A sikerkovács Magath nélkül védené meg bajnoki címét a Wolfsburg

M. KISS GERGELYM. KISS GERGELY
Vágólapra másolva!
2009.08.05. 14:14
Augusztus 7-én, pénteken a Wolfsburg–Stuttgart mérkőzéssel megkezdődik a német bajnokság 2009–2010-es szezonja. A topligák közül elsőként induló Bundesliga rajtja előtt négy bajnokesélyes csapattal foglalkozunk. Szubjektív elemzésünkben arra keressük a választ, miben erősödtek és gyengültek ezek a klubok, illetve kik lehetnek azok a kulcsfigurák, akiknek szereplése nagyban befolyásolhatja az idényt.
Dzeko (balra) és Grafite (háttal) marad, valószínűleg némi sör is akad – de a sikerkovács Magath távozott
Dzeko (balra) és Grafite (háttal) marad, valószínűleg némi sör is akad – de a sikerkovács Magath távozott
Fotó: Imago
Dzeko (balra) és Grafite (háttal) marad, valószínűleg némi sör is akad – de a sikerkovács Magath távozott
Dzeko (balra) és Grafite (háttal) marad, valószínűleg némi sör is akad – de a sikerkovács Magath távozott
Dzeko (balra) és Grafite (háttal) marad, valószínűleg némi sör is akad – de a sikerkovács Magath távozott
Fotó: Imago
Dzeko (balra) és Grafite (háttal) marad, valószínűleg némi sör is akad – de a sikerkovács Magath távozott

Szavazás

Ön szerint melyik csapat nyeri a Bundesliga 2009–2010-es kiírását?


VFL WOLFSBURG

Szentségtörés lenne, ha a regnáló bajnokot nem említenénk meg az aranyra esélyes csapatok között – bár nehezen tudjuk elképzelni, hogy a „farkasok” megvédik címüket. Igaz, tavaly sem fogadtunk volna rá, hogy a VfL lesz a bajnok…

Az elmúlt szezon
Mit lehet írni egy olyan idényről, amelyben egy 1945-ben alapított csapat, amely csupán 1997 óta szerepel a Bundesligában, és addigi legjobb eredménye egy ötödik hely volt, megszerzi a klub történetének első bajnoki címét? A Bundesliga előző kiírása egyértelműen a Wolfsburgról szólt.
A legnagyobb erősítés
A Wolfsburg hosszú éveken keresztül színtelen, szagtalan kiscsapat volt a ligában, a bajnoki címnek köszönhetően azonban végre levetkőzte ezt a státusát. A játékosok elhitték, hogy képesek bárkit legyőzni, ez a lelki többlet pedig nagyon sokat jelenthet az új szezonban is.
A legnagyobb veszteség
A kulcsjátékosok maradtak, a sikerkovács azonban távozott. Felix Magath két év leforgása alatt romhalmazból épített bajnokcsapatot, és bár utódja, Armin Veh is volt már német bajnok, kérdés, képes lesz-e megbirkózni a megnövekedett elvárásokkal.
A kulcsfigura
Nehéz kiemelni egyetlen játékost a Wolfsburg tavalyi teljesítménye alapján. A vezetőknek sikerült megtartaniuk a sikerekben oroszlánrészt vállaló Edin Dzeko, Grafite, Zvjezdan Misimovic triót annak ellenére, hogy a bosnyák támadót az AC Milan is szerette volna leigazolni. Nagy kérdés, hogy a Bundesliga történetének leggólerősebb csatárduója, illetve az őket gólpasszokkal ipari mennyiségben kiszolgáló középpályás képes lesz-e megismételni teljesítményét, vagy csak egy szezonra szólt a fellángolás. Bizonyára sokan emlékeznek még Ailton nevére…

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK

Sylt–Wolfsburg1–15
Wolfsburg–Flensburg9–1
Esbjerg–Wolfsburg1–1
Kiel–Wolfsburg1–2
Blumenhagen–Wolfsburg0–32
Piesteritz–Wolfsburg1–9
Dessaui városválogatott–Wolfsburg1–14
Gifhorn–Wolfsburg0–15
Werder Bremen–Wolfsburg2–1
FC Burgas–Wolfsburg0–1
Real Mallorca–Wolfsburg1–3



BAYERN MÜNCHEN

Nincs olyan Bundesliga-szezon, amely előtt a Bayern Münchent ne kellene megemlíteni a bajnokaspiránsok között. A puszta statisztika is a bajorok sikerét ígéri (a Bundesliga 1963 óta íródó történetében a Bayern húsz alkalommal végzett az élen), de a nyári változások alapján is erős Münchenre számíthatunk – a csapat eddig sem gyenge kerete ugyanis tovább erősödött.

Az elmúlt szezon
A 2008–2009-es kiírás totális kudarc volt a klub szempontjából, hiszen a Säbener Strassén minden évben alapvető elvárás a salátástál elhódítása. Ehhez képest a Bayern csak a második helyen zárt (bár a riválisok botlásai miatt végig versenyben volt az aranyért), valamint a Német Kupában sem sikerült maradandót alkotnia. A Barcelona elleni csúfos Bajnokok Ligája-búcsúról nem is beszélve…
A legnagyobb erősítés
Furcsa módon nem egy új igazolás, hanem egy játékos megtartása kívánkozik ide. A müncheni vezetők a nyáron nem voltak hajlandóak tárgyalni a Real Madriddal Franck Ribéry eladásáról annak ellenére sem, hogy a francia szívesen távozott volna a „királyi gárdához”. Ha Ribéry belenyugszik a maradásba (már ha tényleg marad), nagyot nyerhetnek vele a bajorok, mert az tény, hogy a francia jelenleg az egész Bundesliga egyik legjobb vagy inkább „a" legjobb játékosa.
A legnagyobb veszteség
A védelem (ha pusztán a neveket vesszük alapul) jelentősen meggyengült: távozott Lúcio, Massimo Oddo és Zé Roberto is. Louis van Gaal fiatalabb játékosokkal képzeli el a hátsó négyest, a Bayern pedig jól is kijöhet a vérfrissítésből, hiszen a védelem tavaly nem számított kiemelkedően jónak a mezőnyben – igaz, még így is a jobbak között volt.
A kulcsfigura
Alighanem sokan csodálkoztak, amikor a bajorok 30 millió eurót fizettek ki a VfB Stuttgartnak Mario Gomezért. A válogatott meccsein úgy tűnt, hogy képtelen együtt játszani Miroslav Kloséval, és a felkészülési mérkőzéseken sem mutatta meg, hogy érdemes volt ennyi pénzt kiadni érte. A Német Kupában azonban már kétszer eredményes volt, és ahogy a mondás tartja: „a derbi napján kell jól futnia a lónak…”

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK

Red Bull Salzburg–Bayern München0–0
„De rodn Waginga” szurkolói csoport–Bayern München0–11
Bayern München–Hamburg0–1
Schalke–Bayern München1–2
Stuttgarter Kicker–Bayern München0–10
Köln–Bayern München0–2
Sportfreunde Pocher–Bayern München0–13
Bayern München–AC Milan4–1
Bayern München–Manchester United0–0, tizenegyesekkel 7–6



WERDER BREMEN

Valószínűleg nem tévedünk, ha úgy gondoljuk, egy európai kupadöntőben szereplő csapattal számolni kell hazája bajnokságában is. A Werder szereplése mégis nagy kérdőjel: középmezőny, dobogó, sőt akár bajnoki cím is lehet a vége.

Az elmúlt szezon
A Werder csak a középmezőnyben, a tizedik helyen zárta a tavalyi bajnokságot, viszont a Német Kupát megnyerte, és az UEFA-kupában is a döntőig jutott – így összesítésben nem lehet rossznak nevezni a brémaiak szezonját.
A legnagyobb erősítés
A Werder talán legnagyobb dobása azt volt, hogy megszerezte a fél Bundesliga által csábított, hatalmas tehetségnek tartott Marko Marint a Mönchengladbachtól. Kérdés, hogy első brémai szezonjában mekkora szerepet szánnak a vezetők a 20 éves középpályásnak, de Marin hosszú távon nagy erőssége lehet a csapatnak.
A legnagyobb veszteség
A klub legértékesebb (és legjobb) játékosa, Diego a Juventusban folytatja pályafutását, s nem tudni, sikerül-e betölteni a brazil távozásával keletkezett űrt. Ha csak az anyagiakat nézzük, a Werder jól járt az üzlettel, hiszen majd' 19 millió eurót keresett a játékoson, de Diego kreativitása és góljai hiányozhatnak a jövőben.
A kulcsfigura
Egy viszonylag gyengére sikeredett müncheni szezon után tért vissza Brémába Tim Borowski, akire az előbb említett Diego távozásával nagy felelősség hárul. A középpályás tehetségére, adottságaira nem lehet panasz, de bizonytalansági tényező, hogy ezúttal elkerülik-e a sérülések.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK

Werder–Essen2–2
Germania Leer/Frisia Loga–Werder0–5
Sturm Graz–Werder0–0
Baumit Jablonec–Werder2–5
VfL Wolfsburg–Werder1–2
FSV Frankfurt–Werder1–2
Alemannia Aachen–Werder3–2
Werder–Valencia2–2
Brinkumer–Werder0–5


VFB STUTTGART

A 2007-es bajnoki cím után gyengébben szereplő Stuttgart a tavalyi bajnokság második felében magára talált, és a fiatal Markus Babbel vezetésével az új szezonban is nagy dolgokra lehet képes.

Az elmúlt szezon
A Stuttgart a harmadik helyen zárt a 2008–2009-es bajnokságban, így idén a Bajnokok Ligája negyedik selejtezőkörében érdekelt. Ez a teljesítmény főleg annak fényében elismerésre méltó, hogy „félidőben” csak a tizedik helyen szerénykedett a VfB.
A legnagyobb erősítés
A Zenittől érkező orosz válogatott támadó, Pavel Pogrebnjak a Bundesliga egyik legjobb csatárává nőheti ki magát, ha képes lesz megismételni az orosz bajnokságban produkált meccs/gól átlagát. Ráadásul a klub viszonylag olcsón, alig ötmillió euróért szerezte meg.
A legnagyobb veszteség
A csapat elveszítette leggólerősebb játékosát, a Bayern Münchenhez igazoló Mario Gomezt. A válogatott csatár 32 mérkőzésen 24 gólt szerzett, és nagy erőssége volt a sváboknak az elmúlt szezonban. A VfB vezetői jó üzletet kötöttek. Igaz ez annak ellenére, hogy nem vagyunk róla meggyőződve, tényleg ér-e 30 millió eurót.
A kulcsfigura
A Barcelonától kölcsönbe érkező Alekszandr Hleb visszatért egykori sikerei színhelyére, ahol annak idején európai szinten is elismert játékossá vált. Az Arsenalnál eltöltött évek után a fehérorosz középpályás tavalyi barcelonai szezonja középszerűre sikeredett – Stuttgartban ismét magára találhat, hiszen fontos szerepet szánnak neki.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK

Friedrichshafen–Stuttgart2–11
Albstadt–Stuttgart0–5
Grossaspach–Stuttgart0–0
Pinzgau–Stuttgart0–9
Stuttgart–Hamburg0–3
Stuttgart–Schalke1–0
Stuttgart–Birmingham City2–0
Greuther Fürth–Stuttgart0–5



Idénybeharangozó írásunk következő, pénteki részében a Németországban szereplő magyar légiósokkal foglalkozunk.

JÖTTEK-MENTEK

VFL WOLFSBURG
Érkezett: Julian Klamt (Wolfsburg II), Dennis Riemer (Wolfsburg II), Sebastian Polter (Wolfsburg II), Thomas Kahlenberg (Auxerre, 4 000 000), Mahir Saglik (Karlsruher, kölcsönből vissza), Jonathan Santana (San Lorenzo, kv.), Vlad Munteanu (Bielefeld, kv.), Alexander Laas (Bielefeld, kv.), Daniel Baier (Augsburg, kv.), Sergiu Radu (1. FC Köln, kv.), Michael Schulze (Wolfsburg II), Fabian Klos (Gifhorn), Karim Ziani (Marseille, 7 000 000), Fabian Johnson (1860 München, 1 000 000), Dennis Riemer (Wolfsburg II), Obafemi Martins (Newcastle, 10 500 000)
Távozott: Rick Hoogendorp (Scheveningen, ingyen), Kamani Hill (Guimaraes, i.), Alex (Guimaraes, i.), Cédric Makiadi (Freiburg, 900 000), Christopher Lamprecht (Holstein Kiel, i.), Josito Okubo (Kobe, 1 500 000), Patrick Platins (szl.), Daniel Adlung (Wolfsburg II), Sergiu Radu (Energie Cottbus, i.), Alexander Laas (Wolfsburg II), Patrick Platins (szl.), Vlad Munteanu (Wolfsburg II), Daniel Adlung (Wolfsburg II), Caiuby (Duisburg, k.)

FC BAYERN MÜNCHEN
Érkezett: Andreas Görlitz (Karlsruher, kv.), Ivica Olic (Hamburg, i.), Holger Badstuber (Bayern München II), Anatolij Timoscsuk (Zenit, 11 000 000), Alexander Baumjohann (B. Mönchengladbach, i.), Thomas Müller (Bayern München II), Mario Gomez (VfB Stuttgart, 30 000 000), Edson Braafheid (Twente, 2 000 000), Danijel Pranjic (Heerenveen, 7 700 000)
Távozott: Massimo Oddo (Milan, kv.), Lukas Podolski (1. FC Köln, 10 000 000), Mats Hummels (Borussia Dortmund, 4 200 000), Zé Roberto (Hamburger SV, i.), Stephan Fürstner (Greuther Fürth), Lúcio (Inter, 8 000 000), Tim Borowski (Werder Bremen, 750 000)

VFB STUTTGART
Érkezett: Manuel Fischer (TuS Koblenz, kv.), Julian Schieber (VfB Stuttgart II), Matthias Schwarz (Ingolstadt, i.), Stefano Celozzi (Karlsruhe, 2 500 000), Alessandro Riedle (Grasshoppers, 150 000), Patrick Funk (VfB Stuttgart II), Daniel Didavi (Stuttgart II), Alekszander Hleb (Barcelona, k., 2 000 000), Pavel Pogrebnjak (Zenit, 4 800 000)
Távozott: Danijel Ljuboja (Grenoble), Mario Gomez (Bayern München, 30 000 000), Georges Mandjeck (Kaiserslautern, k., i.), Manuel Fischer (Stuttgart II)

HERTHA BSC
Érkezett: André Lima (Sao Paulo, kv.), Christoph Janker (1899 Hoffenheim, i.), Fanol Perdedaj (Hertha U19), Artur Wichniarek (Bielefeld, 700 000), Nemanja Pejcsinovics (Crvena zvezda, k., 350 000)
Távozott: Andrej Voronin (Liverpool, kv.), Christian Fiedler (visszavonult), Marko Pantelics (szl.), Sofian Cahed (szl.), Florian Riedel (Hertha II), Marko Babic (szl.), Josip Simunic (1899 Hoffenheim, 7 000 000), André Lima (Botafogo, k.), Ibrahima Traore (Augsburg), Leandro Cufré (Monaco, kv.), Rodnei (Kaiserslautern, k.)

HAMBURGER SV
Érkezett: Tolgay-Ali Arslan (Borussia Dortmund U19, i.), Miroslav Stepanek (Kapfenberg, kv.), Änis Ben-Hatira (MSV Duisburg, kv.), Zé Roberto (Bayern München, i.), Robert Tesche (Bielefeld, 1 000 000), Christian Gross (Hamburger SV II), Kai-Fabian Schulz (Hamburger SV II, i.), Eljero Elia (Twente, 9 000 000), Tom Mickel (Cottbus II, i.), Maximilian Beister (Hamburg U19), Hanno Behrens (Hamburg U19), Marcus Berg (Groningen, 10 000 000), Volker Schmidt (Hamburg II), David Rozehnal (Lazio, 4 900 000)
Távozott: Ivica Olic (Bayern München, i.), Sascha Kirschstein (RW Ahlen, i.), Rouwen Hennings (St. Pauli, 200 000), Thimothée Atouba (Ajax), Raphael Wolf (Kapfenberg, i.), Halid Szinuh (szl.), Macauley Chrisantus (Karlsruhe, k.), Michael Gravgaard (Nantes, kv.), Albert Streit (Schalke 04, kv.), Timo Kunert (szl.), Tomás Rincón (Deportivo Tachira, kv.), Marcel Ndjeng (Augsburg)

BORUSSIA DORTMUND
Érkezett: Giovanni Federico (Karlsruhe, kv.), Kevin Grosskreutz (RW Ahlen, i.), Mats Hummels (Bayern München, 4 200 000), Yasin Öztekin (B. Dortmund II), Christopher Kullmann (B. Dortmund II), Markus Feulner (Mainz, i.), Dimitar Rangelov (Cottbus, 1 000 000), Sven Bender (1860 München, játékoscsere), Marc Hornschuh (B. Dortmund II), Marcel Höttecke (B. Dortmund II), Julian Koch (B. Dortmund II), Lucas Barrios (Colo Colo, 4 200 000)
Távozott:
Kevin-Prince Boateng (Tottenham, kv.), Antonio Rukavina (1860 München, jcs.), Markus Brzenska (Cottbus, 400 000), Lee Jung-Pjo (al-Hilal, i.), Daniel Gordon (Oberhausen), Giovanni Federico (Bielefeld, i.), Alexander Frei (FC Basel, 4 250 000)

TSG 1899 HOFFENHEIM
Érkezett: Marco Terrazzino (Hoffenheim U19), Christian Eichner (Karlsruhe, i.), Maicosuel (Deportivo Brasil, 4 500 000), Jens Grahl (Greuther Fürth, i.), Prince Tagoe (al-Ittifak, i.), Franco Zuculini (Racing Club, 4 600 000), Josip Simunic (Hertha, 7 000 000), Kevin Conrad (Hoffenheim II), Manuel Gulde (Hoffenheim II), Philipp Klingmann (Hoffenheim II), Pascal Gross (Hoffenheim U19), Boris Vukcevic (Hoffenheim II)
Távozott: Daniel Bernhardt (VfR Aalen), Boubacar Sanogo (Werder Bremen, kv.), Selim Teber (E. Frankfurt, i.), Christoph Janker (Hertha, i.), Steffen Haas (Offenbach, 25 000), Kai Herdling (Hoffenheim II)

SCHALKE 04
Érkezett: Marvin Pourie (1860 München, kv.), Albert Streit (Hamburg, kv.), Jan Morávek (Bohemians Praha, 1 500 000), Emin Yalin (Nürnberg II, i.), Marvin Pachan (Schalke U19), David Loheider (Schalke U19), Predrag Sztevanovics (Schalke U19), Vassziliosz Pliacikasz (AEK Athén, 400 000), Zé Roberto (Flamengo, kv.), Lewis Holtby (Aachen, 2 500 000), Emin Yalin (Nürnberg II)
Távozott: Orlando Engelaar (PSV, 4 000 000), Mladen Krsztajics (Partizan, i.), Ralf Fährmann (E. Frankfurt, i.)

BAYER 04 LEVERKUSEN
Érkezett: Pierre De Wit (Osnabrück, kv.), Assimiou Touré (Osnabrück, kv.), Tevfik Köse (Kayserispor, kv.), Daniel Schwaab (Freiburg, 250 000), Stefan Reinartz (Nürnberg, kv.), Theofanisz Gekasz (Portsmouth, kv.), Sami Hyypiä (Liverpool, i.), Eren Derdiyok (FC Basel, 5 000 000), Fabian Giefer (Leverkusen II)
Távozott: Henrique (Barcelona, kv.), Angelosz Hariszteasz (Nürnberg, kv.), Erik Domaschke (Wehen, i.), Karim Haggui (Hannover, i.), Constant Djakpa (Hannover, k., 400 000), Bernd Schneider (vv.), Vratislav Gresko (szl.), Király Gábor (Barnsley, kv.), Pirmin Schwegler (E. Frankfurt, 500 000)

WERDER BREMEN
Érkezett: Tim Borowski (Bayern München, 750 000), John Mosquera (SönderjyskE, kv.), Carlos Alberto (Vasco, kv.), Szaid Huszejinovics (Kaiserslautern, kv.), Boubacar Sanogo (Hoffenheim, kv.), Timo Perthel (Bremen II), Marcelo Moreno (Sahtar Doneck, 2 000 000), Torsten Oehrl (Bremen II), Marko Marin (Mönchengladbach, 8 200 000), Dominik Schmidt (Bremen II), Marcelo Moreno (Sahtar Doneck, k., 2 000 000)
Távozott: Claudio Pizarro (Chelsea, kv.), Alekszandrosz Ciolisz (Panathinaikosz, kv.), Max Kruse (St. Pauli, i.), Kevin Schindler (Augsburg, k., 150 000), Frank Baumann (vv.), Diego (Juventus, 24 500 000), Nico Pellatz (Apollon Limasszol, i.), John Mosquera (Union Berlin, k.)

HANNOVER 96
Érkezett: Valdet Rama (FC Ingolstadt, i.), Karim Haggui (Leverkusen, i.), Sofien Chahed (Hannover 96 II), Constant Djakpa (Leverkusen, k., 400 000), Manuel Schmiedebach (Hannover 96 II)
Távozott: Michael Tarnat (vv.), Frank Fahrenhorst (Duisburg, i.), Gaétan Krebs (Karlsruhe, i.), Salvatore Zizzo (F. Düsseldorf, k.), Valérien Ismaël (vv.), Bastian Schulz (Kaiserslautern, 100 000), Csavdar Jankov (Duisburg, k., 100 000), Patrick Herrmann (Osnabrück), Fathi Yigitusagi (Erzgebirge Aue)

1. FC KÖLN
Érkezett: Lukas Podolski (Bayern München, 10 000 000), Sebastian Freis (Karlsruhe, i.), Stephan Salger (Köln U19), José Vunguidica (Köln U19), Lukas Nottbeck (Köln II), Sebastian Zielinsky (Köln II), Christian Clemens (Köln II), Alexander Vaassen (Köln II), Maniche (Atletico Madrid, i.), Christopher Schorch (Real Madrid B, 1 000 000), Christian Clemens (Köln II)
Távozott: Matthias Scherz (vv.), Sergiu Radu (Wolfsburg, kv.), Miro Varvodic (Hajduk, kv.), Thomas Broich (Nürnberg, i.), Nemanja Vucsicsevics (szl.), Derek Boateng (Getafe, 700 000)

EINTRACHT FRANKFURT
Érkezett: Marcel Heller (MSV Duisburg, kv.), Cenk Tosun (Frankfurt U19), Sebastian Jung (Frankfurt II), Ralf Fährmann (Schalke 04, i.), Selim Teber (1899 Hoffenheim, i.), Maik Franz (Karlsruher, 750 000), Marcos Alvarez (Frankfurt II), Pirmin Schwegler (Bayer Leverkusen, 500 000)
Távozott: Michael Fink (Besiktas, i.), Kreso Ljubicic (Hajduk, i.), Junicsi Inamoto (Rennes, i.), Alexander Krük (VfL Osnabrück, kv.), Léonard Kweuke (DAC, kv.), Norman Theuerkauf (Braunschweig)

VFL BOCHUM
Érkezett: Kevin Vogt (Bochum U19), Andreas Luthe (Bochum II), Andreas Johansson (Halmstads, 400 000), Zlatko Dedic (Frosinone, 800 000)
Távozott: Heinrich Schmidtgal (Oberhausen, i.), Danny Fuchs (Kaiserslautern, i.), Ivo Ilicevic (Kaiserslautern, k.), David Zajas (Velbert, i.), Marcin Mieciel (Legia, i.), Andreas Lengsfeld (szl.), Oliver Schröder (Hansa Rostock, i.), Sinan Kaloglu (Vitesse, i.)

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
Érkezett: Thorben Marx (Bielefeld, i.), Tim Heubach (Mönchengladbach II), Tony Jantschke (Mönchengladbach U19), Sebastian Svárd (Hansa Rostock, kv.), Marcel Meeuwis (Roda, 1 500 000), Roman Neustädter (Mainz, i.), Marco Reus (Ahlen, 1 000 000), Fabian Bäcker (Mönchengladbach U19), Raúl Bobadilla (Grasshoppers, 4 200 000), Juan Arango (Mallorca, 3 600 000)
Távozott: Alexander Baumjohann (Bayern München, i.), Tomas Galásek (vv.), Soumaila Coulibaly (FSV Frankfurt), Sharbel Touma (Iraklisz Szaloniki, i.), Johannes van den Bergh (F. Düsseldorf, 100 000), Marko Marin (Werder Bremen, 8 200 000), Sebastian Schachten (Paderborn, k., 50 000), Marcel Ndjeng (FC Augsburg, 80 000), Patrick Paauwe (VVV-Venlo, i.)

SC FREIBURG
Érkezett: Stefan Reisinger (Greuther Fürth, i.), Manuel Salz (Stuttgarter Kickers, i.), Cédric Makiadi (Wolfsburg, 900 000), Csa Du Ri (TuS Koblenz, i.), Mensur Mujdza (NK Zagreb, 500 000), Oliver Baumann (Freiburg II), Felix Bastians (Young Boys, 200 000)
Távozott: Daniel Schwaab (Leverkusen, 250 000), Vitalij Rogyionov (BATE Boriszov, kv.), Maximilian Mehring (szl.), Michael Müller (Saarbrücken, kv.), Kevin Schlitte (Hansa Rostock, 200 000), Manuel Konrad (Unterhaching, i.), Ali Günes (Kasimpasa), David Targamadze (Aarau, k.)

1. FSV MAINZ 05
Érkezett: Filip Trojan (FC St. Pauli, i.), Heinz Müller (Barnsley, 300 000), Dzsamal Hamza (Zamalek, 50 000), Eugen Polanski (FC Getafe, k., 400 000), Jan Kirchhoff (Mainz U19), Andre Schürrle (Mainz U19), Pierre Kleinheider (Mainz II), Andreas Ivanschitz (Panathinaikosz, 1 500 000), Viktor Riske (Mainz II), André Schürrle (Mainz U18), Filip Trojan (St. Pauli, i.)
Távozott:
Markus Feulner (Borussia Dortmund, i.), Robert Flessers (Ingolstadt, i.), Roman Neustädter (Mönchengladbach, i.), Daniel Ischdonat (szl.), Christian Demirtas (Karlsruher SC, i.), Delron Buckley (Anorthoszisz), Mario Vrancic (RW Ahlen, k.), Nejmeddin Daghfous (Paderborn)

1. FC NÜRNBERG
Érkezett: Tomasz Welnicki (Bochum U19, i.), Angelosz Hariszteasz (Leverkusen, kv.), Jonatan Kotzke (Nürnberg II), Manuel Stiefler (Nürnberg II), Güngör Kaya (Bochum U19), Thomas Broich (1.FC Köln, i.), Havard Nordtveit (Arsenal II, k., 150 000)
Távozott: José Gonçalves (Hearts, kv.), Stefan Reinartz (Leverkusen, kv.), Mario Breska (APOEL Nicosia, 200 000), Alekszandar Mitreszki (FC Sion, i.), Dominik Reinhardt (Augsburg, k.)
AZ NSO AJÁNLJA
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik