Villa mellé kés – Sinkovics Gábor jegyzete

Vágólapra másolva!
2017.11.28. 23:19

Valami Amerika. A mosógépszerelő mondta ezt csavarhúzóval a kezében arra a kérdésre, ki lesz a magyar válogatott következő ellenfele. A bejelentés mindenkit meglepett, nemcsak a családban, hanem az országban is. Mert az rendben van – gondolták az emberek –, hogy telt ház előtt mutatták be a Csillagok háborúja című hőskölteményt a Corvin moziban a szerencsés jegytulajdonosok előtt. Az Egyesült Államok nemzeti csapata már kevésbé volt közönségvonzó, mindenki jobban örült volna, ha a tengerentúlról Michael Jackson érkezik Budapestre. Azt kevesen gondolhatták, hogy ezek az amerikai fiúk is dalra fakadnak a Népstadionban – és kiéneklik a sajtot a szánkból.

Lassan negyven éve ennek.

Lassan negyven éve ennek.

Azóta minden megváltozott körülöttünk, nem mellékesen épp most mutatják majd be a nyolcadik Star Wars-epizódot. Ami a futballt illeti: az Egyesült Államok válogatottja, amely 1979 októberében gyakorlatilag amatőrökből álló csapatával 2–0-ra győzött a Népstadion ötezer megdöbbent szurkolója előtt, már régen lekörözött bennünket. A világbajnoki selejtező legnagyobb vesztese és meglepetése nem Olaszország és Hollandia – hanem a jenkik csapata. Mi, magyarok már jó ideje kellő tisztelettel beszélünk az amerikai futballról – a soccerről –, és lelkesen lessük a híreket a tengerentúlról, miként teljesít Németh Krisztián, Sallói Dániel és különösen az immár sztárként kezelt Nikolics Nemanja. A Chicago Fire 29 esztendős csatára huszonnégy góllal lett az alapszakasz gólkirálya, és megannyi elismerésben részesült. Most például beválasztották az idény álomtizenegyébe, a kilencvennyolcszoros spanyol válogatott David Villa ékpárjaként. Büszkék lehetünk Nikolicsra, és ezt nem lehet elégszer leírni: Villa mellett ő a kés, aki átmegy, áthatol a vajon, az ellenfelek védősorán.

Azzal már felesleges foglalkoznunk, vajon Bernd Storck korábbi szövetségi kapitány miért nem számított a játékára. Ennél fontosabb, hogy Georges Leekens már látta munka közben: ha odaér a kapu elé, belövi. Jelenlegi helyzetünkben ennél többet, jobbat nem is kívánhatunk egy csatártól.
Egyébként azon a népstadionbeli meccsen is játszott Greg keresztnévvel egy Villa, miatta, no meg Louis Nanchoff vagy Angelo DiBernardo miatt már akkor is szégyenkezhettünk, hiszen egy amatőr csapat győzött ellenünk.

Valami Amerika.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik