THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2019.06.19 23:21

Zörög a haraszt – Thury Gábor jegyzete

 

Michel Platini 60. születésnapja környékén, 2015 júniusában az oroszországi és katari labdarúgó-világbajnoksággal kapcsolatban kijelentette, „ha vannak bizonyítékok a korrupcióra, meg kell ismételni a szavazást”. Nos, az oroszországi esemény már a múlté, a 2022-es katari torna rendezését meg nyárról a téli időszakra tolták – hogy a dögmelegben ne kapjanak gutaütést a futballisták. Érdekes, ez első körben nem tűnt fel senkinek, az is csak később, hogy a FIFA végrehajtó bizottságának tagjai között elvétve találni olyat, aki nem sáros a helyszínkijelölés megszavazásában.

 
Michel Platinira vetült Katar hosszú árnyéka
Michel Platinit őrizetbe vették a katari rendezés kapcsán 

A francia rendőrség a katari rendezéssel kapcsolatos korrupciós vádak miatt kihallgatta a korábbi UEFA-elnök, FIFA-alelnök Michel Platinit is. A beszélgetést követően a háromszoros aranylabdás ellen nem emeltek vádat – más kérdés, hogy Platini ismerheti az ilyen kihallgatások természetét, mivel 2015-ben pénzügyi visszaélések miatt nyolcéves eltiltást kapott, mely minden futballhoz fűződő hivatali tevékenységre vonatkozott. Ezt később négy évre mérsékelték, így októberben visszatérhet – ha valóban nincs vaj a fején. Mert azért ne feledjük, Katar úgy lett rendező Sepp Blatter korábbi FIFA-elnök szerint, hogy Platini és három társa szavazatával billent a mérleg nyelve a közel-keleti ország felé az Egyesült Államokkal szemben.

A francia sportdiplomata már jóval a szavazást követően nem tagadta, részt vett egy titkos ebéden, amelyen az akkori francia köztársasági elnök, Nicolas Sarkozy és – micsoda véletlen – a jelenlegi katari emír, Tamin bin Hamad al-Tani is jelen volt. S Michelnek az volt az érzése, Sarkozy azt szerette volna, hogy a francia-katari gazdasági kapcsolatok élénkülése érdekében Katar legyen a befutó, bár nyomást nem gyakorolt rá.

Tény, az európai futballban Platini nevéhez köthető pozitív változások pezsdítő hatással vannak a sportág életére, ám feltételezhető, hogy sportdiplomataként céljai elérésében nem válogatott az eszközökben, akárcsak XVII. századi elődje, Richelieu bíboros. Ugyanakkor kizárható, hogy a pályán egykor a játék minden csínját-bínját átlátó karmester ne lett volna tisztában azzal, hol a lobbizás és korrupció határa.

Sportdiplomáciai tevékenységéért nem jár a Becsületrend lovagkeresztje, amelyet egyébként sportolóként mutatott produktumáért harmadik Aranylabdája évében, 1985-ben megkapott.
Maradjunk annyiban, Greg Dyke, az angol szövetség korábbi első embere fogta meg legjobban a kihallgatás után a lényeget: kedveli Platinit, de számos kérdés vár megválaszolásra az ügy kapcsán.

2020.05.25 21:30:15

Minden más foci MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Elismerem, nem gondoltam arra, hogy a nagy futballrivalizálások kapcsán egészen Sigmund Freudig, a pszichoanalitika atyjáig is eljutok.