Huszonegy válogatott játékos a Bundesliga szabadügynökei között

Vágólapra másolva!
2009.06.24. 18:50
Nagy edzők és kapitányok ide, csodás csatárok és százkezű kapusok oda, a közelmúlt labdarúgásának egyik legtöbbet emlegetett alakja a szerény képességű belga Jean-Marc Bosman, akinek hosszas bírósági tárgyalása végén kimondatott: lejárt szerződésű labdarúgóért átigazolási díj nem kérhető.
Zé Roberto (balra) egészen biztosan hiányozni fog a Bayern szurkolóinak
Action Images
Zé Roberto (balra) egészen biztosan hiányozni fog a Bayern szurkolóinak
Zé Roberto (balra) egészen biztosan hiányozni fog a Bayern szurkolóinak
Action Images
Zé Roberto (balra) egészen biztosan hiányozni fog a Bayern szurkolóinak


A német első osztályban olyan (helyi) klasszisok kölcsönszerződése járt le a 2008–2009-es idény végén, mint Claudio Pizarro, Andrej Voronyin vagy Massimo Oddo, akik már vissza is tértek régi-új csapataikhoz. Az öltözőszekrényben való pakolászásra egy ideig még biztosan várnia kell viszont a sokszoros ghánai válogatott középpályásnak, Hans Adu Sarpeinek, akinek a Bayer Leverkusen nem hosszabbította meg kontraktusát. Hasonló cipőben jár az 1980-as születésű, e lista forrása, a transfermarkt.de által szintén egymillió euróra értékelt Oliver Schröder (utolsó egyesülete a Bochum volt), a horvát nemzeti csapattal a 2006-os világbajnokságot is megjáró bal oldali mindenes, Marko Babic (Hertha BSC), valamint az egykoron az Interben és a Parmában is megforduló Vratislav Gresko (Bayer Leverkusen).

A 14-szeres lengyel válogatott szűrővel, a már 36 esztendős Thomas Zdebellel szintén a leverkuseniek szakítottak, míg az egykoron nagy reményekkel induló Sebastian Schindzielorz a bajnok Wolfsburgnál, az anno még nála is sokkal többre taksált hétszeres válogatott balhátvéd, Tobias Rau az Arminia Bielefeldnél lett nemkívánatos személy. A Schalkétól 2007 nyarán megvásárolt Timo Kunert szolgálataira a Hamburg nem tart már igényt, és akárcsak Kunert, Michael Lerchl is megfordult nem olyan régen a német U21-es válogatottban – ám most már a Cottbusnál sem felel meg, nemhogy bármilyen szövetségi kapitánynál.

Daniel Ljuboja szemmel láthatóan nem örül annak, hogy jelenleg klub nélküli
Daniel Ljuboja szemmel láthatóan nem örül annak, hogy jelenleg klub nélküli
Két alkalommal a felnőttek között húzhatta magára a címeres mezt a német Christoph Preuss, ám most az Eintracht Frankfurt nem ragaszkodik hozzá (Preuss nemrégiben ráadásul súlyosan meg is sérült). A fentieknél jóval ismertebb labdarúgó a brazil Zé Roberto, aki a Bayern Münchennel nem írt alá (egyelőre) új szerződést, valamint a Hamburgtól elküldött Thimothée Atouba, Bastian Reinhardt, Halid Szinoh trió tagjai. A Wolfsburgnál a holland Rick Hoogendorp és a portugál válogatott jobbhátvéd, Alex talpára kötöttek útilaput, a Stuttgartnál a balhés szerb csatár, Danijel Ljuboja, a Herthánál honfitársa, Marko Pantelics részesült hasonló „jóban”. A nyaranta mindig nagy forgalmat lebonyolító cottbusi költöztetőcégek a nagy válságban sem maradnak munka nélkül, az Energie ugyanis hét labdarúgójának is felmondott.

A Borussia Möchengladbachnál a mali válogatott futógép, valamikori freiburgi csapatkapitány, Soumaila Coulibaly, a Hoffenheimnél az egykori ifjúsági válogatott Selim Teber ideje telt ki. A francia szélső, Fabrice Begeorgi ez év elején nagy reményekkel igazolt a Werderhez, most jóval kisebb csinnadrattával távozik ugyanonnan, és ez irányú fájdalmaiban osztozik a német-kameruni, sokszoros U18-as válogatott védekező középpályás, José-Alex Ikeng.

Az egykori werderes duó még igen fiatal, így jóval könnyebb lesz új munkaadót találniuk, mint a 33 éves, korábbi kölni középső védőnek, a valamikor nagy becsben tartott, csapatkapitányként is fungáló Carsten Cullmann-nak. Igaz, mit szóljon akkor az 1970-ben napvilágot látott Alexander Bade, akivel a Bielefeld nem hosszabbított?
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik