann (Coritiba, i.), Szami Allagui (St. Pauli, i.)
Kölcsönbe: Nils Körber (Preussen Münster)
Kölcsönből vissza: Allan (Liverpool)

HANNOVER 96
Érkezett: Julian Korb (Borussia Mönchengladbach, 3.000.000), Michael Esser (Darmstadt, 2.000.000), Pirmin Schwegler (Hoffenheim, i.), Matthias Ostrzolek (Hamburger SV, i.), Yousef Emghames (Bayern München U19, i.)
Kölcsönből vissza: Andre Hoffmann (Fortuna Düsseldorf), Mevlüt Erdinc (Metz), Babacar Gueye (Waregem)
Távozott: Andre Hoffmann (Fortuna Düsseldorf, 250.000), Artur Sobiech (Darmstadt, i.), Mevlüt Erdinc (Basaksehir, i.)
Kölcsönbe: Babacar Gueye (St. Truiden), Stefan Strandberg (FK Krasznodar)

HAMBURGER SV
Érkezett: Kirjakosz Papadopulosz (Bayer Leverkusen, 6.500.000), André Hahn (Mönchengladbach, 6.000.000), Julian Pollersbeck (Kaiserslautern, 3.500.000), Bjarne Thoelke (Karlsruhe, i.), Vaszilije Janjicsics (Hamburger SV II), Rick van Drongelen (Sparta Rotterdam, 3.000.000)
Kölcsönből vissza: Mohamed Guaida (St. Gallen), Sven Schipplock (Darmstadt), Batuhan Altintas (Kasimpasa), Arianit Ferati (Fortuna Düsseldorf)
Távozott: Michael Gregoritsch (Augsburg, 5.500.000), René Adler (Mainz, i.), Johan Djourou (Antalyaspor, i.), Matthias Ostrzolek (Hannover, i.), Nabil Bahoui (Grasshoppers, i.)
Kölcsönbe: Arianit Ferati (Erzgebirge Aue)
Kölcsönből vissza: Kirjakosz Papadopulosz (Bayer Leverkusen)

HOFFENHEIM
Érkezett: Havard Nordtveit (West Ham, 7.000.000), Nico Schulz (Mönchengladbach, 3.500.000), Justin Hoogma (Heracles Almelo, 2.000.000), Florian Grillitsch (Werder Bremen, i.), Robert Zulj (Greuther Fürth, i.)
Kölcsönbe: Serge Gnabry (Bayern München, 2.000.000)
Kölcsönből vissza: Kevin Akpoguma (Fortuna Düsseldorf), Antonio Colak (Darmstadt), Nicolai Rapp (Greuther Fürth), Baris Atik (Sturm Graz)
Távozott: Niklas Süle (Bayern München, 20.000.000), Sebastian Rudy (Bayern München, i.), Pirmin Schwegler (Hannover, i.), Danilo Soares (Bochum, i.), Nicolai Rapp (Erzgebirge Aue), Fabian Schär (Deportivo La Coruna, 2.000.000)
Kölcsönbe: Antonio Colak (Ingolstadt, 300.000), Baris Atik (Kaiserslautern)

1. FC KÖLN
Érkezett: Jhon Córdoba (Mainz, 17.000.000), Jannes Horn (Wolfsburg, 7.000.000), Joao Queirós (Braga U19, 3.000.000), Jorge Meré (Sporting Gijón, 7.000.000), Tim Handwerker (Bayer Leverkusen U19, i.)
Távozott: Marcel Hartel (Union Berlin, 250.000)
Kölcsönbe: Anthony Modeste (Tiencsin Csüancsien, 5.700.000)
Kölcsönből vissza: Neven Szubotics (Borussia Dortmund)

RB LEIPZIG
Érkezett: Jean-Kévin Augustin (PSG, 13.000.000), Bruma (Galatasaray, 12.500.000), Konrad Laimer (RB Salzburg, 7.000.000), Yvon Mvogo (Young Boys, 5.000.000), Philipp Köhn (VfB Stuttgart U19, i.), Ibrahima Konaté (Sochaux, i.), Elias Abouchabaka (RB Leipzig U17), Dominik Franke (RB Leipzig II), Agyemang Diawusie (RB Leipzig U19), Federico Palacios (RB Leipzig II)
Kölcsönből vissza: Atinc Nukan (Besiktas), Anthony Jung (Ingolstadt), Nils Quaschner (Bochum), Kalmár Zsolt (Bröndby)
Távozott: Davie Selke (Hertha BSC, 8.000.000), Nils Quaschner (Arminia Bielefeld), Rani Khedira (Augsburg, i.)
Kölcsönbe: Atinc Nukan (Besiktas, 200.000), Agyemang Diawusie (Wehen Wiesbaden), Marius Müller (Kaiserslautern), Felix Beiersdorf (Wiener Neustadt), Anthony Jung (Bröndby)

MAINZ 05
Érkezett: Viktor Fischer (Middlesbrough, 3.000.000), Alexandru Maxim (VfB Stuttgart, 3.000.000), Kenan Kodro (Osasuna, 1.750.000), René Adler (Hamburger SV, i.), Florian Müller (Mainz II), Abdou Diallo (AS Monaco, 5.000.000)
Kölcsönből vissza: Todor Nedelev (Botev Plovdiv), José Rodríguez (Málaga), Pierre Bengtsson (Bastia), Florian Niederlechner (Freiburg)
Távozott: Jhon Córdoba (1.FC Köln, 17.000.000), Florian Niederlechner (Freiburg, 2.300.000), Pierre Bengtsson (FC Köbenhavn, 1.000.000), Todor Nedelev (Botev Plovdiv)
Kölcsönbe: Besar Halimi (Bröndby), Jonas Lössl (Huddersfield)
Kölcsönből vissza: André Ramalho (Bayer Leverkusen), Bojan Krkic (Stoke City)

SCHALKE 04
Érkezett: Nabil Bentaleb (Tottenham, 19.000.00), Jevhen Konopljanka (Sevilla, 12.500.000), Amine Harit (Nantes, 8.000.000), Pablo Ínsua (Deportivo La Coruna, 3.500.000), Bastian Oczipka (Eintracht Frankfurt, 4.500.000), Michael Langer (Norrköping, i.)
Kölcsönből vissza: Fabian Giefer (Bristol City), Sidney Sam (Darmstad), Felix Platte (Darmstadt), Fabian Reese (Karlsruhe)
Távozott: Fabian Giefer (Augsburg, 750.000), Sascha Riether (szl.), Dennis Aogo (szl.), Sead Kolasinac (Arsenal, i.), Klaas-Jan Huntelaar (Ajax, i.), Eric Maxim Choupo-Moting (Stoke City, i.)
Kölcsönből vissza: Abdul Rahman Baba (Chelsea), Holger Badstuber (Bayern München), Jevhen Konopljanka (Sevilla), Nabil Bentaleb (Tottenham)

VFB STUTTGART
Érkezett: Chadrac Akolo (Sion, 7.000.000), Ron-Robert Zieler (Leicester City, 4.000.000), Anasztasziosz Donisz (Juventus, 3.000.000), Orel Mangala (Anderlecht, 1.800.000), Ailton (Estoril Praia, 1.000.000), Holger Badstuber (Bayern München, i.)
Kölcsönből vissza: Borisz Tascsi (Zbrojovka Brno), Toni Sunjic (Palermo)
Távozott: Alexandru Maxim (Mainz, 3.000.000), Toni Sunjic (Dinamo Moszkva, 700.000), Florian Klein (szl.), Borisz Tascsi (Duisburg, i.)

WOLFSBURG
Érkezett: John Anthony Brooks (Hertha, 17.000.000), Landry Dimata (Oostende, 10.000.000), Ignacio Camacho (Málaga, 10.000.000), William (Internacional, 5.000.000), Marvin Stefaniak (Dynamo Dresden , 2.000.000), Ohis Felix Uduokhai (1860 München, 1.000.000), Kaylen Hinds (Arsenal U23), Paul Verhaegh (Augsburg, 1.500.000)
Kölcsönből vissza: Carlos Ascues (FBC Melgar), Francisco Rodríguez (Luzern)
Távozott: Ricardo Rodríguez (AC Milan, 18.000.000), Luiz Gustavo (Olympique Marseille, 10.000.000), Jannes Horn (1.FC Köln, 7.000.000), Diego Benaglio (AS Monaco, i.), Askan Dedzsaga (szl.), Patrick Drewes (Würzburger Kickers), Francisco Rodríguez (Luzern)
Kölcsönbe: Ismail Azzaoui (Willem II)
Kölcsönből vissza: Borja Mayoral (Real Madrid), Philipp Wollscheid (Stoke City)

WERDER BREMEN
Érkezett: Ludwig Augustinsson (FC Köbenhavn, 4.500.000), Jirí Pavlenka (Slavia Praha, 3.000.000), Jérome Gondorf (Darmstadt, 1.200.000)
Kölcsönbe: Csang Ju-ning (West Bromwich)
Kölcsönből vissza: Kleinheisler László (Ferencváros), Levent Aycicek (1860 München), Lennart Thy (St. Pauli), Leon Guwara (Darmstadt), Tanosz Pecosz (Fulham)
Távozott: Serge Gnabry (Bayern München, 8.000.000), Felix Wiedwald (Leeds United, 500.000), Marnon Busch (Heidenheim, 100.000), Claudio Pizarro (szl.), Florian Grillitsch (Hoffenheim, i.), Santiago García (Deportivo Toluca, i.), Clemens Fritz (visszavonult), Melvyn Lorenzen (Den Haag, i.)
Kölcsönbe: Kleinheisler László (Asztana, 100.000), Leon Guwara (Kaiserslautern), Lennart Thy (VVV-Venlo)

AZ ÉLVONALBÓL KIESETT CSAPATOK

DARMSTADT 98
Érkezett: Marvin Mehlem (Karlsruhe, 250.000), Julian von Haacke (NEC, 200.000), Florian Stritzel (Karlsruhe, i.), Jamie Maclaren (Brisbane Roar, i.), Joël Mall (Grasshoppers), Romuald Lacazette (1860 München, i.), Tobias Kempe (Nürnberg), Kevin Grosskreutz (egyesület nélküli), Artur Sobiech (Hannover, i.)
Kölcsönből vissza: Roman Bezjak (HNK Rijeka)
Távozott: Michael Esser (Hannover, 2.000.000), Jérome Gondorf (Werder Bremen, 1.200.000), Mario Vrancic (Norwich City, 750.000), Marcel Heller (Augsburg, i.), Artem Fedeckij (Karpati Lviv, i.), Hamit Altintop (szl.)
Kölcsönből vissza: Felix Platte (Schalke), Leon Guwara (Werder Bremen), Sven Schipplock (Hamburg), Antonio Colak (Hoffenheim), Sidney Sam (Schalke)

INGOLSTADT
Érkezett: Stefan Kutschke (Nürnberg, 1.500.000), Marcel Gaus (Kaiserslautern, i.), Tobias Schröck (Würzburger Kickers), Paulo Otávio (LASK, 1.350.000)
Kölcsönbe: Antonio Colak (Hoffenheim, 300.000)
Kölcsönből vissza: Thomas Pledl (Sandhausen), Elias Kachunga (Huddersfield)
Távozott: Mathew Leckie (Hertha, 3.000.000), Pascal Gross (Brighton), Elias Kachunga (Huddersfield, 1.300.000), Roger (Atlético Mineiro, i.), Lukas Hinterseer (VfL Bochum, i.), Kerem Bülbül (Mainz II), Markus Suttner (Brighton, 4.500.000), Christian Ortag (Stuttgarter Kickers, i.)
Kölcsönből vissza: Anthony Jung (RB Leipzig)

Lezárva: szerda délután.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik