Zsóri: nyissz... – Szöllősi György jegyzete

SZÖLLŐSI GYÖRGYSZÖLLŐSI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2019.08.20. 23:08

A Szent István-napi debreceni virágkarnevál résztvevőinek, közönségének soraiban bizonyára sokszor szóba került a friss szenzáció: a Loki fiatal játékosát, Zsóri Dánielt a Puskás-díjra jelölte a FIFA. Pontosabban a különleges gólját, amelyet álomszerű körülmények között szerzett a nagyváradi születésű támadó.

A gólért Zsóri már idehaza átvehette az idény legszebb góljáért járó díjat, de a mesébe illő történet folytatódik: most az egész földkerekség tíz legszebb gólja közé választották az élete első NB I-es meccsén, a Fradi ellen bemutatott, győzelmet hozó utolsó perces ollózást. Hanyatt vetődve, ollózó lábmozdulattal gólt szerezni mindig az egyik leglátványosabb és legkülönlegesebb trükknek számított a futballban.

Ezért is volt nagy a felháborodás tavaly, amikor sem minden idők talán legtökéletesebb (Cristiano Ronaldo a Juventus ellen a BL-negyeddöntőben), sem az egyik legfontosabb (Gareth Bale a BL-döntőben) ollózása nem nyerhetett Puskás-díjat. A két madridi csodagól talán egymást oltotta ki a szavazásnál, de az is lehet, hogy a világszerte népes liverpooli drukkerhad – kiegészülve az egyiptomi hazafiakkal – egyszerűen legyőzhetetlen létszámban sorakozott föl Mohamed Szalah mögött.

Nem kétséges, hogy az egyébként zseniális Szalah viszonylag átlagos góljának győzelme és az azt követő indulatok szülték a FIFA Puskás-díj odaítélésének módjában tíz év után bekövetkező jelentős változást: mostantól csak a legjobb tíz mezőnyének háromtagúra szűkítését bízza a FIFA a szurkolókra, előtte és utána egyelőre meg nem nevezett szakembereké a döntés.

Zsórit a legjobb háromba beszavazni újabb szép kihívás tehát az ilyen ügyekben lelkesen és fegyelmezetten együtt mozduló magyar szurkolóknak, azután viszont már nem a laikusok döntenek. Vagyis nagyon halkan konstatálhatjuk, hogy a FIFA illetékesei is belátták, nem volt hibátlan elképzelés Sepp Blatter elnök egykori ideája, miszerint legyen a Puskás-díj mindenestül a szurkolók szubjektív döntésére bízott elismerés.

Ez persze lényegtelen apróság ahhoz a büszkeséghez képest, amelyet az immár tízéves Puskás-díj létezése nekünk jelent, kiegészülve a legújabb érzéssel, vagyis hogy duplán magyar vonatkozású az idei szavazás: a névadó mellett az egyik aspiránsa is magyar az aranytól és kristálytól csillogó díjnak, amelyet szeptember 23-án a milánói Scalában adnak át, az egész világon látható, élő tévéshow-ban.

Ezért azt már csak még halkabban jegyezzük meg, hogy az ötletgazda, Csorba István eredetileg egy még tárgyilagosabb szisztémát gondolt ki a globális góllövői Puskás-díj évenkénti odaítélésére, amikor elképzelésével 2006 végén megkeresett a szerkesztőségben. Ha ugyanis nem tudnák (vagy nem dicsekedtünk volna vele még elégszer): a Nemzeti Sport szerkesztőségi szobáiban csírázott ki a nem sokkal később a FIFA segítségével szárba szökkenő ötlet a Puskás-díj létrehozásáról…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik